Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Ydinsodan uhka

Aktivoitumisen aika

Maailma tuntuu olevan uudenlaisessa käymistilassa. Monissa maissa kansalaiset ovat vetäneet tukensa pitkään luottamusta nauttineilta puolueilta ja niiden johtajilta. Myös usko eriarvoisuutta kasvattavaa kapitalistista talousjärjestelmää kohtaan on alkanut horjua.

Politiikka on edelleen raakaa väkivaltaa

Poliitikkoja on voitava valvoa institutionaalisesti siten, että heidät voidaan syrjäyttää vallasta määräajoin rauhanomaisin keinoin. Vapaus on tyhjässä avaruudessa pelkkää vapautta, mutta maan päällä joidenkin vapaus saattaa johtaa jonkun muun tahon vapauden menetykseen. Demokratiassa instituutioiden tehtävä on estää diktatuurin pystyttäminen johtajuusperiaatteen alle. Nykykapitalismissa vapaus tarkoittaa etupäässä suurten yhtiöiden vapautta toimia haluamallaan tavalla, eikä niinkään ihmisten vapautta olla luovia ja onnellisia.

Etenevätkö Koreat rauhaan ja tunnustukseen?

Korean niemimaan rajanaapurina on Kiina – maailman suurin ja vaikuttavin talous. Kiina on myöskin korealaisten suurin kauppakumppani – niin eteläiseen kuin pohjoiseen osaan niemimaata. Kiina näyttää vaikuttavan tuhansien vuosien vanhalla kulttuurillaan tiekarttaan, joka nyt olisi määrittämässä ja johdattelemassa korelaisia kohti yhtenäisyyttä.

 

Rauhanpalkinto oikeaan osoitteeseen

Norjan Nobel-komitea on ilmoittanut tämän vuoden rauhanpalkinnon myöntämisestä ydinaseiden maailmanlaajuisen kieltämisen puolesta kampanjoivalle ICAN-järjestölle (ks. linkki). Palkinto osuu hyvin ajankohtaiseen osoitteeseen, ja toivottavasti se herättää mahdollisimman monet toimimaan edessämme olevan tuhon välttämiseksi.

Putinin tulevaisuus

Päältä katsoen Venäjän valtionpäämiehen asema näyttää juuri nyt vahvalta. Istuvalla presidentillä ei ole kunnon haastajia tulevissa vaaleissa ja maan talouskin on sopeutettu öljyn vallitsevaan hintatasoon. Maailmalla kaikkien on otettava Venäjä tosissaan riippumatta siitä, pidetäänkö maan toimista vai ei.

Silti Venäjä on umpikujassa, josta päästään vain uuden ja hyvin toisella tavalla ajattelevan johtajan ohjauksessa.

Missio ja sen eteneminen

Loppu järjettömyydelle

Ydinaseen kehittämisen tähtäävän Manhattan-projektin käynnistäminen vuonna 1939 vei ihmiskunnan kollektiivisen itsetuhon partaalle. Sen tuloksena suurvaltojen päättäjien yksi napinpainallus – tai minkä tahansa triviaalin syyn aiheuttama virhehälytys – riittää nykyisin käynnistämään ketjureaktion, joka pahimmillaan hävittää ihmiskunnan itsensä ohella myös kutakuinkin kaiken muunkin biologisen elämän maapallolta.

Kahdenlaista suvereniteettia

Kenraali jännityskirjailijana

Monelle on jäänyt mieleen Suomen ja Venäjän äskettäisestä ulkoministeritapaamisesta ulkoministeri Sergei Lavrovin painokkaasti esittämä toteamus siitä, että hänen maansa ei tule koskaan hyökkäämään yhdenkään NATO-maan alueelle. Hiukan yllättävä lausunto herättää kysymyksen siitä, onko Moskovassakin lueskeltu entisen brittikenraalin Richard Shirreffin esikoisromaania. Vaikkei kyse ole mistään kaunokirjallisesta mestariteoksesta, kirjan tulevaisuuskuvat antavat miettimisen aihetta myös meille suomalaisille.  

Realistista fiktiota

Ydinsota

 

(Evoluutioon on aina kuulunut väkivalta |1, tavoiteltaessa tai puolustettaessa reviiriä |2 tai jopa sille lisää elintilaa – näin ihmiskunta tarvitsee aina aika-ajoin annoksen sotaa |3, jotta keskeneräinen henkisyytemme saa tasapainonsa)

 

Sienipilven varjo

Taivaalle kohoava sienipilvi oli kylmän sodan aikaan samankaltainen painajaisnäky kuin mereen romahtavat jäämassat nykyisin. Välillä uhka painui lähes unohduksiin, mutta nyt ydinsodan vaara on kasvanut suuremmaksi kuin ehkä kertaakaan kylmän sodan vuosikymmeninä. Tärkeimpänä syynä tähän on Venäjän johdon entistä vainoharhaisempi suhtautuminen todellisiin ja kuviteltuihin vastustajiinsa, mutta uhkia löytyy muualtakin. Niihin on syytä reagoida niin kauan kuin tähän on vielä mahdollisuus.

Tuomiopäivän teknologiaa

Tarvitsemme jälleen ydinsodan vastaista liikettä

Kylmän sodan aikana ihmiskunta joutui elämään kahden supervallan välisen ydinsodan uhan varjossa. Vaikka tieto aseiden käytön tuottamasta totaalituhosta hillitsi molempien osapuolen hyökkäysaikeita, yllätyksen mahdollisuutta ei voitu sulkea kokonaan pois. Riskeinä olivat myös sodan syttyminen vahingossa tai pommin joutuminen vääriin käsiin. Neuvostoliiton hajoaminen poisti hetkeksi vastakkainasettelun, mutta valtaosa suurvaltojen ohjuksista jäi edelleen laukaisuasemiinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä