Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Harrastukset

Saarenmaan kyläkoulun lakkautus olisi virhe

Oman koulun merkitys kyläyhteisölle on tärkeä. Koulu ei ole vain koulu, vaan koulu on myös yhteisön keskus. Sillä on vaikutus myös yhteisön indentiteettiin.

Koulun lakkauttaminen on yhteisölle tragedia. Edelleen, kouluton kylä on asuntomarkkinoilla lohduton.

Jyväskylän sivistyslautakunnan päätös lakkauttaa Saarenmaan koulu on asia, jota ei tule viedä päätökseen. Asia tulee vielä kaupunginvaltuustoon ajallaan, jossa on mahdollisuus vielä kääntää junan kulku.

Uudenlainen koulun ja harrastustoiminnan malli ehkäisisi syrjäytymistä

Jokaisella lapsella on oikeus löytää se oma juttu, joka saa posket hehkumaan. Yhteenkuulumisen tunne kehittää vuorovaikutustaitoja. Tulevaisuuden ammatti löytyy usein harrastuksen parista. Taiteen, kulttuurin ja liikunnan harrastaminen lisää hyvinvointia. Lasten oikeus harrastuksiin pitäisi toteuttaa yhtä hyvin kuin lasten oikeus perusopetukseen.

Harrastusten Helsinki - kolme keinoa kohti onnellisempaa kaupunkia

Me kaikki tarvitsemme lämpimän kodin, laadukkaan terveydenhuollon ja koulutuksen, joka auttaa puhkeamaan kukkaan. Näiden lisäksi tarvitsemme myös iloa ja toivoa. Myös niitä voidaan edistää politiikassa. Kaupunginvaltuusto päättää yömetron, päiväkotien ja kaavoituksen lisäksi esimerkiksi terassien aukioloajoista, kävelykaduista ja harrastusmahdollisuuksien tukemisesta.

Epätasa-arvoistuuko kansa kalliiden harrastusten takia

 

Viimeiset vuodet on valitettu, miten kansa jakautuu kahtia sekä taloudellisesti että aktiivisuuden osalta. Yllättäen on huomattu, että harrastusten puute voi jouduttaa etenkin nuorilla syrjäytymistä ja osattomuutta.

Omituista sekin, että nuorilla, etenkin pojilla, pääharrastukset tuntuvat olevan pelkästään lajeina kalliit jalkapallo ja jääkiekko.

Tähän asian laitaan olisi tultava muutos.

 

Rajoitetun ajo-oikeuden käyttöönotto lisäisi harrastusten saavutettavuutta

Eilen julkaistiin työryhmän raportti siitä, miten taataan jokaiselle lapselle  vähintään yksi mieluisa harrastus. Opetus ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on oikeassa siinä, että on asia tärkeä. Myös oman kuntamme hyvinvointityön tavoitteeksi on asetettu, että jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla vähintään yksi harrastus ja yksi ystävä.

Lisää liikettä, Turku!

Turku tunnetaan urheilukaupunkina – Paavo Nurmen kotikaupunkina. Olemme tuttuja niin penkkiurheilijoille, kuntoliikunnan harrastajille kuin kilpaurheilijoillekin. Meillä on valtavan hyvät harrastuspaikkamahdollisuudet ja laaja lajikirjo. Seurat tekevät hienoa työtä monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ylläpitämisessä.

 

Liikkuva koulu lisää oppimisen iloa

Koulu ei saa olla pelkkää istumista ja paikallaan oloa. Leikkiminen ja riittävä liikunta tukevat oppimista. Monipuolinen liikkuminen on perusedellytys lasten kasvulle ja kehitykselle sekä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Ystävyys kantaa – harrastustoiminta kannattaa

Tänään vietetään kansainvälistä rakastavaisten päivää, joka tosin Suomessa tunnetaan ystävänpäivänä. Hyvä ystäväni, pappi, totesi tämän mahdollisesti johtuvan siitä, että niin moni suomalainen parisuhde on päätynyt platoniselle tasolle. Tiedä sitten, ehkä näin on.

Kulttuuri, Espoo, rock ja minä

"Kulttuuri palvelee taantumusta, heittää edistyksen liekkeihin kusta /Se on länsimaisen rappion terapiaa, totuus ja taide ovat eripareja / Vallankumous kulttuuriin!"

Liikunnan pitää olla kivaa – suorittamaan ehtii myöhemminkin

Meillä Keravalla lapset ja nuoret liikkuvat naapurikuntia vähemmän. Syitä tähän on monia. Olen itse nostanut yhdeksi syyksi mm. olosuhteet (K-U 4.2.2017). Ne ovat meillä naapurikuntia kehnommat. Tilannetta korjataan verorahoilla toteutettavilla hankkeilla. Hyvä tietysti sekin. Itse toisin repertuaariin naapurikuntien tapaan kaupungin lainatakuut yksityisille ja kolmannen sektorin hankkeille, jotka liikuttavat suurta kuntalaisjoukkoa. Keskeinen syy harrastamisen vähäisyyteen on varmasti myös harrastamisen hinta ja perheiden arjenhallinnan haasteet. Sosioekonomiset syyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä