Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnallinen palvelutuotanto

Politiikan tulisi keskittyä olennaiseen

Politiikkaa vaivaa nykyisin taipumus puhua puista kun pitäisi puhua metsästä. Esimerkiksi julkisessa palveluntuotannossa ollaan huolissaan siitä, käytetäänkö jonkin julkisen palvelun tuottamiseen tarpeeksi tai liikaa miljoonia. Tai siitä, onko palveluntuotantoa kilpailutettu liikaa tai liian vähän. Hyvin harvoin tunnutaan puhuvan siitä, mitä joltakin julkiselta toiminnolta oikeastaan odotetaan, tai pureudutaan syvällisemmin sen järjestämiseen.

Nummi-Pusulan lukion oppilaiden opinnot loppuun omassa lukiossa

Lohjan kaupunki aikoo lakkauttaa Nummi-Pusulan lukion säästösyistä. Lakkautus aiotaan kuitenkin tehdä välittömästi eikä asteittain, jolloin lukion oppilaat joutuvat suorittamaan opintonsa loppuun Lohjan lukiossa.

Olen itse pikkuhiljaa kallistunut sille kannalle, että Nummi-Pusulan lukio pitäisi lakkauttaa vasta asteittaisesti. Nykyinen tilanne on oppilaille ja henkilöstölle kohtuuton ja välitön lakkautus on tullut sekä oppilaille että henkilöstölle täytenä yllätyksenä. Näin ei saisi olla. Monella oppilaalla opinnot venyvät vuodella, jos päätös menee läpi valtuustossa.

Onnea vuodenvaihteessa aloittaville liitoskunnille (260)

Onnittelen kaikkia v.2015 alusta aloittavia uusia liitoskuntia. Teille on tulossa mielenkiintoiset ajat. Muutamia vuosia sitten kuntaliitoksen kokeneena voin hyvin ennustaa teille muutamia asioita:

-Uuteen keskuskuntaan fuusioidut pikkukunnat tulevat menettämään suurimman osan palveluistaan parissa-kolmessa vuodessa.

-virkamiesten ja kaiken muun hehkilöstön palkat harmonisoidaan,ts. kaikki saavat kalleimman palkan mukaisen palkan.

-mahdolliset porkkanarahat eivät tule riittämään kuntaliitoksen fyysisiin kustannuksiin. (monia kalliita käytännön muutoksia)

Asiakkaan edun oltava ideologiaa tärkeämpi

Viime kuukausina on käyty kovaa poliittista kädenvääntöä siitä, saako terveys- ja sosiaalipalveluja tuottaa myös yksityinen yritys kunnallisen palvelutuottajan rinnalla. Keskustelun tiimellyksessä on sorruttu ismeihin, ja asiakkaan näkökulma on unohtunut.

Mielestäni on vain yksi oikea lähtökohta. Asiaa on lähestyttävä vain ja ainoastaan kuntalaisen, siis asiakkaan näkökulmasta. Tärkeintä on kuka tarjoaa laadultaan ja hinnaltaan parhaan vaihtoehdon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä