Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan unionin neuvosto

Suomen päätösvalta EU:ssa on hyttysen ininää

Aikoinaan Suomen EU-jäsenyyttä perusteltiin sillä, että "näin voimme olla päättämässä asioistamme". Itse laitoin silloin puheet hirtehishuumorin piikkiin.

Väite kyllä piti paikkansa, kun ei kerrottu kuinka paljon "me olemme päättämässä". Ei haluttu suureen eikä pieneen ääneen julistaa, että esimerkiksi EU:n tärkeässä ministerineuvostossa meillä oli seitsemän (7) ääntä, kun ääniä oli yhteensä 352. Näin ollen päätösvaltamme tarkalleen sanottuna oli parin prosentin luokkaa. Siis kaksi prosenttia eli hyttysen ininän verran.

Suoraa demokratiaa Eurooppaan!

Lobbareiden ja hyvävelikerhojen etu painaa Euroopan päätöksenteossa usein enemmän kuin äänestäjien kanta. Järjestelmä on suunniteltu niin, että äänestäjän alkuperäinen mielipide on voitu monessa eri vaiheessa vaihtaa joksikin aivan muuksi ennen kuin lakeja lopulta säädetään. Lisäksi äänet eivät ole tasa-arvoisia, vaan 120 tuhatta ääntä saaneella edustajalla on parlamentissa yhtä paljon valtaa kuin 20 tuhannen edustajalla.

Kreikka EU:n peräsimessä

 

Kreikka tarttui vuodenvaihteessa Euroopan unionin neuvoston peräsimeen. Lissabonin sopimuksen myötä unionin neuvoston puheenjohtajamaan roolia on kuitenkin kavennettu merkittävästi. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä