*

Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Kiinteistövero

Olikin jo korkea aika...

Oli korkea aika ryhtyä suunnittelemaan uudistuksia kiinteistöjen verotukseen.  Kyseinen vero on yksi maan vihatuimmista, ainakin maaseudulla asuvien mielestä. Se nousee vuosi vuodelta kuin pullataikina hellalla, antamatta mitään vastinetta.

Verotuksen pohjana käytettävät kiinteistöjen arvot ovat täysin hakoteillä. Maaseudulla sijaitsevista asumattomista ja asuinkelvottomistakin kiinteistöistä on pakko maksaa vero, jonka määrä useimmiten on aivan kohtuuttoman suuri.

Kiinteistöverosta valtion tulonsiirtoautomaatti

Vuonna 2015 kiinteistöveroprosenttien alarajoja korotettiin ja sen jälkeen kiinteistöveroista on tullut raha-automaatti jokaiseen tarpeeseen. Kun rajoja nostetaan osa kunnista joutuu nostamaan kiinteistöveroa, vaikka sille ei olisi muuta pakottavaa tarvetta.

Valtio haluaa korvata kunnille aiheuttamaansa taakkaa lisäämällä taakan kiinteistöjen omistajille. Tämä nostaa tietysti liike- ja asuintilojen kustannustasoa, rakentamattomien tonttien omistajille se myöskin tuo kuluja. Kaikki tämä vain sen vuoksi, että hallitus haluaa jakaa rahaa enemmän kuin heillä on mahdollista.

Kuntavaalit Helsingissä osa 3: Tontinvuokraa vai kiinteistöveroa?

Tontinvuokran roimat korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja (HS 13.2.2017), Helsingin virkamiehet keksivät, miten voi romuttaa asuntojen arvot (TE 15.2.2017) on kaksipiippuinen juttu - toisaalta kaupungin pitäisi vuosikymmenien aikana nostaa tontinvuokransa markkinahintojen tasolle, mutta tämä ei saa johtaa Talouselämän kuvaamaan markkinahäiriöön.

Valtion budjetti 2017, verotus, eläkeläiset

Hallitus on keventämässä kansalaisten tuloverotaakkaa. Tällä kerralla se koskee myös eläkeläisiä. Eläkeläisetkin ovat saamassa 0,6%:n prosenttiyksikön verohyödyn tuloistaan. Keskivertoeläkeläiselle tämä tarkoittaa vajaan 100 euron ostovoiman kasvua vuositasolla, eli vajaan kympin kuussa.

Vaihtoehto Vantaan pakkolunastukselle

Vantaan kaupunki sai viime viikolla oikeudelta hyväksynnän aikeilleen pakkolunastaa Saraksen perikunnan tilan Vantaan Kivistössä. Rakennusyhtiö SRV on perikunnan mukaan tarjonnut 43 hehtaarin tilasta 10 miljoonaa euroa muutama vuosi sitten, mutta tarjous raukesi koska Vantaan kaupunki ei suostunut kaavoittamaan aluetta. Nyt Vantaan kaupunki haluaa pakkolunastaa alueen 1,5 miljoonalla eurolla – perusteena tarve kaavoittaa se asuntorakentamista varten.

Kiinteistövero on myrkkyä kaupungin kehitykselle ja oikeudenmukaisuudelle

Politiikan kesätauko lähestyy loppuaan, joten pian on edessä jokavuotinen talousarvion laadinta. Kuntatalouden tilanne on haasteellinen myös Tampereella. Kestävä ratkaisu haasteisiin löytyy jatkuvien veronkorotusten sijaan rakenteellisista uudistuksista ja menoleikkauksista. Tilannetta ei yhtään helpota hallituksen valitettava ja vastuuton päätös kiinteistöveroprosenttien korottamisesta.

 

Bensahinta ja kiinteistövero nousevat

Mihin haja-asutusalueilla työssäkäyvät kansalaiset unohtuivat? Timo Soini selitti kameroiden edessä, että bensahinnan korotus on pieni. Anteeksi vain, mutta työssäkäyvälle äidille tai isälle, joka joutuu jatkuvasti turvautumaan autoon, koska julkisilla liikennevälineillä ei pääse mutkitta paikasta toiseen, tuo leikkaus on vaikea paikka.  

Kaikkein epäoikeudenmukaisin vero

Verottaja " ilahdutti"  tänään jälleen suuresti minua ja vaimoani.angry  Posti kiikutti kotiin vuotuiset kiinteistöverolaput. Vaikka ymmärrän täysin sen, että ilman veroja julkinen talous ei pyöri mitenkään ja vaikka yritän olla ns. iloinen veronmaksaja, en mahda mitään sille, että näen punaista aina kiinteistöverolappujen tullessa.

Omistusasuminen ei kannata enää

Ostin asunnon kuvitellen, että nyt en maksa vuokraa, vaan omaa. Laskin jopa, että suoraan euroissa lähes minkä tahansa omistaminen on pidemmän päälle kannattavaa, kuin edes yksiön vuokraaminen, jonka vuokra on korkeampi kuin vastikkeet+korot käytännössä aina. Vaan ei ole.

Kiinteistöverossa 220 prosentin nousu seitsemässä vuodessa

Maksaessani minulle määrättyä kiinteistöveroa, tuli samalla katsastettua mainitun veron muutoksia vuosien varrella.  Vanhimman maksetun verolapun löysin vuodelta 2008, aikaisemmat oli tullut hävitettyä pois.

Vuodesta 2008 vuoteen 2015, kiinteistövero oli noussut 220 prosenttia !  Jokseenkin hurja nousu. Kyseisenä aikana kiinteistöissä ei ollut tapahtunut mitään muutoksia, jotka olisivat osaltaan edes selittäneet rajua muutosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä