Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairausvakuutus

Kellot lyövät julkiselle rakentamiselle

Sisäilmayhdistyksen ja suurten kuntien tekemässä tuoreessa ilmanvaihtoa koskevassa suosituksessa esitetään, että ilmanvaihto kytkettäisiin päälle 2 t ennen rakennuksen käyttöajan alkamista ja pois päältä 1–2 t käyttöajan päättymisen jälkeen.

Onko sairausvakuutuskorvausten leikkaamisessa mitään järkeä?

Sipilän hallituksen alkuperäisenä tarkoituksena oli tehdä sote-uudistus vaiheittain: Ensin piti integroida sosiaali- ja terveydenhuolto samaan tapaan kuin monissa hyvinvointikuntayhtymissä (Eksote, Siun sote jne) on jo tehty. Sitten piti uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus. Viimeksi piti avata hallitusti sosiaali- ja terveydenhuollon markkinaa. Uudistuksen alkuperäinen prosessikaavio oli järkevä ja hyvin perusteltavissa.

Auta miestä mäessä, älä mäen alla

Maan isot pojat ovat taas olleet asialla leikkaamassa ihmisten perustarpeita ja KooDeen mainostama inhimillisyysvaje on kasvanut ennätys suureksi. Lääkkeet ovat kalliita, erityisesti pientuloisille. Tuntuu oudolta, että saman aikaisesti kun mattoa tärkeistä perustarpeista leikataan, keksitään yhä uusia "turhia" menoja ja palveluita. Asioiden priorisointia on hyvä tehdä. 

 

Valinnanvapauden pihvi on valinnanvara

Tiistaina julkaistu professori Mats Brommelsin työryhmäraportti on hyvä pohja valinnanvapausmallin valmistelutyölle. Raportin myötä sote-uudistus ottaa taas askeleen eteenpäin, kun Suomen valinnanvapausmallia päästään konkreettisesti työstämään. Valmisteluryhmä pääsi luokalta, vaikka edessä on hyvin paljon työtä, kuten raportin vastaanottanut ministeri Juha Rehulakin totesi.

Entä jos ihmisellä olisi vapaus valita?

Suomalaisten pääsy perusterveydenhuollon piiriin ja mahdollisuus vaikuttaa käyttämiinsä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin on heikompi kuin muissa Pohjoismaissa. Valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesityksen sairausvakuutuskorvauksien leikkaukset kutistavat valinnanvapautta entisestään. Ministeriön ehdotuksessa esitetään leikattavaksi 78 miljoonaa euroa lääkäri- ja hammaslääkäripalkkiokorvauksista.

Mikä siinä valinnanvapaudessa on niin kauheaa?

Ruotsin tapa hoitaa terveyspalvelujen rahoitus puhuttaa täällä naapurimaassa jatkuvasti. Ruotsissa voi lääkärin valita vapaasti – raha seuraa potilasta. Ruotsin mallissa potilas voi siis vaihtaa lääkäriään vaikka joka päivä. Hyvää hoitoa tavoitellaan kustannustehokkaasti.

Palvelun tuottajat voivat olla yksityisiä lääkäriyrityksiä tai yhtiöitä tai kunnan omistamia terveyskeskuksia. Rahat seuraavat siis potilasta sille lääkäriasemalle, jonka potilas itse valitsee.

Kun Kela minut alttarille kantoi..

Tällaisia tarinoita, joissa valtio rikkoo omia lakejaan vastaan, lienee tuhansia. Minä itse olin todella kokematon virastojen suhteen kun irtisanouduin vakituisesta työsuhteestani ja muutin Saksaan. Työvoimatoimistossakin valiteltiin, että kun minusta ei ollut lainkaan tietoja heidän tietokannassaan. Tämä johtui tietystikin siitä, että kyseessä oli ensimmäinen asiointini kyseisessä instanssissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä