Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Työterveyshuolto

Näkökulma: Valtakunnansovittelija Piekkala unohtaa jotain oleellista

Uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala onnistui suututtamaan palkansaajajärjestöt ennen kuin hän ehti edes aloittaa töitään. Piekkala totesi maanantaina Ylellä, että häneltä ei kannata tulla hakemaan liittokierroksen avannutta alaa korkeampia palkankorotusprosentteja.

Hän huomautti myös, että palkkaus on vain osa palkitsemista, sillä työmotivaatioon vaikuttavat myös muun muassa joustava työaika, kehittymismahdollisuudet ja työterveyshuollon palvelut.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi tarttui hänen puheisiinsa välittömästi.

Työterveyshuolto malliesimerkki

Olen hämmästellen (ja myönnettäköön, että ärsyyntyneenäkin) seurannut keskustelua työterveyshuollon roolista keskellä sotemelskettä. Julkisessa keskustelussa näyttää hämmästyttävällä tavalla unohtuvan työterveyshuollon rahoitus. Räikeimpien väitteiden mukaan valinnanvapaus sulkisi työterveyshuollon rahoituskanavat. Korjasimme tätä erhettä yhdessä EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugkin kanssa vastineellamme. Valinnanvapausmallissa käytettäisiin julkisia varoja, työterveyshuollossa ei.

Eriarvoistava terveydenhuolto

Terveydenhuolto on suomalaisia eniten eriarvoistava asia. Ihmetyttää, miten vähän näin vaalien alla aiheesta on keskusteltu. Hesarin pj-tentissä mainittiin Kela-korvausten poisto yksityisiltä toimijoilta, mutta hyvä alku hiipui ennen kuin pääsi edes vauhtiin. Arka aihe, josta puhumista ilmeisesti halutaan välttää. Alkuviikosta lähetettiin MOT-ohjelma, joka tuli jatkokeskustelun kannalta huonoon aikaan liian lähellä vaaleja ja kaiken lisäksi vaalitentin kanssa päällekäin. Ohjelma kannattaa kuitenkin katsoa Areenasta ja miettiä työterveyshuoltonäkökulmaa tarkemmin.

Työnantaja ei ole KELAn sivukonttori

Työterveyshuoltolaki velvoittaa työnantajaa järjestämään ehkäisevää terveydenhuoltoa. Kalevan tekstareissa 26.4. oltiin näreissään erään kunnan työterveyshuollon muuttumisesta vain työperäisten sairauksien hoitajaksi. Yrittäjänä olen erittäin iloinen tästä kunnan rahoja säästävästä toimenpiteestä. KELA korvaa työnantajalle enintään 60 % työterveyspalveluista, joten työterveyshuolto tai työntekijöiden sairastaminen ei missään nimessä ole ilmaista lystiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä