Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Minne menet Venäjä? Putin

Geopoliittisesti yksilöity Wapun+Voitonpäivän+virkaanastujaisjuhlan toivotus

Onkohan poliittisesti korrektia ensinnäkään kohdistaa hyvän suuren yhteisen juhlapäivän toivotus yksilöiden tiettyihin kansanryhmiin kuuluville ja vieläpä yhdistää kolme eri juhlaa kertatoivotukseksi yhdelle vähän sensuroidustakin kuvasta likipitäen selväksi tunnistettavalle 'poikkeavalle' henkilölle?

Venäjä massiivisen kyberhyökkäyksen kohteena

Lännessä on puhuttu paljon Venäjän trollauksesta ja kyberterrorismista. Mielenkiintoista onkin, että nyt Venäjä itse on massiivisen kyberterrorismiaallon kourissa.

Hyökkäys  alkoi syyskuussa pari päivää ennen tarkasti seurattua Zapad 2017-harjoitusta. Viranomaiset saivat ilmoituksia kätketyistä pommeista, joutuivat evakuoimaan kohteen ja tutkimaan sen pommin varalta. Yhtään pommia ei ole löytynyt, mutta ymmärrettävästi kynnys olla välittämättä ilmoituksista on korkea – niinpä joka uhkaus ottettiin tosissaan.

Ukrainan jatkajavaltio perusteilla - onko Suomella malttia tunnustaa?

Venäjän puolustushallinnon TV Zvezda ja uutissivusto LifeNews uutisoivat, että Itä-Ukrainan venäjämieliset separatistialueet aikovat muodostaa uuden liittovaltion Ukrainan lailliseksi seuraajavaltioksi. Donetskin kansantasavallan johtajan mukaan muodostettava valtio on saamassa oman perustuslain ja lipun. Vähä-Venäjäksi (ven. Malorossija) nimettävän valtion pääkaupungiksi tulisi Donetsk, kertoo Verkkouutiset  - Ikuinen eläköön! Uraa!

Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa?

Arktisen foorumin osallistujalistaa on manipuloitu Venäjän julkisen poliisin ja tunnetun politiikan ottein, esimerkkinä ainakin Greenpeacen ulosblokkaus.  Alueelle perinteisemmin kuuluneiden Sevettijärven kolttasaamelaisevakkojen osallistuminen on myös epävarmaa, eikä itäsallalaisen korvatunturilaisvaltuuskunnankaan kohtalosta ole saatu tietoa Joulumaan pakolaishallitukselta Rovaniemeltä. Mutta miten ennakkosensuuri ja ohjailu on karsinut itse asialistaa? 

Ryskyin murtuu pian Putinin valta - mutta...

Olemmeko valmistautuneet otsikon väistämättömään kehityskulkuun Suomena ja ihmiskuntana? Ei kai Venäjää jätetä yksin? - Jo runsaat kaksi vuotta sitten muistutettiin US-Puheenvuoro-blogissa inhimillisestä vastuustamme puuttua itänaapurin kipeisiinkin 'sisäisiin asioihin': 

Itärajan kautta tunkeutuneet eivät olleet Venäjän juoni?

"Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. Fridtjof Nansenin instituutin tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoita houkutti Norjaan ja Suomeen halpa matka ja turvallinen reitti."

Onko Tanskanmaassa mätää, jos Venäjä uhoaa? Kruunan toinen puoli.

Venäjä varoitti maaliskuusssa 2015 suurlähettiläs Mihail Vaninin kynällä Tanskaa ikävistä ydinasepelotteen realisoitumisduumailuihin liittyvistä mainilanlaukaustyyppisistä seurauksista, jos Tanska ei taivu Putinin tahtoon ja blaablaablaa etc.

NATO ja Suomen puolustuksen alasajo

Suomea NATO:on patistavissa kirjoituksissa on taustalla aina joko oletus tulevan sodan välttämättömyydestä tai Suomen turvallisuustilanteen selkeästä muutoksesta. Ensimmäinen on arvailua, toinen lähempänä totuutta, mutta kumpaakaan tilannetta ei Nato-jäsenyys paranna, vaan nähdäkseni jopa huonontaa.

Ajatellaan ensin mahdollista sotaa. Venäjän toiminta kansainvälisellä areenalla on tietysti muuttunut, mutta nostan esiin kolme pointtia: 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä