Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansantaloustiede

Nollakorkomaailma ei voi jatkua ikuisesti

Nollakorkojen aika muuttaa maailmaa (HS 23.6.2019) esittää viiden eri asiantuntijan näkemyksiä kohta kymmenen vuotta jatkuneesta "uudesta normaalista", jossa riskintöntä tuottoa ei enää ole olemassa, eikä velkoja tarvitse maksaa takaisin.

Näkemys on tosin turhan vahva termi, sillä koko kirjoituksen paras kannanotto on: 

Tarjonnan taloustiede toimii: pelle antaa puoskarille mitalin

Muistatteko kaverin nimeltä Art Laffer? Hän nousi maineeseen perustamalla niin sanotun tarjonnan taloustieteen, jota Kokoomus kannattaa Suomessakin.

Lafferin perusajatus on, että verojen alentaminen on aina oikeaa politiikkaa ja todennäköisesti maksaa itsensä, kun talouden aktiivisuus kasvaa. Ajatus ei ole toiminut koskaan eikä missään. Viimeksi Trumpin hallituksen veronalennukset ovat vähentäneet yritysverotuksen tuloja jopa kaksi kertaa niin paljon kuin realistit pelkäsivät.

Onko pienen maan armeija urheampi kuin suuren?

En ole lukenut professori Vesa Kanniaisen uutta väitöskirjaa ja kutsun väitöstilaisuuteenkin sain vasta kun ilmoittautumisaika oli mennyt umpeen. Ehkä minun ei pitäisi yrittääkään sitä lukea, onhan siinä lehtiartikkelin mukaan 300 vaikeasti avautuvaa yhtälöä. Valmistuin tosin matematiikasta, mutta ei 1970-luvulla Helsingin yliopistossa opetettu matematiikka varmaankaan enää riittäisi.

Täytyy siis turvautua taas kerran siihen, mitä lehdestä lukee, kun tarttuu aiheeseen, jota ei pysty vastustamaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä