Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Hätämajoitus

Paperittomien tilapäisellä hätämajoituksella ei ole aikarajaa

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta teki 16.5.2018 päätöksen hätämajoituksen tarjoamisesta laittomasti maassa oleville.  Majoituspaikkana toimii Varisuolla sijaitseva tavallisen kerrostalon kolmio, jossa aikaisemmin on ollut Tyttöjen Talo toimintaa. Muualla Suomessa ei tällaista majoitustapaa ole käytössä.

Sovin tutustumiskäynnistä SPR: n koordinaattori Miska Keskisen kanssa ja kävinkin siellä muutama päivä sitten. Keskustelumme sujui asiallisissa merkeissä mutta herätti mielessä paljon kysymyksiä.

 

Paperittomien Turun hätämajoituksesta nousi somekohu

Kun päätös sosiaali ja -terveyslautakunnassa laittomasti maassa olevien hätämajoituksesta tehtiin 16.5. ja siitä tiedotettiin, kukaan ei reagoinut asiaan millään tavalla. Kohu somessa nousi jokin aika sitten kun paljastui, että talon asukkaita, johon tämä hätämajoitus järjestetään oli kesäkuun tiedotteessa kehotettu salaamaan asia.

Vappupuheeni 1.5.2018

Hyvät Turkulaiset!

Viime vuoden elokuussa tapahtui Turussa jotakin, jota ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Turku joutui Suomen ensimmäisen terroriteon kohteeksi, vaikka sitä on kovin yritetty muuksi muuttaa. Halutaan mieluummin puhua puukotuksesta. Tuntuu siltä, että tekoa halutaan vähätellä ja haluttaisiin jopa löytää siitä jotakin puolusteltavaa.

Aplodit ihmiskaupan tukemiselle

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 16.11.2016 ”liikkuvan väestön” hätämajoitusaloitetta, jonka perusteella Helsinki jatkossa myöntää hätämajoitusta kaikille riippumatta siitä, onko henkilö maassa laittomasti. Perusteena käytettiin perustuslain pykälää 19, jonka katsotaan siis koskevan kaikkia, myös laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.  Helsingin sosiaaliviraston ohje on aiemmin myöntänyt hätämajoitusta kerran ja lähtökohta on ollut se, että henkilön tulee poistua maasta.

Hätämajoituksen kieltäminen on hyytävän kylmä esitys

Tänään en ollut uskoa silmiäni kun luin, että sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg haluaa yksiselitteisesti kieltää ilman oleskelulupaa jääneiltä ihmisiltä hätämajoituksen.

Keuruun kaupunki noudattaa lakia

Vihdoin löytyi kunta, jossa noudatetaan maankäyttö- ja rakennuslakia vastaanottokeskusten / hätämajoitustilojen osalta. Nimittäin Keuruun kaupungin rakennusvalvonta on vaatinut paikalliselta yrittäjältä lupia kuntoon. Yrittäjällä on vastaanottokeskus entisen varuskunnan tiloissa.

Suvaitsevaisuus ei ole kaiken sietämistä

Tiedotusvälineet raportoivat keskiviikkona laajasti Oulun Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta, joka kohdistui keskuksessa tarjotun ruoan tasoon.

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön apulaisjohtajan Janne Salmivaaran mukaan keskuksessa on tarjottu ihan normaalia ruokaa.

"Käytännössä tarjotaan samoja ruokia kuin kaupungin laitoksissa, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa", totesi Salmivaara Iltalehden jutussa. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015093020444892_uu.shtml)

Maahanmuuttoviraston johtaja johtaa harhaan - Dublin edellyttää palauttamista

Uusi Suomi kertoi eilen uutisessaan maahanmuuttoviraston Dublin-yksikön johtajan Kukka Krügerin näkemyksistä turvapaikanhakijoiden palauttamiseen liittyen. Krüger oli sanonut Ylelle, että käännytys on vain mahdollista, jos turvapaikanhakijalla on merkkejä siteistä toiseen Dublin-maahan.

Hätämajoitustiloilta puuttuvat luvat

Sain yhteydenoton edellisen blogini johdosta eräältä palosuunnittelijalta, entiseltä paloviranomaiselta. Blogissani mainitsin kysyneeni Kastellin hätämajoituskeskuksen infotilaisuudessa asiantuntijoilta, että onko kiinteistössä lupa-asiat, kuten paloturvallisuus kunnossa. Sain vastauksen viranomaisilta, että lupa-asiat on kunnossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä