Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkkeet ja eläkeläiset

Kimmo Kiljusen kepponen

Sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen lupaa eläkeläisille merkittävää toimeentulon parannusta seuraavan neljän vuoden aikana. Eläkkeiden taitettuun indeksiin ei kosketa (ESS14.8.). Kysymys lienee siis vappusatasten osista, joilla eläkeläiset nostetaan köyhyydestä. Toimittajankin mukaan ministerin vastaukset eläkkeiden korottamiseen ”eivät ole kovinkaan suorat”.

1,5 miljoonaa maahanmuuttajaa, ja heti.

HS arveli suomeen tarvittavan 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa paikkaamaan laskevaa syntyvyyttä. Vaatimatonta 30000 maahanmuuttajaa ( netto ) / vuosi. 

Suomessa eläkkeet ovat liian pienet - näin ne korjataan

Välillä nuoremmastakin tuntuu, että Suomessa jopa alkeellinen kunnioitus ikäihmisiä kohtaan on kadonnut.

Julkisuudessa ikääntyneet ovat huoltosuhdetaakka ja hoitopalveluita nielevä kustannuserä. On mediaa ja poliitikkoja, joiden puheissa eläkeläiset ovat jatkuvasti nuorten kukkarolla vaatimassa parempia eläkkeitä.

Eläkeläisten mitta alkaa täyttyä

Vuoden 2018 kesällä ja syksyllä kiersin lähes jokaisessa Perussuomalaisten järjestämässä toritapahtumassa Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla ja tapasin paljon kansalaisia. Pienituloiset eläkeläiset ovat yksi suurin ryhmä, joiden kertomuksia olen kuunnellut erittäin surullisena. Nykyiset eläkeläiset ovat sitä ikäpolvea, jotka rakensivat työpanoksellaan Suomen hyvinvointia ja maksoivat omat eläkkeensä työllään. Nyt he joutuvat taistelemaan hyvinvoinnistaan ja  toimeentulostaan.

Eläkkeet ja maahanmuuttokupla

Uutisissa ollut eläkejohtajien näkemys maahanmuuton kaksinkertaistamisesta oli kumma veto. Ainakin asiaperustalta tarkasteltuna.

Kuten olemme monet kerrat esittäneet, heikkolaatuinen työperäinenkin maahanmuutto laskee huoltosuhdetta ja työllistymisasteetkin tulijoilla tippuvat alle kantaväestön muutamassa vuodessa. Matalapalkkaisen tulijan perhe on tulonsiirroissa nettosaaja eli elää yhteiskunnan varoilla. Puhumattakaan vielä kriisi- ja kehitysmaista tulleesta maahanmuutosta ja erilaisista muista ongelmista.

Eläkeläiset, maahanmuuttajat vai synnytystalkoot?

Pari vuotta sitten uudeistettiin eläkejärjestelmä ja nyt alkaa taas eläkkeiden peukalointi. Maahanmuuttajia tuleekin saada tuplamäärä, koska suomalaisten lisääntymisinto on laantunut.

Perussuomalaiset voisivat nyt "rajatkiinni" marssien sijaan heiluttaa peittoja.

Eläkkeet ja taitettu indeksi on kaikille tuttuja vaaliaiheita, nyt on taas vaalit tulossa eläkkeet on hyvä ja hyväksi koettu vaalitäky. Meitä viedään taas kuin pässiä narussa vaaliuurnille.

Rinne ja Orpo pyörittävät eläkeläisiä litistävää poliittista mankelia

Antti Rinne lupasi vappuna 100 euron korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin. Hän jatkoi asian käsittelyä 23.5 politiikan toimittajien aamiaistilaisuudessa todetessaan, että Suomessa on 200.000 köyhyysrajalla tai sen alapuolella olevaa eläkeläistä ja että ehdotetulla korotuksella on tarkoitus parantaa heidän taloudellista asemaansa. 

Positiivinen ratkaisu eläkeongelmaan

Kannatan lämpimästi ajatusta monien eläkeläisten paluusta töihin. Ei 40 vuoden työura ole riittävä kattamaan 30 vuoden eläkkeelläoloa kuten monen kohdalla tilanne tulee olemaan eliniän venyessä. Ongelma ei ole vapaanaolo vaan se, että eläkeläinen odottaa voivansa elää ja kuluttaa kuten työvuosinaankin, mikä ei ole kaikilta osin täysin kohtuuton odotus. Sellaisiin eläkkeisiin eivät lakisääteiset maksut tule riittämään. Monella ei eläke riitä edes vaatimattomaan eloon, jollei edes asunto ole oma. Isäni sai hyvää eläkettä.

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa

 

Keskustelu nuorten työllistämisestä käy mukavan kuumana. Ajattelin heittää mukaan oman pienen sytykkeeni.

Suuret ikäluokat ovat jäämässä sankoin joukoin eläkkeelle, ja siihen meidän tulisi nyt kiinnittää huomio. Luodaan nuorille vuoden tai kahden kestävä Juniori-seniori-sopimus.

Sopimuksen pääperiaatteet olisivat seuraavat: Se koskee vastavalmistunutta, alle 25- tai 30-vuotiasta nuorta, joka on työttömänä työnhakijana paikallisessa TE-toimistossa ja saa työttömyyskorvausta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä