Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkisen terveydenhuollon palvelut

Markkinaehtoinen kaava ei vastaa ihmisen olemisen vaatimuksiin

Markkinaehtoisen kaavan mukaan ihmisen täytyy myydä työvoimansa markkinahintaan. Jos se ei käy kaupaksi, se pitää antaa vastikkeetta työnantajien käyttöön. Kyvyttömät ihmiset joutuvat saman mekanismin uhriksi, siis kuka halvimmalla ottaa vastuulleen surkeassa tilassa olevan ihmisen, saa hänen kyvyttömän  ruumiinsa pikkurahalla käyttöönsä. 

Juuri hoidettu vai juurihoidettu?

Hampaiden kanssa on ollut harmia viime vuosina. Kun on korjauttamassa käynyt, niin on aiemmin tottunut siihen, että homma on kerrasta selvä. Näin ei enää ikävä kyllä näytä olevan.

Pääsiäisen leppoisan vapaa-ajan piti laskeutua kun huomasin murukeksiä mutustellessa, että osa siitä meni hampaaseen ilmestyneeseen rakoon ja sitä kautta vastinhampaan purenta kolisi kiinni. Eipä siitä mennyt tuntiakaan, kun hampaasta lähti kolmasosa irti. Auki ammottava kolo kielellä tunnustellessa, vaikka kuinka syvälle. Kiroilua pahemmin kuin kolme turkkilaista merimiestä.

Siikalatvan kunnan terveysasema keskelle Oulua. Oululaiset kiittävät!

Uutinen siitä, että Siikalatvan kunnan terveysasema tulee Oulun kaupungin keskustaan parhaimmalle paikalle sai hetkeksi luulemaan, että talvi on jo eletty ja aprillipäivää vietämme. Niin uskomattomalta uutiselta terveysaseman perustaminen kuulosti.

Ihan Hesaria myöten asiasta uutisoitiin. Mutta kuinkas ollakaan. Tämähän onkin totta. Oulun kaupunki itse lakkautti kaksi terveysasemaa keskustasta suututtaen oululaisia. Ketä yllättää yksityisten lääkäriasemien saapuminen Oulun kaupungin keskustaan?

Mielipide SOTE- asiaan ja terveydenhoitopalveluiden yksityistämiseen

Terveydenhoitopalveluiden yksityistäminen voi olla ihan "terve" juttu, eikä kansainvälisyyskään terveydenhoidon alalla ole pahasta. Ei ole haitaksi vaikka Suomeen tuodaan terveydenhoitoalan osaamista ukomailta, eikä siitäkään ole suomalaisille haittaa vaikka sitä osaamista viedään Suomesta muualle.

Kansainvälistyminen ja kaupallistuminen on siis terveydenhoitoalalla hyväksi, mutta minusta sitä ajetaan nyt niin kuin käärmettä pyssyyn ja liian nopealla aikataululla.

Nyt viimeistään sote-uudistuksesta pitää uskaltaa puhua!

Yksityisten terveyspalveluiden tehtävä on tukea kunnallisia palveluita, mutta ei hallita koko sektoria. Tämä yksityistämisen kiima on yksisuuntainen tie, johon yhteiskunnallamme ei ole varaa.

Sotesouhotusta ja suomalaista terveydenhoitoa

Tämä onkin iso ja kuuma peruna, ja täytyy myöntää että hieman on mennyt isommin ajattelematta asiaa kuten varmasti suurimmalla osalla suomalaisista. Sen mitä medioita seuraa, niin kauhea vouhotus on ajaa Sote-alueita ja kaikki on sen jälkeen taas suurempaa ja parempaa. Käytännössä tämä kyllä taitaa ruveta näkymään jo nyt siten, että ei ole. Tosiaan en ole terveydenhoidon ammattilainen, enkä hirveästi ole seurannut asiaa, kirjoitukseni perustuu jälleen kerran omakohtaisiin kokemuksiin suomalaisesta terveydenhoidosta.

EU:n ulkopuolelta saapunut maahanmuuttaja kertoo sote-mallista

Kyseinen maahanmuuttaja olen minä. Kiinnityin erilaisten hortoilujen ja vaiheiden jälkeen saksalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, jota yksityinen korvauskassajärjestelmä tuki. Suomi ei ollut vielä Euroopan unionin jäsen. Neuvottelut olivat käynnissä.

Sote-uudistuksessa yksityinen diagnosoija on aivan liian jäävi

Yhteiskunnallisesti merkittävät diagnostiset palvelut eivät sovi yhteen markkinatalouden kanssa. Monelle autoa korjauttaneelle maallikolle on tuttua, kuinka korjaajasetä "ennakoi" tulevia vikoja, ehdottaa mittavia toimenpiteitä ja löytää yllättäviä vikoja ihan hyvin toimivasta autosta. Ainoa suoja tilanteessa on:

a) Päästä tutulle ammattilaiselle, joka ei yritä saada kyseenalaisin keinoin lisämyyntiä.

b) Olla niin perehtynyt asioista, että voi kiistää jäävin diagnoosin.

Yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö

Eksoten yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö on auttanut ihmisiä kotona maaliskuun alusta asti. Lappeenrannassa toimiva päivystysmalli on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Kokemukset ovat olleet hyviä, ja mallia ollaan laajentamassa Imatralle todennäköisesti vuonna 2017.

Jonotusta, venytystä ja tyhjäkäyntiä - mutta mitä väliä, kun yhteikunta maksaa

En ole missään nimessä alan asiantuntija, enkä osaa ilmaista asiaani kliinisen terävästi ja oikein termeinkään, mutta kerronpahan vaan, mitä mitä “ujon, käyhän ja aliravitun maalaistytön” mielssäni olen tässä pyöritellyt.Ikäihmimem kun olen ja olen alkanut tarvita entistä useammin terveyspalveluja, on se väkisinkin pistänyt miettimään, mikä tässä meidän julkisten palvelujen järjestelmässämme oikein mättää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä