Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Työeläkeyhtiöt

Eläkeyhtiöt hoivabisneksen takana

 

Vajaassa kahdessa vuosikymmenessä vanhusten hoiva-ala on kokenut rajun muodonmuutoksen. Aikaisemmin julkisena palveluna tuotettu hoiva on tänä päivänä valtaosin yksityistä bisnestä. Yli 2,6 miljardin euron markkinoilla omistus keskittyy ja valuu ulkomaille.

Kumpi tuottaa enemmän hyvinvointia Suomeen?

Eläkkeitten korotus vai eläkkeiden sijoitus ympäri tuntematonta maailmaa, kun sijoitukset kierrätetään vielä salaisten tilien kautta veroparatiiseissa.

Eläkkeiden korotus näkyisi sisämarkkinoilla ja lisäisi työpaikkoja. Vähentäisi valtion tukimenoja sekä lisäisi eläkkeiden maksutuloa.

Valvontaa vaille oleva eläkkeiden sijoitus maailmalle tarkoittaa todellisuudessa yhden pienen piirin vallan lisääntymistä ja pelaamista omaan pussiin ohjaamalla eläkevarallisuuden sijoittamista kavereitten hyväksi. Ja minkä pahinta rahat ovat pois Suomen talouselämää pyörittämästä.

Eläkekakun jako

Yksi menneen kesän säälittävimpiä tapauksia oli sitoutumattomien opiskelija- ja nuorisojärjestöjen tempaus Porin SuomiAreenan MTV-lavalla. Järjestöt jakoivat 178 kakkupalaa, joista jokainen edusti miljardia euroa työeläkeyhtiöiden sijoitusvaroista.

Tempauksellaan järjestöt halusivat torjua syksyllä eduskuntaan tulevan eläkeindeksialoitteen. Heidän mukaansa aloite söisi eläkevarat ja olisi myrkkyä tuleville sukupolville.

Tehdään yhteiskuntasopimus, puretaan työeläkeyhtiöt

Työeläkeyhtiöt ovat viime aikoina olleet huolissaan siitä, ettei heidän hoitoonsa kerry riittävästi rahaa jossain kaukana tulevaisuudessa tarvittaviin eläkkeisiin. Asiaan kuuluu pelottelu siitä, ettei työnantaja- ja palkansaajamaksuilla pytyttäisi kattamaan samanaikaisesti ulosmaksettavia eläkkeitä, vaan sen takaamiseksi tarvittaisiin eläkeyhtiöiden mainiota sijoitustoimintaa.

Eläkerahastojen käyttö

Valtavien eläkerahostojen käyttämisestä kaipaa keskustelua toimittaja Marko Junkkari Helsingin Sanomissa (25.2.2016 sivu A4).  Mitä keskustelemista siinä on - käytetään eläkerahostoja siihen tarkoitukseen mihin ne on kerättykin: eläkkeisiin. Edes osa rahastojen tuotosta.
Sen sijaan keskustelun tarvetta olisi siitä miksi lakisääteisen työeläkejärjestelmän toteuttamiseen tarvitaan niin monta eri työeläkeyhtiötä ja vielä TELA. Tällä sektorilla olisi tarvetta byrokratiatalkoisiin.

Työeläkeyhtiöiden massiiviset sijoitustuotot

Suomen työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminta vuosina 2010–2014 oli erittäin menestyksekästä. Vuoden 2008 finanssikriisin työeläkesäästöihin tekemä lovi korjaantui täysimääräisesti vuoden 2009 loppuun mennessä, ja viimeiset viisi vuotta työeläkeyhtiöt ovat voineet hoitaa sijoituksiaan suhteellisen vakaassa ympäristössä. Satunnaiset kriisit ovat osoittautuneet vain ohimeneviksi notkahduksiksi.

Eläkevarat eläkeläisten vastuulle

Työeläkeyhtiöiden kohtuuttomat hallintokustannukset, epäeettiset sijoitusratkaisut ja  heikko tiedottaminen varojen riittävyydestä ovat kaikkien tiedossa. Miksi ei muuteta koko homma niin että varat sijoitetaan palkansaajien nimiin kilpailutettuihin rahalaitoksiin. Säästyy  raskas byrokratia ja päästään vastuullisen varojen käyttöön.

Pieneläkeläistä lyödään säälimättä

Pientä eläkettä nauttivien suomalaisten elintaso laskee jälleen rajusti ensi vuonna, kun hallitus leikkaa eläkkeitten indeksikorotuksesta pois yli kaksi kolmasosaa.

Palkat ovat keskimäärin kasvaneet vuosituhannen vaihteesta tuplavauhtia eläkkeellä olleen tuloihin nähden. Tästä johtuen eläkkeellä olleen tulot ovat jääneet joka vuosi jälkeen ainakin prosentin vuodessa, useimpina vuosina enemmän.

Hallituksen päätös, jolla eläkkeiden vuosikorotusta leikataan, kasvattaa palkansaajien ja eläkeläisten tuloeroja entisestään.

Rakennemuutos ulotetteva myös työeläkeyhtiöihin

 Outoa, että eläkemaksuista ja eläkeiästä pidetään porua, mutta eläkeyhtiöiden hallinnon keventäminen ja päällekkäisten organisaatioiden purkaminen on medialle vaikeaa, vaikka kaikessa muussa hallinnossa siitä kirjoitetaan isoilla otsikoilla

Uuden Vuoden terveiset,

Työeläkeyhtiöltä - eläkkeenne nousee työeläkeindeksin tarkistuksen vuoksi noin 1,37% 1.1.2014 alkaen. Työeläke 845,97e/kk, ennakkopidätys 8%, eläke ennakkopidätyksen jälkeen 778,29e/kk.

Vanhan naisen eläke.

Työssä 30 vuotta, pois potkittu työelämästä 50 vuotiaana. Kuusi ja puoli vuotta eläkkeellä. Tänä aikana eläke on nousut 100,04e.

1.7.2007 eläke 734,36e vero 0

2008 eläke  734,36e  vero 0

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä