Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Tekninen vaaliliitto

Mitä on tehtävä?

Liberaalipuolueen, Piraattipuoluen, Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen Helsingin vaalipiirissä muodostama neljän puolueen vaaliliitto kevään eduskuntavaaleihin (YLE: Pienpuolueiden yhteenliittymä haastaa eduskuntapuolueet Helsingissä) on herättänyt keskustelua.

Vallan vahtikoira haukkaa uuspuolueita nilkkaan

Jos Pirkanmaalla äänestää feminististä puoluetta, voi käydä niin, että Arkadianmäelle lähtee parkkiintunut rasvanahkakommunisti (HS 6.1.2019) on mielenkiintoinen murahdus vallan vahtikoiralta. Vaikka äänestäjien kuluttajansuojasta muistuttaminen voi olla sinänsä perusteltua, niin yhtä hyvin jutun olisi voinut otsikoida "Muista äänestää Keskustaa!"

Sinisten ja kansalaispuolueen vaaliliitto Oulussa?

Sinisten ja kansalaispuolueen yhteistyö yrittää sinnitellä Pirkko Mattilan jatkokaudelle, Sami Kilpeläiselle se avaa myös mahdollisuuden lyödä itsensa eduskuntaan. Ensin syrjäytettiin puolueen perustaja Paavo Väyrynen ja sitten hypättiin ässäksi sinisten hihaan;)

Onnea ja menestystä, minä en ainakaan äänestä.

Fantastinen aika on ohi

 

Muistan vielä hyvin elävästi, kun Jyrki Katainen kiersi maakunnissa Kokoomuksen aluepoliittisena sihteerinä. Raumallakin hän kävi vuosituhannen taitteessa keskusteluttamassa kenttäväkeä, ja muistan ajatelleeni että tuossapa on loistava nuori mies: kuuntelee tarkasti ja puhuu fiksusti ja ymmärrettävästi asioista. Niinpä en ollut lainkaan yllättynyt, kun hänet nostettiin jo muutaman vuoden sisällä puoluejohtajaksi vanhempien valtiomiesten pettymykseksi.

 

Vaaliliitto, suomalainen kummajainen

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on mahdollista tehdä eri puolueitten välisiä vaaliliittoja, vaikka puolueet olisivatkin erimielisiä asioista keskenään. Näitä vaaliliittoja kutsutaan teknisiksi vaaliliitoiksi. Tulevissakin vaaleissa sellainen on syntymässä Satakunnan vaalipiirissä Kokoomuksen ja Vihreiden välille. Syy näihin vaaliliittoihin on usein se, että pienissä vaalipiireissä nykyinen järjestelmä suosii suuria puolueita ja ilman vaaliliittoa pienemmillä puolueilla ei ole edes mahdollisuutta saada itselleen eduskuntapaikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä