Epäilevä Tuomas

Kaikki blogit puheenaiheesta Data

Meistä kerätty data on yksi internetin tärkeintä kauppatavaraa

Erikoissyyttäjä Robert Mueller todisti keskiviikkona Yhdysvaltain kongressissa kahden valiokunnan edessä yli seitsemän tunnin ajan. Valiokuntien demokraattiedustajat koettivat onkia Muellerilta lisätietoja, jolla presidentti Trump saataisiin oikeuden eteen: Vaikeuttiko presidentti Trump Muellerin tutkinnan edistymistä rangaistavalla tavalla? Olisiko Trumpin mahdollisissa Venäjä-yhteyksissä löydettävissä rikosta? Republikaanit taas pitivät Muellerin kuulemista täytenä floppina ja demokraattien huijauksena.

PUHELINOPERAATTORIT TÄNÄÄN

Kirjoitin samasta aiheesta muutama viikko sitten kun Telia laskutteli minun Gambian matkalta älyttömiä "Älypuhelimeni" Datan käytön maksuja jotka sittemmin kyllä sain Telian kanssa sovittua, mutta vahinko oli jo tapahtunut mutta monien mutkien jälkeen sain entisen puhelinnumeroni käyttööni uudella operaattorilla.

https://globetel.fi/liittym%C3%A4t

Kaksi osuuskuntaa jossa henkilökohtainen terveysdata on demokratisoitu

Henkilökohtaisen terveysdatan mahdollisuudet ja riskit ovat meneillään olevan digitaalisen murroksen aikakaudella valtavat. Potentiaali helpottaa parempien hoitojen kehittämistä on suuri. Toisaalta esimerkiksi terveysdataan kohdistuvat tietomurtohyökkäykset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, eikä kaupallisten tahojen säätely ole pysynyt teknologian kehityksen perässä.

Osuuspankin vakuutustoiminnan ja sairaalaverkoston tulisi olla edelläkävijä terveysdatan ja osuustoiminnan yhteenpunomisessa. Ohessa kaksi terveysdataosuuskuntien lippulaivaa:

1. MIData

2018 tiedonsiirto-oikeus: Omista ja myy data joka yrityksillä on sinusta.

2018 toukokuussa EU:ssa astuu voimaan oikeus omistaa digitaalinen jalanjälkesi. Voit siirtää esimerkiksi Googlesta hakuhistoriasi jollekin toiselle yritykselle. Tällöin Google ei enää saa käyttää hakuhistoriaasi kohdistaakseen mainontaa sinulle mutta valitsemasi yritys saa. Tämä on hieman verrattavissa oikeuteen siirtää sama puhelinnumero liittymästä toiseen. Saat myös oikeuden tulla unohdetuksi poistamalla sinusta kerätyt tiedot. 

Tieto, informaatio, data.

Tieto vaatii kognitiivisen tarkkailijan.

Toisin sanoen, tieto on vastaus jonkinlaiseen kysymykseen.  Elämän rakenne ja toiminta on täynnä tietoa, se viestittää.

Varo pilvipalveluja!

 

Pilvipalvelujen vaaroista varoitti jo Applen kakkosmies Steve Wozniak.

 

Varsin konkreettisesti tuon koen nyt, kun aikoinaan tallensin kymmenet TM:n artikkeleitteni pdf:t "Imageschack"-pilveen.

 

Muutaman vuoden jälkeen ilmaiseksi mainostettu palvelu alkoi vaatia maksua ja kun en maksanut, alkoi artikkeleitteni nosto sieltä vaikeutua, nyt en enää saa yhtäkään esiin.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä