Epäilevä Tuomas

Suomi on nyt itsenäisempi kuin koskaan aikaisemmin

EU-kriitikkojen kuulee toisinaan väittävän, että EU vie tai on vienyt Suomen itsenäisyyden. Näen asian toisin: Suomen vaikutusvalta maailmassa tapahtuviin asioihin on tällä hetkellä korkeammalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Mitä itsenäisyydellä lopulta tarkoitetaan? Suomen valtio ei ole koskaan ollut sellaisessa tyhjiössä, jossa se voisi tehdä mitä tahansa päätöksiä täysin piittaamatta muiden valtioiden olemassaolosta ja toiminnasta.

Yksi EU:n tärkeimmistä olemassaolon syistä on toimia suuren vapaakauppa-alueen taloudellisten standardien luojana ja käytäntöjen yhtenäistäjänä. Tietyistä asioista on parempi olla mahdollisimman laajalti sovellettava standardi. Näitä asioita ovat esimerkiksi sähköverkot, pistorasiat ja tieliikenne, mutta sisämarkkinoiden toiminnan kannalta tärkeitä olisivat myös samoilla perusperiaatteilla toimiva verotus ja samanlainen yleinen sääntely-ympäristö.

EU on kehys juuri tällaiselle päätöksenteolle. Siinä missä ennen oltiin vielä enemmän muiden valtioiden sanelemien ehtojen armoilla, EU on kansainvälisellä kentällä neuvotteluvoimaa tarjoava, sisämarkkinoilla demokraattinen tapa ottaa huomioon kaikkien jäsenvaltioiden etu yhdessä sopimalla ja neuvottelemalla. Suomessa on vapaaehtoisesti päätetty, että pidetään kiinni yhdessä sovituista asioista. Vastapainoksi Suomen on mahdollista saada laajempien mukanaan tuomat hyödyt ja olla mukana demokraattisessa päätöksenteossa Euroopan tasolla.

Unioni on myös rauhanprojekti, joka on tehnyt Euroopan valtiot niin riippuvaisiksi toisistaan, että sotiminen ja turhien esteiden ylläpitäminen on muuttunut taloudellisesti kannattamattomaksi ja lopulta järjettömäksi. EU:sta on hyvää vauhtia tulossa moderni liittovaltio, jossa kansalaisoikeudet ja demokratia toteutuvat tulevaisuudessakin maailman parhaalla tasolla.

EU-tason lainsäädäntötyön ylätason tavoite on luoda ennakoitava toimintaympäristö, joka toisaalta mahdollistaa soveltamisen ja kokeilut, mutta toisaalta takaa riittävän yhtenäisen toimintaympäristön koko EU:n alueella. Kaikki hyötyvät, kun päätökset asioista tehdään sopivalla tasolla. Ihmisistä kauas karkaavalla vallalla on tiedonpuutteen vuoksi taipumus laiminlyödä. Tämän takia on tärkeää että näillä ylemmillä tasoilla tehdään päätöksiä vain niistä asioista kuin on tarpeen.

Hyvää Eurooppa-päivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Näinhän se on.

Suomi on globalisaation suuri hyötyjä, ja vientiin suuntautuneena avotaloutena totaalisen riippuvainen sääntöperäisestä maailmanjärjestyksestä ja valtioiden välisestä yhteistyöstä, jossa haetaan muitakin kuin itseä lyhyellä aikavälillä hyödyttäviä ratkaisuja.

Lisäksi EU on Suomelle kivijalka, joka auttaa Suomea pitämään puoliaan Venäjää vastaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Aikaansa seuraava kansalainen sen myös ymmärtää. EU:n merkityksen.

https://yle.fi/uutiset/3-10774055

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomi on itsenäinen, mutta silti itsenäisiä päätöksiä ei haluta tehdä. Siitä ei voi syyttää EU:ta. Ja ehkä on vain hyvä, jos tulevan kansanrintamahallituksen aikana saamme EU:lta hallintoapua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset