Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Työntuottavuus

Tuottavuuden nousu ja investoinnit

Tuottavuuden nousu tarkoittaa enemmän vähemmällä. Jokainen ymmärtää että vain tuottavuuden nousu takaa paremman elintason vähemmällä työllä pitkällä aikavälillä. Tärkein työn tuottavuutta korjaava tekijä pitkällä aikavälillä on tekniset keksinnöt. Lyhyellä aikavälillä tärkein tekijä on ollut investoinnit. Paremmilla koneilla ja suurtuotannon edulla on saatu parempi tuottavuus.

 

Tuloeroille ei ole Suomessa juuri mitään oikeutusta

Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa tuloeroista puhutaan kuin jonain luonnonlakina, joita voi lievittää vain valtion toimeenpanemilla tulonsiirroilla. Toisaalta porvariston puolella tuloeroja yritetään myös oikeuttaa jotenkin itsessään ”tuottavana” tekijänä.

Kukaan ei tunnu kysyvän sitä olennaisinta kysymystä: Mikä on tuloerojen funktio? Tämän voisi jakaa vielä erikseen pääomatulojen tuloja polarisoivaan vaikutukseen sekä eri alojen välisiin palkkaeroihin ja kysyä:

Suomen kestävyysvaje voidaan paikata assistenttien käyttöä lisäämällä

 

Nykyaikaisen työelämän paradoksi on se, että huippuammattilaiset tekevät assistentin töitä. Olemme ottaneet käyttöömme runsaasti tietotekniikkaa ja luoneet itsellemme harhan, että kaikkien kannattaa käyttää sitä kaikkeen. Se on täydellinen harha. Sen sijaan että erikoislääkärin raporttien kirjoittamista yritetään helpottaa, hänen tulisi keskittyä siihen missä hän on erityisen hyvä, eli olemaan potilailleen lääkäri.

Kokoomuksen kesäterveiset: raippaa työelämän sankareilleKokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen patistelee suomalaisia pidentämään työaikaansa ilman palkkaa. Tämä esityksen hän teki kesken oman 2,5 kuukauden kesälomansa.  Kansanedustajilla palkkiot juoksevat pitkillä lomillakin.

Tavalliselle työtekevälle ja veronsa kuuliaisesti maksavalle ihmiselle kyyti on kylmää. Veronkorotuksia tulee, eläkeiän nostoa suunnitellaan ja nyt halutaan pidentää työaikaakin.

Tuottavuuden ja talouden kasvu

Henkilöä kohden laskettu talouskasvu pohjautuu tuottavuuden kasvuun. Tuottavuuden kasvu taas pohjaa siihen että yksi työntekijä tekee enemmän tavaraa tai palveluja samassa ajassa. Mikäli hinta ei alene, tästä seuraa myöskin bkt kasvu.

Kokonaistuotanto, kysyntä ja tuottavuus

Raha ja talous julkaisi uuden blokin. Sen minkä minä sisältöä ymmärsin, kertoi sen itsestäänselvyyden, kokonaistuotanto Y riippuu tulovirroista M.

Y = F (M)

Kaava on johdettu, lukijan kannattaa lukea se alkuperäisestä lähteestä. Lukekaa tarkkaan, minä hiukka hutaisemalla luin ja munasin itseni facessa kommentoimalla sitä virheelliseksi. Piti lukea sen jälkeen kahdesti uudestaan.

 

http://rahajatalous.wordpress.com/2013/12/12/tuotantofunktio-tuotannon-r...

 

Kun nyt olet lukenut, minä tiivistän tässä blokissa olennaisen asian.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä