Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomi nousuun

Pääinsinöörin haastattelutunti

Kuuntelimme juuri äsken, aurinkoisessa pohjoissäässä ja kodikkaassa kasvihuoneessamme (ulkona 1m lunta/sisällä 19 plussaa), pääministerin haastattelutuntia ja se oli riittävä syy tällaiseen, hyvinkin epämuodikkaaseen blogikirjoitukseen. Vai sanoisinko, ei-salonkikelpoiseen? Juha Sipilä pärjäsi nimittäin hyvin; itse asiassa erinomaisesti.

Paroc sulkee Oulun tehtaan

Paroc kertoo, että kilpailu on kiristynyt ja tuonti lisääntyy koko ajan.

Tässä tiivistyy Suomen koko heikkous. Tehtaita suljetaan kun ei pärjätä kilpailussa, mutta tuonti lisääntyy koko ajan. Suomi elää velaksi, elää velaksi eikä laita kilpailukykyään kuntoon, vaan sulkee tehtaitaan.

Hypetetään että Suomi on nousussa ja varsinkin rakentamista on hypetetty jo vuosi, mutta kotimainen vuorivilla ei käy kaupaksi, vaan tehdas suljetaan, vaikka kilpailijat ulkomailta tuovat yhä enemmän vuorivillaa Suomeen, ei Suomi pysty vastaamaan tähän haasteeseen.

2010-luvun barokin aika

Wikipedia: ”Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Se käytti mahtipontisuutta luomaan draamaa ja jännitettä maallisen vallan ilmaisukeinona. Yläluokka näki sen dramaattisen tyylin keinona vaikuttaa vierailijoihin ja ilmaisemaan voittoisaa valtaa ja hallitsemista”.

Kuulostaako tutulta? Tuolle ajalle ja ukkojen peruukeille varmaan itse kukin naureskelimme peruskoulussa. Ja nyt sitten elämme oikeasti samanlaista historiallisesti epätyypillistä aikaa.

Strategisten tieteenalojen välistä synergiaa edistettävä!

Nykyään puhutaan paljon Suomen uuden nousun potentiaalisista lähteistä. Kaupallistetut innovaatiot, kuten Nokian matkapuhelimet aikoinaan, olisivatkin niitä mitä parhaimmillaan!

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun KTK-opiskeljat muuttivat hiljattain teekkarien seuraksi Otaniemeen. Tämän ansiosta he voivatkin verkostoitua helposti toistensa kanssa, parhaimmillaan myös keksiä maailmanluokan bisnesmahdollisuuksia!

Yrittäjyyteen, koulutukseen ja teollisuuteen on satsattava.

Viimeisimmässä avauksessani "Illuusio, hämäys ja harhautus. Me tarvitsemme työtä" pohdiskelin raskaan talouden tärkeää osaa suomalaisen kansantalouden nostamiseksi tämän hetkisestä. Pohdiskelin mm. seuraavaa

Suomi kuntoon, Kaikki mukaan talkoisiin!

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/06/03/talvivaara-nostamassa-pomo...

Kyllä toiminta on ollut niin mallikasta että nyt kyllä pitää poikia palkita. Aika härskiä etten sanoisi.

Alkaa tulemaan mieleen sanonta jossa on saunantaus mainittu.

Palkkahaitarin kaventaminen edistää yrittämistä

- Joustoa ja yritteliäisyyttä työelämään, nro 2


Tiedossa oleva palkkataso ohjaa ihmisten ammatinvalintaa. Esimerkiksi vielä 1700-luvulla Turun Akatemian luonnontieteiden professorit vaihtoivat halukkaasti teologiseen tiedekuntaan, jossa palkkaus oli parempi. 1800-luvulla oli tavallista, että opettajat lähtivät kirkkoherroiksi samasta syystä ja jopa P. E. Svinhufvud vaihtoi korkeimmasta oikeudesta kihlakunnantuomariksi ilmeisesti juuri paremman palkan vuoksi.

Paikallinen sopiminen voitonjaosta ja työehdoista

 

- Joustoa ja yritteliäisyyttä työelämään, nro 1


Iso osa työnantajista, työnantajaliitoista ja ehkä myös työntekijöistä kokee valtakunnalliset, yleissitovat työehtosopimukset liian jäykiksi.

Yrityksen kilpailukyvyn ja työllistämismahdollisuuksien kannalta olisi hyvä, jos voisi sopia esimerkiksi palkkojen alentamisesta ainakin määräaikaisesti ja etenkin, kun yrityksellä menee tilapäisesti huonosti. Tietenkin voi olla tarpeita sopia toisin kuin työehtosopimus määrää monesta muustakin syystä.

Kolehmaisen Joulu

Tämä tarina kertoo tavallisesta suomalaisesta Kolehmaisesta. Byrokraatin parhaasta kaverista; nöyrästä ja ahkerasta kansalaisesta.

Pk-yritysten viennin kasvattaminen ei kaipaa tukieuroja

Alivaltiosihteeri Matti Anttonen on YLE:n haastattelussa sitä mieltä että pk-sektorin vienti saataisiin nousuun tukieuroilla. Itse kuulun tähän vientiä tekevään pk-sektoriin, ja oma näkemykseni siitä miten pk-vientiä parhaiten tuettaisiin on melko erilainen.

Onkin syytä tarkastella, mitä tyypilliset Suomalaiset pk-yritykset voisivat viedä, ja mitä esteitä viennille on. Tältä pohjalta on helpompi miettiä, mitä toimenpiteitä pk-viennin kasvattamiseksi oikeasti pitäisi tehdä.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä