Epäilevä Tuomas

Ilmastonmuutos

Vastaus Puumalalle – SDP sallii lisähakkuut

On aina yhtä huvittavaa lukea vaalien alla lehdistä istuvien kansanedustajien kirjoituksia, siitä kuinka heille on epäselvää heille jonkin puolueen linja. Tässä tapauksessa SDPn linjaukset metsänkäytöstä. Eikö Puumalalle tullut mieleen kysyä sitä vaikkapa SDPn puheenjohtajalta, kun he kerran päivittäin siellä eduskunnassa tapaavat toisensa?

Ilmastomarssi ydinvoiman puolesta

Jos punavihreät ovat tosissaan ilmastopäästöjen vähentämisessä niin odotan näkeväni heidät marssimassa puhtaan ydinvoiman lisärakentamisen puolesta. 

Vuoden 2020 alussa käynnistyvä Olkiluoto 3 tuottaa 15 prosenttia Suomen vuotuisesta sähköntarpeesta ilman suoria ilmastopäästöjä ja vähentää tarvettamme tuoda sähköä ulkomailta.

Tuhannet lapset ja nuoret ilmastolakkoilivat viime viikolla vaatien päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hyvää tarkoittaen tehty.

Kaikkien Suomalaisten barometri

Tänään maaliskuisena maanantai-iltana on saanut iltasella seurata uutisointia juuri julkaistusta ilmastobarometrista.  Tämä kiinnitti huomioni, kun television uutislähetyksessä todettiin että Suomalaiset haluavat mm. liha- ja maitotuotteiden verotuksen nostamista.  Tästä innostuneena päätin hieman lähemmin tutustua kyseiseen tutkimukseen.  Onhan koko alkuvuosi ollut melkoista mediatykitystä kyseiseen aiheeseen liittyen.

Mikä on oleellisinta pienen maamme ilmastotyössä ?

Ilmastonmuutosta koskevissa vaalikeskusteluissa polttopisteenä on se, miten nettopäästöjä vähennetään Suomessa. Suomen osuu vastaa noin 1,4 promillea koko maailman päästöistä. Tarkoittaako tämä sitä, että työ Suomessa ei ole kriittisen tärkeää ? Ei toki ! Tarkastelukulmaan ja vaalikeskusteluihin sen tulisi kuitenkin vaikuttaa.

Suomen toimissa tärkeää on vaikuttavuus kansainvälisesti. Tämä syntyy erityisesti kahdesta alueesta, jotka molemmat rakentuvat sille, että omia nettopäästöjämme vähennetään. Nämä ovat:

Ilmastovaalit vai maahanmuuttovaalit

Väestöräjähdys on ollut tiedostettu ongelma jo vuosikymmenet, mutta ongelmaan ei ole tartuttu juuri muualla kun Kiinassa. Ilmastonmuutoksen osalta väestön määrä on keskeinen muuttuja: mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän myös fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja päästöjä.

Miten muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi?

Henkilökohtaisen tason toimet Ilmastonmuutoksen torjumiseksi pyörivät nyt monella mielessä, kun aiheesta koululaisetkin kaduilla marssivat. Asia on tärkeä, mutta mitä ihmettä voi ja pitäisi tehdä?

Kerron nyt yksinkertaisen tavan, jolla tavallinen suomalainen voi muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi. Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen voi nimittäin nollata ja jopa kääntää negatiiviseksi, eikä se edes vaadi tähtitieteellisiä satsauksia.

Miksi en ole paniikissa ilmastonmuutoksen vuoksi?

"Miksi te ette panikoi!" luki yhdessä suuressa kyltissä, kun nuoriso lähti kadulle ilmastolakon vuoksi. On hienoa, että nuorisomme on kiinnostunut maailman tilasta ja siitä mitä me teemme, mutta mitä hyötyä on panikoimisella. Me emme voi panikoida suurien muutosten edessä vaan korjaamme asian rauhallisilla ja tarkoilla toimilla. Ei ensihoitajatkaan ala panikoimaan, kun menemme kohteeseen ja toteamme, että siellä on eloton ihminen. Alamme toimia parhaalla tutkitulla tavalla eli alamme elvyttämään häntä siten, että jokainen ammattilainen tietää mitä hänen pitää tehdä.

Älykäs ilmailu on tulevaisuuden liikkumista

MAF Suomen Lähetyslentäjät ry yhdessä kumppiverkoston kanssa järjestivät konferenssin ekologisesta ja sähköisestä lentämisestä Helsingissä 6.3.2019. Tämä blogi on jatkoa konferenssin debattikeskusteluun, jossa myös itse olin osallisena. 

 

Jos luet yhden asian ilmastonmuutoksesta, lue tämä

Ihmiskunta on osa biosfääriä, ja biosfäärin tehtävänä on tasata energiaepätasapainot kuten fossiilivarannot, siinä missä tuuli ja vesi kuluttaa vuoriston tasamaaksi, tai aurinko fuusioituu loppuun ja räjähtää supernovaksi. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä