Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Joululahjat

Kun jouluilo vaihtuu velkahelvetiksi

Elämme jälleen kotitalouksien ylivelkaantumisen aikaa, kun pankkien ja pikavippifirmojen pidennetyt maksuajat ja kauppojen tarjoamat osamaksuajat koukuttavat kuluttajia jouluostoksille.

Nyt on jälleen aika elää yli varojensa. Ostaa tonnilla joululahjoja, joista ensivuonna joutuu maksamaan viivästyskorkoina ja perintäkuluilla lisättynä tuhansia euroja.

Joululahjat Porvoosta

Syvästi sivistynyt ministeri Kaj Bärlund kirjoitti jokin aika sitten tässä lehdessä murheellisesta ilmiöstä - tyhjistä liiketiloista Porvoon keskustassa. Hän ihmetteli, miksi Porvoo ei pärjää kaupunkien välisessä vertailussa, joka koskee keskusta-alueiden kehittämistä.

 

Suomalainen joulu!

Suomalainen joulu on mielenkiintoinen ilmiö. Perinteitä korostetaan, mutta monikaan ei taida tietää mistä nämä perinteet usein ovat peräisin.

Joulu alkaa monella jo joulukuun alussa, kun joulukynttilät tuodaan ikkunoille. Harva kuitenkaan tietää, että tuo seitsemän kynttilän yhdistelmä on yksi vanhimmista juutalaisten tunnuksista ja löytyy mm. Israelin vaakunasta. Viralliselta nimeltään tuo on Menora.

Eettisesti kestävää Joulua

Joulu on suurta ja osin tarpeetonta lahjojen antamisen aikaa -  arvioiden mukaan joulun hittituotteiden, joista suurin osa lienee viihde-elektroniikkaa, ns. hyötyaika on kuitenkin nykyisin hyvin lyhyt. Moni kalliilla rahalla ostettu videopeli tai samsunggalaxy menettää uutuuden hohteensa viimeistään ennen hiihtolomia.

Saitko vai annoitko pullon lahjaksi?

Taas on ne viikot vuodesta, jolloin viinipulloja on jaettu asiakkaille. Yrityksen osalta asiakkaathan ovat joko sisäiset asiakkaat, oma henkilökunta (johdon ja esimiesten asiakkaat) ja ulkoiset asiakkaat, jotka tuovat rahan taloon. Kuka maksaa asiakkuuksista vastaavan johtajan tai päällikön palkan? Asiakas, edelleen! Kenen pitäisi tuntea asiakkaansa? Kenen pitäisi hoitaa asiakkaansa? Asiakkuuksista vastaavat henkilöt,  päälliköt ja johtajat.  

Joulullista kuluttamisen hurmaa

Joulun lähestyessä monia valtaa ahdistus ostamisen välttämättömyydestä – joululahjoja kun on annettava – sehän on osoitus huomioimisesta, välittämisestä ja läheisyyden korostamisesta. Siis kauppaan kirkuvien mainoksien alta hakemaan juuri sitä tavaravirrallisen lämmintä henkevyyttä mitä ostaminen kansantaloudellemme tuottaa! --- Näinkö se menee?

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä