*

Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Ylioppilaskunta

Ole rohkeasti poliittinen - olet sitä jo muutenkin

Monessa ylioppilaskunnassa ja opiskelijakunnassa käydään edustajistovaaleja. Ääniä on keräämässä monenlaisia listoja, joiden joukkoon sopii myös (puolue)poliittisesti sitoutuneet ryhmät. Moni karttaa politiikkaa edustajistossa, vaikka se on nimenomaan poliittinen toimija. Siksi onkin hassua olla äänestämättä poliittista listaa.

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys rikkoo ihmisoikeuksia

Yksi helpoiten korjattavissa oleva kotimainen ihmisoikeusloukkaus on ylioppilaskuntien pakkojäsenyys. Opiskelijapolitiikassa on jostain kumman syystä pidetty pakkojäsenyyttä voimassa huolimatta siitä, että se rikkoo niin opiskelijoiden yksilönvapauksia, perustuslaillisia oikeuksia kuin ihmisoikeuksiakin. Väite saattaa kuulostaa yliampuvalta, mutta on silti totta, ja juuri siksi ihmettelenkin, miten tulevaisuuden akatemian edustajat eli opiskelijat, saati lainsäädäntö- kuin lainvalvontakoneistommekaan ei ole puuttunut asiaan.

Kokoomusnuoret tukevat Eroa ylioppilaskunnasta -kampanjaa

Julkaisimme muutaman Liberaalipuolueen aktiivin kanssa heinäkuussa Eroa ylioppilaskunnasta -kampanjan ja eroaylioppilaskunnasta.fi-nettisivun, jolla voi lähettää "eroilmoituksen" ylioppilaskuntaan. Sain eilen tietää, että Kokoomusnuoret ovat toissapäivänä julkaisseet eroaylioppilaskunnasta.com-sivuston. Pidän hienona, että myös Kokoomusnuoret ovat tarttuneet tähän tärkeään asiaan.

On aika luopua ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä

Korkeakoulututkintoon johtavia opintoja opiskelevien yliopisto-opiskelijoiden on yliopistolain nojalla kuuluttava ylioppilaskuntaan. Perustuslain yhdistymisvapauden rajoittamista perustellaan lähinnä historiallisilla syillä. Vaikka pakkojäsenyys on yhdistymisvapauden kanssa ristiriidassa (ylioppilaskunta on julkisoikeudellinen yhdistys, perustuslain 13 §:n yhdistymisvapaudella viitataan myös niihin), ylioppilaskunnat lobbaavat voimakkaasti sen puolesta, sillä ne hyötyvät pakollisuudesta.

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys rikkoo perustuslakia

Tänään on puhuttu siitä, miten Sipilän hallitus on rikkoo perustuslakia, polkee ihmisoikeuksia ja on uhka oikeusvaltiolle. Ainut konkreettinen esimerkki joka näiden syytösten perusteeksi on esitetty, liittyy työttömyysturvan muuttamista koskevaan hallituksen esitykseen. Hallituksen esitykseen, joka vedettiin pois eduskunnasta. Tässä valossa puheet oikeusvaltion romuttamisesta tuntuvat opposition tarkoitukselliselta pelkotilojen maalaamiselta ja härskiltä populismilta.

SYL ajamassa pakkojäsenyyden poistamista

Tänä viikonloppuna Suomen Ylioppilaskuntien Liitto, eli SYL on pitänyt liittokokouksensa. SYL on saanut liittokokouksessaan varmasti paljon aikaa, mutta erityisesti SYL:n linjaaminen feministiseksi järjestöksi on saanut monet iloitsemaan, osan pudistelemaan päätään.

 

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys poistuu pian

Ennustan, että ylioppilaskuntien pakkojäsenyys poistuu pian. Ennustukseni perustuu muutamaan havaintoon: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa on ehdolla ehdokkaita, joilla on vaaliteemana jäsenmaksun tekeminen vapaaehtoiseksi. Lisäksi olen kuullut huhuja, että myös ylioppilaskuntien hallituksissa keskustellaan jäsenmaksun pakollisuuden poistamisesta.

Ylioppilaslehtien lakkauttaminen alkusoitto edistykselle

Elämme murroskautta, missä eri poliittiset liikkeet alkavat vähitellen kyseenalaistaa korporatismin ja järjestövallan, minkä alla me elämme. Jokaisella elämän osa-alueella toimii erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä, joilla on jos jonkinmoinen lain takaama mandaatti periä suojelurahaa kustantaakseen suojatyöpaikkojaan. Sen lisäksi nämä parapoliittiset instituutiot myös tekevät ahkeraa lobbaustyötä, hamstraten itselleen yhä enemmän valtaa.

 

Opiskelija – käytä ääntäsi! HYY edustajistovaalit käynnissä 4.-5.11!

Tänään ja huomenna valitaan 60 edustajaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Vaalissa voivat äänestää kaikki HYYn jäsenet. Minua voi äänestää numerolla 249. Myös numerot 244-250 ovat hyväksi todettuja.

 

Tässä teesini lyhykäisyydessään:

 

1) Parempaa koulutuspolitiikkaa:

  • Panostuksia edunvalvontaan entistäkin enemmän

  • Aktiivinen ote Helsingin yliopiston sisällä koulutuksen laadun ja saatavuuden parantamiseksi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä