Sotaveteraanit http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/133169/all Thu, 03 May 2018 08:13:00 +0300 fi Veteraanijärjestöjen rahat on käytettävä sotaveteraanien hyväksi http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254774-veteraanijarjestojen-rahat-on-kaytettava-sotaveteraanien-hyvaksi <p>Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime aikoina käyty keskustelua sotaveteraanijärjestöjen rahoista. Rahoista on kiinnostunut ainakin sotaorpojen yhdistys, myös rauhanturvaajat ovat <a href="http://www.reservilainen.fi/uutiset/rauhanturvaajille_veteraani-status">järjestäneet itselleen veteraanistatuksen</a>.</p><p>Suuri määrä palveluksessa olevia varusmiehiä määrätään edellen osana palvelustaan &quot;Sotiemme veteraanit&quot; -rahankeräykseen, jossa kierretään ovelta ovelle keräämässä rahaa suomalaisten sotaveteraanien hyväksi. Vaikka tarkoitus on sinänsä hyvä, on epäselvää miten veteraanikeräys nykyään liittyy maanpuolustukseen.</p><p>Sotaveteraanijärjestöjen väitetään joskus istuvan miljoonaomaisuuden päällä. Tämä ei varsinaisesti pidä paikkaansa: veteraanijärjestöt ovat käyttäneet toimintaansa <a href="https://veteraanit.fi/wp-content/uploads/sites/3/2016/02/liittojentaloudellinentilanne31.12.2016.pdf">lähes kaiken varallisuutensa</a>. Tilanne on kuitenkin muuttumassa jo lähivuosina. Nuorimmatkin toiseen maailmansotaan osallistuneet veteraanit (eli se ikäluokka joka sodan päättymisvuonna 1945 oli 17-18 -vuotiaita) ovat jo 91-vuotiaita.</p><p>Toisen maailmansodan sotaveteraanien määrä hupenee nopeasti ja veteraanijärjestöillä alkavat olla käsillä viimeiset hetket käyttää rahat oikeaan tarkoitukseen. Siihen tarkoitukseen, johon ne alun perin on kerätty.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime aikoina käyty keskustelua sotaveteraanijärjestöjen rahoista. Rahoista on kiinnostunut ainakin sotaorpojen yhdistys, myös rauhanturvaajat ovat järjestäneet itselleen veteraanistatuksen.

Suuri määrä palveluksessa olevia varusmiehiä määrätään edellen osana palvelustaan "Sotiemme veteraanit" -rahankeräykseen, jossa kierretään ovelta ovelle keräämässä rahaa suomalaisten sotaveteraanien hyväksi. Vaikka tarkoitus on sinänsä hyvä, on epäselvää miten veteraanikeräys nykyään liittyy maanpuolustukseen.

Sotaveteraanijärjestöjen väitetään joskus istuvan miljoonaomaisuuden päällä. Tämä ei varsinaisesti pidä paikkaansa: veteraanijärjestöt ovat käyttäneet toimintaansa lähes kaiken varallisuutensa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa jo lähivuosina. Nuorimmatkin toiseen maailmansotaan osallistuneet veteraanit (eli se ikäluokka joka sodan päättymisvuonna 1945 oli 17-18 -vuotiaita) ovat jo 91-vuotiaita.

Toisen maailmansodan sotaveteraanien määrä hupenee nopeasti ja veteraanijärjestöillä alkavat olla käsillä viimeiset hetket käyttää rahat oikeaan tarkoitukseen. Siihen tarkoitukseen, johon ne alun perin on kerätty.

]]>
0 http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254774-veteraanijarjestojen-rahat-on-kaytettava-sotaveteraanien-hyvaksi#comments 2. maailmansota Sotaveteraanit Sotiemme veteraanit Varusmiespalvelus Veteraanikeräys Thu, 03 May 2018 05:13:00 +0000 Tuomas Tiainen http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254774-veteraanijarjestojen-rahat-on-kaytettava-sotaveteraanien-hyvaksi
Kohta poissa on veljet http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253701-kohta-poissa-on-veljet <p>Isoisäni oli vasta täyttänyt 18 vuotta, kun talvisota alkoi 30.11.1939. Hän värväytyi aseväkeen vapaaehtoisena ja osallistui talvi- sekä jatkosotaan selviten haavoittumatta. Sotien jälkeen hän kuitenkin lähti Lappiin miinanraivaustyöhön ja menetti miinan räjähdyksessä jalkansa. Hän sai sotainvalidien palvelut ja eli hyvän elämän, kunnes nukkui pois vuonna 1993.</p><p>&nbsp;</p><p>Heti sotien jälkeen sotaveteraaneja oli Suomessa noin 600 000. Nyt vuonna 2018 heitä on jäljellä enää noin 11 000 ja muutaman vuoden päästä enää noin 5 000.</p><p>&nbsp;</p><p>Nyt on siis viimeinen hetki maksaa kunniavelka sotiemme veteraaneille.</p><p>&nbsp;</p><p>Veteraanijärjestöt ovat esittäneet, että vuosien 1939&ndash;1945 rintamaveteraaneille korvataan samanlaiset kattavat avopalvelut kuin tähän asti sotainvalideille.</p><p>&nbsp;</p><p>Käytännössä tämä toisi helpotusta vaikeisiin ja taloudellisesti tiukkoihin vanhuudenpäiviin. Rintamaveteraaneille korvattaisiin kotipalveluja, asumispalveluja, liikkumista tukevia palveluja, omaishoidontuki ja sairaanhoitopalveluja.</p><p>&nbsp;</p><p>Mitään kokonaan uutta lakia ei tarvitse säätää, vaan nykyisen rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muutos riittää.</p><p>&nbsp;</p><p>Riittävä rahoitus ei saa olla budjettikysymys, koska veteraaneja ei ole pian enää keskuudessamme. Riittääkin, että rahoitus varmistetaan parille seuraavalla vuodelle, koska veteraanien määrä vähenee nopeasti.</p><p>&nbsp;</p><p>Veteraanien vähentymisen myötä valtion tähän asti veteraaneihin budjetoima rahamääräkin laskee.</p><p>&nbsp;</p><p>On asioita, joita ei voi mitata rahassa. On Suomelle kunnia-asia tarjota ihmisarvoisen elämän puitteet viimeisille elossa oleville sotaveteraaneille.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Isoisäni oli vasta täyttänyt 18 vuotta, kun talvisota alkoi 30.11.1939. Hän värväytyi aseväkeen vapaaehtoisena ja osallistui talvi- sekä jatkosotaan selviten haavoittumatta. Sotien jälkeen hän kuitenkin lähti Lappiin miinanraivaustyöhön ja menetti miinan räjähdyksessä jalkansa. Hän sai sotainvalidien palvelut ja eli hyvän elämän, kunnes nukkui pois vuonna 1993.

 

Heti sotien jälkeen sotaveteraaneja oli Suomessa noin 600 000. Nyt vuonna 2018 heitä on jäljellä enää noin 11 000 ja muutaman vuoden päästä enää noin 5 000.

 

Nyt on siis viimeinen hetki maksaa kunniavelka sotiemme veteraaneille.

 

Veteraanijärjestöt ovat esittäneet, että vuosien 1939–1945 rintamaveteraaneille korvataan samanlaiset kattavat avopalvelut kuin tähän asti sotainvalideille.

 

Käytännössä tämä toisi helpotusta vaikeisiin ja taloudellisesti tiukkoihin vanhuudenpäiviin. Rintamaveteraaneille korvattaisiin kotipalveluja, asumispalveluja, liikkumista tukevia palveluja, omaishoidontuki ja sairaanhoitopalveluja.

 

Mitään kokonaan uutta lakia ei tarvitse säätää, vaan nykyisen rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun lain muutos riittää.

 

Riittävä rahoitus ei saa olla budjettikysymys, koska veteraaneja ei ole pian enää keskuudessamme. Riittääkin, että rahoitus varmistetaan parille seuraavalla vuodelle, koska veteraanien määrä vähenee nopeasti.

 

Veteraanien vähentymisen myötä valtion tähän asti veteraaneihin budjetoima rahamääräkin laskee.

 

On asioita, joita ei voi mitata rahassa. On Suomelle kunnia-asia tarjota ihmisarvoisen elämän puitteet viimeisille elossa oleville sotaveteraaneille.

]]>
4 http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253701-kohta-poissa-on-veljet#comments lainsäädäntö Sotaveteraanit Sotiemme veteraanit Thu, 12 Apr 2018 05:38:53 +0000 Ville Tavio http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253701-kohta-poissa-on-veljet
Suomalaisten köyhyys koskettaa myös sotaveteraaneja! http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247632-suomalaisten-koyhyys-koskettaa-myos-sotaveteraaneja <p align="justify">Olen kirjoittanut blogin, jossa keskusteltiin suomalaisesta köyhyydestä: <a href="http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225116-ylempi-koyhalisto" title="Suomessa on 440&#039;000 köyhää" target="_blank">Ylempi köyhälistö</a></p> <p align="justify">Siinä on tuotu esille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksia, jonka mukaan suomalaisista noin 8 prosentin eli 440'000:n henkilön tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen.</p> <p align="justify">Samaan aikaan kun yleinen tulotaso on Suomessa noussut, on "lapsiperheiden köyhyys moninkertaistunut". Vuonna 1995 köyhissä perheissä oli 52'000 alle 18-vuotiasta lasta... vuonna 2007 jo 151'000.</p> <p align="justify">Enpä olisi uskonut, että käyn kirjoittamaan Suomen sotaveteraanien köyhyydestä. Mutta tuo köyhyys on fakta!</p> <p align="justify">Asiasta kertoo 24.11.2016 Iltalehti otsikolla "<a href="http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611242200031704_uu.shtml" title="Palvelujen ja tuen tarve kasvaa entisestään. Tarvitaan yhä enemmän kotona selviytymistä ja tarpeenmukaisia palveluja. Valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä rintamaveteraanien kuntoutustuki tipahtaa eikä siihen luvattu 11,3 miljoonaa tule missään tapauksessa riittämään, Grundström kertoo." target="_blank">Sotaveteraanien puolisoista suurin osa elää köyhyysrajan alapuolella – Jopa lääkkeitä joudutaan ostamaan velaksi</a>"</p> <p align="justify">Alimmillaan veteraanin eläke on vain runsaat 900 euroa kuukaudessa ja puolison takuueläke noin 775 euroa. Veteraanipariskuntien yhteiset tulot ovat pienimmillään vain runsaat 1'600 euroa. Moni sotaveteraani joutuu tulemaan vähällä toimeen.</p> <p align="justify">Lehti kertoo, että <a href="https://sotaveteraanit.fi/" title="Sotaveteraania ei jätetä" target="_blank">Suomen Sotaveteraaniliitossa</a> ollaan <em>huolissaan veteraanien pärjäämisestä mm. taloudellisesti</em>.</p> <ul> <p align="justify"><em>Suurin osa veteraanien puolisoista elää alle köyhyysrajan</em>. On jollakin tavalla epäinhimillistä todeta, että kun lääke- ja hoitomenot kasvavat, niin lääkkeitä joudutaan ostamaan jopa velaksi apteekista, kun rahat eivät riitä, Grundström sanoo.</p> </ul> <p align="justify">Tämä ei oikein istu päähän koskien Suomen sotaveteraaneja! Eli, Suomea puolustivat viime sodassa suomalaiset sotilaat! 600'000 miestä ja 100'000 naista. Paljonko heitä palasi rintamalta? Jossain sekin on laskettu, mutta paljonko on jäljellä Heitä, jotka puolustivat Suomea, että nykysukupolvi saa elää parhaassa maailman maassa ja olla onnellinen siitä!</p> <p align="justify">Iltalehden kirjoituksen mukaan Suomessa on elossa vielä runsaat 18'000 sotaveteraania. He kaikki ovat iältään yli 90-vuotiaita. Toisaalla kerrotaan, että *elokuun lopussa (2016) Suomessa oli yli 95-vuotiaita sotaveteraaneja 2'880 ja yli 99-vuotiaita 229.</p> <ul> <p align="justify">Järjestö (Sotaveteraaniliitto) ei voi ottaa hoito- ja palveluvastuuta, mutta arkipäivässä tarvittavaa tukea ja ohjausta on oltava saatavilla. <em>Haluan uskoa siihen, että veteraanien tulevaisuus on valoisa</em>, mutta paljon on asioita, jotka herättävät huolta, sosiaalisihteeri Anni Grundström Suomen Sotaveteraaniliitosta kertoo.</p> </ul> <p align="center">Veteraanien perintö – Itsenäinen isänmaa <br /> <object width="648" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/pPTFp8YIB1U?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/pPTFp8YIB1U?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="648" height="390"></embed></object></p> <p align="justify">Minä en ymmärrä sitä, että sotaveteraanien lesket ja puolisot saavat Suomessa sen verran takuueläkettä kuin esimerkiksi maahanmuuttajat, noin 700 euroa kuussa?</p> <p align="justify">Kuitenkin sosiaalisihteeri Anni Grundström Suomen Sotaveteraaniliitosta halua uskoa siihen, että "<strong>veteraanien tulevaisuus on valoisa!</strong>".</p> <p align="justify">Jos ajatellaan vaikkapa noitten yli kolmen tuhannen yli 95 -vuotiaan tulevaisuutta, jonka liitto nyt uskoo muuttuvan valoisammaksi, niin kuinka pitkään tulevaisuuteen tässä Sotaveteraaniliitto oikein tähtää?</p> <p align="justify">Eikös tämäkin ole häpeällistä hyvinvointivaltiolle Suomelle?!</p> <p align="center">Muistoja pohjolasta | Laulava kaukopartio | 2012 <br /> <object width="648" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Fiwpufw6Eik?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Fiwpufw6Eik?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="648" height="390"></embed></object></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>

Olen kirjoittanut blogin, jossa keskusteltiin suomalaisesta köyhyydestä: Ylempi köyhälistö

Siinä on tuotu esille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksia, jonka mukaan suomalaisista noin 8 prosentin eli 440'000:n henkilön tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen.

Samaan aikaan kun yleinen tulotaso on Suomessa noussut, on "lapsiperheiden köyhyys moninkertaistunut". Vuonna 1995 köyhissä perheissä oli 52'000 alle 18-vuotiasta lasta... vuonna 2007 jo 151'000.

Enpä olisi uskonut, että käyn kirjoittamaan Suomen sotaveteraanien köyhyydestä. Mutta tuo köyhyys on fakta!

Asiasta kertoo 24.11.2016 Iltalehti otsikolla "Sotaveteraanien puolisoista suurin osa elää köyhyysrajan alapuolella – Jopa lääkkeitä joudutaan ostamaan velaksi"

Alimmillaan veteraanin eläke on vain runsaat 900 euroa kuukaudessa ja puolison takuueläke noin 775 euroa. Veteraanipariskuntien yhteiset tulot ovat pienimmillään vain runsaat 1'600 euroa. Moni sotaveteraani joutuu tulemaan vähällä toimeen.

Lehti kertoo, että Suomen Sotaveteraaniliitossa ollaan huolissaan veteraanien pärjäämisestä mm. taloudellisesti.

  Suurin osa veteraanien puolisoista elää alle köyhyysrajan. On jollakin tavalla epäinhimillistä todeta, että kun lääke- ja hoitomenot kasvavat, niin lääkkeitä joudutaan ostamaan jopa velaksi apteekista, kun rahat eivät riitä, Grundström sanoo.

Tämä ei oikein istu päähän koskien Suomen sotaveteraaneja! Eli, Suomea puolustivat viime sodassa suomalaiset sotilaat! 600'000 miestä ja 100'000 naista. Paljonko heitä palasi rintamalta? Jossain sekin on laskettu, mutta paljonko on jäljellä Heitä, jotka puolustivat Suomea, että nykysukupolvi saa elää parhaassa maailman maassa ja olla onnellinen siitä!

Iltalehden kirjoituksen mukaan Suomessa on elossa vielä runsaat 18'000 sotaveteraania. He kaikki ovat iältään yli 90-vuotiaita. Toisaalla kerrotaan, että *elokuun lopussa (2016) Suomessa oli yli 95-vuotiaita sotaveteraaneja 2'880 ja yli 99-vuotiaita 229.

  Järjestö (Sotaveteraaniliitto) ei voi ottaa hoito- ja palveluvastuuta, mutta arkipäivässä tarvittavaa tukea ja ohjausta on oltava saatavilla. Haluan uskoa siihen, että veteraanien tulevaisuus on valoisa, mutta paljon on asioita, jotka herättävät huolta, sosiaalisihteeri Anni Grundström Suomen Sotaveteraaniliitosta kertoo.

Veteraanien perintö – Itsenäinen isänmaa
http://www.youtube.com/watch?v=pPTFp8YIB1U

Minä en ymmärrä sitä, että sotaveteraanien lesket ja puolisot saavat Suomessa sen verran takuueläkettä kuin esimerkiksi maahanmuuttajat, noin 700 euroa kuussa?

Kuitenkin sosiaalisihteeri Anni Grundström Suomen Sotaveteraaniliitosta halua uskoa siihen, että "veteraanien tulevaisuus on valoisa!".

Jos ajatellaan vaikkapa noitten yli kolmen tuhannen yli 95 -vuotiaan tulevaisuutta, jonka liitto nyt uskoo muuttuvan valoisammaksi, niin kuinka pitkään tulevaisuuteen tässä Sotaveteraaniliitto oikein tähtää?

Eikös tämäkin ole häpeällistä hyvinvointivaltiolle Suomelle?!

Muistoja pohjolasta | Laulava kaukopartio | 2012
http://www.youtube.com/watch?v=Fiwpufw6Eik

]]>
10 http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247632-suomalaisten-koyhyys-koskettaa-myos-sotaveteraaneja#comments Sotaveteraani Sotaveteraanit Thu, 14 Dec 2017 21:46:28 +0000 Viola Heistonen http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247632-suomalaisten-koyhyys-koskettaa-myos-sotaveteraaneja
Sotaveteraanit natsien tulilinjalla http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247559-sotaveteraanit-natsien-tulilinjalla <p>Suomalainen kirkko on parin viime vuoden aikana pitänyt ihmisyyden puolta täällä meillä Suomessa. Siihen on kohdistettu myös vihakampanjaa, mutta he ovat pitäytyneet periaatteessaan, eivätkä ole muuttanut linjaansa hädänalaisten ihmisten auttamisessa.</p><p>Tällaista arvojen vaalimista kaivataan Suomessa enemmänkin &ndash; etenkin, kun maan johdosta ei ole löytynyt halukkuutta Suomen juuri nyt tarvitsemaan arvojohtajuuteen.</p><p>Nyt Suomen Sotaveteraaniliitto on puhunut Twitterissä kauniisti&hellip; Suomen historiasta ja kunnioittanut kaikkien niiden muistoa, jotka sodassa Suomen puolesta taistelivat. Tämän myötä veteraaniliiton uuteen työntekijää kohtaan on aloitettu henkilökohtaisuuksiin menevä vihakampanja; kenenpä muunkaan kuin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimesta.</p><p>Liiton uusi tiedottaja on nyt leimattu monikulttuurisuuspropagandastiksi, vaikka hän ei ole puhunut mistään muusta kuin sotiemme veteraaneista. Häntä syytetään maahanmuuuttomyönteisyyden levittämisestä, vaikka koko maahanmuuttoa ei liiton sivuilla ole mainittu lainkaan. Kaiken lisäksi häntä syytetään liiton tiedotuksen käyttämistä &quot;kommunistianarkian&quot; lietsomisesta, vaikka twiiteissä on koko ajan nimenomaan puolustettu Suomen valtiojärjestystä demokratiaa sekä oikeusvaltiota ja lainkuuliaisuuden tärkeyttä.</p><p>Siis häh? Eikö juuri noiden arvojen takana seisominen ole sitä isänmaallisuutta, jonka puolesta siellä sodassa taisteltiin?</p><p>Vastarintaliikkeen jengi on nyt ottanut vihansa kohteeksi hienon organisaation, joka ylläpitää maamme veteraanien perintöä elävänä keskuudessamme. Siis jengi, joka mm. Poliisihallituksen mukaan rikkoo paitsi Suomen lakia, myös maan hyviä tapoja.</p><p>Uussuomalaisena koen suurta ylpeyttä siitä, että veteraaniliitto on rohkeasti puolustanut veteraaniensa perintöä ja muistuttanut niistä tosiasioista, jotka nämä kiusaajat haluaisivat sensuroida ja pyyhkäistä pois Suomen historiasta, koska se ei sovi heidän ajamaansa linjaan suomalaisuuden puhtaudesta.</p><p>Esimerkiksi itsenäisyyspäivän sankarihautojen tapahtumista ja ympäri Suomea pidetyistä seppeleenlaskuista ja kunniapuheista twiitatessaan liitto muisti mainita myös juutalaisen seurakunnan ja tataariyhteisön sankarihaudoillaan kaatuneidensa muistoksi pitämät puheet. Vaikka heidän väkilukunsa on määrällisesti pieni, kutsuttiin heidät rintamalle isänmaansa puolesta ihan niinkuin kaikki muutkin.</p><p>Toivon, ettei Suomen Sotaveteraaniliitto anna periksi näille kiusaajille niinkuin niin moni on tehnyt. Juuri sitä he haluavatkin: pelotella ja kiusata kaikki muut hiljaisuuteen. Toivon, että he jatkavat rohkeaa linjaansa puolustaa sitä Suomea jota veteraanitkin puolustivat: vapaata, demokraattista, itsenäistä ja yhdenvertaista.</p><p>Pysykää rohkeina.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>

Suomalainen kirkko on parin viime vuoden aikana pitänyt ihmisyyden puolta täällä meillä Suomessa. Siihen on kohdistettu myös vihakampanjaa, mutta he ovat pitäytyneet periaatteessaan, eivätkä ole muuttanut linjaansa hädänalaisten ihmisten auttamisessa.

Tällaista arvojen vaalimista kaivataan Suomessa enemmänkin – etenkin, kun maan johdosta ei ole löytynyt halukkuutta Suomen juuri nyt tarvitsemaan arvojohtajuuteen.

Nyt Suomen Sotaveteraaniliitto on puhunut Twitterissä kauniisti… Suomen historiasta ja kunnioittanut kaikkien niiden muistoa, jotka sodassa Suomen puolesta taistelivat. Tämän myötä veteraaniliiton uuteen työntekijää kohtaan on aloitettu henkilökohtaisuuksiin menevä vihakampanja; kenenpä muunkaan kuin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimesta.

Liiton uusi tiedottaja on nyt leimattu monikulttuurisuuspropagandastiksi, vaikka hän ei ole puhunut mistään muusta kuin sotiemme veteraaneista. Häntä syytetään maahanmuuuttomyönteisyyden levittämisestä, vaikka koko maahanmuuttoa ei liiton sivuilla ole mainittu lainkaan. Kaiken lisäksi häntä syytetään liiton tiedotuksen käyttämistä "kommunistianarkian" lietsomisesta, vaikka twiiteissä on koko ajan nimenomaan puolustettu Suomen valtiojärjestystä demokratiaa sekä oikeusvaltiota ja lainkuuliaisuuden tärkeyttä.

Siis häh? Eikö juuri noiden arvojen takana seisominen ole sitä isänmaallisuutta, jonka puolesta siellä sodassa taisteltiin?

Vastarintaliikkeen jengi on nyt ottanut vihansa kohteeksi hienon organisaation, joka ylläpitää maamme veteraanien perintöä elävänä keskuudessamme. Siis jengi, joka mm. Poliisihallituksen mukaan rikkoo paitsi Suomen lakia, myös maan hyviä tapoja.

Uussuomalaisena koen suurta ylpeyttä siitä, että veteraaniliitto on rohkeasti puolustanut veteraaniensa perintöä ja muistuttanut niistä tosiasioista, jotka nämä kiusaajat haluaisivat sensuroida ja pyyhkäistä pois Suomen historiasta, koska se ei sovi heidän ajamaansa linjaan suomalaisuuden puhtaudesta.

Esimerkiksi itsenäisyyspäivän sankarihautojen tapahtumista ja ympäri Suomea pidetyistä seppeleenlaskuista ja kunniapuheista twiitatessaan liitto muisti mainita myös juutalaisen seurakunnan ja tataariyhteisön sankarihaudoillaan kaatuneidensa muistoksi pitämät puheet. Vaikka heidän väkilukunsa on määrällisesti pieni, kutsuttiin heidät rintamalle isänmaansa puolesta ihan niinkuin kaikki muutkin.

Toivon, ettei Suomen Sotaveteraaniliitto anna periksi näille kiusaajille niinkuin niin moni on tehnyt. Juuri sitä he haluavatkin: pelotella ja kiusata kaikki muut hiljaisuuteen. Toivon, että he jatkavat rohkeaa linjaansa puolustaa sitä Suomea jota veteraanitkin puolustivat: vapaata, demokraattista, itsenäistä ja yhdenvertaista.

Pysykää rohkeina.

]]>
12 http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247559-sotaveteraanit-natsien-tulilinjalla#comments Juutalaiset Sotaveteraanit Suomen historia Tataarit Wed, 13 Dec 2017 14:45:05 +0000 Abdirahim HUSU Hussein . http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247559-sotaveteraanit-natsien-tulilinjalla
Isyys sotien jälkeisessä Suomessa! http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247096-isyys-sotien-jalkeisessa-suomessa <p><strong>Sotavuosien jälkeen syntyvyys oli Suomessa</strong>&nbsp;ennätyskorkealla tasolla vuosien 1945-1950 välisenä aikana, jolloin vuositasolla syntyi jopa yli 100000 vauvaa. Ei liene kovin vaikeaa käsittää mitä siitä seuraa, kun sotien traumoista kärsineet nuoret miehet perustivat perheitä. Perheissä vallitsi sotien jälkeen varmaan hyvinkin vaihtelevat olosuhteet eri yhteiskuntaluokkien välillä, vaikka tilannetta yritettiin kansallisromanttisella kulttuurilla lähinnä elokuvien muodossa pehmentää.<br /><br /><strong>Sota ei ollut aina ainoa trauma rintamamiehillä!</strong><br /><br />Ei se pitäisi olla kenellekään suomalaiselle ihme, että suuret ikäluokat eivät ole saaneet usein sellaisia edellytyksiä elämään kuin heidän lapsensa. Toki suurten ikäluokien vanhemmilla eli sota-ajan aikuisilla ja jopa sodassa taistelleilla miehillä oli monella lempeyttä ajatuksissa, vaikka heidän elämä oli usein hyvin rikonnaista monista muistakin syistä johtuen kuin sotavuosista. Sotaveteraanit saattoivat olla kasvattilapsia tai huutolaislapsia, eikä etenkään aviottomat lapset olleet suuressa suosiossa 1920-luvun Pohjois-Hämeessä ainakaan. On naiivia väittää, että sota-ajan kokeneiden suomalaisten lapset saivat hyvät lähtökohdat henkiseen kehittymiseen ja toiveikkaaseen elämään.<br /><br /><strong>Arkkiatri Arvo Ylppö oli nuorisopsykiatrian kehittymisen jarrumies!</strong><br /><br />Toisaalta poikkeuksiakin eli lähes nykyajan kunnon perhettä vastaavia perheidyllejä saattoi olla joitakin jopa 1950-luvulla, eikä silloin voi vähätellä arkkiatri Arvo Ylpön johtaman neuvolajärjestelmän syntyä suomalaiseen yhteiskuntaan, joka paransi merkittävästi lasten huomioimista yhteiskunnan jäseninä ja konkreettisesti vähentäen lapsikuolleisuutta. Arvo Ylppö olisi ehkä nykyisen meritokratia ideologian kannattaja, koska hänen mielestään psyykkisesti sairastuneita tai muuten kehitysvammaisia lapsia sai nolata luennoilla. Lasten psykiatrian kehittymisen yksi este on ollut aina näihin päiviin saakka sekä vanhoollinen asennointuminen mielenterveydellisiin ongelmiin ja kehityshäiriöihin että neuvolajärjestelmän isän kielteinen asenne vajaaksi katsomiaan lapsia kohtaan.<br /><br /><strong>Sota ei kouluta vaippojenvaihtoa!</strong><br /><br />Isätön sotaveteraani saattoi hakea arvostuksen isyyteensä kovan työnteon ja pelottavan kurin avulla, koska hän ei osannut käyttää mitään muita keinoja kasvatuksessa tai näyttää lapsille muunlaista esimerkkiä.&nbsp; Isyys on ollut nähdäkseni aina 1960-luvun lopulle saakka hyvin näkymätöntä suomalaisessa yhteiskuntakulttuurissa. Kotitöitä vältteleviä isiä on tietenkin vielä tänäkin aikana, mutta miten voi olla mahdollista että sodankäynyt mies ei voinut ikinä vaihtaa omille lapsilleen vaippoja?<br /><br /><strong>Peruskoulu on yhteiskuntamme perusta!</strong><br /><br />Itse ajattelen, että yhteiskunnallisesti pieni muutos on voinut käynnistyä pehmeämpään isyyteen 1960-luvulla hippiliikkeen ansiosta, vaikka sen vaikutusta voi olla hyvin vaikeaa osoittaa toteen. Voi ajatella myös niin että 1970-luvun alun peruskoulu-uudistus oli yksi merkittävimmistä uudistuksista jota yhteiskunnassamme on koskaan tehty ja sen vaikutus säteili myön perheiden sisälle. Lapsista tuli tietäväisempi myös alimmissa yhteiskuntaluokissa ja siitä saattoi alkaa pienoinen muutos, jonka ansiosta pehmoisyys-käsite alkoi vähitellen syntyä yhteiskuntaamme.<br /><br /><strong>Peruskoulu on saattanut luoda pehmoisyyden?</strong><br /><br />Peruskoulun käynyt lapsi sai hyvää kasvatustietoa ja jopa raittiusvalistusta kunnan raittiusasiamieheltä 1980-luvulla. Voiko olla, että 1980-luvun peruskoulua käynyt ikäluokka omaksui paljolti peruskoulun ja neuvolajärjestelmän kehittymisen vuoksi pehmoisän roolin, jolloin perheissä isät ovat jo vuosikausia lähestyneet äitejä kotitöiden jakaantumisen ja lastenhoidon suhteen. Osallistuva isä on tämän ajan isä, vaikka monilla perheillä on kurja olosuhde taloudellisten huolien ja nykyajan vaatimusten välisen epäsuhtaisen tilanteen takia. Väitän, että isyys on vahvistunut pehmoisyyden myötä Suomessa ja tätä kehitystä tulee jatkaa, sillä onhan pehmeät arvot pyrkimyksenä paljon paremman yhteiskunnan mahdollistava lastemme hyvinvoinnin ja heidän tulevaisuuden kautta.<br /><br /><strong>Aiheeseen liittyvä aiempi kirjoitukseni:</strong><br /><br /><a href="https://kimmofree.blogspot.fi/2017/07/poliitikot-tappavat-suomalaiset.html" target="_blank">https://kimmofree.blogspot.fi/2017/07/poliitikot-tappavat-suomalaiset.html</a><br /><br /><strong>Lähteet:</strong><br /><br />Lähteenä Arvo Ylppöä koskeviin väitteisiin, vaikka mukana myös minun omaa spekulaatiota, Yleisradion esittämä dokumenttisarja Hulluuden historia.<br /><br /><br /><br /><strong>Kimmo Hoikkala, Oulu</strong><br /><br />Kirjoittajan isä oli 1920 syntynyt ja vuonna 1989 kuollut sotaveteraani ja kirjoittajan äiti on vuonna 1930 syntynyt Arvo Ylpön koulun lastenlinnassa käynyt lastenhoitaja.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Sotavuosien jälkeen syntyvyys oli Suomessa ennätyskorkealla tasolla vuosien 1945-1950 välisenä aikana, jolloin vuositasolla syntyi jopa yli 100000 vauvaa. Ei liene kovin vaikeaa käsittää mitä siitä seuraa, kun sotien traumoista kärsineet nuoret miehet perustivat perheitä. Perheissä vallitsi sotien jälkeen varmaan hyvinkin vaihtelevat olosuhteet eri yhteiskuntaluokkien välillä, vaikka tilannetta yritettiin kansallisromanttisella kulttuurilla lähinnä elokuvien muodossa pehmentää.

Sota ei ollut aina ainoa trauma rintamamiehillä!

Ei se pitäisi olla kenellekään suomalaiselle ihme, että suuret ikäluokat eivät ole saaneet usein sellaisia edellytyksiä elämään kuin heidän lapsensa. Toki suurten ikäluokien vanhemmilla eli sota-ajan aikuisilla ja jopa sodassa taistelleilla miehillä oli monella lempeyttä ajatuksissa, vaikka heidän elämä oli usein hyvin rikonnaista monista muistakin syistä johtuen kuin sotavuosista. Sotaveteraanit saattoivat olla kasvattilapsia tai huutolaislapsia, eikä etenkään aviottomat lapset olleet suuressa suosiossa 1920-luvun Pohjois-Hämeessä ainakaan. On naiivia väittää, että sota-ajan kokeneiden suomalaisten lapset saivat hyvät lähtökohdat henkiseen kehittymiseen ja toiveikkaaseen elämään.

Arkkiatri Arvo Ylppö oli nuorisopsykiatrian kehittymisen jarrumies!

Toisaalta poikkeuksiakin eli lähes nykyajan kunnon perhettä vastaavia perheidyllejä saattoi olla joitakin jopa 1950-luvulla, eikä silloin voi vähätellä arkkiatri Arvo Ylpön johtaman neuvolajärjestelmän syntyä suomalaiseen yhteiskuntaan, joka paransi merkittävästi lasten huomioimista yhteiskunnan jäseninä ja konkreettisesti vähentäen lapsikuolleisuutta. Arvo Ylppö olisi ehkä nykyisen meritokratia ideologian kannattaja, koska hänen mielestään psyykkisesti sairastuneita tai muuten kehitysvammaisia lapsia sai nolata luennoilla. Lasten psykiatrian kehittymisen yksi este on ollut aina näihin päiviin saakka sekä vanhoollinen asennointuminen mielenterveydellisiin ongelmiin ja kehityshäiriöihin että neuvolajärjestelmän isän kielteinen asenne vajaaksi katsomiaan lapsia kohtaan.

Sota ei kouluta vaippojenvaihtoa!

Isätön sotaveteraani saattoi hakea arvostuksen isyyteensä kovan työnteon ja pelottavan kurin avulla, koska hän ei osannut käyttää mitään muita keinoja kasvatuksessa tai näyttää lapsille muunlaista esimerkkiä.  Isyys on ollut nähdäkseni aina 1960-luvun lopulle saakka hyvin näkymätöntä suomalaisessa yhteiskuntakulttuurissa. Kotitöitä vältteleviä isiä on tietenkin vielä tänäkin aikana, mutta miten voi olla mahdollista että sodankäynyt mies ei voinut ikinä vaihtaa omille lapsilleen vaippoja?

Peruskoulu on yhteiskuntamme perusta!

Itse ajattelen, että yhteiskunnallisesti pieni muutos on voinut käynnistyä pehmeämpään isyyteen 1960-luvulla hippiliikkeen ansiosta, vaikka sen vaikutusta voi olla hyvin vaikeaa osoittaa toteen. Voi ajatella myös niin että 1970-luvun alun peruskoulu-uudistus oli yksi merkittävimmistä uudistuksista jota yhteiskunnassamme on koskaan tehty ja sen vaikutus säteili myön perheiden sisälle. Lapsista tuli tietäväisempi myös alimmissa yhteiskuntaluokissa ja siitä saattoi alkaa pienoinen muutos, jonka ansiosta pehmoisyys-käsite alkoi vähitellen syntyä yhteiskuntaamme.

Peruskoulu on saattanut luoda pehmoisyyden?

Peruskoulun käynyt lapsi sai hyvää kasvatustietoa ja jopa raittiusvalistusta kunnan raittiusasiamieheltä 1980-luvulla. Voiko olla, että 1980-luvun peruskoulua käynyt ikäluokka omaksui paljolti peruskoulun ja neuvolajärjestelmän kehittymisen vuoksi pehmoisän roolin, jolloin perheissä isät ovat jo vuosikausia lähestyneet äitejä kotitöiden jakaantumisen ja lastenhoidon suhteen. Osallistuva isä on tämän ajan isä, vaikka monilla perheillä on kurja olosuhde taloudellisten huolien ja nykyajan vaatimusten välisen epäsuhtaisen tilanteen takia. Väitän, että isyys on vahvistunut pehmoisyyden myötä Suomessa ja tätä kehitystä tulee jatkaa, sillä onhan pehmeät arvot pyrkimyksenä paljon paremman yhteiskunnan mahdollistava lastemme hyvinvoinnin ja heidän tulevaisuuden kautta.

Aiheeseen liittyvä aiempi kirjoitukseni:

https://kimmofree.blogspot.fi/2017/07/poliitikot-tappavat-suomalaiset.html

Lähteet:

Lähteenä Arvo Ylppöä koskeviin väitteisiin, vaikka mukana myös minun omaa spekulaatiota, Yleisradion esittämä dokumenttisarja Hulluuden historia.Kimmo Hoikkala, Oulu

Kirjoittajan isä oli 1920 syntynyt ja vuonna 1989 kuollut sotaveteraani ja kirjoittajan äiti on vuonna 1930 syntynyt Arvo Ylpön koulun lastenlinnassa käynyt lastenhoitaja.

]]>
4 http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247096-isyys-sotien-jalkeisessa-suomessa#comments Neuvolat Peruskoulu Sotaveteraanit Yhteiskunta Mon, 04 Dec 2017 16:40:24 +0000 Kimmo Hoikkala http://kimmohoikkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247096-isyys-sotien-jalkeisessa-suomessa
Suomi ei unohda teitä http://kajgran.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242117-suomi-ei-unohda-teita <p>Hieman puistattaa tuo murhamiesten hyysääminen. Kun lähtevät sotimaan oman Allahinsa puolesta kaikkia muita vastaan ja tehtävänä on yksinkertaisesti murhata ja terrorisoida puolustuskyvyttömiä ihmisiä, niin sinne mennään ja sinne myös jäädään.</p><p>Isäni oli veteraani ja sotainvaliidi. Äitini oli lottana molemmissa sodissa alusta loppuun. Kun sota loppui ja niin miehet kuin naiset palasivat rintamalta, valtiovalta sanoi: &quot;Suomi ei tule unohtamaan teitä&quot;.</p><p>Ei Suomi unohtanut, vaan jokaisessa vaalissa muistettiin luvata veteraaneille mannaa ja jokaisen vaalin jälkeen veteraanit hylättiin. Olen nähnyt veteranien kurjuuttu, jota sivistyneessä maailmassa ei koskaan saisi olla.</p><p>Nyt joukko alinta ja suomalaisiksi itseään kutsuvia terroristeja on palaamassa takaisin omalta rosvoretkeltään, ja heille tarjotaan kaikki mahdolliset ohituskaistat hyviin asuntoihin ja makeaan elämään. Heidät pitää integroida etteivät heittäytyisi hurjiksi.</p><p>Milloin suomineito ymmärtää, että integrointi ei synny rahalla ja persettä jakamalla vaan halusta integroitua. Sitä halua sossun tädit eivät voi luoda, vaan sen on tultava ihmisen sydämestä.</p><p>Maahamme paluuta tekevät ISIS-taistelijat ovat valintansa tehneet ja valinnassaan pysyköön. Suomi ei heidän palveluksiaan tarvitse.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hieman puistattaa tuo murhamiesten hyysääminen. Kun lähtevät sotimaan oman Allahinsa puolesta kaikkia muita vastaan ja tehtävänä on yksinkertaisesti murhata ja terrorisoida puolustuskyvyttömiä ihmisiä, niin sinne mennään ja sinne myös jäädään.

Isäni oli veteraani ja sotainvaliidi. Äitini oli lottana molemmissa sodissa alusta loppuun. Kun sota loppui ja niin miehet kuin naiset palasivat rintamalta, valtiovalta sanoi: "Suomi ei tule unohtamaan teitä".

Ei Suomi unohtanut, vaan jokaisessa vaalissa muistettiin luvata veteraaneille mannaa ja jokaisen vaalin jälkeen veteraanit hylättiin. Olen nähnyt veteranien kurjuuttu, jota sivistyneessä maailmassa ei koskaan saisi olla.

Nyt joukko alinta ja suomalaisiksi itseään kutsuvia terroristeja on palaamassa takaisin omalta rosvoretkeltään, ja heille tarjotaan kaikki mahdolliset ohituskaistat hyviin asuntoihin ja makeaan elämään. Heidät pitää integroida etteivät heittäytyisi hurjiksi.

Milloin suomineito ymmärtää, että integrointi ei synny rahalla ja persettä jakamalla vaan halusta integroitua. Sitä halua sossun tädit eivät voi luoda, vaan sen on tultava ihmisen sydämestä.

Maahamme paluuta tekevät ISIS-taistelijat ovat valintansa tehneet ja valinnassaan pysyköön. Suomi ei heidän palveluksiaan tarvitse.

]]>
1 http://kajgran.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242117-suomi-ei-unohda-teita#comments Sotaveteraanit Wed, 30 Aug 2017 13:32:31 +0000 Kaj Granlund http://kajgran.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242117-suomi-ei-unohda-teita
Talvisota - taustaa ja yllättävä päätös! http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236311-talvisota-taustaa-ja-yllattava-paatos <p>Veteraanien päivä kirvoitti tekstejä paatoksella, tiedolla ja luulolla - Talvisota on herkkä tapahtuma; sitä pidetään myös kansakuntamme yhtenäistäjänä ja ilmiönä, jossa mahdoton tehtiin mahdolliseksi.</p><p>Talvisodasta on kymmeniä kirjoja ja siltikään sen <a href="http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedustelua.html">kaikkia taustoja ei ole auki julkaistu</a>&nbsp;eheäksi tapahtumaketjuksi - nyt tälle vuodelle on ilmestymässä paljon uutta |*&nbsp;- onhan 100 vuotta siitä, kun kansakuntamme <strong>P.E.Svinhufvudin</strong>&nbsp;johdolla julisti maamme itsenäiseksi ---</p><p>...</p><p>|* Muun muassa tämä ~ <a href="https://www.docendo.fi/varjo-suomen-ylla-stalinin-salaiset-kansiot-timo-vihavainen-ohto-manninen-kimmo-rentola-sergei-zuravljov.html"><u>https://www.docendo.fi/varjo-suomen-ylla-stalinin-salaiset-kansiot-timo-vihavainen-ohto-manninen-kimmo-rentola-sergei-zuravljov.html</u></a>&nbsp;-</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><em>Miten kirjoitimme Talvisodasta vähän aiemmin</em></p><p>TIISTAINA, TAMMIKUUTA 13, 2015&nbsp;[<a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/talvisodan-viimeisella-rannalla-jotain.html"><u>LINK</u></a>]</p><p><strong>Talvisodan viimeisellä rannalla - jotain uutta!</strong></p><p><strong>!</strong><br />(YLE TV1 esitti 11. tammikuuta 2015 koskettavan ja tunteellisen osadokumentin itsenäisyytemme ratkaisusodasta &ndash; ilman merkittävää ulkoista apua sotaponnisteluillemme, sotilaallisesti liittoutumattomana ja vastassaan idän jättiläinen &ndash; harmi, ettei dokumenttia ilmestynyt YLE Areenaan)<br />&nbsp;</p><p><strong>Talvisota oli paljolti J.K.Paasikiven lausumana niin kutsutusti Erkon sota</strong><strong>&nbsp;(?)</strong>&nbsp;1]&nbsp;E]<strong>. Eljas Erkkohan&nbsp;</strong>2]&nbsp;<strong>oli 1939 Suomen ulkoministeri ja väkevä kokoomuslainen, joka ei välittänyt C.G.E. Mannerheimin, Paasikiven eikä pitkäaikaisen puolustusministerin, Mannerheimin luottoystävän, kenraali Rudolf Waldenin&nbsp;</strong>3]&nbsp;<strong>varoituksista kuunnella huolellisesti mitä Stalin esitti aluevaihdoista&nbsp;</strong>4]<strong>.</strong></p><p>E]&nbsp;Tämän päivän erkkolaisuus ~&nbsp;<a href="http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/milt-t-m-n-p-iv-n-erkkolaisuus-n-ytt-id-n-suuntaan">http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/milt-t-m-n-p-iv-n-erkkolaisuus-n-ytt-id-n-suuntaan</a>&nbsp;-</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mutta Suomen mies ja nainen (Lotta Svärd) oivalsivat itsenäisyyden,</strong></p><p>jonka tammikuun 4:nä 1918 Lenin ja muun muassa Stalin meille tunnustivat, jonka jälkeen nopeasti toistakymmentä ulkovaltojen itsenäisyystunnustusta saatiin maahamme.</p><p>Toisaalta Suomessa oli veljessodan mustat pilvet ilmassa, joka laukesikin tuottaen Saksassa koulutetut jääkärit&nbsp;5]&nbsp;valkoisten perusrungoksi sisällissotaamme. Veljien sodassa kysymys oli pääpainoltaan taloudellisten ja toimeentulon punnuksien tasoittamisesta.</p><p>Eräät äärivasemmistolaiset elättelivät toiveita suuresta Leninin maasta &ndash; joka olisi toiveina luonut tasa-arvoa ja hyvinvointia myös tovereille. Koskaan suuri kansa ei ollut punaisinakaan halunnut juuri Leninin allekirjoittamaa itsenäisyystunnustusta romuttaa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Emme saaneet merkittävästi ulkoa apua Talvisotaan,</strong></p><p>edes Ruotsista&nbsp;6], joka kielsi muun muassa heti alkuun mahdollisen lännenmiehen (Englanti ja Ranska) &quot;avustusretkikunnan&quot; Ruotsin läpimarssin maahamme. Muutoinkaan virallinen Ruotsi ei auttanut muutoin kuin ottamalla sotalapsiamme&nbsp;7]&nbsp;&ndash; suuri kiitos siitä, asia on kirjoittajaa koskettava, koska edesmennyt äitini oli lappeenrantalaisena Ruotsin Skånessa Talvisodasta lukien.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Se tavallinen arkisuomalainen,</strong></p><p>joka rintamajuoksuhaudassa seisoi idän jättiläisen sitkeänä esteenä - oli itsenäisyytemme viimeinen lukko - tämä maksoi Talvisodan osalta 24.000 menehtynyttä. Talvisodan 105 kunnian päivää sisälsivät suoranaisia ihmeitä ja siihen aikaan lopullista veljessodan haavojen umpeutumista. Niin punainen toveri kuin valkoinen &rdquo;parempi osainen&rdquo; seisoivat samassa juoksuhaudassa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Hitler soitti Stalinille!</strong></p><p>Neuvostoliiton diktaattori&nbsp;<strong>Josif Stalin</strong>&nbsp;sai lopulta vankan Kreml lähteen mukaan Saksan diktaattorilta,&nbsp;<strong>Adolf Hitleriltä</strong>&nbsp;painokkaan pyynnön jättää Suomi rauhaan&nbsp;8]&nbsp;ja näin Stalin luopui suunnittelemaltaan rauhanehtonsa tiukennokselta &quot;Vanhan Suomen&quot;&nbsp;9]&nbsp;luovutusvaateelta, otti &rdquo;vain&rdquo; noin puolet siitä - on jotenkin kornia, jos joudumme tästä kiittää Hitleriä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Talvisodassa syntyi monia myyttejä&nbsp;</strong>&ndash;</p><p>esimerkiksi tarkka-ampuja&nbsp;<strong>Simo Häyhä</strong>&nbsp;10], evl.&nbsp;<strong>Aaro Pajari&nbsp;</strong>11]&nbsp;ja Mannerheim nousi kansakunnan luottoisäksi, häneen luotettiin kuin vuoreen. Mannerheim yhdisti tyydyttävällä suomenkielellä kansakunnan, ja kansalaiset näyttivät jotain sellaista, jota nyt tarvittaisiin, mutta kun ei ole sitä kansakunnan luottoisää &hellip; &hellip;(Tasavallan presidentti&nbsp;<strong>Sauli Niinistö</strong>, voisiko hän kasvaa nykykansakuntamme yhdistäjäksi?)</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Laajat kansalaisjoukot ovat heräämässä kadonneen itsenäisyytemme palauttamiseen</strong>&nbsp;-</p><p>kunniaksi heille harvoille, jotka ovat vielä elävinä todistamassa meille muille, kuinka kansakunta taisteli &quot;viimeisellä rannalla&quot;, täydestä itsenäisyydestään - onnistuen siinä&nbsp;<em>sotilaallisesti liittoutumattomana</em>. ---</p><p>...</p><p>Jälkirjoitus</p><p>A.&nbsp;Tänäänkin meidän kiihkottomat ja vähemmän puhkuvat kansalaiset torppaavat vakaasti liittoutumiset Natoon&nbsp;12], vaikka esimerkiksi Kokoomukset koppalakkiosasto&nbsp;13]&nbsp;vaatii suoraa liittymista &ndash;&nbsp;<em>kysymättä kansalta mitään</em>&nbsp;&ndash; suuri häpeä aitoarvo-kokoomuslaisille, jotka oivalsivat jo kauan sitten, että<em>rihtniemeläinen&nbsp;</em>14]&nbsp;<em>kansallisajattelu</em>&nbsp;oli sitä vastuuta, mistä ei nyt löydy todistetta edes kirjaimen verran.</p><p>B.&nbsp;Tänään suomalaiset ovat jo pidempään jo oivaltaneet, että meidän turvattu tulevaisuus on niin kutsutusti EU-joustavoitettuna sveitsittymisenä&nbsp;15]&nbsp;&ndash; tarkoittaen sitä, että meillä on vielä jonain päivänä vankka asema idän ja lännen välisten konfliktien välitysneuvottelijana&nbsp;16]&nbsp;&ndash; natottomana valtiona meihin luotetaan niin lännessä kuin idässä. Samoin meidän rooli YK-mandatoiduissa ja YK-johteisissa rauhanturvatehtävissä on meille sopiva toimintamalli&nbsp;17], varsinkin kun konfiktin kaikki osapuolet pyytävät palveluksiamme.</p><p>&hellip;</p><p>PS.</p><p>Mannerheim ei joutunut&nbsp;<em>Stalinin nimenomaisesta käskystä</em>&nbsp;Jatkosodan jälkeenkään sotasyyllisyys-oikeudenkäyntiin. Stalin oli muistanut Mannerheimin Chevalierkaartin palvelukset sekä järjestelyt, kun paljon puhuttu &rdquo;historian kovan luokan vahvistamaton tapahtuma&rdquo; - Hitlerin ja Stalinin kasvokkain tapaaminen onnistui 1940 toukokuussa jaetun Puolan rajalla. Kreml lähde kertoo, että Stalinin arkistoja avataan tarkoin valitusti 4. tammikuuta 2018 &hellip; jokainen voi miettiä, mitä tuo valittu päivämäärä merkitsee, se ei ole sattuma.</p><p>&hellip;</p><p>VIITTEET</p><p>1] Paasikivi: &rdquo;Erkon sota&rdquo; ~&nbsp;<a href="http://www.pkymasehist.fi/talvisota_lahestyy.html">http://www.pkymasehist.fi/talvisota_lahestyy.html</a>&nbsp;-</p><p>2] Eljas Erkko ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Eljas_Erkko">http://fi.wikipedia.org/wiki/Eljas_Erkko</a>&nbsp;-</p><p>3] Jalkaväen kenraali Rudolf Walden ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Walden">http://fi.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Walden</a>&nbsp;-</p><p>4] Stalinin aluevaihtoehdotukset Suomelle ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisodan_tausta">http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisodan_tausta</a>&nbsp;-</p><p>5] Jääkäriliike ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riliike">http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riliike</a>&nbsp;-</p><p>6] Ruotsi hylkäsi itäisen maakuntansa 1809 ~&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1047174">http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1047174</a>&nbsp;- [4851]</p><p>7] Suomalaiset sotalapset Ruotsissa ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotalapset">http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotalapset</a>&nbsp;-</p><p>8]&nbsp;<strong>Hermann Göringin</strong>&nbsp;vihjeet 1940 ~&nbsp;<a href="#Talvisodan_neuvot">http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring#Talvisodan_neuvot</a>-</p><p>9] Vanha Suomi ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanha_Suomi">http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanha_Suomi</a>&nbsp;-</p><p>&nbsp;</p><p>10] Simo Häyhä ~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4">http://fi.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4</a>&nbsp;-</p><p>10] Tarkka-ampuja Simo Häyhä ~ <a href="http://areena.yle.fi/1-1698146">http://areena.yle.fi/1-1698146</a>&nbsp;</p><p>11] Kenraalimajuri Aaro Pajari ~&nbsp;<a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/suomen-valtio-osoitti-merkittv.html">http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/suomen-valtio-osoitti-merkittv.html</a>&nbsp;-</p><p>12] Kansalaisviisaus erottaa meidät Natosta ~&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728">http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728</a>&nbsp;- [24648]</p><p>13] Kokoomuksen koppalakkiosasto ajaisi Natoon &ndash; kansan yli ~<a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/koppalakkiosasto-kokoomuksesta-kurvaa.html">http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/koppalakkiosasto-kokoomuksesta-kurvaa.html</a>&nbsp;-</p><p>14]&nbsp;<strong>Juha Rihtniemi&nbsp;</strong>~&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Rihtniemi">http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Rihtniemi</a>&nbsp;-</p><p>15] EU-joustavoitettu sveitsittyminen ~&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1110763">http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1110763</a>&nbsp;- [1641]</p><p>16] Suomi sovittelijaksi Ukrainaan? ~&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1030309">http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1030309</a>&nbsp;- [2389]</p><p>17] Suomi &ndash; rauhanturvaamisen suurvalta ~&nbsp;<a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/12/suomella-on-luontainen-mahdollisuus.html">http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/12/suomella-on-luontainen-mahdollisuus.html</a>&nbsp;-</p><p><br /><br />...<br />Ilkka Luoma<br /><a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/">http://ilkkaluoma.blogspot.fi</a><br /><a href="http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi/">http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi</a><br /><a href="https://www.facebook.com/first.ilkka">https://www.facebook.com/first.ilkka</a>&nbsp;<br />...<br /><br /><br /><a href="http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yll-tyksi-talvisodan-viimeiselt-rannalta">AL</a>&nbsp;&hellip;&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1174519">IL</a>&nbsp;&hellip;&nbsp;<a href="http://verkkofoorumi.org/index.php/topic,1084.0.html">Vf&ensp;</a>&hellip;&nbsp;US ... &nbsp;<a href="http://keskustelu.plaza.fi/threads/talvisodan-viimeisellae-rannalla-yllaettaevaeae-uutta.1940640/">Pz&ensp;</a>&hellip;&nbsp;<a href="http://jontikka.blogspot.fi/2015/01/talvisodan-viimeisella-rannalla.html">BL</a>&nbsp;-&nbsp;<a href="http://fi-ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/talvisodan-viimeisella-rannalla.html">B</a>LOG 46874</p><p><br />---<em>11012015</em>---</p><p>---<em>29042017</em>---<br /><br /><br />doc.: talvisodan_ihme_11012015.doc &ndash; OpenOffice Writer</p><p>doc.: Talvisota ja sen päätös_290417.doc<br /><br />| 837&nbsp;|</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Veteraanien päivä kirvoitti tekstejä paatoksella, tiedolla ja luulolla - Talvisota on herkkä tapahtuma; sitä pidetään myös kansakuntamme yhtenäistäjänä ja ilmiönä, jossa mahdoton tehtiin mahdolliseksi.

Talvisodasta on kymmeniä kirjoja ja siltikään sen kaikkia taustoja ei ole auki julkaistu eheäksi tapahtumaketjuksi - nyt tälle vuodelle on ilmestymässä paljon uutta |* - onhan 100 vuotta siitä, kun kansakuntamme P.E.Svinhufvudin johdolla julisti maamme itsenäiseksi ---

...

|* Muun muassa tämä ~ https://www.docendo.fi/varjo-suomen-ylla-stalinin-salaiset-kansiot-timo-vihavainen-ohto-manninen-kimmo-rentola-sergei-zuravljov.html -

 

 

Miten kirjoitimme Talvisodasta vähän aiemmin

TIISTAINA, TAMMIKUUTA 13, 2015 [LINK]

Talvisodan viimeisellä rannalla - jotain uutta!

!
(YLE TV1 esitti 11. tammikuuta 2015 koskettavan ja tunteellisen osadokumentin itsenäisyytemme ratkaisusodasta – ilman merkittävää ulkoista apua sotaponnisteluillemme, sotilaallisesti liittoutumattomana ja vastassaan idän jättiläinen – harmi, ettei dokumenttia ilmestynyt YLE Areenaan)
 

Talvisota oli paljolti J.K.Paasikiven lausumana niin kutsutusti Erkon sota (?) 1] E]. Eljas Erkkohan 2] oli 1939 Suomen ulkoministeri ja väkevä kokoomuslainen, joka ei välittänyt C.G.E. Mannerheimin, Paasikiven eikä pitkäaikaisen puolustusministerin, Mannerheimin luottoystävän, kenraali Rudolf Waldenin 3] varoituksista kuunnella huolellisesti mitä Stalin esitti aluevaihdoista 4].

E] Tämän päivän erkkolaisuus ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/milt-t-m-n-p-iv-n-erkkolaisuus-n-ytt-id-n-suuntaan -

 

Mutta Suomen mies ja nainen (Lotta Svärd) oivalsivat itsenäisyyden,

jonka tammikuun 4:nä 1918 Lenin ja muun muassa Stalin meille tunnustivat, jonka jälkeen nopeasti toistakymmentä ulkovaltojen itsenäisyystunnustusta saatiin maahamme.

Toisaalta Suomessa oli veljessodan mustat pilvet ilmassa, joka laukesikin tuottaen Saksassa koulutetut jääkärit 5] valkoisten perusrungoksi sisällissotaamme. Veljien sodassa kysymys oli pääpainoltaan taloudellisten ja toimeentulon punnuksien tasoittamisesta.

Eräät äärivasemmistolaiset elättelivät toiveita suuresta Leninin maasta – joka olisi toiveina luonut tasa-arvoa ja hyvinvointia myös tovereille. Koskaan suuri kansa ei ollut punaisinakaan halunnut juuri Leninin allekirjoittamaa itsenäisyystunnustusta romuttaa.

 

Emme saaneet merkittävästi ulkoa apua Talvisotaan,

edes Ruotsista 6], joka kielsi muun muassa heti alkuun mahdollisen lännenmiehen (Englanti ja Ranska) "avustusretkikunnan" Ruotsin läpimarssin maahamme. Muutoinkaan virallinen Ruotsi ei auttanut muutoin kuin ottamalla sotalapsiamme 7] – suuri kiitos siitä, asia on kirjoittajaa koskettava, koska edesmennyt äitini oli lappeenrantalaisena Ruotsin Skånessa Talvisodasta lukien.

 

Se tavallinen arkisuomalainen,

joka rintamajuoksuhaudassa seisoi idän jättiläisen sitkeänä esteenä - oli itsenäisyytemme viimeinen lukko - tämä maksoi Talvisodan osalta 24.000 menehtynyttä. Talvisodan 105 kunnian päivää sisälsivät suoranaisia ihmeitä ja siihen aikaan lopullista veljessodan haavojen umpeutumista. Niin punainen toveri kuin valkoinen ”parempi osainen” seisoivat samassa juoksuhaudassa.

 

Hitler soitti Stalinille!

Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin sai lopulta vankan Kreml lähteen mukaan Saksan diktaattorilta, Adolf Hitleriltä painokkaan pyynnön jättää Suomi rauhaan 8] ja näin Stalin luopui suunnittelemaltaan rauhanehtonsa tiukennokselta "Vanhan Suomen" 9] luovutusvaateelta, otti ”vain” noin puolet siitä - on jotenkin kornia, jos joudumme tästä kiittää Hitleriä.

 

Talvisodassa syntyi monia myyttejä 

esimerkiksi tarkka-ampuja Simo Häyhä 10], evl. Aaro Pajari 11] ja Mannerheim nousi kansakunnan luottoisäksi, häneen luotettiin kuin vuoreen. Mannerheim yhdisti tyydyttävällä suomenkielellä kansakunnan, ja kansalaiset näyttivät jotain sellaista, jota nyt tarvittaisiin, mutta kun ei ole sitä kansakunnan luottoisää … …(Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, voisiko hän kasvaa nykykansakuntamme yhdistäjäksi?)

 

Laajat kansalaisjoukot ovat heräämässä kadonneen itsenäisyytemme palauttamiseen -

kunniaksi heille harvoille, jotka ovat vielä elävinä todistamassa meille muille, kuinka kansakunta taisteli "viimeisellä rannalla", täydestä itsenäisyydestään - onnistuen siinä sotilaallisesti liittoutumattomana. ---

...

Jälkirjoitus

A. Tänäänkin meidän kiihkottomat ja vähemmän puhkuvat kansalaiset torppaavat vakaasti liittoutumiset Natoon 12], vaikka esimerkiksi Kokoomukset koppalakkiosasto 13] vaatii suoraa liittymista – kysymättä kansalta mitään – suuri häpeä aitoarvo-kokoomuslaisille, jotka oivalsivat jo kauan sitten, ettärihtniemeläinen 14] kansallisajattelu oli sitä vastuuta, mistä ei nyt löydy todistetta edes kirjaimen verran.

B. Tänään suomalaiset ovat jo pidempään jo oivaltaneet, että meidän turvattu tulevaisuus on niin kutsutusti EU-joustavoitettuna sveitsittymisenä 15] – tarkoittaen sitä, että meillä on vielä jonain päivänä vankka asema idän ja lännen välisten konfliktien välitysneuvottelijana 16] – natottomana valtiona meihin luotetaan niin lännessä kuin idässä. Samoin meidän rooli YK-mandatoiduissa ja YK-johteisissa rauhanturvatehtävissä on meille sopiva toimintamalli 17], varsinkin kun konfiktin kaikki osapuolet pyytävät palveluksiamme.

PS.

Mannerheim ei joutunut Stalinin nimenomaisesta käskystä Jatkosodan jälkeenkään sotasyyllisyys-oikeudenkäyntiin. Stalin oli muistanut Mannerheimin Chevalierkaartin palvelukset sekä järjestelyt, kun paljon puhuttu ”historian kovan luokan vahvistamaton tapahtuma” - Hitlerin ja Stalinin kasvokkain tapaaminen onnistui 1940 toukokuussa jaetun Puolan rajalla. Kreml lähde kertoo, että Stalinin arkistoja avataan tarkoin valitusti 4. tammikuuta 2018 … jokainen voi miettiä, mitä tuo valittu päivämäärä merkitsee, se ei ole sattuma.

VIITTEET

1] Paasikivi: ”Erkon sota” ~ http://www.pkymasehist.fi/talvisota_lahestyy.html -

2] Eljas Erkko ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Eljas_Erkko -

3] Jalkaväen kenraali Rudolf Walden ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Walden -

4] Stalinin aluevaihtoehdotukset Suomelle ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisodan_tausta -

5] Jääkäriliike ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riliike -

6] Ruotsi hylkäsi itäisen maakuntansa 1809 ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1047174 - [4851]

7] Suomalaiset sotalapset Ruotsissa ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotalapset -

8] Hermann Göringin vihjeet 1940 ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring#Talvisodan_neuvot-

9] Vanha Suomi ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanha_Suomi -

 

10] Simo Häyhä ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Simo_H%C3%A4yh%C3%A4 -

10] Tarkka-ampuja Simo Häyhä ~ http://areena.yle.fi/1-1698146 

11] Kenraalimajuri Aaro Pajari ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/03/suomen-valtio-osoitti-merkittv.html -

12] Kansalaisviisaus erottaa meidät Natosta ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 - [24648]

13] Kokoomuksen koppalakkiosasto ajaisi Natoon – kansan yli ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/koppalakkiosasto-kokoomuksesta-kurvaa.html -

14] Juha Rihtniemi http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Rihtniemi -

15] EU-joustavoitettu sveitsittyminen ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1110763 - [1641]

16] Suomi sovittelijaksi Ukrainaan? ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1030309 - [2389]

17] Suomi – rauhanturvaamisen suurvalta ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/12/suomella-on-luontainen-mahdollisuus.html -...
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka 
...


AL … IL … Vf … US ...  Pz … BL - BLOG 46874


---11012015---

---29042017---


doc.: talvisodan_ihme_11012015.doc – OpenOffice Writer

doc.: Talvisota ja sen päätös_290417.doc

| 837 |

]]>
75 http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236311-talvisota-taustaa-ja-yllattava-paatos#comments Sotaveteraanit Stalinin varjossa Talvisodan henki Talvisota Vakoilu Sat, 29 Apr 2017 05:37:42 +0000 Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236311-talvisota-taustaa-ja-yllattava-paatos
Veteraanin viimeinen iltahuuto http://vinkuukka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236239-veteraanin-viimeinen-iltahuuto <p>Aamulla kuulin, että kansallisen veteraanipäivän juhla pidetään mahdollisesti viimeistä kertaa. Kunniavieraat ovat jo kovin huonossa kunnossa. Veteraanipäivä sinänsä säilyy liputuspäivänä.</p><p>Kilpisjärvellä oli maailmansotamme viimeinen laukaustenvaihto 25.4.1945. Suomalainen ja saksalainen partio kohtasivat toisensa. Kaksi päivää myöhemmin (27.4.) todettiin saksalaisten poistuneen Suomen maaperältä. Talvisota, jatkosota, Lapin sota. Kolme kovaa sotaa.</p><p>Suomen sodat olivat osa maailmanpaloa, ja talvisota oli yksi esinäytöksistä. Miehittäjien tielle jääneiden kohtalo kaikkialla oli kova. Saksalaisten ensilinjan joukojen takana kulkivat &quot;poliisipataljoonat&quot;. Puna-armeija raiskasi myöhemmin kaksi miljoonaa saksalaista naista. Englantilaiset tuhosivat siviilikaupunkeja massapommituksilla. Puolan kärsimys oli hirveä.</p><p>Eurooppalaisista sotaan osallistuneista pääkaupungeista valtaamatta jäi vain kolme: Helsinki, Lontoo ja Moskova.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Suomi ei taistellut itsenäisyydestään, vaan elämästään</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Sota on suuri onnettomuus, ja erityisen suuri onnettomuus se on pienelle maalle. Eduard Radzinski sanoi 1990-luvulla, että Suomi ei taistellut itsenäisyydestään vaan elämästään. Hän oli toinen tutkijoista, joka sai vapaasti tutustua Stalinin arkistoon ja väitti löytäneensä todisteet siitä, että Stalinilla oli suunnitelmat siirtää koko Suomen kansa pois asuinsijoiltaan ja tuhota. Molotov sanoikin: &quot;Virolaiset pääsevät Siperiaan junalla. Suomalaiset menevät sinne kävellen.&quot;</p><p>Mutta se paras koskaan tätä maata kävellyt miespolvi sulki hyökkääjältä tien. Osoittaen valtavaa itsehillintää se kykeni kääntämään aseet myös entistä aseveljeä vastaan, kun maan etu ja ankaran rauhansopimuksen toteuttaminen niin vaati. Se oli koko kansan yhteinen ponnistus. Suomen naiset joutuivat kantamaan suuren osan yhteiskunnan toiminnoista tehtaissa ja maataloudessa asekuntoisten miesten ollessa sotatyössä. Meillä on aina ollut vahvoja naisia. Lotat saavat ansaittua huomiota, mutta koko kansa sen teki.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Veteraanimuistoja</strong></p><p>&nbsp;</p><p>1990-luvun puolivälin maissa alkoi televisioon ilmestyä leppoisia vanhoja ukkoja antamaan veteraaneille kasvot. En tunnistanut siitä omaa kokemustani veteraaneista.&nbsp;</p><p>Kun menin kansakouluun, kesän 1944 torjuntataistelun kokeneet parikymppiset olivat 45-46-vuotiaita äreitä äijiä. Useamman sotavuoden läpikäyneet sitten siitä eteenpäin. Sodasta ei puhuttu mitään, ja Reporadiossa soi partisaanivalssi. Joillakin olivat menneet hermot kokonaan, joten radio saattoi lentää ikkunan läpi mäkeen, etenkin jos tuli ei piisissä syttynyt ensi yrittämällä tai jotain muuta rankkaa. Kun keski-ikäisen sotaveteraanin kanssa kymmenvuotias poika lähti soutamaan verkkoja, sieltä kuului, että vedänyperkele ja älänysaatana. Viinaa moni heistä ei kestänyt yhtään, ja aseet kannatti piilottaa hyvin huolellisesti, ettei isäntä ala nähdä vihulaisia joka puolella. Monet kulkivat vielä pitkän aikaa sodan jälkeen asetakissaan. Hyvinkäällä taas sodan jälkeen oli &quot;pelimetsässä&quot; tuhat äijää pelaamassa korttia, koska he eivät osanneet siirtyä sisätiloihin elämään.&nbsp;</p><p>Sota ei kaikkien kohdalla allekirjoittanut mitään rauhansopimusta, vaan jatkoi viimeiseen mieheen.</p><p>Miesopettajissa oli entisiä sotilaita. Oli kolmisormi-Hugo ja kylä-Pave ja mitä niitä oli. Mahtavia tyyppejä mutta ei kannattanut suututtaa.</p><p>Naapurissa oli kirvesmies, kommunisti. Hän oli aina yrmeä, luki Kansan Uutisia ja murahteli. Paitsi kerran, kun hän sai meillä votkalasin ollessaan käymässä jollain asialla. Olin silloin lomalla Panssariprikaatista, laiha upseerioppilasnappula. Ukon silmät nauroivat viirussa. &quot;Minäkin ensi kerran näin sellaisen höökivaunun siellä Summassa. Oli se kauhea peli, kun ryskysi sieltä lepikosta.&quot;&nbsp;</p><p>Korpilammella tapasin veteraanin, joka taas kertoi sodan koko kuvan yhden yksilön kohdalla. Hän oli vielä 1960-luvun alkupuolella käynyt katsomassa taistelutoveriaan, joka oli sokea, jolla ei ollut kumpaakaan kättä eikä kumpaakaan jalkaa ja joka kitui vielä 20 vuotta sodan jälkeen parantumattomana mielisairaalassa, sänkyyn loppuiäkseen tuomittuna. Onneksi elämä päättyi sitten.</p><p>Hirveä hinta. Sen lisäksi lähes satatuhatta kaatunutta puolen miljoonan miehen armeijasta ja haavoittuneet, invalidisoituneet päälle.</p><p>Mutta kansa sai elämän.</p><p>Monille se merkitsee vain sitä, että saa puhua suomea eikä tarvitse pelata vanhaa flipperiä kopeekoilla. Tai että voi olla kansainvälinen tai mitä hyvänsä. Jokainen &quot;Joni&quot; voi olla päivän armeijassa &quot;kun ei huvita&quot; tai olla menemättä työhön &quot;koska ei halua tehdä mitään&quot;. Niin hyvä maa tästä on tullut, ehkä vähän liiankin hyvä. Yhteiskunta hoitaa. Yhteiskunnan vika se ja tämä. Ymmärrän kaikkia mielensäpahoittajia, kun he tätä porukkaa katsovat menneeseen verraten.</p><p>Jokaisen kykenevän pitää ottaa asenne, että valitukset on nyt valitettu ja ottaa vuoteensa ja kävellä. Samalla vapautuu kaikki voima tukemaan oikeasti heikkoa, sillä kaveria ei jätetä. Silloin ja vain silloin tämä maa nousee siitä henkisestä liemestä, missä se nyt makaa.</p><p>Aiheeseen. Minusta veteraanijuhlan voisi järjestää niin kauan kuin yksikin on hengissä ja valmis juhlaan tulemaan. Mutta eivät he sitä tarvitse. Ei heille annettu aikanaan paljon muutakaan. Yksi oikea<em> intellektuellien</em> polvi taisi sanoa, että &quot;mitäs menitte&quot;. Oma syy, jos puuttuu käsi tai jalka. Mutta veteraaneja herjaavat tekivät sen vain nuollakseen itänaapuria.</p><p>Sotilaan palkka oli vain monttu tuntemattomassa paikassa ja valmius tuskaan ja kuolemaan.&nbsp;Eikä ole suurempaa rakkautta kuin antaa henkensä ystäväinsä edestä. Ei kunniaa heiltä voi mitenkään viedä joku kurapöksy, eikä mikään juhla tuo mitään lisäarvoa lahjaan isänmaalle ja tuleville sukupolville.</p><p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=arKxCiTZoyQ">Tuossa vielä jokunen seisoo,</a> mutta tuskin moni heistäkään enää. Nauha on vanha.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Aamulla kuulin, että kansallisen veteraanipäivän juhla pidetään mahdollisesti viimeistä kertaa. Kunniavieraat ovat jo kovin huonossa kunnossa. Veteraanipäivä sinänsä säilyy liputuspäivänä.

Kilpisjärvellä oli maailmansotamme viimeinen laukaustenvaihto 25.4.1945. Suomalainen ja saksalainen partio kohtasivat toisensa. Kaksi päivää myöhemmin (27.4.) todettiin saksalaisten poistuneen Suomen maaperältä. Talvisota, jatkosota, Lapin sota. Kolme kovaa sotaa.

Suomen sodat olivat osa maailmanpaloa, ja talvisota oli yksi esinäytöksistä. Miehittäjien tielle jääneiden kohtalo kaikkialla oli kova. Saksalaisten ensilinjan joukojen takana kulkivat "poliisipataljoonat". Puna-armeija raiskasi myöhemmin kaksi miljoonaa saksalaista naista. Englantilaiset tuhosivat siviilikaupunkeja massapommituksilla. Puolan kärsimys oli hirveä.

Eurooppalaisista sotaan osallistuneista pääkaupungeista valtaamatta jäi vain kolme: Helsinki, Lontoo ja Moskova.

 

Suomi ei taistellut itsenäisyydestään, vaan elämästään

 

Sota on suuri onnettomuus, ja erityisen suuri onnettomuus se on pienelle maalle. Eduard Radzinski sanoi 1990-luvulla, että Suomi ei taistellut itsenäisyydestään vaan elämästään. Hän oli toinen tutkijoista, joka sai vapaasti tutustua Stalinin arkistoon ja väitti löytäneensä todisteet siitä, että Stalinilla oli suunnitelmat siirtää koko Suomen kansa pois asuinsijoiltaan ja tuhota. Molotov sanoikin: "Virolaiset pääsevät Siperiaan junalla. Suomalaiset menevät sinne kävellen."

Mutta se paras koskaan tätä maata kävellyt miespolvi sulki hyökkääjältä tien. Osoittaen valtavaa itsehillintää se kykeni kääntämään aseet myös entistä aseveljeä vastaan, kun maan etu ja ankaran rauhansopimuksen toteuttaminen niin vaati. Se oli koko kansan yhteinen ponnistus. Suomen naiset joutuivat kantamaan suuren osan yhteiskunnan toiminnoista tehtaissa ja maataloudessa asekuntoisten miesten ollessa sotatyössä. Meillä on aina ollut vahvoja naisia. Lotat saavat ansaittua huomiota, mutta koko kansa sen teki.

 

Veteraanimuistoja

 

1990-luvun puolivälin maissa alkoi televisioon ilmestyä leppoisia vanhoja ukkoja antamaan veteraaneille kasvot. En tunnistanut siitä omaa kokemustani veteraaneista. 

Kun menin kansakouluun, kesän 1944 torjuntataistelun kokeneet parikymppiset olivat 45-46-vuotiaita äreitä äijiä. Useamman sotavuoden läpikäyneet sitten siitä eteenpäin. Sodasta ei puhuttu mitään, ja Reporadiossa soi partisaanivalssi. Joillakin olivat menneet hermot kokonaan, joten radio saattoi lentää ikkunan läpi mäkeen, etenkin jos tuli ei piisissä syttynyt ensi yrittämällä tai jotain muuta rankkaa. Kun keski-ikäisen sotaveteraanin kanssa kymmenvuotias poika lähti soutamaan verkkoja, sieltä kuului, että vedänyperkele ja älänysaatana. Viinaa moni heistä ei kestänyt yhtään, ja aseet kannatti piilottaa hyvin huolellisesti, ettei isäntä ala nähdä vihulaisia joka puolella. Monet kulkivat vielä pitkän aikaa sodan jälkeen asetakissaan. Hyvinkäällä taas sodan jälkeen oli "pelimetsässä" tuhat äijää pelaamassa korttia, koska he eivät osanneet siirtyä sisätiloihin elämään. 

Sota ei kaikkien kohdalla allekirjoittanut mitään rauhansopimusta, vaan jatkoi viimeiseen mieheen.

Miesopettajissa oli entisiä sotilaita. Oli kolmisormi-Hugo ja kylä-Pave ja mitä niitä oli. Mahtavia tyyppejä mutta ei kannattanut suututtaa.

Naapurissa oli kirvesmies, kommunisti. Hän oli aina yrmeä, luki Kansan Uutisia ja murahteli. Paitsi kerran, kun hän sai meillä votkalasin ollessaan käymässä jollain asialla. Olin silloin lomalla Panssariprikaatista, laiha upseerioppilasnappula. Ukon silmät nauroivat viirussa. "Minäkin ensi kerran näin sellaisen höökivaunun siellä Summassa. Oli se kauhea peli, kun ryskysi sieltä lepikosta." 

Korpilammella tapasin veteraanin, joka taas kertoi sodan koko kuvan yhden yksilön kohdalla. Hän oli vielä 1960-luvun alkupuolella käynyt katsomassa taistelutoveriaan, joka oli sokea, jolla ei ollut kumpaakaan kättä eikä kumpaakaan jalkaa ja joka kitui vielä 20 vuotta sodan jälkeen parantumattomana mielisairaalassa, sänkyyn loppuiäkseen tuomittuna. Onneksi elämä päättyi sitten.

Hirveä hinta. Sen lisäksi lähes satatuhatta kaatunutta puolen miljoonan miehen armeijasta ja haavoittuneet, invalidisoituneet päälle.

Mutta kansa sai elämän.

Monille se merkitsee vain sitä, että saa puhua suomea eikä tarvitse pelata vanhaa flipperiä kopeekoilla. Tai että voi olla kansainvälinen tai mitä hyvänsä. Jokainen "Joni" voi olla päivän armeijassa "kun ei huvita" tai olla menemättä työhön "koska ei halua tehdä mitään". Niin hyvä maa tästä on tullut, ehkä vähän liiankin hyvä. Yhteiskunta hoitaa. Yhteiskunnan vika se ja tämä. Ymmärrän kaikkia mielensäpahoittajia, kun he tätä porukkaa katsovat menneeseen verraten.

Jokaisen kykenevän pitää ottaa asenne, että valitukset on nyt valitettu ja ottaa vuoteensa ja kävellä. Samalla vapautuu kaikki voima tukemaan oikeasti heikkoa, sillä kaveria ei jätetä. Silloin ja vain silloin tämä maa nousee siitä henkisestä liemestä, missä se nyt makaa.

Aiheeseen. Minusta veteraanijuhlan voisi järjestää niin kauan kuin yksikin on hengissä ja valmis juhlaan tulemaan. Mutta eivät he sitä tarvitse. Ei heille annettu aikanaan paljon muutakaan. Yksi oikea intellektuellien polvi taisi sanoa, että "mitäs menitte". Oma syy, jos puuttuu käsi tai jalka. Mutta veteraaneja herjaavat tekivät sen vain nuollakseen itänaapuria.

Sotilaan palkka oli vain monttu tuntemattomassa paikassa ja valmius tuskaan ja kuolemaan. Eikä ole suurempaa rakkautta kuin antaa henkensä ystäväinsä edestä. Ei kunniaa heiltä voi mitenkään viedä joku kurapöksy, eikä mikään juhla tuo mitään lisäarvoa lahjaan isänmaalle ja tuleville sukupolville.

Tuossa vielä jokunen seisoo, mutta tuskin moni heistäkään enää. Nauha on vanha.

 

 

]]>
8 http://vinkuukka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236239-veteraanin-viimeinen-iltahuuto#comments Sotaveteraanit Thu, 27 Apr 2017 11:17:56 +0000 Väinö Kuukka http://vinkuukka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236239-veteraanin-viimeinen-iltahuuto
Parhaat inttijutut http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232363-parhaat-inttijutut <p>Suuren osan jopa suomalaisista saa harjoittamaan small-talkia, kun puheenaiheeksi valikoituu kommellukset varusmiespalveluksen aikana. Ympärillä vilisevien inttileskien ja muutaman sivarin tylsistyttäminen on iso osa suomalaista puhekulttuuria erityisesti kahdenkymmenen ikävuoden kohdilla.</p><p>Olen suorittanut perustuslaillisen velvoitteeni siviilipalveluksessa, mutta se ei tarkoita sitä, etten kiinnostuisi inttijutuista. Todistan väitteeni:</p><p>Tein vuoden 2015 keväällä lopputyötäni New Yorkissa, ja väjäämättä lähestyvä palautuspäivä ajoi minut sekä samassa suossa rämpineen paikallisen ystäväni baariin juomaan kannullista kaljaa, koska niin amerikkalaiset tekevät. Huomasimme mennessämme tupakalle toisen saman koulun opiskelijan, johon olin tutustunut kuukausia aiemmin. Uudet tuttavuudet paiskasivat kättä, jonka jälkeen jatkoimme keväistä stressinpurkua kolmisin uuden kaljakannun voimin.</p><p>Toisin kuin hyvätuloisesta perheestä siinnyt ystäväni, baariin juuri saapunut herrasmies oli viettänyt valtaosan elämästään Bronxissa, yhteiskuntaluokan tuolla puolen. Tutustuessani häneen asuin itse Etelä-Bronxissa, jolloin mies kertoi mielellään tarinoita uudesta asuinalueestani.</p><p>Pian baaripöydässä istuville herroille selvisi yksi heitä yhdistävä tekijä; he ovat kummatkin palvelleet Yhdysvaltoja Afganistanissa, jopa samaan aikaan.</p><p>Jäin noin viideksitoista minuutiksi kahden amerikkalaisen sotaveteraanin väliseen limboon, jossa yritin saada selvää paikallisesta inttijargonista. Viesti tuli pääpiirteittäin selväksi; kaverit tunsivat samoja kopterikuskeja sekä samoja Afganistaniin liittyviä legendoja. Kyytiä saivat sekä kelit että Afganistanissa vaikuttaneet komentajat.</p><p>Tilanne oli minulle sikäli tuttu; Suomessa kuulee usein inttijuttuja. Tässä tapauksessa kyseessä oli kuitenkin jotain ihan muuta; nämä kaksi kaveria eivät ole ottaneet osaa maansa suurimpaan larppitapahtumaan kuten meillä Suomessa on perustuslakiin kirjattu, vaan he ovat olleet oikeasti sodassa. Sodassa se tosi nasta inttikaveri naapurituvasta saattaa räjähtää palasiksi tienvarsipommin avustamana, eivätkä amerikkalaiset sotilaat mene aavikolle ampumaan tyhjiä kaljatölkkejä, vaan ihmisiä. Pidin mielelläni turpani kiinni niin kauan kuin ukoilla riitti tornarit.</p><p>Tämä ei ollut ainoa kerta, kun puheenaihe oli lähellä. Kerroin veteraanikaverilleni Suomen veteraanikulttuurin elävän edelleen toisesta maailmansodasta. Edes itsenäistymisellä ei ole samaa itseisarvoa, kuin sen puolustamisella. Historiasta muodostuu myytti yhtä väjäämättömästi kuin Taru Sormusten Herrasta-elokuvan introssa, vaikka Suomessa olisi tuhansia avun tarpeessa olevia entisiä rauhanturvaajia.</p><p>Sotaveteraanihuolto Yhdysvalloissa on kompastellut kriiseissä niin kauan kuin veteraaneja on maassa ollut, eivätkä kaikki maan kansalaiset näe Yhdysvaltojen sotilasoperaatioita maan ulkopuolella tarpeellisena. Tässä maaperässä istuvan presidentin Donald Trumpin lupaukset leikata Natolta ja ohjata rahaa siltojen ja tieverkon korjaukseen elää ja voi hyvin, ymmärrettävistä syistä. Samalla bisnes- ja valtiomies on kiukutellut Yhdysvaltojen nykyään &rdquo;vain häviävän sotia&rdquo;.</p><p>Edelleen käynnissä oleva äärimmäisen monimutkainen Afganistanin sota on hieman laskentatavasta riippuen Yhdysvaltojen pisin sota. Voitonnälkäisenä miehenä Trump ei luultavasti panisi pahakseen, jos hän voisi joku päivä sanoa &rdquo;voittaneensa Yhdysvaltojen pisimmän sodan&rdquo; sekoittamatta mukaan vaihtoehtoisia faktoja.</p><p>Kaikki tuo on kuitenkin vain politiikkaa. Sodista jää aina jäljelle veteraaneja, eikä se ole mikään suomalainen erikoisuus. Sodissa tapetaan ja kuollaan. Se on paras &ndash; ja ehdottomasti opettavaisin - &nbsp;kuulemani inttijuttu.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suuren osan jopa suomalaisista saa harjoittamaan small-talkia, kun puheenaiheeksi valikoituu kommellukset varusmiespalveluksen aikana. Ympärillä vilisevien inttileskien ja muutaman sivarin tylsistyttäminen on iso osa suomalaista puhekulttuuria erityisesti kahdenkymmenen ikävuoden kohdilla.

Olen suorittanut perustuslaillisen velvoitteeni siviilipalveluksessa, mutta se ei tarkoita sitä, etten kiinnostuisi inttijutuista. Todistan väitteeni:

Tein vuoden 2015 keväällä lopputyötäni New Yorkissa, ja väjäämättä lähestyvä palautuspäivä ajoi minut sekä samassa suossa rämpineen paikallisen ystäväni baariin juomaan kannullista kaljaa, koska niin amerikkalaiset tekevät. Huomasimme mennessämme tupakalle toisen saman koulun opiskelijan, johon olin tutustunut kuukausia aiemmin. Uudet tuttavuudet paiskasivat kättä, jonka jälkeen jatkoimme keväistä stressinpurkua kolmisin uuden kaljakannun voimin.

Toisin kuin hyvätuloisesta perheestä siinnyt ystäväni, baariin juuri saapunut herrasmies oli viettänyt valtaosan elämästään Bronxissa, yhteiskuntaluokan tuolla puolen. Tutustuessani häneen asuin itse Etelä-Bronxissa, jolloin mies kertoi mielellään tarinoita uudesta asuinalueestani.

Pian baaripöydässä istuville herroille selvisi yksi heitä yhdistävä tekijä; he ovat kummatkin palvelleet Yhdysvaltoja Afganistanissa, jopa samaan aikaan.

Jäin noin viideksitoista minuutiksi kahden amerikkalaisen sotaveteraanin väliseen limboon, jossa yritin saada selvää paikallisesta inttijargonista. Viesti tuli pääpiirteittäin selväksi; kaverit tunsivat samoja kopterikuskeja sekä samoja Afganistaniin liittyviä legendoja. Kyytiä saivat sekä kelit että Afganistanissa vaikuttaneet komentajat.

Tilanne oli minulle sikäli tuttu; Suomessa kuulee usein inttijuttuja. Tässä tapauksessa kyseessä oli kuitenkin jotain ihan muuta; nämä kaksi kaveria eivät ole ottaneet osaa maansa suurimpaan larppitapahtumaan kuten meillä Suomessa on perustuslakiin kirjattu, vaan he ovat olleet oikeasti sodassa. Sodassa se tosi nasta inttikaveri naapurituvasta saattaa räjähtää palasiksi tienvarsipommin avustamana, eivätkä amerikkalaiset sotilaat mene aavikolle ampumaan tyhjiä kaljatölkkejä, vaan ihmisiä. Pidin mielelläni turpani kiinni niin kauan kuin ukoilla riitti tornarit.

Tämä ei ollut ainoa kerta, kun puheenaihe oli lähellä. Kerroin veteraanikaverilleni Suomen veteraanikulttuurin elävän edelleen toisesta maailmansodasta. Edes itsenäistymisellä ei ole samaa itseisarvoa, kuin sen puolustamisella. Historiasta muodostuu myytti yhtä väjäämättömästi kuin Taru Sormusten Herrasta-elokuvan introssa, vaikka Suomessa olisi tuhansia avun tarpeessa olevia entisiä rauhanturvaajia.

Sotaveteraanihuolto Yhdysvalloissa on kompastellut kriiseissä niin kauan kuin veteraaneja on maassa ollut, eivätkä kaikki maan kansalaiset näe Yhdysvaltojen sotilasoperaatioita maan ulkopuolella tarpeellisena. Tässä maaperässä istuvan presidentin Donald Trumpin lupaukset leikata Natolta ja ohjata rahaa siltojen ja tieverkon korjaukseen elää ja voi hyvin, ymmärrettävistä syistä. Samalla bisnes- ja valtiomies on kiukutellut Yhdysvaltojen nykyään ”vain häviävän sotia”.

Edelleen käynnissä oleva äärimmäisen monimutkainen Afganistanin sota on hieman laskentatavasta riippuen Yhdysvaltojen pisin sota. Voitonnälkäisenä miehenä Trump ei luultavasti panisi pahakseen, jos hän voisi joku päivä sanoa ”voittaneensa Yhdysvaltojen pisimmän sodan” sekoittamatta mukaan vaihtoehtoisia faktoja.

Kaikki tuo on kuitenkin vain politiikkaa. Sodista jää aina jäljelle veteraaneja, eikä se ole mikään suomalainen erikoisuus. Sodissa tapetaan ja kuollaan. Se on paras – ja ehdottomasti opettavaisin -  kuulemani inttijuttu.

]]>
5 http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232363-parhaat-inttijutut#comments Afganistan Rauhanturvaajat Sotaveteraanit Varusmiespalvelus Yhdysvallat Tue, 28 Feb 2017 14:54:26 +0000 Heikki Herlin http://heikkiherlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232363-parhaat-inttijutut
Herättävää EU:n varjostamaa itsenäisyyspäivää! http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227461-herattavaa-eun-varjostamaa-itsenaisyyspaivaa <p>[ - <em>kansallisuutta ja tuntoa erilaisesta asemasta täältä idän ja lännen vedenjakajalta &ndash; vuosien varrelta poimittuja itsenäisyyspäivän kirjoituksia, muutoksen ajanvirrassa</em> &ndash; kuuluu kirjoitussarjaan Suomen 100 vuoden kehitys itsenäiseksi, sotaan &ndash; jälleenrakentamiseen ja ETYK 1975 itsenäisyyshuippuumme sekä vajoaminen EU - määräysten alle, kollektiivisuutta kantaen ja solidaarisuutta osoittaen ]</p><p>&nbsp;</p><p><strong>2013</strong></p><p>Tänä päivänä 6. joulukuuta presidentti&nbsp;<strong>Urho Kaleva Kekkosen</strong>&nbsp;aikana juhlittiin aitoa itsenäisyyttämme, jonka olivat pelastaneet veteraanimme kahdessa sodassa &ndash; jälkimmäisessä Saksan kolmannen valtakunnan avustuksella. Nyt emme enää juhli täyttä itsenäisyyttä &ndash; olemme lukittuneet toistaiseksi EU - Brysselin säädöksiin ja osittaisvalvontaan.</p><p>&nbsp;&nbsp;</p><p><strong>Yllä olevasta huolimatta tämä päivä on pyhä</strong>&nbsp;&ndash;&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>jo senkin takia, että niin monet kerrat Mannerheim ristinritarit avasivat ovet presidentin linnaan ja kansakunnan juhla saattoi alkaa. Vain yksi on jäljellä muistuttamassa meitä siitä mitä kymmenet tuhannet rintamamiehet ja lotat tekivät Isänmaansa eteen, antaen ainokaisensa. Tuo muisto ei himmene Brysselin käskyilläkään.</p><p>&nbsp;&nbsp;</p><p><strong>Kansakuntamme ei ole vielä sanonut lopullista sanaansa itsenäisyydestämme</strong></p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155560-v%C3%A4kev%C3%A4%C3%A4-eu-varjoista-itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4">http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155560-v%C3%A4kev%C3%A4%C3%A4-eu-varjoista-itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4</a> &nbsp;&ndash;</p><p><strong>&hellip;</strong></p><p><strong>2012</strong></p><p>Itsenäisyys meni jo &ndash; annoimme sen Brysselille, koska haluamme olla vahvempia. Vahvempia auttamaan muita &ndash; &rdquo;<em>heikompia ja kunniattomampia</em>&rdquo;, solidaarisuus on voimaa, kuten oli taisteluhenki, kun tosi oli kyseessä. Miksi annoimme sen pois, minkä isoisämme meille saksalaisten avustuksella&nbsp;kunniakkaasti pelastivat?</p><p>&nbsp;</p><p>...</p><p><strong>Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen&nbsp;<a href="http://www.yle.fi/ikimuistoinen/laine.html" target="_blank">Edwin Laineen</a></strong>&nbsp;<strong>Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtuu nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.</strong></p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126223-itsenaisyys-meni-jo-vain-kunnia-jai">http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126223-itsenaisyys-meni-jo-vain-kunnia-jai</a> -</p><p><strong>...</strong></p><p><strong>2010</strong></p><p><strong>191 tarinaa, joissa ei kuumota uho, eikä kehu. 191 tarinaa, joissa kansalaiset kautta linjan osoittivat jotain sellaista, mikä ei soveltunut kaikille. Me kaikki emme&nbsp;yllä näihin tekoihin. Usein on puhetta, mutta näissä 191 tarinassa on enemmän tekoja, joista kansakunta kiitti Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin myönnöllä - nämä 191 tarinaa saivat korkeimman kunnianosoituksen, mitä valtakunta pystyi sotilailleen ja kansalaisilleen&nbsp;antamaan.</strong></p><p>&nbsp;</p><p>Nyky-Suomi tarvitsi imagotyöryhmän löytämään itsestäänselvyyksiä. Merkittävä osa kansalaisistamme ja varsinkin tavalliset ihmiset ovat jo kauan tienneet oman maansa imagoarvon. Tämä imago kulminoituu huippuna noissa 191 tarinassa, joista&nbsp;kumpuaa suomalainen vahva ja väkevä identiteetti. Sotilaat ratkaisutaisteluissa, niin Talvisodassa kuin Jatkosodassa loivat ainutlaatuisen imagon, jota meidän, uusien sukupolvien olisi hyvä tunnistaa ja tiedostaa.</p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54129-marskin-ritarit-sankaruutta-ilman-brandipuheita">http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54129-marskin-ritarit-sankaruutta-ilman-brandipuheita</a> -</p><p><strong>...</strong></p><p><strong>2004 ja 2009</strong></p><p>Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain&nbsp;<a href="http://savonlinnakampus.joensuu.fi/merkkipaivat/itsenaisyyspaiva/itsenaisyys1.htm" target="_blank">Itsenäisyyspäivänä</a>&nbsp;ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme&nbsp;<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4" target="_blank">Itsenäisyyspäiväämme</a>&nbsp;juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.<br /><br />[01122004] - Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939 - 1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheestä ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.</strong><br /><br />Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.</p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24664-tuntematon-sotilas-aitosuomalaisuuden-yhdistaja">http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24664-tuntematon-sotilas-aitosuomalaisuuden-yhdistaja</a> -</p><p><strong>...</strong></p><p><strong>Ja viimeisin toivotus &ndash; tälle vuodelle 2016</strong></p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227036-itsenaisyyden-happikato-99">http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227036-itsenaisyyden-happikato-99</a> -</p><p>Elämme näköharhassa - meillä ei ole itsenäisyyttä siinä mielessä, mitä se oli vielä ennen EY - kansanäänestystä.</p><p>Me voimme vain juhlia 100-vuotisjuhlaa siitä hetkestä, kun tuolloinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen, joka tunnustettiin Neuvosto-Venäjän toimesta 4. tammikuuta 1918. Tänään emme enää ole itsenäisiä niillä tunnusmerkeillä mitä kansalliseen itsenäisyyteen kuuluu. Suurin itsenäisyytemme kohokohta oli vuonna 1975, kun tuolloinen presidentti Urho Kekkonen kopautti kokousnuijalla ETYK-kokouksen päättyneeksi.</p><p>~&nbsp;<a href="http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611292200031757_uu.shtml">http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611292200031757_uu.shtml</a> -&nbsp;</p><p>~ <a href="http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/227012-itsenaisyysjuhla-on-nakoharha">http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/227012-itsenaisyysjuhla-on-nakoharha</a> -</p><p>&nbsp;</p><p>Kaikesta tuosta huolimatta <a href="http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/her-tt-v-eu-n-varjostamaa-itsen-isyysp-iv">Onnittelut</a> vielä kerran veteraaneillemme ja Lotille, jotka olivat yhtenäistämässä valtiotamme ja kansakuntaamme niinä vaikeina vuosina, jolloin olimme tahdostamme ja tahtomattamme selkä seinää vasten &ndash; nyt myös kiitämme aiempaa taitavaa valtiopolitiikkaa, joka on pitänyt meidät yli 70 vuotta rauhantilassa &ndash; kuitenkin toisen ydinasesuurvalan naapurina, joka ei ole uhka &ndash; vaan mahdollisuus!</p><p>&nbsp;</p><p>Kunnia ja arvostus veteraaneillemme!</p><p>&nbsp;</p><p>Ilkka Luoma</p><p><em>Kansalaiskirjoittaja Helsingistä</em></p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>DOC</strong> 99 vuotta itsenäisyysjulistuksesta_06122016 &ndash; Microsoft Word Starter</p><p>&nbsp;</p><p>|610| - 102808 |<a href="http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/herattavaa-eun-varjostamaa.html">1</a>|<a href="http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/her-tt-v-eu-n-varjostamaa-itsen-isyysp-iv">2</a>|</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> [ - kansallisuutta ja tuntoa erilaisesta asemasta täältä idän ja lännen vedenjakajalta – vuosien varrelta poimittuja itsenäisyyspäivän kirjoituksia, muutoksen ajanvirrassa – kuuluu kirjoitussarjaan Suomen 100 vuoden kehitys itsenäiseksi, sotaan – jälleenrakentamiseen ja ETYK 1975 itsenäisyyshuippuumme sekä vajoaminen EU - määräysten alle, kollektiivisuutta kantaen ja solidaarisuutta osoittaen ]

 

2013

Tänä päivänä 6. joulukuuta presidentti Urho Kaleva Kekkosen aikana juhlittiin aitoa itsenäisyyttämme, jonka olivat pelastaneet veteraanimme kahdessa sodassa – jälkimmäisessä Saksan kolmannen valtakunnan avustuksella. Nyt emme enää juhli täyttä itsenäisyyttä – olemme lukittuneet toistaiseksi EU - Brysselin säädöksiin ja osittaisvalvontaan.

  

Yllä olevasta huolimatta tämä päivä on pyhä – 

 

jo senkin takia, että niin monet kerrat Mannerheim ristinritarit avasivat ovet presidentin linnaan ja kansakunnan juhla saattoi alkaa. Vain yksi on jäljellä muistuttamassa meitä siitä mitä kymmenet tuhannet rintamamiehet ja lotat tekivät Isänmaansa eteen, antaen ainokaisensa. Tuo muisto ei himmene Brysselin käskyilläkään.

  

Kansakuntamme ei ole vielä sanonut lopullista sanaansa itsenäisyydestämme

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155560-v%C3%A4kev%C3%A4%C3%A4-eu-varjoista-itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4  –

2012

Itsenäisyys meni jo – annoimme sen Brysselille, koska haluamme olla vahvempia. Vahvempia auttamaan muita – ”heikompia ja kunniattomampia”, solidaarisuus on voimaa, kuten oli taisteluhenki, kun tosi oli kyseessä. Miksi annoimme sen pois, minkä isoisämme meille saksalaisten avustuksella kunniakkaasti pelastivat?

 

...

Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen Edwin Laineen Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtuu nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126223-itsenaisyys-meni-jo-vain-kunnia-jai -

...

2010

191 tarinaa, joissa ei kuumota uho, eikä kehu. 191 tarinaa, joissa kansalaiset kautta linjan osoittivat jotain sellaista, mikä ei soveltunut kaikille. Me kaikki emme yllä näihin tekoihin. Usein on puhetta, mutta näissä 191 tarinassa on enemmän tekoja, joista kansakunta kiitti Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin myönnöllä - nämä 191 tarinaa saivat korkeimman kunnianosoituksen, mitä valtakunta pystyi sotilailleen ja kansalaisilleen antamaan.

 

Nyky-Suomi tarvitsi imagotyöryhmän löytämään itsestäänselvyyksiä. Merkittävä osa kansalaisistamme ja varsinkin tavalliset ihmiset ovat jo kauan tienneet oman maansa imagoarvon. Tämä imago kulminoituu huippuna noissa 191 tarinassa, joista kumpuaa suomalainen vahva ja väkevä identiteetti. Sotilaat ratkaisutaisteluissa, niin Talvisodassa kuin Jatkosodassa loivat ainutlaatuisen imagon, jota meidän, uusien sukupolvien olisi hyvä tunnistaa ja tiedostaa.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/54129-marskin-ritarit-sankaruutta-ilman-brandipuheita -

...

2004 ja 2009

Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain Itsenäisyyspäivänä ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme Itsenäisyyspäiväämme juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.

[01122004] - Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939 - 1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheestä ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme.

 

Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.

Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24664-tuntematon-sotilas-aitosuomalaisuuden-yhdistaja -

...

Ja viimeisin toivotus – tälle vuodelle 2016

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227036-itsenaisyyden-happikato-99 -

Elämme näköharhassa - meillä ei ole itsenäisyyttä siinä mielessä, mitä se oli vielä ennen EY - kansanäänestystä.

Me voimme vain juhlia 100-vuotisjuhlaa siitä hetkestä, kun tuolloinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen, joka tunnustettiin Neuvosto-Venäjän toimesta 4. tammikuuta 1918. Tänään emme enää ole itsenäisiä niillä tunnusmerkeillä mitä kansalliseen itsenäisyyteen kuuluu. Suurin itsenäisyytemme kohokohta oli vuonna 1975, kun tuolloinen presidentti Urho Kekkonen kopautti kokousnuijalla ETYK-kokouksen päättyneeksi.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611292200031757_uu.shtml

~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/227012-itsenaisyysjuhla-on-nakoharha -

 

Kaikesta tuosta huolimatta Onnittelut vielä kerran veteraaneillemme ja Lotille, jotka olivat yhtenäistämässä valtiotamme ja kansakuntaamme niinä vaikeina vuosina, jolloin olimme tahdostamme ja tahtomattamme selkä seinää vasten – nyt myös kiitämme aiempaa taitavaa valtiopolitiikkaa, joka on pitänyt meidät yli 70 vuotta rauhantilassa – kuitenkin toisen ydinasesuurvalan naapurina, joka ei ole uhka – vaan mahdollisuus!

 

Kunnia ja arvostus veteraaneillemme!

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

 

DOC 99 vuotta itsenäisyysjulistuksesta_06122016 – Microsoft Word Starter

 

|610| - 102808 |1|2|

]]>
28 http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227461-herattavaa-eun-varjostamaa-itsenaisyyspaivaa#comments Itsenäisyys Itsenäisyyspäivä Kansallinen päätösvalta Menetetty itsenäisyys Sotaveteraanit Tue, 06 Dec 2016 13:44:58 +0000 Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227461-herattavaa-eun-varjostamaa-itsenaisyyspaivaa
Kevään suuria asioita eduskunnassa http://janimakela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219132-kevaan-suuria-asioita-eduskunnassa <p>Eduskunnassa on ollut keväällä keskusteluissa useita isoja kysymyksiä. Ensimmäisen kerran välikysymys oli mielestäni aiheellinen. Oppositiopuolueet (muut paitsi SDP) olivat huolissaan kriisiin ajautuneiden maatalousyrittäjien ahdingosta, viivästyneiden tukien maksatuksesta ja tuotteiden vientimahdollisuuksista. Pakotteet ja vastapakotteet Venäjän suuntaan ovat raskas taakka varsinkin maataloudelle.</p><p>Puhdas ja turvallinen kotimainen ruoka on arvo sinänsä &ndash; maaseutu kuuluu kulttuuriperintöömme. Niitä on syytä puolustaa, kotimainen ruuan tuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta näinä maailmantilanteen vaikeina aikoina. Hallitus onkin käynnistänyt toimet maatalouden ongelmien korjaamiseksi. Näitä asioita on käsitelty mm. valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoksessa, jonka jäsen olen.</p><p>Esillä on ollut lain kaupallisista tavarankuljetuksista muutos, jossa kansalliset määräykset kumotaan ja siirrytään EU:n vaatimiin. Vaatimus perustuu edellisten hallitusten läpi päästämään direktiiviin ja komissio on jo haastanut Suomen oikeuteen määräyksen noudattamattomuudesta.</p><p>On väitetty, että tämä avaisi kuljetusmarkkinat vapaalle kilpailulle. Kuitenkaan nytkään ne eivät avaudu kokonaan, eivätkä olleet ennen täysin suljetut. Kansallisten säädösten valvonta on ollut vaikeaa ja asiantuntijoiden näkemykset purkamisen vaikutuksista vaihtelevat suuresti.</p><p>Nyt on tärkeää saada eteenpäin aiemmin viivästyneet rahtikirjamääräykset, vinjettimaksut sekä talvirengasvaatimukset. Niillä voidaan korvata vapautuksen mahdollisesti aiheuttamaa vajetta suomalaisen liikenteen kilpailukyvylle. Edistän asiaa parhaani mukaan Liikenne- ja viestintävaliokunnassa.</p><p>Pidin erittäin huolestuttavana tietoja siitä, että moni sotiemme veteraani olisi jäänyt &nbsp;ilman hakemaansa kuntoutusta määrärahojen vähyyden vuoksi viime vuonna. Tilanne ei missään tapauksessa ole hyväksyttävä; Suomi on veteraaneille velkaa itsenäisyytensä. Hallitusohjelmassa veteraanien kuntoutusvaroja lisätään ja olin mukana vaikuttamassa, että lisäystä aikaistettiin jo kuluvalle vuodelle.</p><p>Tilannetta täytyy selvittää kahta kautta. Kysyin sekä eduskunnan kyselytunnilla että kirjallisesti, riittävätkö lisätyt määrärahat varmasti siihen että jokainen veteraani saa tarvitsemansa kuntoutuspalvelut. Toiseksi täytyy selvittää kuntoutuksen toimintaa sekä rahoitusta sotepiirin tasolla. Uutisen mukaan nimittäin ongelmat määrärahoista keskittyivät voimakkaasti Etelä-Karjalaan.</p><p>Johtuen uusien turvapaikanhakijoiden määrän merkittävästä laskusta, maahanmuuttovirasto on ryhtynyt toimiin kymmenien vastaanottokeskusten sulkemiseksi vuoden loppuun mennessä. Kuulemani perusteella uutista pidetään laajalti hyvänä. Vastaanottokeskuksia on ollut monin paikoin jopa pienten taajamien keskustoissa ja tämä ei voi olla tavoiteltava tila.</p><p>Uuden turvapaikkakriisin ja tulijoiden tulvan välttämiseksi on hallitus toimeenpanemassa perussuomalaisten vahvasti viitoittamaa vetovoimatekijöitä vähentävää ohjelmaa. Perheenyhdistämisten tiukennusten ensimmäinen vaihe ja turvapaikkakäsittelyä virtaviivaistava lakipaketti vietiin läpi viimeisellä viikolla. Näille seuraa jatkoa, mutta tärkeä tavoite edes joidenkin tiukennusten läpi saamiseksi ennen kesää saavutetaan.</p><p>Eduskuntatyö ei vielä kokonaan mene kesätauolle, sillä eduskunta kokoontuu kuulemaan ja keskustelemaan brexitistä pääministerin ilmoituksen johdosta. Siihen tilaisuuteen olen jo valmistellut puheenvuoroa - arvata saattaa, että EU eikä moni muukaan taho tule siinä puheessa samaan osakseen kunniaa ja suitsutusta.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Eduskunnassa on ollut keväällä keskusteluissa useita isoja kysymyksiä. Ensimmäisen kerran välikysymys oli mielestäni aiheellinen. Oppositiopuolueet (muut paitsi SDP) olivat huolissaan kriisiin ajautuneiden maatalousyrittäjien ahdingosta, viivästyneiden tukien maksatuksesta ja tuotteiden vientimahdollisuuksista. Pakotteet ja vastapakotteet Venäjän suuntaan ovat raskas taakka varsinkin maataloudelle.

Puhdas ja turvallinen kotimainen ruoka on arvo sinänsä – maaseutu kuuluu kulttuuriperintöömme. Niitä on syytä puolustaa, kotimainen ruuan tuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta näinä maailmantilanteen vaikeina aikoina. Hallitus onkin käynnistänyt toimet maatalouden ongelmien korjaamiseksi. Näitä asioita on käsitelty mm. valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoksessa, jonka jäsen olen.

Esillä on ollut lain kaupallisista tavarankuljetuksista muutos, jossa kansalliset määräykset kumotaan ja siirrytään EU:n vaatimiin. Vaatimus perustuu edellisten hallitusten läpi päästämään direktiiviin ja komissio on jo haastanut Suomen oikeuteen määräyksen noudattamattomuudesta.

On väitetty, että tämä avaisi kuljetusmarkkinat vapaalle kilpailulle. Kuitenkaan nytkään ne eivät avaudu kokonaan, eivätkä olleet ennen täysin suljetut. Kansallisten säädösten valvonta on ollut vaikeaa ja asiantuntijoiden näkemykset purkamisen vaikutuksista vaihtelevat suuresti.

Nyt on tärkeää saada eteenpäin aiemmin viivästyneet rahtikirjamääräykset, vinjettimaksut sekä talvirengasvaatimukset. Niillä voidaan korvata vapautuksen mahdollisesti aiheuttamaa vajetta suomalaisen liikenteen kilpailukyvylle. Edistän asiaa parhaani mukaan Liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

Pidin erittäin huolestuttavana tietoja siitä, että moni sotiemme veteraani olisi jäänyt  ilman hakemaansa kuntoutusta määrärahojen vähyyden vuoksi viime vuonna. Tilanne ei missään tapauksessa ole hyväksyttävä; Suomi on veteraaneille velkaa itsenäisyytensä. Hallitusohjelmassa veteraanien kuntoutusvaroja lisätään ja olin mukana vaikuttamassa, että lisäystä aikaistettiin jo kuluvalle vuodelle.

Tilannetta täytyy selvittää kahta kautta. Kysyin sekä eduskunnan kyselytunnilla että kirjallisesti, riittävätkö lisätyt määrärahat varmasti siihen että jokainen veteraani saa tarvitsemansa kuntoutuspalvelut. Toiseksi täytyy selvittää kuntoutuksen toimintaa sekä rahoitusta sotepiirin tasolla. Uutisen mukaan nimittäin ongelmat määrärahoista keskittyivät voimakkaasti Etelä-Karjalaan.

Johtuen uusien turvapaikanhakijoiden määrän merkittävästä laskusta, maahanmuuttovirasto on ryhtynyt toimiin kymmenien vastaanottokeskusten sulkemiseksi vuoden loppuun mennessä. Kuulemani perusteella uutista pidetään laajalti hyvänä. Vastaanottokeskuksia on ollut monin paikoin jopa pienten taajamien keskustoissa ja tämä ei voi olla tavoiteltava tila.

Uuden turvapaikkakriisin ja tulijoiden tulvan välttämiseksi on hallitus toimeenpanemassa perussuomalaisten vahvasti viitoittamaa vetovoimatekijöitä vähentävää ohjelmaa. Perheenyhdistämisten tiukennusten ensimmäinen vaihe ja turvapaikkakäsittelyä virtaviivaistava lakipaketti vietiin läpi viimeisellä viikolla. Näille seuraa jatkoa, mutta tärkeä tavoite edes joidenkin tiukennusten läpi saamiseksi ennen kesää saavutetaan.

Eduskuntatyö ei vielä kokonaan mene kesätauolle, sillä eduskunta kokoontuu kuulemaan ja keskustelemaan brexitistä pääministerin ilmoituksen johdosta. Siihen tilaisuuteen olen jo valmistellut puheenvuoroa - arvata saattaa, että EU eikä moni muukaan taho tule siinä puheessa samaan osakseen kunniaa ja suitsutusta.

]]>
1 http://janimakela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219132-kevaan-suuria-asioita-eduskunnassa#comments Kotimaa Brexit Kabotaasi Kaupalliset tavarankuljetukset Maatalouden kriisi maatalous Sotaveteraanit Sotiemme veteraanit Turvapaikkakriisi Sun, 26 Jun 2016 10:39:41 +0000 Jani Mäkelä http://janimakela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219132-kevaan-suuria-asioita-eduskunnassa
Tuntematon sotilas 2 http://make666.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210050-tuntematon-sotilas-2 <p>Tuntematon sotilas 2 on Renny Harlinin ohjaama suomalainen somesotaelokuva, joka saa ensi-iltansa kesäkuussa 2016. Elokuvan pääosissa ovat ykkösosan päähenkilöiden jälkipolvet, jotka jatkavat maan puolustusta samalla kunnial... sisulla kuin isoisoisänsä. Tuntematon sotilas 2 kertoo erään konekiväärillä uhkailevan komppanian vaiheista sodassa mamuja ja suvakkeja vastaan. Painotus on vahvasti asemasodassa ja sekavassa ulosannissa, eikä juoni etene minnekään.</p><p>Harlinin harmiksi käsikirjoitus on vuotanut nettiin kaikkien lueattavaksi. MV-lehti on syyttänyt Harlinia tapahtumien vääristelystä ja vuotanut puoleastaan Harlinin yhteystiedot kaikkien saataville. &quot;Tässä valheellinen käsikirjoitus. Lue ja soita Rennylle tappouhkaus, jos olet Suomen asialla.&quot; sivustolla sanotaan.</p><p>&nbsp;</p><p><br /><em>- Yllytän alatyylikersantti Lehtoa sekä lääppijämiehiä Määttä ja Rahikainen kutakin yhden vuorokauden seksipuhelusoittoihin.&nbsp; Yllytys kärjistetään kahden tunnin seisomiseksi puhelimen ja Hanna Huumosen yhteystietojen kera ja pannaan täytäntöön seuraavan täyden tunnin aikana. Syy: luvaton poistuminen MV-lehden sivuilta, kolmen uutisen uskomatta jättäminen sekä Lehdolla lisäksi sopimaton käytös esimiestä kohtaan. Onko selvä?</em></p><p><em>- Saatana, minun tekisi mieleni vetää sinua, mutten ilkeä.</em></p><p><em>- Kuule, vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää läähätyspuhelun soittajaa. Täs siul on sellane.</em></p><p><em>- Anta soitta niin satanan taval!</em></p><p><em>- Herrat, meidän tiemme on selvä. Me olemme isäm maam selkäranka. Meidän mukanamme Suomi seisoo ja mamu kaatuu. Horjumatta sinne minne täysin heteroseksuaalisen Marskin miekka viittaisi tien.</em></p><p><em>- Lapuan suvakit on jo aikoja sitten raiskattu. Nyt on laihialaiset menos!</em></p><p><em>- Nys&#39;sää vast oikke suuri valhei juttele.</em></p><p><em>- Tappioita kärsineenä, mutta yhä raiskauksista haaveilevana peräytyy armeijamme uusille puolustuslinjoille.</em></p><p><em>- Minä varoitan teitä viimeisen kerran. Tappio on nostanut teidänkaltaistenne luontoa, mutta älkää erehtykö luulemaan, että tämä armeija antaa syljeksiä silmilleen hävitessäänkään.</em></p><p><em>- Taispa tulla seisottava.</em></p><p><em>- Vaan sinä se soat männä seisomaan keskelle, kun oot ryhmänohjaaja ja isoin rosvo.</em></p><p><em>- Saatanallinen ralli päälle vaan. Se on raakaa peliä kun hevoset nai, siinä puhelin soi ja suvakit kaatuu. Minä en jumalauta pelkää SONK:n kekkuleita!</em></p><p><em>- Someen vaan kirjotteleen pojat niin että nuppi tutisee.</em></p><p><em>- Ja von Tööpel ratsasti aukkoja katsellen! Hihhiihii!</em></p><p><em>- Hei tsiigatkaa, kundit! Mä osasin lähettää sekstiviestin!</em></p><p><em>- Viestitä rauhas, ei soo ihmises, soon korkeemmas käres.</em></p><p><em>- Perkele. Minä vedänkin vaihteen kakkoselle. Asialliset katupartiot suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.</em></p><p><em>- Valmistauttuka poja somettamaa kori, uskonno ja isänmaan pualest. Taas Suomen karhu elämöi, se osti paremma puhelime ku mamul ja löi.</em></p><p><em>- Usot sie jot myö hävitää tää sota?</em></p><p><em>- Mää tiärä. Ei mul ol puhelimes saldoo enä.</em></p><p><em>- Ne jyrää meitin!</em></p><p><em>- Kattokka poja! Mää ole lentokone.</em></p><p><em>- Sanokaa mitä sanotte... Tankki se on.</em></p><p><em>-&nbsp; Kaunista... Hyvin kaunista... Ei enää tarvitse ihmetellä. Kun joukkuekin on tuossa kunnossa. Mitä täällä on juotu?</em></p><p><em>- Loppu tuli tästä maasta.</em></p><p><em>- Jeesus Perkele!</em></p><p><em>- Puskasuvakki... anteeksi... pensassuvaitsevainen. Minä olen kadottanut johtoajatuksen.</em></p><p><em>- Se on vasemmalla, Li Andersson on vasemmalla puolella!</em></p><p><em>- Sosialidemokraattisten opiskelijoiden liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja mainostuloton MV-lehti.</em></p><p><em>Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan. Aika velikultia.</em></p><p>*Finlandia-hymni*</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tuntematon sotilas 2 on Renny Harlinin ohjaama suomalainen somesotaelokuva, joka saa ensi-iltansa kesäkuussa 2016. Elokuvan pääosissa ovat ykkösosan päähenkilöiden jälkipolvet, jotka jatkavat maan puolustusta samalla kunnial... sisulla kuin isoisoisänsä. Tuntematon sotilas 2 kertoo erään konekiväärillä uhkailevan komppanian vaiheista sodassa mamuja ja suvakkeja vastaan. Painotus on vahvasti asemasodassa ja sekavassa ulosannissa, eikä juoni etene minnekään.

Harlinin harmiksi käsikirjoitus on vuotanut nettiin kaikkien lueattavaksi. MV-lehti on syyttänyt Harlinia tapahtumien vääristelystä ja vuotanut puoleastaan Harlinin yhteystiedot kaikkien saataville. "Tässä valheellinen käsikirjoitus. Lue ja soita Rennylle tappouhkaus, jos olet Suomen asialla." sivustolla sanotaan.

 


- Yllytän alatyylikersantti Lehtoa sekä lääppijämiehiä Määttä ja Rahikainen kutakin yhden vuorokauden seksipuhelusoittoihin.  Yllytys kärjistetään kahden tunnin seisomiseksi puhelimen ja Hanna Huumosen yhteystietojen kera ja pannaan täytäntöön seuraavan täyden tunnin aikana. Syy: luvaton poistuminen MV-lehden sivuilta, kolmen uutisen uskomatta jättäminen sekä Lehdolla lisäksi sopimaton käytös esimiestä kohtaan. Onko selvä?

- Saatana, minun tekisi mieleni vetää sinua, mutten ilkeä.

- Kuule, vänskä. Mis sie tarvitset oikei hyvvää läähätyspuhelun soittajaa. Täs siul on sellane.

- Anta soitta niin satanan taval!

- Herrat, meidän tiemme on selvä. Me olemme isäm maam selkäranka. Meidän mukanamme Suomi seisoo ja mamu kaatuu. Horjumatta sinne minne täysin heteroseksuaalisen Marskin miekka viittaisi tien.

- Lapuan suvakit on jo aikoja sitten raiskattu. Nyt on laihialaiset menos!

- Nys'sää vast oikke suuri valhei juttele.

- Tappioita kärsineenä, mutta yhä raiskauksista haaveilevana peräytyy armeijamme uusille puolustuslinjoille.

- Minä varoitan teitä viimeisen kerran. Tappio on nostanut teidänkaltaistenne luontoa, mutta älkää erehtykö luulemaan, että tämä armeija antaa syljeksiä silmilleen hävitessäänkään.

- Taispa tulla seisottava.

- Vaan sinä se soat männä seisomaan keskelle, kun oot ryhmänohjaaja ja isoin rosvo.

- Saatanallinen ralli päälle vaan. Se on raakaa peliä kun hevoset nai, siinä puhelin soi ja suvakit kaatuu. Minä en jumalauta pelkää SONK:n kekkuleita!

- Someen vaan kirjotteleen pojat niin että nuppi tutisee.

- Ja von Tööpel ratsasti aukkoja katsellen! Hihhiihii!

- Hei tsiigatkaa, kundit! Mä osasin lähettää sekstiviestin!

- Viestitä rauhas, ei soo ihmises, soon korkeemmas käres.

- Perkele. Minä vedänkin vaihteen kakkoselle. Asialliset katupartiot suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.

- Valmistauttuka poja somettamaa kori, uskonno ja isänmaan pualest. Taas Suomen karhu elämöi, se osti paremma puhelime ku mamul ja löi.

- Usot sie jot myö hävitää tää sota?

- Mää tiärä. Ei mul ol puhelimes saldoo enä.

- Ne jyrää meitin!

- Kattokka poja! Mää ole lentokone.

- Sanokaa mitä sanotte... Tankki se on.

-  Kaunista... Hyvin kaunista... Ei enää tarvitse ihmetellä. Kun joukkuekin on tuossa kunnossa. Mitä täällä on juotu?

- Loppu tuli tästä maasta.

- Jeesus Perkele!

- Puskasuvakki... anteeksi... pensassuvaitsevainen. Minä olen kadottanut johtoajatuksen.

- Se on vasemmalla, Li Andersson on vasemmalla puolella!

- Sosialidemokraattisten opiskelijoiden liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja mainostuloton MV-lehti.

Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan. Aika velikultia.

*Finlandia-hymni*

]]>
6 http://make666.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210050-tuntematon-sotilas-2#comments Isänmaa Kunnia Mv-lehti Sotaveteraanit Tuntematon sotilas -elokuva Sat, 16 Jan 2016 13:37:00 +0000 Marika Salonen http://make666.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210050-tuntematon-sotilas-2
Näillä eväillä Nato-aloitekin tekee pian "väyryset"!? http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198556-nailla-evailla-nato-aloitekin-tekee-pian-vayryset <p><strong>Olen laittanut 11.7.2015 kansalaisaloite.fi alustalle kansalaisaloitteen nimeltään <u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339" target="_blank">&quot;Puolustusliitto Naton jäsenyyshakemus ja kansanäänestys&quot;.</a></u>&nbsp;</strong></p><p>Aloitteeni ei voi mitenkään alussa olla huomioltaan keskusteluissa ja mediassa samalla viivalla kuin keskustapuolueen veteraanipoliitiko tohtori Paavo Väyrysen hieman myöhemmin aloittama ja lentävän lähdön saanut &quot;<u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372" target="_blank">Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa&quot;.</a></u></p><p><strong>Paino tässä sanalla &quot;alussa&quot;.</strong></p><p>Se on &quot;Nato-aloiteemme&quot; - jätän minä muodon jatkossa pois. Kätilö on kätilö ja lapsi on yhteinen kasvatettava kaikille niille, jotka ovat syvästi huolissaan maamme turvallisuustilanteesta. Murheissaan siitä, että poliitikot piiloutuvat &quot;Nato-optioittensa&quot; ja &quot;Nato-selvitystensä&quot; taakse isänmaan asialla puoluepolitiikkaa pelaten -</p><p><strong>halllitusohjelmien Nato-osaanko Suomen maamiinat kaivettiin?</strong></p><p>Syitä Natoon menemisellä on monia ja jokaisella omansa. Ylätasolla itse haluan yksinkertaisesti välttää tavanomaisin asein käytävän sodan tai maamme miehityksen Venäjän taholta - riski joka on suurempi putinismin hallitseman Venäjän osalta kuin se oli konsanaan Neuvostoliiton aikaan!</p><p>Kunnioittaakseni sotiemme sankariveteraaneja ja heidän maksamaansa suurta uhria olen oheistanut blogiini legendaarisen Mannerheim ristin ritarin nuoren vänrikki&nbsp;<u><a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni" target="_blank">Lauri Törnin</a></u> kuvan.&nbsp;</p><p><strong>Sota, miehitys -</strong>&nbsp;<strong>tuollaisia sanoja kannattaa makostella ennen kuin on liian myöhäistä.</strong></p><p>Sitten on vaikkapa suomettuminen - syy miksi maamme on ylipolitisoitunut, miksi olemme toinen toistemme kimpussa ja henkisessä takalukossa (vuosikymmenien jälkeen kykenemättä kunnolla enää edes tiedostamaan koko <u><a href="http://e-liike.net" target="_blank">asiaa</a></u>), miksi emme keskity oleelliseen... jne.</p><p><strong>Jollekin Nato-asia voi olla suurempi kuin vain Nato-asia, toisille ei.&nbsp;</strong></p><p>Eikä tässä ole mitään pahaa - ei jokaisen meistä pidä nähdä asioita täsmälleen samalla tavalla. Yleensäottaen &quot;Ei-Nato ihmiset&quot; ja asiassa empivät pelkäävät amerikkalaisen hegemonian leviämistä maahamme - mutta Suomihan oli &quot;Euroopan jenkkilä&quot; eniten silloin kun kylmä sota oli kuumimmillaan! Yhdysvallat ei ole Nato, mutta länsimainen demokratiakäsitys ja yksilönvapausajattelu on Nato -</p><p><strong>Savo on Savo ja Pohjanmaa on Pohjanmaa parhaiten maassa, joka on oikeasti itsenäinen eikä vain uskottele sitä itselleen!</strong></p><p>***</p><p><strong>Sitten päivän epistolaan.</strong></p><p>Olen seurannut <u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339" target="_blank">Nato-aloitteemme</a></u> allekirjoitusten määrän kehittymistä tarkasti. Koska Hirvimäki ei ole mikään Väyrynen, mitä tulee tunnettavuuteen henkilönä, oli aloitteen alku hidas. Sitten on mennyt paljon paremmin. Oheisesta päiväkohtaisesta graafista näkee (kuva), että kohta aletaan jo olla 50 000 allekirjoituksen vauhdissa. Vaatii noin 270 allekirjoitusta per päivä ja eilen niitä oli jo melkein 200 - plop. plop. plop...</p><p><strong>Nyt rivit suoriksi Nato-ihmiset!</strong></p><p>Kaikkein suurin este Suomen pääsemiseksi Natoon ei taidakaan olla itse päivänselvä asia vaan se aikaisempi strategia, jolla asiaa on yritetty edistää. Natosta on Nato-piireissä tehty aivan liikaa puoluepolitiikkaa ja sillä on vahvasti elitistinen leima... Alexander Stubb, Carl Haglund, Kokoomus, RKP, Helsingin sanomat, Eteläranta...</p><p><strong>Ei, ei, ei ja vielä kerran ei!&nbsp;</strong></p><p>Tälläisiä &quot;hirvimäkiä&quot; tarvitaan viemään Nato-asiaa <em>myös sinne</em> Pohjanmaalle ja kaupunkien työväentaloille! Nato on&nbsp;ylivoimaisesti&nbsp;parasta turvallisuutta mitä &quot;pihtiputaanmummot&quot; ja &quot;jakomäkeläiset&quot; voivat koskaan saada ja se on kerrottava heille! Tupaillat Pohjanmaalla ja Savossa täältä tullaan! Työväentalot ja soittokunnat täällä ollaan!&nbsp;</p><p><strong>Älkääkä edes kuvitelko, että aidossa kansanvallassa &quot;joku Hirvimäki&quot; olisi väärä mies tekemään kansalaisaloitteen oikeasta asiasta!</strong></p><p>&quot;Hirvimäki&quot; ja pataljoona samanhenkisiä lisää ovat juuri oikeita miehiä ja naisia vähintäänkin yhtä paljon kuin Väyrynen ja Väyrysen joukot omassaan! Tämä on yhteistyötä ja nyt saavat pienet tulipalot jäädä jos priorisointi on ongelma. Asialla on kiire.</p><p>***</p><p><strong>Kansanvallassa voidaan asioita kysyä ja nimenomaan pitää kysyä rohkeasti kansalta.</strong></p><p>Argumentti, jonka olen viimeisen viikon aikana kuullut turhan monta kertaa - että ei voi mukamas pitää neuvoa-antavaa kansanäänestystä kun kansa on liian tyhmä - on oman Nato-oksan sahaamista moottorisahalla... vai onko se motolla..? Lukemalla aloitteen huomaa helposti, että asiaa on ajateltu - päättäjien käsiä ei ole sidottu millään tasolla. Myös jos kansalaisaloitteen meinaa alustalle laittaa, pitää olla joku laki johon viittaa tai jota ehdottaa. Pelkkä sopimus Naton kanssa ei ole laki. Näin sanoo oikeusministeriö -</p><p><strong>mutta kun se ei edes ole mikään tappio, vaan <u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339" target="_blank">&quot;Nato-prosessikaavion&quot;</a></u> pitääkin nyt olla tuollainen!&nbsp;</strong></p><p>Kansa voi antaa tarvittavan selkänojan poliitikoille tehdä asioita, joihin he eivät itsessään kykene. Nyt on muutettava ajattelutapaa, jotta Natoon asti päästään -</p><p><strong>Suomen kansan on ansaittava Nato-jäsenyys uuden ajattelun kautta!</strong></p><p>***</p><p>Lopuksi vielä kertaus ja muutama pointti lisää ja saamme varmasti&nbsp;yhdessä Nato-aloitteeseemme 50 000 ääntä 11.1.2016 mennessä&nbsp;- asia, jolla on megalomaaninen painoarvo sitten jatkossa.</p><p><strong>Hyvä lähtökohta -&nbsp;</strong></p><p>a) Nato on maailmanluokan turvallisuusratkaisu Suomelle b) Suomessa on paljon enemmän kuin 50 000 Naton kannattajaa ja lisää tulee koko ajan&nbsp;c) aloite on laadittu huolella perusteineen ja se antaa meille selkeän prosessin (teen uutta blogia kun joudan tästä).</p><p><strong>Hyvä toteutus -</strong></p><ol><li>Ymmärrys - &quot;koko kansan Nato&quot;</li><li>Yhteistyö - kotipesät kuntoon</li><li>Media mukaan</li><li>Kansalaiskeskustelu</li><li>Puolueiden Nato-kilpailutus</li><li>Poliitikot, julkkikset, kylänmiehet kaikki mukaan</li><li>Bileet kaikille kun 50 000 allekirjoitusta kasassa!</li></ol><p><strong>Nyt natotetaan!</strong></p><p>***</p><p><em>kansalaisaloite.fi - Käy tutustumassa uuteen Nato-kansalaisaloitteen!&nbsp;<u><a href="https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339" target="_blank">Allekirjoittamisen</a></u>&nbsp;ja some-jakamisen lisäksi jos haluat aktiivisemmin osallistua Nato-asian edistämiseen liity myös Unitaksen&nbsp;<u><a href="https://docs.google.com/forms/d/1jNx6dGBxm5eTDSjxslfeW2fanaZYqpEmKZv53kmNTn8/viewform" target="_blank">sähköpostilistalle!</a></u></em></p><p>***</p><p><strong>Napit löytyvät alhaalta tässäkin!</strong></p><p>18.7.2015</p><p>Kalervonkatu, Jyväskylä</p><p>Petri Hirvimäki</p><p><u><a href="http://unitaskansanliike.net/" target="_blank">Unitas kansanliike</a></u></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olen laittanut 11.7.2015 kansalaisaloite.fi alustalle kansalaisaloitteen nimeltään "Puolustusliitto Naton jäsenyyshakemus ja kansanäänestys". 

Aloitteeni ei voi mitenkään alussa olla huomioltaan keskusteluissa ja mediassa samalla viivalla kuin keskustapuolueen veteraanipoliitiko tohtori Paavo Väyrysen hieman myöhemmin aloittama ja lentävän lähdön saanut "Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa".

Paino tässä sanalla "alussa".

Se on "Nato-aloiteemme" - jätän minä muodon jatkossa pois. Kätilö on kätilö ja lapsi on yhteinen kasvatettava kaikille niille, jotka ovat syvästi huolissaan maamme turvallisuustilanteesta. Murheissaan siitä, että poliitikot piiloutuvat "Nato-optioittensa" ja "Nato-selvitystensä" taakse isänmaan asialla puoluepolitiikkaa pelaten -

halllitusohjelmien Nato-osaanko Suomen maamiinat kaivettiin?

Syitä Natoon menemisellä on monia ja jokaisella omansa. Ylätasolla itse haluan yksinkertaisesti välttää tavanomaisin asein käytävän sodan tai maamme miehityksen Venäjän taholta - riski joka on suurempi putinismin hallitseman Venäjän osalta kuin se oli konsanaan Neuvostoliiton aikaan!

Kunnioittaakseni sotiemme sankariveteraaneja ja heidän maksamaansa suurta uhria olen oheistanut blogiini legendaarisen Mannerheim ristin ritarin nuoren vänrikki Lauri Törnin kuvan. 

Sota, miehitys - tuollaisia sanoja kannattaa makostella ennen kuin on liian myöhäistä.

Sitten on vaikkapa suomettuminen - syy miksi maamme on ylipolitisoitunut, miksi olemme toinen toistemme kimpussa ja henkisessä takalukossa (vuosikymmenien jälkeen kykenemättä kunnolla enää edes tiedostamaan koko asiaa), miksi emme keskity oleelliseen... jne.

Jollekin Nato-asia voi olla suurempi kuin vain Nato-asia, toisille ei. 

Eikä tässä ole mitään pahaa - ei jokaisen meistä pidä nähdä asioita täsmälleen samalla tavalla. Yleensäottaen "Ei-Nato ihmiset" ja asiassa empivät pelkäävät amerikkalaisen hegemonian leviämistä maahamme - mutta Suomihan oli "Euroopan jenkkilä" eniten silloin kun kylmä sota oli kuumimmillaan! Yhdysvallat ei ole Nato, mutta länsimainen demokratiakäsitys ja yksilönvapausajattelu on Nato -

Savo on Savo ja Pohjanmaa on Pohjanmaa parhaiten maassa, joka on oikeasti itsenäinen eikä vain uskottele sitä itselleen!

***

Sitten päivän epistolaan.

Olen seurannut Nato-aloitteemme allekirjoitusten määrän kehittymistä tarkasti. Koska Hirvimäki ei ole mikään Väyrynen, mitä tulee tunnettavuuteen henkilönä, oli aloitteen alku hidas. Sitten on mennyt paljon paremmin. Oheisesta päiväkohtaisesta graafista näkee (kuva), että kohta aletaan jo olla 50 000 allekirjoituksen vauhdissa. Vaatii noin 270 allekirjoitusta per päivä ja eilen niitä oli jo melkein 200 - plop. plop. plop...

Nyt rivit suoriksi Nato-ihmiset!

Kaikkein suurin este Suomen pääsemiseksi Natoon ei taidakaan olla itse päivänselvä asia vaan se aikaisempi strategia, jolla asiaa on yritetty edistää. Natosta on Nato-piireissä tehty aivan liikaa puoluepolitiikkaa ja sillä on vahvasti elitistinen leima... Alexander Stubb, Carl Haglund, Kokoomus, RKP, Helsingin sanomat, Eteläranta...

Ei, ei, ei ja vielä kerran ei! 

Tälläisiä "hirvimäkiä" tarvitaan viemään Nato-asiaa myös sinne Pohjanmaalle ja kaupunkien työväentaloille! Nato on ylivoimaisesti parasta turvallisuutta mitä "pihtiputaanmummot" ja "jakomäkeläiset" voivat koskaan saada ja se on kerrottava heille! Tupaillat Pohjanmaalla ja Savossa täältä tullaan! Työväentalot ja soittokunnat täällä ollaan! 

Älkääkä edes kuvitelko, että aidossa kansanvallassa "joku Hirvimäki" olisi väärä mies tekemään kansalaisaloitteen oikeasta asiasta!

"Hirvimäki" ja pataljoona samanhenkisiä lisää ovat juuri oikeita miehiä ja naisia vähintäänkin yhtä paljon kuin Väyrynen ja Väyrysen joukot omassaan! Tämä on yhteistyötä ja nyt saavat pienet tulipalot jäädä jos priorisointi on ongelma. Asialla on kiire.

***

Kansanvallassa voidaan asioita kysyä ja nimenomaan pitää kysyä rohkeasti kansalta.

Argumentti, jonka olen viimeisen viikon aikana kuullut turhan monta kertaa - että ei voi mukamas pitää neuvoa-antavaa kansanäänestystä kun kansa on liian tyhmä - on oman Nato-oksan sahaamista moottorisahalla... vai onko se motolla..? Lukemalla aloitteen huomaa helposti, että asiaa on ajateltu - päättäjien käsiä ei ole sidottu millään tasolla. Myös jos kansalaisaloitteen meinaa alustalle laittaa, pitää olla joku laki johon viittaa tai jota ehdottaa. Pelkkä sopimus Naton kanssa ei ole laki. Näin sanoo oikeusministeriö -

mutta kun se ei edes ole mikään tappio, vaan "Nato-prosessikaavion" pitääkin nyt olla tuollainen! 

Kansa voi antaa tarvittavan selkänojan poliitikoille tehdä asioita, joihin he eivät itsessään kykene. Nyt on muutettava ajattelutapaa, jotta Natoon asti päästään -

Suomen kansan on ansaittava Nato-jäsenyys uuden ajattelun kautta!

***

Lopuksi vielä kertaus ja muutama pointti lisää ja saamme varmasti yhdessä Nato-aloitteeseemme 50 000 ääntä 11.1.2016 mennessä - asia, jolla on megalomaaninen painoarvo sitten jatkossa.

Hyvä lähtökohta - 

a) Nato on maailmanluokan turvallisuusratkaisu Suomelle b) Suomessa on paljon enemmän kuin 50 000 Naton kannattajaa ja lisää tulee koko ajan c) aloite on laadittu huolella perusteineen ja se antaa meille selkeän prosessin (teen uutta blogia kun joudan tästä).

Hyvä toteutus -

 1. Ymmärrys - "koko kansan Nato"
 2. Yhteistyö - kotipesät kuntoon
 3. Media mukaan
 4. Kansalaiskeskustelu
 5. Puolueiden Nato-kilpailutus
 6. Poliitikot, julkkikset, kylänmiehet kaikki mukaan
 7. Bileet kaikille kun 50 000 allekirjoitusta kasassa!

Nyt natotetaan!

***

kansalaisaloite.fi - Käy tutustumassa uuteen Nato-kansalaisaloitteen! Allekirjoittamisen ja some-jakamisen lisäksi jos haluat aktiivisemmin osallistua Nato-asian edistämiseen liity myös Unitaksen sähköpostilistalle!

***

Napit löytyvät alhaalta tässäkin!

18.7.2015

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

Unitas kansanliike

]]>
41 http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198556-nailla-evailla-nato-aloitekin-tekee-pian-vayryset#comments Kansalaisaloite Nato Sotaveteraanit Turvallisuuspolitiikka Venäjä Sat, 18 Jul 2015 11:56:35 +0000 Petri Hirvimäki http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198556-nailla-evailla-nato-aloitekin-tekee-pian-vayryset
Nato-gallup - vain persuille! http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille <p><strong>&quot;Arvoisa perussuomalaisten kannattaja - pitäisikö Suomen olla puolustusliitto Naton varsinainen jäsen?&quot;&nbsp;</strong></p><p><u><a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comment-3033475">Tilanne 11.7.2015 klo 1:17 - KYLLÄ 71,4 % - EI 28,6 % &nbsp;EOS 0,0 %</a></u>&nbsp;<strong> &nbsp;</strong></p><p>Juhannuksen aikaan tein suositun Nato-gallupin Puheenvuoron lukijoille. Tuossakin gallupissa Naton kannattajat ovat tällä hetkellä niskan päällä. Jos et ole vielä antanut &quot;ääntäsi&quot; ko. kaikille avoimessa gallupissa voit tehdä sen <u><a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197137-nato-gallup-kaikki-mukaan" target="_blank">hyvin vieläkin.</a></u> Juhannus-gallup antoi vastauksia, mutta herätti myös kysymyksiä, esimerkiksi -&nbsp;</p><p><strong>löytyykö maailmasta yhtään persua, joka selkeästi kannattaa Natoa? </strong></p><p>Entä peräti sellaista, joka uskaltaa tehdä sen julkisesti omalla nimellään? Mielenkiintoista olisi tietää yleensäkin, miten Naton kannatus Puheenvuoron lukijoiden keskuudessa jakaantuu etenkin sellaisten puolueitten kannattajien sisällä, joilla Nato-kanta ei ole mitenkään selvä? Tutkitaanpa asiaa. Aloitetaan perussuomalaisista.&nbsp;</p><p>***</p><p><strong>Ensin kuitenkin lyhyt tarina elämästä ja kuolemasta - laitan sen tähän väliin, jotta sen lukevat kaikki.</strong></p><p>Keski-Pohjanmaa on perussuomalaisten vahvaa kannatusaluetta.&nbsp;Kävimme äskettäin perheen kanssa mummolassa Halsualla ja siellä sattui käteeni kirja alueen sotaveteraaneista. Oheisessa kuvassa ovat vaimoni isoisä ja isosetä, Niemen veljekset Eenok ja Vilpas Lestijärveltä Halsuan naapurista.&nbsp;</p><p><strong>Sotareissu oli kohtalokas veljeksille. </strong></p><p>Kolmen pienen isä Eenok kuoli Jatkosodassa ja veljensä kymmenen vuotta myöhemmin tiputtuaan verkkoja kokiessaan Lestijärven syysjäihin. Sodassa vammautunut puujalka esti Vilppaan kiipeämisen takaisin jäälle. Taisteli viimeiseen asti tässäkin. Hän ei hukkunut varsinaisesti vaan vasta saunassa kylmä veri pysäytti sydämen. Vilpasta jäivät suremaan leski ja neljä pientä lasta. Niemen sankariveljekset perheineen maksoivat kovimman mahdollisen hinnan itsenäisyydestämme.</p><p>***</p><p>Päivän uutisena kerrottakoon vielä, että olen perustanut 7.7.2015 &nbsp;<u><a href="http://unitaskansanliike.net" target="_blank">Unitas kansanliikkeen.</a></u>&nbsp;Unitas on uuden ajan Nato-liike - asiasta lisää lähipäivinä.</p><p>***</p><p><strong>Sitten takaisin tähän päivään ja Persu-Nato-galluppiin.</strong></p><p>&quot;Äänestäminen&quot; tässä gallupissa siis<em> vain persuille</em> - kaikki saavat toki vapaasti kommentoida!</p><p>Alla ohjeet. Voit osallistua täysin anonyymisti tai sitten liputtaa asiassa omalla nimelläsi ja kertoa miksi kannatat tai vastustat Natoa, tai sitten miksi kantasi ei ole vielä selvä.</p><p>Koska puheenvuoroblogi ei ole mikään varsinainen gallupkone pyydän osallistujilta ymmärrystä. Ainakin Usarin käyttäjille pitäisi olla pässinlihaa, mutta niille, jotka eivät kirjaudu blogiin voi äänestäminen seuraavilla ohjeilla olla vaikeampaa. Usariin voit kirjautua myös FB tunnuksillasi.&nbsp;</p><p>Blogia jakoon niin otanta paranee. Some jakonapit alhaalla.</p><p>***</p><p><strong>KYSYMYS -</strong></p><ul><li><em><strong>&quot;Arvoisa perussuomalaisten kannattaja - pitäisikö Suomen olla puolustusliitto Naton varsinainen jäsen?&quot;</strong></em></li></ul><p><strong>OHJEET -</strong></p><ul><li>Äänestäminen tässä blogigallupissa tapahtuu klikkaamalla &quot;suosittele&quot; nappia haluamasi vaihtoehdon (kommentin) kohdalla. Jos kommentit (alhaalla) eivät näy klikkaa &quot;Näytä kommentit&quot;. &quot;Suosittele&quot; nappi on siinä kommentin oikeassa yläreunassa.</li></ul><ul><li><strong>​</strong>KYLLÄ - jos kannatat ajatusta klikkaa &quot;suosittele&quot; alla olevan&nbsp;<a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comment-3033472"><u>ensimmäisen (1.) kommentin</u></a>&nbsp;kohdalla.&nbsp;EI - jos vastustat ajatusta klikkaa &quot;suosittele&quot;&nbsp;<a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comment-3033473"><u>toisen (2.) kommentin</u></a>&nbsp;kohdalla tai&nbsp;EN OSAA SANOA - jos et ole varma kannastasi klikkaa &quot;suosittele&quot;&nbsp;<a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comment-3033474"><u>kolmannen (3.) kommentin</u></a>&nbsp;kohdalla.</li></ul><ul><li>Kommentin (vaihtoehdon) järjestysnumero on kommentin vasemmassa alareunassa. Voit korjata helposti jos tuli huti painamalla suosittele toisen kerran.</li></ul><ul><li>Voit halutessasi antaa lyhyen perustelun asialle klikkaamalla &quot;vastaa&quot; ja kirjoittamalla perustelusi joko 1. tai 2. tai 3. kommentiin sen mukaan mitä äänestit - kyllä, ei tai eos.&nbsp;</li></ul><p><strong>TULOKSET -</strong></p><ul><li>&nbsp;<a href="http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comment-3033475"><u>Gallupin &quot;laskentatilanne&quot; täällä</u></a></li></ul><ul><li>Tulokset päivittyvät koko ajan sen mukaan montako suositusta kukin vastausvaihtoehto KYLLÄ 1. - EI 2. - EOS 3.&nbsp;saa. Luku siinä sydämen vieressä on vaihtoehdon saama &quot;äänimäärä&quot;. HUOM! Suositukset vain noihin alkuperäisiin lasketaan mukaan varsinaiseen galluppiin. Toki voit muitakin kommentteja vapaasti suositella.</li></ul><p><strong>Kiitos osallistumisestasi - alhaalta kommenteissa vastaamaan!</strong></p><p>***</p><p>10.7.2015</p><p>Kalervonkatu, Jyväskylä</p><p>Petri Hirvimäki</p><p><a href="http://unitaskansanliike.net" target="_blank"><u>Unitas kansanliike</u></a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> "Arvoisa perussuomalaisten kannattaja - pitäisikö Suomen olla puolustusliitto Naton varsinainen jäsen?" 

Tilanne 11.7.2015 klo 1:17 - KYLLÄ 71,4 % - EI 28,6 %  EOS 0,0 %   

Juhannuksen aikaan tein suositun Nato-gallupin Puheenvuoron lukijoille. Tuossakin gallupissa Naton kannattajat ovat tällä hetkellä niskan päällä. Jos et ole vielä antanut "ääntäsi" ko. kaikille avoimessa gallupissa voit tehdä sen hyvin vieläkin. Juhannus-gallup antoi vastauksia, mutta herätti myös kysymyksiä, esimerkiksi - 

löytyykö maailmasta yhtään persua, joka selkeästi kannattaa Natoa?

Entä peräti sellaista, joka uskaltaa tehdä sen julkisesti omalla nimellään? Mielenkiintoista olisi tietää yleensäkin, miten Naton kannatus Puheenvuoron lukijoiden keskuudessa jakaantuu etenkin sellaisten puolueitten kannattajien sisällä, joilla Nato-kanta ei ole mitenkään selvä? Tutkitaanpa asiaa. Aloitetaan perussuomalaisista. 

***

Ensin kuitenkin lyhyt tarina elämästä ja kuolemasta - laitan sen tähän väliin, jotta sen lukevat kaikki.

Keski-Pohjanmaa on perussuomalaisten vahvaa kannatusaluetta. Kävimme äskettäin perheen kanssa mummolassa Halsualla ja siellä sattui käteeni kirja alueen sotaveteraaneista. Oheisessa kuvassa ovat vaimoni isoisä ja isosetä, Niemen veljekset Eenok ja Vilpas Lestijärveltä Halsuan naapurista. 

Sotareissu oli kohtalokas veljeksille.

Kolmen pienen isä Eenok kuoli Jatkosodassa ja veljensä kymmenen vuotta myöhemmin tiputtuaan verkkoja kokiessaan Lestijärven syysjäihin. Sodassa vammautunut puujalka esti Vilppaan kiipeämisen takaisin jäälle. Taisteli viimeiseen asti tässäkin. Hän ei hukkunut varsinaisesti vaan vasta saunassa kylmä veri pysäytti sydämen. Vilpasta jäivät suremaan leski ja neljä pientä lasta. Niemen sankariveljekset perheineen maksoivat kovimman mahdollisen hinnan itsenäisyydestämme.

***

Päivän uutisena kerrottakoon vielä, että olen perustanut 7.7.2015  Unitas kansanliikkeen. Unitas on uuden ajan Nato-liike - asiasta lisää lähipäivinä.

***

Sitten takaisin tähän päivään ja Persu-Nato-galluppiin.

"Äänestäminen" tässä gallupissa siis vain persuille - kaikki saavat toki vapaasti kommentoida!

Alla ohjeet. Voit osallistua täysin anonyymisti tai sitten liputtaa asiassa omalla nimelläsi ja kertoa miksi kannatat tai vastustat Natoa, tai sitten miksi kantasi ei ole vielä selvä.

Koska puheenvuoroblogi ei ole mikään varsinainen gallupkone pyydän osallistujilta ymmärrystä. Ainakin Usarin käyttäjille pitäisi olla pässinlihaa, mutta niille, jotka eivät kirjaudu blogiin voi äänestäminen seuraavilla ohjeilla olla vaikeampaa. Usariin voit kirjautua myös FB tunnuksillasi. 

Blogia jakoon niin otanta paranee. Some jakonapit alhaalla.

***

KYSYMYS -

 • "Arvoisa perussuomalaisten kannattaja - pitäisikö Suomen olla puolustusliitto Naton varsinainen jäsen?"

OHJEET -

 • Äänestäminen tässä blogigallupissa tapahtuu klikkaamalla "suosittele" nappia haluamasi vaihtoehdon (kommentin) kohdalla. Jos kommentit (alhaalla) eivät näy klikkaa "Näytä kommentit". "Suosittele" nappi on siinä kommentin oikeassa yläreunassa.
 • Kommentin (vaihtoehdon) järjestysnumero on kommentin vasemmassa alareunassa. Voit korjata helposti jos tuli huti painamalla suosittele toisen kerran.
 • Voit halutessasi antaa lyhyen perustelun asialle klikkaamalla "vastaa" ja kirjoittamalla perustelusi joko 1. tai 2. tai 3. kommentiin sen mukaan mitä äänestit - kyllä, ei tai eos. 

TULOKSET -

 • Tulokset päivittyvät koko ajan sen mukaan montako suositusta kukin vastausvaihtoehto KYLLÄ 1. - EI 2. - EOS 3. saa. Luku siinä sydämen vieressä on vaihtoehdon saama "äänimäärä". HUOM! Suositukset vain noihin alkuperäisiin lasketaan mukaan varsinaiseen galluppiin. Toki voit muitakin kommentteja vapaasti suositella.

Kiitos osallistumisestasi - alhaalta kommenteissa vastaamaan!

***

10.7.2015

Kalervonkatu, Jyväskylä

Petri Hirvimäki

Unitas kansanliike

]]>
25 http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille#comments Nato Nato-gallup Perussuomalaiset Sotaveteraanit Turvallisuuspolitiikka Thu, 09 Jul 2015 23:59:25 +0000 Petri Hirvimäki http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198111-nato-gallup-vain-persuille
Miksi vasta nyt ? http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194186-miksi-vasta-nyt <p>Presidentti Sauli Niinistö&nbsp;myönsi tänään, kansallisena veteraanipäivänä, sotaveteraaneille 1803 kunniamerkkiä. Harvinaisen suuri määrä sai toimittajat kysymään, miksi merkkejä jaetaan suuri määrä juuri nyt? Presidentti vastasi kysymykseen kysymällä toimittajalta eiköpitäisi paremminkin esittää kysymys, miksi vasta nyt?</p><p>Todellakin, miksi vasta nyt? Kaikkeen on aina syynsä.</p><p>&quot;Kekkosaikaan&quot; Suomessa elettiin idän suhteissa varovaista aikaa. Jotkut puhuivat &quot;suomettuneisuuden ajasta&quot;. Tosiasiassa elettiin viisaimmalla mahdollisella tavalla ja näin pystytyttiin turvaamaan maan pysyminen vapaana ja itsenäisenä. Liike-elämä sai vapaat kädet toimia ja maa vaurastui.</p><p>Sotaveteraanit oli lähes pakko lakaista väliaikaisesti &quot;maton alle&quot;, mikä varmasti aiheutti runsaasti pahaa mieltä ja vaikutti myös nuorison mielipiteisiin sodan&nbsp;tarpeellisuudesta ja veteraanien saavutusten arvostuksesta.</p><p>Kekkosen jälkeen maan&nbsp; ruoriin astui Mauno Henrik Koivisto, itsekin sotaveteraani.&nbsp; Alikersantista leivotiin maan armaijan ylipäällikkö. Koiviston kunniaksi on sanottava, että hän Neuvostoliiton hajoamisen mainingeissa siirsi ulkopolitiikan painopisteen idästä länteen. Hänessä ei ollut kuitenkaan miestä vaatia Karjalaa takaisin silloin, kun se olisi ollut ainoan kerran mahdollista. Suomensukuisille hän antoi mahdollisuuden muuttaa Venäjältä Suomeen.</p><p>Veteraanien asemaan Koiviston aikana ei tullut kunnianpalautusta. Presidentin varovaisuus kaikessa ulkopolitiikassa ei sitä sallinut.</p><p>Martti Ahtisaari jatkoi Koiviston linjaa. Maa suuntautui enemmän länteen ja liittyi Euroopan Unioniin. Monelle sotaveteraanille se oli vakava kysymys. Maa oli menettänyt osan veteraanien verellä hankitusta itsenäisyydestä, suuren osan päätösvallasta ja oman rahan. Veteraanien virallinen arvostus oli ennallaan, kansalaisten piirissä arvostus oli selvässä nousussa.</p><p>Tarja Halonen tulee pysymään suomalaisten veteraanien muistissa presidenttinä, joka poisti maan parhaan puolustusaseen, jalkaväkimiinat. Jokainen sodan käynyt tietää, millaisen turvan hyvä miinoitus olisi voinut antaa. Toinen mieliin jäävä ulkopoliittinen teko oli Putinin solmion oikominen. Veteraanien asema säilyi ennallaan, vaikka mitään ulkopoliittista estettä ei enää silloin ollut olemassa.</p><p>Sauli Niinistö on osoittanut osaavansa käyttää presidentin kavennettua valtaa paljon paremmin ja rohkeammin kuin muutama edeltäjänsä. Siitä on yhtenä hyvänä esimerkkinä veteraanien &quot;kunnianpalautus&quot;, tosin aivan&nbsp;viimeisimmällä mahdollisella hetkellä. Heidän keski-ikänsä on 90 vuotta, joten kauaa ei heitä&nbsp; enää elä keskuudessamme. oku voi sanoa nytkin, että veteraanien palkitsemisella uhitellaan Venäjän suuntaan ja annetaan herkässä tilanteessa naapurille propagandan aiheita. Tämmöinen väite on kuitenkin täysin väärä. Miten voisi maa, joka aivan pian juhlii &quot;voitonpäivänä&quot; omien veteraanien saavutuksia maailman suurimmalla paraatilla, pitää vääränä suomalaisten veteraanien saavutusten palkitsemista?</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Presidentti Sauli Niinistö myönsi tänään, kansallisena veteraanipäivänä, sotaveteraaneille 1803 kunniamerkkiä. Harvinaisen suuri määrä sai toimittajat kysymään, miksi merkkejä jaetaan suuri määrä juuri nyt? Presidentti vastasi kysymykseen kysymällä toimittajalta eiköpitäisi paremminkin esittää kysymys, miksi vasta nyt?

Todellakin, miksi vasta nyt? Kaikkeen on aina syynsä.

"Kekkosaikaan" Suomessa elettiin idän suhteissa varovaista aikaa. Jotkut puhuivat "suomettuneisuuden ajasta". Tosiasiassa elettiin viisaimmalla mahdollisella tavalla ja näin pystytyttiin turvaamaan maan pysyminen vapaana ja itsenäisenä. Liike-elämä sai vapaat kädet toimia ja maa vaurastui.

Sotaveteraanit oli lähes pakko lakaista väliaikaisesti "maton alle", mikä varmasti aiheutti runsaasti pahaa mieltä ja vaikutti myös nuorison mielipiteisiin sodan tarpeellisuudesta ja veteraanien saavutusten arvostuksesta.

Kekkosen jälkeen maan  ruoriin astui Mauno Henrik Koivisto, itsekin sotaveteraani.  Alikersantista leivotiin maan armaijan ylipäällikkö. Koiviston kunniaksi on sanottava, että hän Neuvostoliiton hajoamisen mainingeissa siirsi ulkopolitiikan painopisteen idästä länteen. Hänessä ei ollut kuitenkaan miestä vaatia Karjalaa takaisin silloin, kun se olisi ollut ainoan kerran mahdollista. Suomensukuisille hän antoi mahdollisuuden muuttaa Venäjältä Suomeen.

Veteraanien asemaan Koiviston aikana ei tullut kunnianpalautusta. Presidentin varovaisuus kaikessa ulkopolitiikassa ei sitä sallinut.

Martti Ahtisaari jatkoi Koiviston linjaa. Maa suuntautui enemmän länteen ja liittyi Euroopan Unioniin. Monelle sotaveteraanille se oli vakava kysymys. Maa oli menettänyt osan veteraanien verellä hankitusta itsenäisyydestä, suuren osan päätösvallasta ja oman rahan. Veteraanien virallinen arvostus oli ennallaan, kansalaisten piirissä arvostus oli selvässä nousussa.

Tarja Halonen tulee pysymään suomalaisten veteraanien muistissa presidenttinä, joka poisti maan parhaan puolustusaseen, jalkaväkimiinat. Jokainen sodan käynyt tietää, millaisen turvan hyvä miinoitus olisi voinut antaa. Toinen mieliin jäävä ulkopoliittinen teko oli Putinin solmion oikominen. Veteraanien asema säilyi ennallaan, vaikka mitään ulkopoliittista estettä ei enää silloin ollut olemassa.

Sauli Niinistö on osoittanut osaavansa käyttää presidentin kavennettua valtaa paljon paremmin ja rohkeammin kuin muutama edeltäjänsä. Siitä on yhtenä hyvänä esimerkkinä veteraanien "kunnianpalautus", tosin aivan viimeisimmällä mahdollisella hetkellä. Heidän keski-ikänsä on 90 vuotta, joten kauaa ei heitä  enää elä keskuudessamme. oku voi sanoa nytkin, että veteraanien palkitsemisella uhitellaan Venäjän suuntaan ja annetaan herkässä tilanteessa naapurille propagandan aiheita. Tämmöinen väite on kuitenkin täysin väärä. Miten voisi maa, joka aivan pian juhlii "voitonpäivänä" omien veteraanien saavutuksia maailman suurimmalla paraatilla, pitää vääränä suomalaisten veteraanien saavutusten palkitsemista?

 

 

]]>
4 http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194186-miksi-vasta-nyt#comments Kunnia Sauli Niinistö Sotaveteraanit Suomettuminen Ulkopolitiikka Mon, 27 Apr 2015 16:44:09 +0000 Veikko Kärkkäinen http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194186-miksi-vasta-nyt