Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Luottotiedot

Alaikäisten maksuhäiriöt ovat yhteiskunnan vika!

Lastemme, siis alle 18-vuotiaiden, maksuhäiriömerkinnät ovat meidän syytämme. Olemme hyväksyneet yhteiskuntaan säännöt jotka mahdollistavat jopa vauvan henkilötunnuksen käyttämisen velanottoon. Onke se oikein? Onko se hyvä? Miksi lapsi tarvitsee velkaa?

Tämä asia tuli mieleeni kun luin vapaavuorosta Tuija Kortelaisen kirjoituksen: Luottohäiriö

Mitä pitäisi tehdä?

Hyvät ihmiset: tarkistakaa luottotietonne!

Omat luottotiedot voi tarkistaa kohtalaisen helposti.
Ohjeet omien luottotietojen tarkistamiseen löytyvät täältä.

Otatteko lainaa? Tästä tarjouksestahan te ette kyllä kieltäydy?

Ehdottomasti kiireellisin viranomaispalvelu, joka puuttuu tästäkin maasta on se, johon voi pysyvästi ilmoittaa, ettei ota koskaan lainaa, eikä osta osamaksulla. Tai/ja ettei koskaan osta mitään puhelinmyyjiltä. Tai ettei itse koskaan tilaa mitään puhelimella, tai internetin palveluiden kautta. Ja lisäksi jokaisen tähän maahan jotakin myyvän edellytettäisiin tekevän näiden tietojen tarkistaminen, tai myynti voidaan hylätä perusteettomana, mikäli "asiakas" ei myyntiä vahvista.

Näin opiskelija tienaa viisinumeroisen summan velanoton sijaan

Uutissuomalainen uutisoi kohuhakuisesti opiskelijoista, jotka polttavat luottotietonsa välttääkseen opintolainataakan. Ennen kuin kyseenalaistamme tämän pienen joukon toiminnan järkevyyden on kysyttävä olennainen kysymys. Eikö olisikin mukavaa, jos voisit ihmisarvoiseen elämiseen riittämättömän tuen ja viisinumeroisen takaisinmaksettavan opintolainan sijaan saada tukia lähes ihmisarvoiseen elämään riittävän +-1000 euroa kuukaudessa? Tämä on mahdollista suunnitelmallisella toiminnalla. Opiskelija voi hakea toimeentulotukea, jos hänelle ei myönnetä opintolainaa.

Pari yksinkertaista kysymystä

Ensimmäinen kysymys: miksi Kela ei myönnä ihmisille pankkitunnuksia vastaavia kirjautumistunnuksia samalla kun henkilötunnuksen ja kelakortin? MIksi tämä asia on pankkien varassa? Sähköinen asiointi on nykypäivää, lähes välttämätöntä jokaiselle ihmiselle, mutta luottotiedottomille ihmisille pankit kuulemma kieltäytyvät noita tunnuksia myöntämästä. 

Pikavippifirmat voivat hyvin

Viime eduskunta yritti panna pikavippibisnestä kuriin. Ei tainnut aivan onnistua. Tänään sähköpostiani avatessani  havaitsin, että bisnekseen on tullut mukaan lisää uusia velan tarjoajia. Ilman vakuuksia on heti saatavissa vaikka 1.000 - 30.000 euroa. Jotkut näistä firmoista tarjoavat ensimmäisen lainan jopa ilman korkoa ja kuluja.

Pelottava yrittäjyys

Yrittäjyys pelottaa minua. Tai oikeastaan se on se epäonnistumisen pelko, joka mörköilee mielessäni.

Perheessäni on ollut yrittäjiä useammassa polvessa, mutta 90-luvun laman jälkipyykki sai minut pelkäämään yrittäjyyttä. Vanhempani pyörittivät omaa yritystä suhdanneherkällä alalla ja lopulta yritys jouduttiin myymään. Jäljelle jäivät velat. Muistankin lapsena vannoneeni, että en perusta yritystä.

Bisnestä ihmisten hädällä

Maksuhäiriömerkinnöissä tehdään tänä vuonna todennäköisesti uusi Suomen ennätys. Kun 1990-luvun laman aikaan maksuhäiriöisiä oli parhaimmillaan 368 000, niin nyt niitä on 365 000 ja luku on kasvussa.

Vanhat synnit painavat vuosienkin päästä

 

Aika ajoin eri uutisissa kuten esimerkiksi lehdissä näkee uutisen jonkun julkisuuden henkilön tai kansanedustajan nuoruuden aikaisista rikkomuksista tai rikoksista. Kenellä niitä ei olisi nuoruudessa tehtyjä töppäilyjä. Miksi, niitä sitten pitää vuosia sen jälkeen kun ne on tehty ja tuomittu kuten myös maksettu niin sanotut ”oppirahat” niitä pitää kaivaa esille. Sosiaalipornoako vai onko uutisista pulaa, että pitää laittaa palstan täytettä.

Pikavippiyhtiöt kuriin ja nuhteeseen?

Eduskunta vahvistanee lainmuutoksen, jolla pikavippien kohtuuttomat korot laitetaan aisoihin – maksimin ollessa 50% vuotuista korkoa lainan pääomalle …. oli ensin yritetty suitsia yölainauskiellolla, mutta tuloksetta – moni nuori on ”lopullisesti” velkakierteessä *]

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä