Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Työmatkavähennykset

Harmaa talous kitkettävä pois

Miksi pimeää työvoimaa käytetään? Yksi syy voi olla työntekijän taloudellinen tilanne. Moni sellainen, jolla on ulosotossa velkaa, tekee joko kokonaan pimeitä töitä tai sitten osittain. Tähän auttaisi ulosottojärjestelmän muuttaminen. Suojaosuuksiin ei ole tehty aikoihin korotuksia. Jos on paljon työmatkakuluja, näitäkään ulosotossa ei huomioida lainkaan. Perustellaan sillä, että ne saa vähentää verovähennyksenä. Jos itselläni olisi työmatkaa yhteen suuntaan 40 km, eikä julkisilla kulkuneuvoilla pääsisi työmatkaa kulkemaan, veroissa huomioitaisiin 1300 euroa vuodessa.

Liikenneköyhyys Suomessa

Tuoreeltaan uutisoitiin liikenneköyhyydestä Uudessa Suomessa. Sen mukaan moni suomalainen kokee liikenneköyhyyttä, kun työmatkan kustannukset pudottavat käytettävissä olevat tulot alle virallisen köyhyysrajan. EU:n köyhyysrajamääritelmän mukaan ihmistä tai kotitaloutta pidetään köyhänä, jos hänen tai kotitalouden nettotulot ovat alle 60 prosenttia keskimmäisen eli mediaanitulonsaajan nettotuloista. Olenkin ihmetellyt, miksei todellisia työmatkakulujaan saa vähentää verotuksessa täysimääräisesti myös silloin, kun työmatkaan käyttää omaa autoaan.

Asumisen tuet vaikuttavat epäterveesti asuntotarjontaan

Puolitoista vaalikautta sitten suorittamani laskelman perusteella pelkästään Helsinkiin syydetään asumisen tukia satoja miljoonia vuodessa. Kaikki tämä on sellaista markkinaehtoisuuteen puuttumista, jolla ensisijaisesti vuokratasot ja toissijaisesti asuntojen hinnat nousevat.

Työmatkavähennykset - työvoiman keskittäminen

Työmatkävähennysten poistaminen – työvoiman keskittäminen

Monissa eri yhteyksissä ja monilta tahoilta on esitetty työmatkavähennyksistä luopumista verotuksessa. Perusteluina esitetään milloin mitäkin. Työvoiman liikkuvuutta (=keskittämistä ainoastaan ns. kasvukeskuksiin), ympäristön suojelua, valtion säästöjä jne. Asia on ollut esillä milloin ympäristöministeriön raporteissa, milloin valtioneuvoston perusturvaohjelmissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä