Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotimarkkinat

Kilpailukykysumutus

Helsingin Sanomat uutisoi tänään kyselystä, jossa suomalaisilta oli kysytty valmiutta työehtojen huononnuksiin. Jutun otsikon mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmiita luopumaan vuodeksi palkankorotuksista, jos se auttaisi luomaan lisää työpaikkoja.

Kyselyn taustalla on työmarkkinajärjestöjen niinsanottu kilpailukykysopimus (Mihin muuten katosi aiempi nimi yhteiskuntasopimus?), jossa sovittiin keinoista, joilla suomalaista vientiteollisuutta avitetaan vauhtiin.

Talouden tappava empatia

Kansakuntamme luonteeseen kuuluu monia hyveitä. Meidät on kasvatettu vaatimattomiksi, säästäväisiksi, rehellisiksi ja naapurin tuntoja kunnioittaviksi. Kaikki ovat mainioita hienoja asioita ainakin noin periaatetasolla. Lisäksi täällä ei hyvällä katsota pröystäilijöitä, selkeästi varakkaampia eikä muutoinkaan maallisesta mammonasta nauttivia. Olemme tasa-arvoisimpia yhteiskuntia, jos emme jopa tasa-arvoisin muutamia puutteita lukuunottamatta. Nämä seikat kuitenkin jarruttavat maamme toipumista tästä näivettävästä tilanteesta, jossa olemme.

Tulorajat poistettava opinnoistaan maksavilta opiskelijoilta

Opiskelijat ovat kaikista köyhin väestönosa ja heidän tukensa on vastikkeellista. Opiskelija X maksaa tuhansia euroja vuodessa, jotta saa opiskella toivomaansa alaa koska kilpailu koulupaikoista on todella kovaa. Hän saa opintotukea, joka pahimmillaan menee kokonaisuudessaan opintomaksuihin eli hän tarvitsee huomattavasti enemmän tuloja elämiseen kuin keskiverto-opiskelija, joka nauttii ilmaisesta korkeakoulutuksesta.

Kuinka vienti saadaan vetämään kotimarkkinoita tuhoamatta

Oulun kauppakamarin järjestämässä historian ensimmäisessä EK-seminaarissa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja  Jyri Häkämies totesi, että yrityksillä on nyt mahdollisuus investoida, saada edullista luottoa, työmarkkinoilla on työvoimaa ja osalla yrityksistä on jopa tuotantokapasiteettikin uusine laitteineen jo valmiina.  Ongelmana on vain, ettei markkinoilla ole kysyntää.  

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä