Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskuntavaali

Rinne tai Orpo – työttömät puun ja kuoren välissä

Vaaligallupien kahden kärki pohjustaa jo omia kampanjoitaan puhumalla pääministerivaaleista. Työttömien kannalta tilanne ei ole häävi. He ovat puun ja kuoren välissä.

Jos hetkeksi sivuutetaan kaikki puoluekentän muut värit, Sosiaalidemokraatit ja Kokoomus ovat satavuotisen, kahdenvälisen nokittelunsa aikana tulleet luoneeksi nykyiset ahtaat työmarkkinarakenteet, jossa kouluttamattomien nuorien, työttömien, pätkätyöläisten, yksinyrittäjien ja vajaatyökykyisten osa on ankea.

Mitä on tehtävä?

Liberaalipuolueen, Piraattipuoluen, Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen Helsingin vaalipiirissä muodostama neljän puolueen vaaliliitto kevään eduskuntavaaleihin (YLE: Pienpuolueiden yhteenliittymä haastaa eduskuntapuolueet Helsingissä) on herättänyt keskustelua.

Vaalirahat köyhille

Lähes kaikki ehdokkaat ja puolueet väittävät puolustavansa pienituloisia. Vaalitouhujen ympärillä pyörii miljoonia euroja. Puolueet sijoittavat oman osansa, ehdokkaat osan ja sitten vielä ay-liikkeet antavat vaalitukea tietyille puolueille. Lisäksi jotkut yritykset ja yksityishenkilöt antavat lahjoituksia.

Uskaltaako yksikään puolue tai ehdokas jättää mainostamatta? Kuinka monen köyhän/pienituloisen elämä helpottuisikaan, jos vaaleihin käytettävät rahat lahjoitettaisiin heille, esim. tuhat euroa/talous?

Kuluvan viikon tapahtumia Suomessa

Kuluva viikko on mielestäni ollut erittäin tapahtuma rikas. Perussuomalaisille on tullut paluumuuttajia ja vielä odotellaan tuleeko jatkoa myös sillä saralla. Hallituskriisikin on saanut uutta vivahdetta, kun sote-uudistus on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin yhtiöittämisen osalta. Se taas siihen, että kokoomus ja keskusta ovat käyneet kipakkaakin sananvaihtoa keskenään.

Keskimäärin kansa äänestää aina samaa

Jos uskommen Aalto-yliopiston sivuilla ollutta tekstiä ja Nolanin karttaa, niin puolueiden suurista näkemyseroista huolimatta kansa äänestää aina "samaa". Ainakin sovitettaessa vaalituloksiin Matias Kivikankaan lukuja näyttää siltä, että puolueiden kannatusmäärät voivat vaihdella rajustikin, mutta niille on vastapainonsa.

Paljonko Kepun ja Kokoomuksen poliittinen sote-kompromissi lisäsi veroastetta ?

Suomen kokonaisveroaste on jo nyt OECD-maiden kaikkien aikojen korkein. Kokonaisveroasteemme on 45 prosenttia virallisten tilastojen mukaan. Tai jopa 60 prosenttia, mikäli laskutapana käytetään julkisyhteisöjen menojen suhdetta koko bruttokansantuotteeseemme; ja miksi ei käytettäisi, sillä esimerkiksi työeläkejärjestelmä lasketaan Euroopan Unionin valtiokohtaisiin virallisiin vajeisiin mukaan.

Poliittinen kenttä alkaa vakiintumaan

 

Vaalit sen sitten todisti että poliittinen kenttä on muuttumassa. Seuraavat neljä vuotta näyttävät vakiintuuko kokonaan uudestaa. Tässä vähän ajatuksia pohdittuna blogin muotoon.

Kokoomus jatkaa edelleen eliitin puolueena höystettynä joillain työntekijöillä jotka löytävät kokoomus aatteesta sen mihin haluavat vaikuttaa ja pitävä ehkä demäareita vielä liian vasemmistona.

Talousuudistuksille uuden hallituksen on otettava mallia Saksasta

Sodanjälkeisen Euroopan suurin talousmuutos oli euron käyttöönotto vuonna 2002. Kaksitoista maata muodosti uuden valuutan, mukana myös Suomi ja Kreikka.

Suomessakin oli hyvin tiedossa, että uusi valuutta edellyttää uutta kurinalaista taloudenpitoa, talouspolitiikan virheitä emme enää voi korjata valuuttamme ulkoisen arvon muutoksilla.

Omalla valuutalla vuoden 2008 talousromahdus ja sitä seurannut hintakilpailukyvyn menetys olisi ollut helppo kompensoida antamalla oman markan devalvoitua ilman, että mitään rakenteellisia uudistuksia yhteiskuntaan ja talouteen olisi tarvittu.

Filosofi Timo Airaksisen hillitty charmi

Tarkoitukseni ei ollut alunperin kommentoida eduskuntavaalin tulosta mitenkään, sillä siitä on mielestäni kirjoitettu aivan tarpeeksi muutenkin. Päätin kuitenkin sivuta aihetta, sillä niin moni on ilmaissut huolensa vaalituloksesta. Moni on nähnyt Facebookissa useamman sorttista itkua siitä kuinka tulos ei ihan vastannut omia näkemyksiä.

Kuplan ulkopuolelta

Useamman kerran vaalin loppusuoralla kuulin, kuinka hyvä draivi oli päällä. Menestystä odotettiin, ei ollut edes pelkoa , että jouduttaisiin puhumaan torjuntavoitoista.

Aktiivitoverit olivat jumiutuneet poliittiseen kuplaan. Poliittisessa kuplassa ydin tiivistyy, ympärillä on vain ja pelkästää politiikasta elämänvirtaa itseensä imeviä kanssaihmisiä. Syntyy illuusio hyvästä draivista ja sen mukana liiallinen hyvän olon tunne. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä