Epäilevä Tuomas

Kiellettyjen nimien lista

Kun tietoyhteiskuntakaari korvasi vanhan verkkotunnuslain, tietyt ennen kielletyt fi-päätteiset verkkotunnukset vapautuivat haettaviksi syyskuussa 2016. Verkkotunnuslain perusteella olivat kiellettyjä esimerkiksi yritysmuotoa tai säätiötä kuvaavat nimet ja niiden lyhenteet sekä loukkaavat ja rikokseen kehottavat tunnukset.
 

Kun sensuuri vielä oli voimassa, viestintävirasto ei jostain syystä voinut luovuttaa tietoja siitä, mitkä tunnukset ovat lain perusteella kiellettyjä. Vapautumisen jälkeen lista kuitenkin voitiin lähettää, ja sain virastosta dokumentin aikaisemmin kielletyistä nimistä ("Kiellettyjen_nimien_lista_2_9_2016.pdf").


 

Kuva: Ote kiellettyjen nimien listasta

 

Suomessa on vielä muutama vuosi sitten ollut virkamiehiä, joiden tehtäviin on kuulunut kiellettyjen nimien listan ylläpitäminen ja harkinta, ovatko perkeleen-poika-jeesus.fi, persereikä.fi tai huoratalo.fi loukkaavia verkkotunnuksia. Haku paljastaa, että melkein tuhannesta kieltolistalla olleesta nimestä on muutama vuosi vapautumisen jälkeen varattuna melkein puolet (lista varatuista). Nyt varattuja ovat esimerkiksi aikaisemmin kielletyt paska.fi ja perse.fi.

 

Paras tapa käsitellä vaikeita ja joskus loukkaaviakin käsitteitä ei ole niistä vaikeneminen. Valtion tehtäviin ei tule kuulua kansalaisten moraalin valvominen. Sensuuri ei kuulu lainsäädäntöön, ja on hyvä asia että lainsäädännöstä poistuu vanhanaikaisia rakenteita, joissa viranomaiset laitetaan valvomaan määrittelemättömiä "hyviä tapoja". Suomi muuttuu vähitellen paremmaksi paikaksi, kun päättäviin asemiin nousee sellaisia poliitikkoja, jotka eivät pyri kieltämään kaikkea mahdollista epämiellyttävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen samaa mieltä, ettei tuollaisia ylipäätänsä ole hyvä rajoittaa ja sensuroida. Tuo myös kertoo siitä, että meillä virkamiehet tekevät jotain turhanpäiväisiä asioita, jotka nostavat tarpeettomasti veroprosentteja ja haittaavat talouskasvua. Julkinen puoli pitäisi puhdistaa kaikesta tuollaisesta turhasta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Suomessa on vielä muutama vuosi sitten ollut virkamiehiä, joiden tehtäviin on kuulunut kiellettyjen nimien listan ylläpitäminen ja harkinta..."

Olen kuullut juttua, joiden mukaan Suomessa on edelleen virkamiehiä, joiden tehtävänä on syynätä viinapullojen etikettejä, ja miettiä millaisia vääriä ajatuksia vääränlainen kuvitus saattaa ostajakandidaateissa aiheuttaa.

Meillä ei kuitenkaan ole viranomaisresursseja valvoa kunnolla vanhustenhoidon tai lasten päivähoidon asianmukaisuutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

“I may not agree with you, but I will defend to the death your right to make an ass of yourself.” - Oscar Wilde

Sopinee suhtautumiseksi noihin nerokkaan huumorin osoituksiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Nyt varattuja ovat esimerkiksi aikaisemmin kielletyt paska.fi ja perse.fi."

Eiväthän nuo ole loukkaavia per se.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset