Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroero

Yön uhka on karkoitettava uudelleen

Runoilija V.A. Koskenniemen sanoissa Jean Sibeliuksen Finlandiaan todetaan, että "yön uhka karkoitettu on jo pois", mutta tänä päivänä se uhka on todellinen. Eikä se uhka ole Venäjä, sillä Venäjän edessä Suomi on aina osannut olla valpas, epäluuloinen ja varuillaan. Sen sijaan länteen ja Eurooppaan Suomea on hivutettu mitään miettimättä, mitään kyseenalaistamatta.

Eurossa vai ei

Olin aikanaan Euroopan ensimmäinen kuluttaja, joka teki euromaksun. Suomi siirtyi käteiseuroon tunnin muita euromaita edellä 1.1.2002. Puolenyön lähestyessä olin verkkopankissa sormi liipaisimella tekemään omani euromaksuni, ja tein sen sillä sekunnilla, kun vuosi vaihtui. Arvelen, ettei muita yhtä kaheleita ollut liikkeellä, joten siis olin ensimmäinen.

Kannattiko euroon mennä? Ruotsillehan kävi hyvin ilman euroa, mutta voi myös olla, että meille olisi käynyt huonommin. Rinnakkaisuniversumi tässä olisi varsin kiinnostava.

Italia keikuttaa EU-venettä

 

Italia sai hiljattain  uuden  oikeistolaisen ns. populistihallituksen. Mikäli hallitus ryhtyy toteuttamaan ohjelmaansa,  Merkel- Macron- akseli tulee kohtaamaan vaikeuksia  EU:n integraation syventämissuunnitelmissaan. Uusi sisäministeri Matteo Salvani käännytti  629 Afrikasta tullutta  venepakolaista ja samalla tuli ärsyttäneeksi Ranskaa.

Euroero, kuinka se tehdään?

Pistetään jakoon Liberan tuottama euroero selvitys. Ihan vaan siksi että asia ei unohtuisi.

 

 

Tiivistelmä, 11 sivuinen pdf löytyy tuolta:

http://eurothinktank.fi/wp-content/uploads/2017/08/Suomen-euroero-3.pdf

 

Tekijät: Tuomas Malinen,1 Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Elina Berghäll, Ilkka Mellin, Sami Miettinen, Stefan Törnqvist ja Jukka Ala-Peijari

Pohjoismainen talousyhteisö vaihtoehto euroalueelle

 

Nordek-hanke kaatui. Päädyimme Eftan kautta EU:n ytimeen maksamaan kovaa hintaa yhteisestä byrokratiasta. EU natisee liitoksissaan: Britannia eroaa, USA menee omille teilleen. Ranskan vaalit voivat olla viimeinen naula arkkuun. Saksassa voi olla myös vallan vaihtuminen edessä. EU joko  hajoaa tai integraatio syvenee kohti lopullista liittovaltiota. Viisas ja maan etua ajava hallitus ryhtyisi selvittämään miten Suomi selviää odotettavissa olevasta myllerryksestä. Suomalaiset eivät ole kypsiä  nyt liittovaltioajatukselle ja tuskin jatkossakaan. 

Euroko hajottaa Euroopan?

 

Eurosta piti tulla EU:n yhdentymisen liima. Siitä taisi tullakin kivettynyt betoni, joka on alkanut murentua. Marie Le Pen ilmoitti taas kerran, että hänen johdollaan Ranska eroaisi eurosta. Jos hänet valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi, hän tuskin tyytyy vain euroeroon. Ero koko EU:sta tulisi agendalle tuotapikaa.

Yllätyksiä ja sydämentykytystä luvassa puoluekartalle

Puolueita tulee ja puolueita menee, aina sen mukaan, minkälaisille aatteille ja pyrkimyksille yhteiskunnassa on tarvetta ja kysyntää. Nuorimmat paikkansa eduskunnassa vakiinnuttaneet puolueet, Vihreät ja Perussuomalaiset, ovat tyypillisiä esimerkkejä. Edellinen pompahti puoluekartalle siksi, että ympäristönsuojelua ei 70-80 –luvuilla mikään muu puolue pitänyt vakavasti ohjelmassaan, ja Perussuomalaiset taas nousi 90-luvulla SMP: n jäänteistä puolustamaan nimensäkin mukaisesti perus suomalaista ja vastustamaan EU-eliittiä ja sen tuomaa kiusaa ns. pienelle ihmiselle.

Kansalaispuolue pysyy Kansalaispuolueena

Tänään Kansalaispuolue on merkitty puoluerekisteriin. Lämmin kiitos kaikille niille, jotka ovat tukeneet puolueen toiminnan käynnistämistä ja sen rekisteröitymistä.

 

Kansalaispuolue säilyttää alkuperäisen nimensä. Harkitsimme aikaisemmin nimen muuttamista ja järjestimme kilpailun uuden nimen löytämiseksi. Käydyissä keskusteluissa olemme kuitenkin päätyneet siihen, että nimeä ei muuteta. Nimikilpailu kuitenkin ratkaistaan ja voittaja saa luvatun palkinnon.

 

Kunnallisvaalit lähestyvät, mutta missä ovat "Fixit"-puolueet?

Kunnallisvaalit on tarkoitus pitää tulevana keväänä ja useimmat puolueet asettelevat jo innokkaasti ehdokkaita. Suurilla eduskuntapuolueilla ei liene vaikeuksia saada kasaan täysiä listoja tärkeimmillä kannatusalueillaan, mutta keskisuurille puolueille se on hankalampaa ja eduskunnan ulkopuolisille puolueille todella raskaan työn alla, joskin menestymisen kannalta elintärkeää. Tällä hetkellä eduskunnan ulkopuolisia rekisteröityjä puolueita ovat Suomen Kommunistinen Puolue, Kommunistinen Työväenpuolue (Rauhan ja sosialismin puolesta), Liberaalipuolue, Piraattipuolue ja Eläinoikeuspuolue.

Eurolaiva uppoaa - pelastusvene valmiiksi

Euroalueen ongelmat syvenevät. Sen valuvikaa ei kyetä korjaamaan. Yritykset vain pahentavat tilannetta.

 

Yhtenäisvaluutan perusvika on siinä, että mukana on liian erilaisia kansantalouksia. Olisi pitänyt hyväksyä mm. Wolfgang Schäublen esitys viiden maan euroalueesta. Saksalle, Ranskalle ja Benelux-maille euro olisi ollut ainoa raha ja muut olisivat käyttäneet sitä kansallisten valuuttojen rinnalla. Maastrichtin sopimusta rikkoen tehtiin kuitenkin poliittinen päätös ja mukaan otettiin kaikki halukkaat EU-maat.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä