Epäilevä Tuomas

Veikkaus on käänteinen Robin Hood

Veikkauksen tuotot käytetään arpajaislain mukaisesti kansalaisyhteiskunnan tukemiseen. Rahat jaetaan ministeriöissä hakemusten perusteella taiteen ja tieteen edistämiseen, urheilu- ja terveysjärjestöille ja hevosurheilun tukemiseen. Ei ole kuitenkaan olemassa kestäviä perusteluja sille, että juuri veikkausvoittovarat (jotka rinnastuvat täysin verotuloihin) käytetään tähän tarkoitukseen.

Veikkauksen monopoliasemaa perustellaan tällä päätetyllä käyttötarkoituksella itsellään, meneväthän rahat "hyvään tarkoitukseen". Unohtuu, että korvamerkityt verorahat ovat pois muista tarpeellisista julkisista tehtävistä, kuten terveydenhuollon, poliisitoiminnan, ja koulutuksen järjestämisestä. On väärin jyvittää juuri uhkapelituotot tiettyihin menoihin valtion budjetissa. Menot tulisi saman tarkastelun alaiseksi kuin kaikki muutkin valtion tulot ja menot.

Kansalaisyhteiskunnan tukeminen valtion budjetista voi tietyissä tapauksissa olla tarpeellista, mutta päätökset tuettavista kohteista tulisi tehdä samalla prosessilla kuin päätökset kaikista muistakin valtion menoista, eikä määritellä ennalta että tietty tuloerä käytetään tiettyyn tarkoitukseen. Ennalta määritellyt käyttökohteet jonkin veron tuotolle eivät toteuta sitä järkevää periaatetta, että ensin päätetään valtion tarpeelliset tehtävät, sitten päätetään miten niiden järjestämiseksi tarvittavat rahat kannattaisi veroina kerätä.

On älytön ajatus, että jonkin tietyn veron tuotto olisi käytettävä samaan tarkoitukseen kuin mistä vero on kerätty. Autoveroa ei tarvitse käyttää tiestöön, alkoholiverolla kerättyjä rahoja ei tarvitse käyttää juopotteluun tai tupakkaveron tuottoja tupakointiin. Eikä ravipeleistä kerättyjä rahoja hevosurheiluun.

Kyseenalaista on myös, vähentääkö uhkapelimonopoli ylipäätään pelihaittoja: peliautomaatit sijoitellaan köyhille alueille, jossa niiden tuotto on suurin, merkittävä osa rahoista tulee uhkapelien suurkuluttajilta ja Veikkaus mainostaa niin aggressiivisesti että kauppojen kassat ovat punaisenaan mainoksista. Vaikka mielipiteen Veikkauksen roolista haittojen vähentäjänä muodostaisi Veikkauksen viestinnän perusteella, on ainakin selvää, että voittovarat kuuluisivat valtion budjettiin.

Veikkaus on lisäksi hiljattain aloittanut lobbauskampanjan pääsyn estämiseksi ulkomaisille rahapelisivuille. Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski on taitava lobbari, joka osaa keskustelussa kuin keskustelussa kääntää Veikkauksen olemassaolon "sosiaaliseksi innovaatioksi". On todellinen uhka, että Suomeen luodaan seuraavalla hallituskaudella demarien johdolla pelisivustojen sensurointijärjestelmä.

Kritiikkiä Veikkauksen haitallisesta roolista ei juuri kuulu. Tämä johtuu siitä, että kansalaisjärjestöjen kenttä on tehty täysin riippuvaiseksi uhkapelirahoista: samalla kun valtaosa rahoituksesta on jokavuotisen ministeriön päätöksen takana, on rahankeräys kielletty ilman poliisihallituksen lupaa.

Suomessa on nettisensuuria ajava valtion monopoli, jota kansalaisjärjestöt eivät kritisoi, koska ovat riippuvaisia sen kautta peliongelmaisilta riistetyistä rahoista. Tilanne on mieletön, ja sen voisi helposti korjata lakkauttamalla Veikkauksen monopolin ja varmistamalla tärkeimpien kansalaisjärjestöjen rahoituksen suoraan valtion budjetista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset