Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakuntavero ja sote -uudistus

Harhauttiko ministeri Saarikko eduskuntaa SOTEn kapitaatiosta?

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kertoi eduskunnalle:

– Me emme ole luomassa järjestelmää, jossa yksittäisten kansalaisten terveystietoja ja sitä kautta ikään kuin ihmisen arvoa määriteltäisiin. Se on puistattava vertauksenakin, Saarikko sanoi.

Sote-kompurointi jatkuu

 

”TORSO SOTE ILMAN MAAKUNTAVEROA JA ITSEHALLINTOA

 

Hallituksen uudesta sote-laista (valinnanvapaus) tuli määräajassa (15.12.) 705 lausuntoa. Ne ovat kauttaaltaan kuin syyttäjän tekstiä käräjillä. Rankan kritiikin ”näyttö” on vakuuttava. Lain puoltajat ovat harvassa, lähinnä terveysyhtiöitä.

 

Hallitus toistaa kiertäen ja suoraan samoja lain vastaisuuksia, joihin edellinen esitys kesäkuussa kaatui perustuslakivaliokunnassa:

 

Maakunnat tarvitsevat riittävän itsehallinnon

Hallitus on toteuttamassa Suomeen sote- ja maakuntauudistusta, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta perustettaville maakunnille. Tavoitteena lienee myöhemmin siirtää maakunnille myös muita sellaisia palveluita, joiden järjestämiseen kunnat ovat liian pieniä yksikköjä.

Maakuntavero toisi aidon vastuun alueen päättäjille

Maakunta- ja sote-uudistuksen ensimmäinen virhe syntyi jo ennen 2015 eduskuntavaaleja, kun silloin pääministeripuolue kokoomus ja oppositiossa keskusta vastusti maakuntaveroa. Viime viikkojen tapahtuminen jälkeen näyttää entistä selkeämmältä, että hallituksesta heitettiin ulos väärä puolue.

Maakuntauudistuksen epärealistinen aikataulu

Hallitus suunnittelee Suomeen sote- ja maakuntauudistusta, jossa julkisia tehtäviä, aluksi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuuta, siirrettäisiin kunnilta perustettaville maakunnille. Suomeen tarvitaan sekä sote-uudistus että maakuntauudistus, mutta esitetyn kaltaista monella tavalla ongelmallista uudistusta ei voi kuin vastustaa.

Kunnallisveroprosentiksi 7,25

Meillä pitäisi olla maakuntavaalit ensi vuonna.

Tavallaan kunnioitettavaa on, että presidentti Niinistö ilmoitti ehdokkuudestaan ajoissa, jotta ainakaan sillä ei tarvitsisi spekuloida, mutta tietenkin, suomalaiseen tapaan, kaikki ensi vuotta koskeva vaalikeskustelu keskittyy nyt siihen.

Tajuavatko äänestäjät, kuinka suuri juttu tuleva maakuntahallinto on? Tampereen kunnallisveroprosentti on nyt 19,75. Kun sote poistuu kunnan tehtävistä, kuntaveroprosentiksi jää 7,25.

Kuinka hyvää on käypä hoito?

Kuinka raha määrittelee kuka saa parasta mahdollista hoitoa? Itseäni on useasti askarruttanut kuinka hyvää on ns käypä hoito. Varsinkin julkinen terveydenhuolto nojaa vahvasti näihin suosituksiin - kustannussyistä hoito ei voi olla parasta, mutta onko se edes hyvää hoitoa? Käypä hoidon suositusten lisäksi hoitoa ohjaa vahvasti Palveluvalikoimaneuvosto, joka oli itselleni aiemmin tuntematon instanssi.

Yksinkertainen sote-malli

Arin sote-malli
Miksi pitää kohkata sotesta?Myydään koko terveydenhuolto Attendolle. Eihän valtion, maakuntien tai kuntien tarvitse olla terveydenhuollosta sen jälkeen vastuussa, kun voi maksaa ja ammattilainen hoitaa meitä. Attento on Pohjoismainen varma toimija, mihin me enää tarvitsemme yhtäkään takahikiän terveysasemaa?

Sote vs. kunnat - kysymys

 

Eduskunnan kyselytunnilla puhuttiin eilen kuntien vastuusta korjata homekoulut. Valtio ei aio korjauksia tukea taloudelliseen tilanteeseensa vedoten. Valtio ei myöskään näytä luovan mitään sanktioita kuntien jatkuvaan lain rikkomiseen. Homerakennukset rikkovat sekä työturvallisuuslakia että lasten oikeutta turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön.

 

Ajatusta pyöritellessäni tuli mieleeni seuraava kysymys:

Perustuslain tulkinta Suomessa, tuo kaikkien uudistusten jarru

Suomen uusi perustuslaki astui voimaan 1.3.2000. Kolme muutossäädöstä ovat tulleet voimaan 1.6.2007, 1.10.2007 ja 1.3.2012. Monet uudistukset ovat olleet kaatumassa perustuslakiin. Onko vika itse perustuslaissa, sen tulkitsijoissa vai tavallisten lakien säätäjissä?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistushankkeessa on aiheuttanut ongelmia perustuslain tulkinta, jonka mukaan sote-palvelujen siirtäminen pois kunnilta esitetyillä tavoilla ei olisi kaikilta osin perustuslain mukaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä