Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta ETA

Suomen nettomaksuosuus EU:lle edelleen laskussa

Yle kertoo uutisessaan, että Suomen nettomaksuosuus EU:lle oli vuonna 2017 275 miljoonaa euroa. Eli maksuosuus laskee edelleen. Vuonna 2015 osuus oli vielä 294 miljoonaa ja vuonna 2016 570 miljoonaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10453393

Brexit – Voisivatko britit lähteä EU:sta lyhyen kaavan mukaan?

Brexit on aiheuttanut paljon kirjoittelua sekä puolesta että vastaan. Nyt on siirrytty seuraavaan vaiheeseen eli pohtimaan, kuinka kauan briteiltä vie neuvotella EU:n kanssa irtaantumissopimus kuntoon. Varsinkin Brexitin tulosta kauhistelleet ovat sitä mieltä, että tässä vaiheessa briteille selviää eroneuvottelujen olevan vaikeita ja vievän vähintään kaksi vuotta.

Brexitin ympärillä epätarkkaa infoa

Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta on aiheuttanut myös Suomessa kirjoittelua puolesta ja vastaan. Kirjoituksiin sisältyy myös EU-fanien tarkoituksenmukaisia väitteitä, jotka mielellään esitetään tosiasioina. Yksi tällainen väittämä on, että britit joutuisivat maksamaan osallistumisestaan EU:n sisämarkkinoihin (HS 31.5.16). Tietääkseni tällaista maksua ei ole edes Kiinalle. Tällä ilmeisesti tarkoitetaan, että eron myötä Iso-Britannia joutuisi maksamaan tullimaksuja viennistään EU-maihin.

Rajavalvonta – Heikoimman turva

Muistan, kun ensimmäisen kerran -70-80-luvulla kuulin Neuvostoliitosta, niin minua järkytti se, että ihmiset eivät voineet vapaasti matkustaa maasta pois. Mielestäni kaikkein tärkeintä ihmiselle on vapaus ja oikeus valita missä haluaa elää ja kenen kanssa.

 

Tässä maailmassa kaikki ihmiset eivät ole hyviä. On ihmisiä, joille on ihan sama saako toinen vapautensa tai turvaa. Näitä heikoimpia voidaan sitten pitää orjina, parittaa, laittaa kerjäämään... Onko siis oikein, että oman vapaudenkaipuun takia emme yritä yhteisönä suojella ja auttaa heikoimpia?

 

Euroopan unionilla ei ole mitään tekemistä vapaakaupan kanssa

Suurimpana hyötynä Euroopan unionista monet näkevät vapaakaupan. Suomen talouden kannalta on positiivista, että voimme vapaasti ostaa tuotteita muista unionimaista ilman tulleja ja samalla tapaa myydä omia tuotteitamme heille. Tämän on katsottu tuovan taloudellemme suuria etuja. Valitettavasti vain Euroopan talouksien tila on niin onneton, että yhä pienempi osa kaupastamme suuntautuu EU-maihin. Käymämme kauppa unionin ulkopuolisten maiden kanssa on sen sijaan kasvanut jatkuvasti, vaikka tähän kohdistuvat itse asiassa suuremmat tullit kuin itsenäisyytemme aikana ennen vuotta 1995.

EU - kyllä vai ei?

Eurovaalit lähenevät päivä päivältä. Kantoja EU:n puolesta ja vastaan kuuluu joka suunnalta ja vastakkainasettelu sen myötä kasvaa. Jatketaanko yhdentymistä vai yritetäänkö tätä purkaa? Olenko EU-kriittinen vai EU-myönteinen?

Näin ehdokkaana oma kanta tulisi voida esittää helposti. On siis aukaistava oma kantansa, jotta yhdelläkään ihmisellä voisi olla mitään ymmärrystä siitä, mitä minä ehdokkaana EU:sta ajattelen.

Myönteistä kritiikkiä

Norjan edistyspuolue vaatii kansanäänestystä maahanmuutosta

Pari päivää Sveitsin maahanmuuttoa koskeneen kansanäänestyksen jälkeen Norjan populistinen edistyspuolue on vaatimassa maahanmuutosta omaa kansanäänestystä Norjaan. Norja ei ole EU-maa, mutta toistaiseksi ETA-maana on Sveitsin tavoin sallinut EU:n ja ETA-kansalaisten vapaan liikkumisen ja työnteon alueellaan. Sveitsi ja Norja kuuluvat myös molemmat Schengen-sopimukseen, jonka mukaan pääsääntöisesti rajatarkastuksia ei ole sisärajoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä