Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopantalous

Suomen vaihtoehdot ovat vähissä

Suomen talous on ajatunut vaaralliseen umpikujaan. Tilannetta tarkasteltaessa ulkomailta huomaa kuinka aika on käymässä vähiin. Viime viikolla minulla oli ainutlaatuinen tilaisuus esitellä tutkimustyöni Hollanin keskuspankin järjestämässä tilaisuudessa, jossa pohdittiin Euroopan makrotaloudellista tilannetta. Tilaisuuden ilmapiiri oli nuorten akateemikkojen innokkuudesta huolimatta varsin kireä ja pessimistinen.

Anders Borg : Ruotsista näkökulmaa Suomen talouteen

Anders Borg

Anders Borg on paitsi karismaattinen mies myös politiikko, ekonomisti sekä Ruotsin valtion varainministeri ajalta 6.10.2006–3.10.2014.

Borgin taloudellisia näkemyksiä arvostetaan kansainvälisesti ainakin poliittisella kentällä: Wikipedia mainitsee Borgin meriitteistä esimerkkinä hänen valintansa vuonna 2011 Financial Timesin toimesta Euroopan parhaimmaksi valtiovarainministeriksi.

Suomen kriisin syynä maailmantilanne vai näkökyvyttömyys?

Suomen talouden kehityksen ennakointia on pidetty vaikeana ja on syytetty maailmanpolitiikasta johtuvia ulkoisia tekijöitä. Peili ei ole tullut mieleen. Tuntuu ihmeelliseltä ettei ministerit liki 35 avustajakaartin avulla per ministeri, pysty taloustilanteeseen varautumaan. Paljon auttaa jo muutaman päivittäisen reaaliaikaisen uutisen lukeminen. Kun valtiovarainministeriö ensi viikon torstaina 07.08.2014 julkistaa oman pohjaesityksensä vuoden 2015 valtion talousarvioksi, on tuo esitys mitä ilmeisemmin jo auttamattomasti aikaansa jäljessä.

Joko valta ja vastuu ovat vihdoinkin samoissa käsissä?

Kuluneena hallituskautena hallituspuolueet peräänkuuluttivat vastuunkantoa ja syyttivät oppositiota vastuun pakoilusta. Nyt kokoomus kilvan kiittelee demareita Rinteen valitsemisesta valtiovarainministeriksi. – "Päätös on hyvä, koska vallan ja vastuun on levättävä samoissa käsissä." Eikö Jutta Urpilaisella sitten ollutkaan vastuu ja valta käsissään?

Edistyksellinen EU?

Meillä eurooppalaisilla tuntuu olevan joskus ylimielinen kuva maanosastamme sekä sen tarpeellisuudesta maailmankaikkeudelle. Euroopassa ajatellaan, että EU on eräänlainen majakka, jota muu maailma ihastuksesta huokaillen seuraa edistyksen tiellä. Tämän takia eurooppalaisten pitäisi olla edelläkävijöitä niin ympäristösäätelyssä, verotuksessa kuin tuotantokustannuksia nostavissa oheiskuluissa. Tämän ajatusmallin mukaan muut seuraavat perässä.

 

Järkeä työvoimapolitiikkaan

Olen aikaisemmin ottanut kantaa Suomen työttömyyden hoitoon. Surkeaa ja alentavaa seurata kuinka hallitus eilen ke 14.5. syyllisti pääministeri Jyrki Kataisen toimesta työttömiä. Tämä ei toki ole mitenkään uutta kun puhutaan työttömyydestä niin se useimmiten juuri nykyisen hallituksen toimesta on työttömien itsensä syytä.

Leikkaukset työttömyyskorvauksiin varsinkin ansiosidonnaiseen joka ei monille ole niin kauan päätä huimaava on tarkoitus leikata. Takana on ajatus, että työtön työnhakija ottaisi ns. paremmin töitä vastaan. Ottaa vastaan mistä ??

Merkeliltä outo paimenpuhe - Suut kiinni !

Suuri on hätä EU valtaeliitillä näin vaalien lomassa. Jopa siinä määrin että Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii pitämään poliittiset vaikutusyritykset kurissa, kun euroalueen pankeille järjestetään stressitestit.

Todellinen keskuspankki

Euroopan unionia on syytetty muun muassa huonosta taloudenpidosta, heikoista toimista Ukrainan kriisissä ja yhtenäisen äänen puuttumisesta – kaikki asioita, joihin kansalaiset eivät ole olleet valmiita antamaan EU:lle toimivaltuuksia. On aika keskustella siitä, mihin kaikkeen unioni tarvitsee toimivaltuudet, jotta sillä on todelliset mahdollisuudet rakentaa yhtenäistä Eurooppaa, vahvaa taloutta sekä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Eurovaaliteesejäni ja muutakin politiikkaa

 

Tässä eurovaaliteesejäni ja kannanottoja muistakin politiikan teemoista:


Liittovaltioprojektista luovuttava 

Suomileijonalta on pankkivalvonnan ja säätelyvallan kynnet leikattu.

Noin 85% Suomea koskevasta säädösvallasta on keskitetty Brysseliin. Myös loppua valtaa päättää omista asioistamme kavennetaan kiihtyvällä vauhdilla. Viimeisin vallan leikkaus koskee pankkien sääntelyä. Uusi luottolaitoslaki pannaan täytäntöön Euroopan unionin direktiiviasetuksena, jotka perustuvat pankkisääntelyn maailmanlaajuiseen kokonaisuudistukseen. Huom, maailmanlaajuiseen kokonaisuudistukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä