Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaihtoehtobudjetti

Miten Keskustan vuoden 2015 vaihtoehtobudjetille kävi?

Tänään eduskunnassa on keskusteltu vaihtoehtobudjeteista. Opposition yleinen tapa paikata vaihtoehtobudjetin tulopuolta on harmaan talouden tehokkaampi torjunta. Näin myös oma puolueeni esittää toimia, joilla saataisiin 60 miljoonaa euroa. esimerkiksi fiskaalinen online-kassajärjestelmä voisi tuoda verohallinnon mukaan 120 miljoonaa tuloja vuodessa.

SDP:n vaihtoehtobudjetti on maa- ja metsätalouspoliittinen katastrofi

Tutustuin eilen SDP:n vaihtoehtobudjettiin vuodelle 2019. Esitys sisältää paljon hyviä elementtejä, jotka tulevat varmasti olemaan esillä myös demareiden eduskuntavaaliohjelmassa. Erityisen ilahtunut olin esimerkiksi soiden ennallistamisen huomioimisesta, jota myös Sipilän hallitus on edistänyt. Samoin on hyvä, että myös SDP haluaa ohjata varoja Metsähallituksen luontopalveluiden korjausvelan rahoittamiseen.

Yrittäjät ja nuoret ovat SDP:n vaihtoehtobudjetin maksajia

SDP:n vaihtoehtobudjetti nostaisi yrittäjien verotusta ja pakottaisi nostamaan nuorempien sukupolvien verotusta. Nyt eläkkeellä oleva sukupolvi maksoi työuransa alussa kymmenisen prosenttia eläkemaksuja, tänä päivänä työuransa aloittavalta menee 25 %, ja paine eläkemaksujen korottamiseen kasvaa jatkuvasti, eritoten SDP:n esittämillä keinoilla.

Vasemmiston valinta: oikeudenmukainen ja uudistuva Suomi

Politiikassa on aina vaihtoehtoja. Politiikka on vaihtoehtojen taidetta. Hallituksen esitys valtion ensi vuoden talousarvioksi on yksi mahdollinen vaihtoehto, mutta ei missään nimessä ainoa. Eilen oppositiopuolueet esittelevät omia vaihtoehtojaan ensi vuoden talousarvioiksi ja vaihtoehdoiksi Sipilän hallituksen politiikalle.

SDP tarjoaa parhaan vaihtoehdon

SDP on hiljattain julkistanut vaihtoehtobudjettinsa. Vaihtoehtobudjetti on oikeudenmukainen ja talouspoliittisesti järkevämpi vaihtoehto hallituksen budjettipolitiikalle.

Hallituksen budjettipolitiikka on jo nyt pahasti epäonnistunut. Päätöksiä perutaan lähes uskomattomalla vauhdilla, jopa siten että toimittajatkin putoavat jo kärryiltä.

Vaihtoehtobudjetit puntarissa

Kaikki oppositiopuolueet ovat nyt julkaisseet vaihtoehtobudjettinsa hallituksen ensi vuoden talousarvioesitykselle. Varjobudjeteissa on paljon samaa ja joitakin poikkeuksia. Käsittelen tässä bloggauksessa kolmen suurimman oppositiopuolueen tuotteet, jotka myös selkeimmin eroavat hallituksen esityksestä. Ensimmäisenä ulos tulivat Vihreät, jo lokakuun lopulla. Perässä seurasi Vasemmistoliitto, jonka esitys julkistettiin marraskuun puolivälissä.

Vihreät vasemmiston takuumiehinä

Vain luovuus on rajana, kun oppositio tekee vaihtoehtobudjettia. Ja hyvä niin! Odotin syksyn kiivaan eduskuntakeskustelun tiimoilta merkittäviä avauksia. Siihen nähden, mikä huuto täysistunnoissa viime kuukausina on ollut, oli yllätys huomata, että kaikkien vasemmistopuolueiden (sd, vihr ja vas) ehdotukset ovat yleistasolla varsin maltillisia: demareiden ja vasemmiston miljardin euron menonlisäykset vastaavat valtion budjetista (54 miljardia) “vain” noin kahta prosenttia. Tulopuolella ehdotukset ovat samaa luokkaa.

Vihreiden vaihtoehtobudjetti

Vihreiden vaihtoehtobudjetti ei sisällä mitään uutta, Suomen taloudellisesta tilasta huolimatta. Kaikkea vain jatkettaisiin entiseen tyyliin ja luotettaisiin siihen, että kasvu vielä joskus alkaa. Tätä elvyttävää linjaa Suomessa on jatkettu kaksi täyttä vaalikautta toivoen kasvun alkua. Ei vaan ole kasvu käynnistynyt.

PS-vaihtoehtobudjetissa korostuvat työ, yrittäminen ja välittäminen

Perussuomalaiset haluavat johtavana vastuullisena oppositiopuolueena auttaa maamme takaisin kasvu-uralle. Tarjoamme paremman vaihtoehdon hallituksen epäonnistuneelle politiikalle. Vaihtoehtobudjettimme keskeinen tavoite on samaan aikaan saada sekä julkisen sektorin syömävelanotto kuriin että investoida tulevaan kasvuun. Ottaisimme syömävelkaa noin puoli miljardia hallitusta vähemmän, mutta samalla panostaisimme kertaluonteisesti kasvua tukeviin investointeihin 750 miljoonaa euroa hallitusta enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä