Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Digitaalinen raha

Käteinen raha on vapauden ja demokratian tunnusmerkki

Tiedotus- ja toitotusvälineet ovat tänään raportoineet laajasti pankkiautomaattien vähentämisestä ja erään pankkiryhmän päätöksestä alkaa periä maksua käteisen rahan nostamisesta.

KULTA & HOPEA, MENNEISYYDEN RELIIKISTÄ TAKAISIN PARRASVALOIHIN?

Kultaa ja hopeaa on käytetty rahana tuhansien vuosien ajan. Edelleen molemmat ovat arvostettuja koru- ja koriste-esineissä käytettyjä metalleja. Etenkin hopealla on monia käyttökohteita teollisuusmetallina, kullalla vähemmän vaikka sitäkin käytetään esimerkiksi liittimissä. Joidenkin mielestä ne ovat rahana menneisyyden barbaarisia reliikkejä. Kuitenkin etenkin kultaa pidetään edelleen turvasatamana ja arvon säilyttäjänä. Jotkut puhuvat jopa ainoasta oikeasta rahasta.

Mitä raha oikein on?

Raha kiehtoo meitä, yhdistämme sen valtaan ja vaurauteen tai unelmien toteutumiseen. Se mahdollistaa asioiden tekemistä tai hankkimista, luo turvaa ja antaa mahdollisuuksia. Joidenkin mukaan raha on vain vaihdon väline tai lupaus, ei mitään todellista. Kuitenkin meidän elämämme pyörii sen ympärillä, ja ilman sitä on miltei mahdotonta elää tänä päivänä. Mitä siis tuo mystinen raha oikeastaan on?

Nettialustakapitalismi: Ruoki itseäsi, älä byrokraattia

Yrittäjyys on ollut tapetilla viime aikoina. Poliitikot oikealta ja vasemmalta ovat kosiskelleet yrittäjiä vaalimainoksissa ja juhlapuheissa, mutta on herännyt kysymys mitä nykyajan yrittäjyys oikeastaan on? Onko yrittäjän nykyään välttämättä pantattava talonsa ja irtisanouduttava päivätyöstään jotta saisi bisneksen alkuun? Vastaus tähän on ei, ja syy piilee käsitteessä nimeltä nettialustakapitalismi. Nettialustakapitalismi yhdistää vapaa-ajan ja rahan tienaamisen: voit tienata rahaa harrastuksellasi mikäli taidoillesi on kysyntää. 

Pääoman minimipalkka ja rahan väärinkäsitys

Miten liikasäästäminen pitää muita velassa, miten työtä ei voi tehdä talteen, miten korkojen nollaraja on pääoman minimipalkka ja miten yritykset voisivat jopa olla kannattavia tappiollisina.

(”FtRB”-viittaukset tässä kirjoituksessa viittaavat kirjan ”Fixing the Root Bug” lukuihin, joissa kohdan teemaa käsitellään tarkemmin.)

Entä jos työtä ei ole tarpeeksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä