*

Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen perustuslaki

Nasima Razmyarissa on presidenttiainesta - syrjivä kelpoisuuspykälä esteenä!

Me kantasuomalaiset olemme kieltämättä ehkä maamme huonoiten globalisoitunut kansanryhmähmä. Edelleen kuvittelemme hieman (anteeksi vain) 'junttimaisessa' isäntäomistajan asenneroolissamme olevamme jotenkin etuoikeutetussa asemassa kaikkien maassamme oleskelevien ryhmien ja yksilöiden joukossa.

Perustuslakia voidaan tulkita monella tavalla

Mediassa on tänä syksynä paljon debatoitu perustuslaillisuudesta ja etenkin sen vastaisesta valmistelusta. Useiden lakivalmisteluiden on haukuttu olleen vajavaisia ja ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslaki on osittain fragmentaalinen. Monet perustuslain pykälät ovat niin ympäripyöreitä, että niitä on käytetty häikäilemättömästi poliittisten ideologioiden ja agendojen tukena.

Esimerkkejä kyseenalaisesta tarkoitushakuisesta tulkitsemisesta:

Perustuslain tulkinta Suomessa, tuo kaikkien uudistusten jarru

Suomen uusi perustuslaki astui voimaan 1.3.2000. Kolme muutossäädöstä ovat tulleet voimaan 1.6.2007, 1.10.2007 ja 1.3.2012. Monet uudistukset ovat olleet kaatumassa perustuslakiin. Onko vika itse perustuslaissa, sen tulkitsijoissa vai tavallisten lakien säätäjissä?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistushankkeessa on aiheuttanut ongelmia perustuslain tulkinta, jonka mukaan sote-palvelujen siirtäminen pois kunnilta esitetyillä tavoilla ei olisi kaikilta osin perustuslain mukaista.

Ei oleskelulupia törkeisiin rikoksiin syyllistyneille ulkomaalaisille

Turvapaikanhakijoille, jotka ovat jo ulkomailla syyllistyneet hyvin vakaviin rikoksiin, jopa henkirikoksiin tai terrorismiin, voidaan myöntää tilapäinen oleskelulupa poissulkemislausekkeita soveltaessa. Näin siinä tapauksessa, jos rikokseen syyllistynyttä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu maassa, johon hänet on tarkoitus karkottaa.

ONKO KANSALAISTEN PAKOTETTAVA HALLITUS SITOVIIN KANSANÄÄNSETYKSIIN?

Kansanvallassa valta on kansan ja vain kansan.

OLISIKO MEIDÄN NYT KORKEA AIKA OTTAA OHJAT JA  VASTUUTA YHTEISESTÄ TULEVAISUUDESTAMME?

Monet viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet kansalaisia hereille ja jopa liikkeelle, osoittamaan mieltä turoille ja toreille. Tämä on vähintäänkin tarpeellinen signaali päättäjillemme, mutta riittääkö se?

Edustajilta mandaatti pois

Eräs nykyisen eurokriisin vähemmän tiedostetuista varjopuolista on se, että vajaan vuosikymmenen ajan tämän mantereen johtajat ovat joutuneet käyttämään merkittävän osan ajastaan ja ajattelukapasiteetistaan sen hoitamiseen. (huom. ei siis ratkaisemiseen, vaan hoitamiseen)

Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa sitä, että ulkopoliittiset asiat ovat vaatineet pääfokuksen, ja sisäpolitiikka on jäänyt hunningolle. Tämä on euroalueen vakavimpia valuvikoja, sillä kun kokonaisuuden osaset käyttävät merkittävimmät paukkunsa pitääkseen kokonaisuuden kasassa, ne unohtavat pitää huolta itsestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä