Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Perusturva

Yksin vuokralla asuvat ja aktiivimallin kurittamat rahoittavat kaupungistumisen

 

yes Tulisiko Suomen siirtyä useista perusturvaetuuksista perhekohtaiseen asuinkunnan koon mukaiseen toimeentuloturvaan tai räätälöityyn "perheturvaan"?

 

Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015–2019 -työpaperin mukaan

Verovapaa ansiotulo 20 000 euroon asti ja perusturva köyhimpien tueksi

Seuraavalla hallituskaudella Suomessa on käynnistettävä mittava sosiaaliturvauudistus. Sosiaaliturvasta on tehtävä yksinkertaisempaa ja oikeudenmukaisempaa niin, että lyhytaikaisiakin töitä kannattaa ottaa vastaan. Tällä hetkellä erilaisten tukien kenttä on pirstaleinen, eikä ihminen aina edes tiedä, mitä tukia hänen kuuluisi saada ja mitkä ovat hänen oikeutensa. Perusturva selkeyttäisi sosiaaliturvaa.

Asumistuki on jo perustulo

Perustulokeskustelussa on kritisoitu käsitteen nimeä, jonka arvostelijoiden mielestä tulisi olla perustuki, jotta muistettaisiin varojen tulevan tukena lähimmäisiltä eikä ole ansaittua. Perustuloa moitittaessa ei yleensä kuitenkaan moitita asumistukea, joka on yhtälailla ansaitsematonta, vastikkeetonta tuloa.

Kannustava sosiaaliturva tai siis sen myytti

Jos menet töihin ja tienaat ylimääräisen 10 euroa, niin kuinka paljon sinulle jää siitä käteen? Entä kuinka paljon siitä pitäisi jäädä käteen, että menisit sen työn tekemään, jotta se tuntuisi vaivan arvoiselta? Eikös paras kannustin työllistymiseen ole se, että työntekijä saa kunnollista palkkaa tekemästään työstä? Vertaillaanpas eri tilanteessa olevien ihmisten nettotuloja.

 

Varoitus, seuraava kirjoitus sisältää paljon numeroita. Jos et halua katsella numeroita, niin hyppää suoraan kahteen viimeiseen kappaleeseen.

 

Keskustan perustulomalli ei ole perustulo

Suomalainen sosiaaliturva on historiallinen saavutus, mutta eittämättä vanhentunut vastaamaan nykypäivän tarpeisiin. Vuosien saatossa nykyisestä sosiaaliturvasta on tullut tilkkutäkki. Uudistuksia on tehty hyvässä uskossa, mutta lopputuloksena on syntynyt monimutkainen kokonaisuus, joka sisältää kannustinloukkuja ja reagoi huonosti moniin samanaikaisiin elämän koettelemuksiin. Sosiaaliturvan uudistaminen on välttämättömyys.

Keskustan tavoitteena, jo vuosikymmenien ajan, on ollut perustulo.

Kokonaan perusturvan varassa

Talouselämä kirjoitti toissapäivänä otsikolla Unohda köyhyysluvut – tämä tilasto kertoo karun totuuden: "Uusia valuu sinne koko ajan". En tietenkään sitten tyytynyt juttuun ja suht epäselvään grafiikkaan, vaan päätin tehdä jatko-osan graafeille. Kokonaan perusturvan varassa olevien ihmisten lukumäärän sijasta ynnäilin prosenttiosuutena väestöstä, mikä nyt minusta kertoo enemmän.

 

Perusturvan uudistaminen: keskustan mallia luomassa

Eilen oli taas keskustan perusturvaryhmän kokous, tällä kertaa alustajana Olli Kangas, joka esitti viisaita ja tasapainoisia näkemyksiä sosiaaliturvan uudistamisesta.

Mietteitä keskustan perusturvaryhmästä

Olen saanut olla mukana työryhmässä, joka pohtii keskustan linjauksia perusturvan uudistamiseksi. On tietysti mukavaa olla ikään kuin asioiden ytimessä pohtimassa tulevaisuutta ja olemassa olevan järjestelmän kehittämistä, mutta minulle on herännyt joitain kysymyksiä hallinnon, tutkimuksen ja politiikan välisestä suhteesta, joita haluaisin pohtia.

Etuuksienkalastelijan vessamiete

Asioidessani siinä kevään aikoihin Nokian perusturvavirastossa "kalastelemassa etuuksia" tuli eräs miete mieleen. Naisten ja vammaisten oikeudet! Liittyen "vessojen neutraaliuteen". Julkisessa keskustelussa on puhuttu mm. sukupuolineutraaleista vessoista. Vasta nyt sain asian ulos mielestäni kanteluksi.

KANTELU TASA-ARVOVALTUUTETULLE 24.7.2018

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä