*

Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Ylioppilaskunta ja pakkojäsenyys

Pakkojäsenyyden viimeiset vuodet yliopistoissa

Olemme jo valitettavan monta kertaa joutuneet todistamaan, kuinka perustuslakia ei noudateta ylioppilaskuntien kohdalla. Kerta toisensa jälkeen perustuslakivaliokunnassa aloitteet ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden purkamisesta torpataan samoilla syillä, kuin vaatimukset saada pakkojäsenyyden myös ammattikorkeakoulujen ylioppilaskuntiin torpataan. Toisessa instituutiossa samat syyt painavat tarpeeksi automaatiojäsenyyden ylläpitoon, kun taas toiseen niitä ei voida samoista syistä ottaa käyttöön. Ne syyt, joilla jäsenyyttä perustellaan, on hoidettu toista kautta ammattikorkeakouluissa.

On aika luopua ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä

Korkeakoulututkintoon johtavia opintoja opiskelevien yliopisto-opiskelijoiden on yliopistolain nojalla kuuluttava ylioppilaskuntaan. Perustuslain yhdistymisvapauden rajoittamista perustellaan lähinnä historiallisilla syillä. Vaikka pakkojäsenyys on yhdistymisvapauden kanssa ristiriidassa (ylioppilaskunta on julkisoikeudellinen yhdistys, perustuslain 13 §:n yhdistymisvapaudella viitataan myös niihin), ylioppilaskunnat lobbaavat voimakkaasti sen puolesta, sillä ne hyötyvät pakollisuudesta.

Akateeminen ongelma

YLIOPPILASKUNTIEN PAKKOJÄSENYYTTÄ PAISUTELLAAN

Yliopisto-oppilaiden ylioppilaskuntien pakkojäsenyyttä väitetään usein perustuslain vastaiseksi, kuten

Nykyjärjestelmä rikkoo räikeästi perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattua yhdistymisvapautta” ja

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien ja yliopistojen ylioppilaskuntien tehtävät ovat täysin samat.”

Kirjoittaja vaatii yhdenvertaisuuteen vedoten ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden poistamista. (mielipide HS 29.12.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä