Epäilevä Tuomas

Synnytystalkoot eivät pelasta Suomea

Tilastokeskus julkaisi viime vuonna keskustelua herättäneen  väestöennusteen, jonka mukaan nuorten määrä uhkaa vähentyä Suomessa entisestään. Aihetta käsiteltiin laajalti mediassa. Yhdistelmä on myrkyllinen: samalla kun hyvinvointivaltion saamapuolella olevien ihmisten määrä (ja poliittinen vaikutusvalta) kasvaa, työssäkäyvien määrä vähenee.


 

On liian myöhäistä synnytystalkoille.

Suomen valtiontalouden suurin ongelma on ikärakenne. Kun ennen hyvinvointivaltiossa oli kahta maksajaa kohden yksi saaja, pelkästään ikärakenteen muutoksen takia tämä suhde on kääntymässä toisin päin. Suomen valtion otteen löystymisessä ja valtiontalouden kriisissä ei ole kyse mistään "uusliberalistisesta politiikan aallosta", jonka tavoitteena olisi kurjistaa ihmisten elämää valtion menoja leikkaamalla.
 

Suuret ikäluokat ovat nyt noin 70-vuotiaita, ja kovin paine julkisissa menoissa toteutuu seuraavan 20 vuoden aikana. Antti Rinteen ehdottamat synnytystalkoot eivät siis oikeastaan auta suurten ikäluokkien aiheuttamaan menopaineeseen, kun nyt seuraavina vuosina syntyvät lapset siirtyvät työelämään vasta 20-25 vuoden päästä. Menopaineeseen auttaa ainoastaan rakenteiden uudistaminen.

 


Eläkejärjestelmä ei ole oikeudenmukainen sukupolvien välillä

Eläkkeet ovat suurin julkinen menoerä. Tällä hetkellä jokaisesta palkkaeurosta maksettavasta yhteensä 24 prosentin eläkemaksusta eläkevaroihin tilitetään vain noin neljäsosa. 75 prosenttia maksetusta eläkemaksusta ei siis ole mitään säästettyä rahaa — se menee tällä hetkellä eläkkeellä olevien eläkkeiden maksamiseen. Luvattu eläkkeen taso 75-prosenttisesti on vain poliitikkojen lupaus siitä, että senhetkiset ja tulevat työntekijät maksavat valtaosan eläkkeestä.
 

Siinä ei sinänsä ole mitään ongelmaa, että eläkkeistä laitetaan säästöön kuin osa ja loput rahoitetaan sillä hetkellä työssäkäyvien maksuista. Ongelma muodostuu siitä, että eläkemaksut ovat viime vuosikymmenten aikana moninkertaistuneet. Kun eläkemaksut 70-luvulla olivat vain 5 prosenttia, ovat ne nykyään nousseet lähes 25 prosenttiin.  Eläkemaksujen korottaminen osittain rahastoivassa järjestelmässä on käytännössä varastamista korotuksen hetkellä maksuja maksavilta.
 

Eläkemaksuissa on entisestään korotuspaineita, koska toteutunut syntyvyys on ollut laskentamalleissa käytettyjä lukuja pienempi. Merkittävä määrä taloudellista toimeliaisuutta katoaa Suomesta, jos jokaisen palkkaeuron päälle on pian maksettava poliitikkojen lupausten takia kolmasosa eläkemaksuja
 

Kaikki pienituloiset eläkeläiset eivät ole vähäosaisia. vallalla on erikoinen ajatus, että veroilla pitäisi rahoittaa myös sellaisten ihmisten elämistä, joilla olisi varallisuutta elättää itse itsensä. Nykyinen eläkejärjestelmä pitäisi purkaa oikeudenmukaisella tavalla ja siirtyä malliin, jossa eläketta maksettaisiin sosiaaliturvana niille jotka sitä tarvitsevat (Epäilevä Tuomas: Eläkkeitä pitäisi ajatella sosiaaliturvana).


 

Tarvitaan toimenpiteitä

Suomessa odotetaan uutta Nokiaa, eikä sellaista ole tulossa. Miksi olisi, maassa jossa itsestäänselvältäkään tuntuvia asioita ei saada korjattua? Yritystukia ei saada leikattua, ja hyviä uudistuksia kuten kauppojen aukioloaukojen, taksiliikenteen ja apteekkien vapauttamista vastustetaan. Saavutetuista eduista yritetään kaikkialla pitää kiinni viimeiseen saakka, vaikka sellaista uudistusta ei ole olemassa, jossa yhtään kenenkään asema ei heikkenisi millään tavalla.

 

 • Maahanmuutto
  Pikaratkaisu, josta aiheutuu myös ongelmia lyhyellä aikavälillä. Ruotsiin maahanmuuttajia on saapunut merkittävästi Suomea enemmän ja on nähtävissä, että ruotsalaisessa yhteiskunnassa aiheutuu tällä hetkellä kitkaa maahanmuutosta. Ongelmista huolimatta ennustan, että ruotsalaiset lopulta vetävät jälleen pidemmän korren.
   

 • Työurien pidentäminen
  Ikäsidonnaisten kulujen aiheuttamaan paineeseen auttaisi työurien pidentäminen. Työuria voi pidentää molemmista päistä. Eläkeiän nostaminen sekä vähentää eläkekuluja että lisää tuloja. Työurien pidentäminen alkupäästä olisi helposti mahdollista valikoivalla asepalveluksella ja koulutuspoliittisilla uudistuksilla.

 • Tuottavuuden kasvu
  Tuottavuuden kasvu auttaa suoraan ikärakenteen aiheuttamaan menopaineeseen, mutta mittaluokka on eri. Tuottavuuden kasvu on korkeintaan prosentteja vuodessa, ikärakenteen muutos aiheuttaa suuremman muutoksen.
   

 • Velkarahalla eläminen
  Maailmasta löytyy valtioita joiden velka on Suomen valtionvelkaan verrattuna moninkertainen. Nämä valtiot ovat todiste siitä, että velkarahalla eläminen on tässä maailmantilanteessa mahdollista. Pahimmassa tapauksessa muut valtiot ottavat ylivelkaantuneen valtion velkoja hoitaakseen.
   

 • Pienempi julkinen sektori
  Liberaalipuolue on ainoa puolue, joka kannattaa johdonmukaisesti pienempää julkista sektoria. Julkisen sektorin koko määrää lopulta veroasteen. Valtion budjetissa on miljardikaupalla sellaista leikattavaa, joka ei suoraan vaikuta ihmisten hyvinvointiin. Liberaalipuolueen puolueohjelman mainion leikkauslistan lisäksi säästettävää löytyisi eläkkeistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Matti Simonaho

Se on vaikaa motivoida nuoria hankkimaan lisää lapsia, kun "1/5 (miljoona) Suomen kansasta on köyhyysrajalla tai sen alapuolella" (YLE). Että "1/5 on koyhyysrajalla tai sen alapuolella", on seuraamus syystä. Poista syy niin seuraamuksia ei ole.

Matti Simonaho

Tuomas Tiainen "Diplomi-insinööri, yrittäjä"

Sovella edellinen yritystoimintaan = Hitaasti mutta varmasti tuotanto loppuu kokonaan jota seuraa konkurssi - jos syytä ei kartoiteta ja poisteta.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kieltämättä on totta, että seuraavan parinkymmenen vuoden osalta syntyvyyden nousu ei ehdi vaikuttamaan.

Mutta yhteiskunnan kehittämisessä aikanäkemyksen pitäisi olla hieman pitempi kuin muutama vuosi tai edes vuosikymmen. Mikäli aikanäkemys on hieman pitempi, niin syntyvyyden saaminen nousuun on ehdoton edellytys Suomen pelastamiselle (mitä se nyt sitten tarkoittaakaan).

Matti Simonaho

Opopäivät 2019 : Voi olla, että opiskelijan joka on ohajttu opiskelemaan haaveammattia jota välttämättä ei edes ole olemassa, jonka ruokavalio on koostuttava kahvista, makarooneista ja nakeista - hänen epäjulkinen sektorinsa muistuttaa loppujen lopuksi enemmän rusinaa kuin niitä kahta pallia joilla hänen kuuluisi istua ja käyttää - - - yhtä yksitysellä sektorilla ja toista julkisella sektorilla ja niiden välillä hankituin tiedoin ja taidoin se ura aukeaa.

Eija Leipäjoki

20 vuoden kuluttua suuret ikäluokat ovat muisto vain.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eläkeiän nostaminen ei luo ensimmäistäkään uutta työpaikkaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kannattaa pysyä siellä diplomiinsinöörin tehtävissä tai perustaa parin kaverin kanssa firma,joka tekee hallitukselle "tutkimuksia"siitä kuinka myydä kunnille ei oota kuten es.nykyinen sosiaali ja terveydenhoito konsernien kautta.Ai niin ,sellainen konsultti firma on jo:Aalto yliopiston pari tyyppiä perusti kun oli tilausta sille,miten saadaan veronmaksajien rahoilla liiketoimintaa kauppaamalla ihmisten perustuslainmukaisia palveluja ulkoistamalla ne sijoittajien ja pörssipelureiden veronkiertofimoille.Siellä sitä keksitään tapoja joilla talouskasvua syntyy sisäpiiriläisten taskuihin..

Nythän fakta on niin,ettei monikaan yli 50v.saa mitään eläkettä koskaan kun eivät sitä saa hallituksen tempputöistä ,kuten eivät ne 100 000 nuortakaan jotka on syrjäytetty jo nyt yhteiskunnasta.Kun 6000 nuorta jää mielenterveysongelmien takia eläkkeelle suomessa vuosittain ja 1990 epäonnistuneen maahanmuuton seurauksena tulee 10 000 ihmistä takuueläkkeen piiriin,plus suomalaiset ,niin siinäpä sitä miettimistä.

Mitään syntyvyysongelmaa ei ole,kuten ei työvoimapulaakaan.Tätä valhetta on levitetty hallituksen suulla viimeiset yli 40 v.Millä kuvittelet että raskaiden töiden tekijät jaksavat vielä Vanhasen aloittaman eläkeiän noston ja sen jälkeen nostetun eläkeikään asti edes elää?Sehän se leikkaa eläkemaksuja ,joita onkin jäänyt varastoon kun ihmiset kuolevat pois.Sellaiset jotka istuvat ja lukevat lehdistä tai kirjoista mitä elämä on muualla kuin omissa piireissä ,tuskin jatkoon.Miltei 30 vuotta sitten hallitus itki samoja asioita työttömyyttä,lasten ja nuorten syrjäytymistä,eläkeikäisten määriä jne.Kun eu lobbaus alkoi unohtui kaikki ,kuten se epäonnistunut maahanmuuttokin ja taas sama laulu alusta.

Suurin virhe oli kokoomuksen ja keskustan sdp ja apupuolueiden yksityistämispolitiikka ,joka tuhosikin suomen sosiaali ja terveydenhoidon ja aiheutti leikkauksillaan suomessa syrjäytymisen ja lisäsi suurtyöttömyyttä.SDP Tarja Filatovin ilmaistyömalli jota hallitus on nyt lisännyt orjatyön tapaan entisestään ,ei poista mitään näistä ongelmista.

Eläkeiän nostaminen ei sekään poista mitään "ongelmia"kun letkuissa makaavat ihmiset lasketaan valheellisesti eliniänodotteessa ,saakelin keksintö sekin,tilastoihin jotta saadaan näyttämään sille,kuin ihmiset eläisivät pidempään.

Joku valtion virkamies tai konsernien johtajat ja sisäpiiriläiset(poliitikot,ministerit,suojatyöpaikkalaiset eläkeyhtiöiden palkintopalleilla jne.) jotka elävät verorahoilla voivat elää ,kun on hyvä hoito ja parhaat lääkärit ynm.käytössä.Muilla ei ole.Jos kuvittelee että tempputöillä ja 690 euron halpatyövoiman palkoilla kertyy eläke tai elää suomessa,metsään meni.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Komppaan Ilona Oksasta.

Maahanmuutto: yhtä järjetön ratkaisu kuin maastamuutto. ja tosiaankin hyvin tilapäinen. Ihmisten siirto ei pitkälle auta.

Työurien pidentäminen: työurien lyhentäminen on nykyaikaa. Työelämästä voi tulla niin kiivasta, että se alkaa muistuttaa huippu-urheilijan uraa. Tarvitaan jokin B -kansalaisuuden muoto, joka ei ole liian suuri rasite työn kanssa urheileville.

Tuottavuuden kasvu: Tämä on tehty jo 1970-2000. Vielä on joitakin aloja, tytöt pois kassoilta, lumenluoja- ja jätteenviejäbotit, sama vanhuksille. Pystymme kurjistamaan yhteiskuntaa vielä jonkin verran. Kaikkein suurin tuottavuuden kasvattaja on globalisaatio, joka loppuun asti vietynä pystyisi luomaan todellisen maanpäällisen helvetin suureen osaan maailmasta.

Velkarahalla eläminen: Sitähän me juuri teemme. Valtiot lainaavat yksityisiltä rahalaitoksilta, jotka vain tahtovat tulla niin isoiksi, ettei niitä enää voi päästää kaatumaan.

Pienempi julkinen sektori: mistähän vielä voisi pienentää? Tämä on laaja-alaisten sekoboltsien aikaa, ja julkista sektoria tarvitaan jälkihoitoon.

J.a. Tauriainen

Kyllä siinä siinä heitetään noppaa moneen suuntaan, syntyvyyden lisäämiseksi.
Saattaa olla nyt myöhäistä haukotella kun vellit on housussa !Tässä on nyt käynyt niin, kun 1969 hyväksyttiin ns. aborttilaki, jossa lääkärikunnalle annettiin lähes jumalallinen valta päättää syntymättömien lasten elämästä.

Tuon lainvarjolla on suomessa abortoitu lapsia arviolta seitsemänsataatuhatta tähän päivään mennessä .

Syntyvyyden lisäämiseksi tuo laki pitäisi vetää takaisin ja luvattoman abortin tekeminen rangaistavaksi teoksi.

Tuo olisi ensimmäinen askel syntyvyyden lisääntymiseen.
Toinen toimenpide olisi kieltää lemmikkieläimet ja linnut.
Sata varmasti syntyvyys lisääntyisi.

Koirien kohdalla voitaisiin sallia lupa ainoastaan poliisin ja armeijan käyttöön koulutetut koirat.

Huomatkaa! Tuo olisi myös vihreä teko. Sillä otettaisiin pitkä askel ilmastonmuutoksen sarallakin, kun lihansyönti vähenisi.

Maapallon väestön kasvuun tuo toimenpide antaisi tilaa yli miljardille ihmiselle lisää.

Airi Pulkkinen

Liberaalien puolueohjelmasta: "Maahanmuuttajien työvoiman tarveharkinnasta tulee luopua – valtion ei tule valvoa, onko maahanmuuttajan saamalle työlle erityinen tarve Suomessa. Oleskeluluvan tulee päättyä, jos henkilö ei pysty elättämään itseään omalla työllään."

Oletteko huomanneet 1.4.2019 Kelan muutoksesta helpottaa sosiaaliturvan saantia "työperäisen" maahanmuuton lisäämiseksi: https://www.kela.fi/muutoksia-maahan-ja-maastamuut...

Eli oikeus kuulua Suomen sosiaaliturvaan ja saada Kela etuuksia heti ensimmäisenä päivänä toteutuu kun palkka on ainoastaan 696,60 euroa kuukaudessa. Mitään muita vaatimuksia ei siis ole 1.4. alkaen. Ei ole aprillipila.

Pentti Ala-pussila

Synnytystalkoot my ass.. Samat tahot, jotka meuhkaavat ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, meuhkaavat myös, että pitäisi saada lisää ihmisiä tähän maailmaan, vaikka niitä sitten lennätettäisiin toiselta puolelta maapalloa, joka ei pysty kyseistä ihmispopulaatiota elättämään, niin alueille jossa asia on tasapainossa (esim.Suomi).. Mitä ihmettä? Vihreät etunenässä ovat ylikansoittamassa tätä maapalloa. Talous ei vaan voi jatkuvasti kasvaa, eikä ihmispyramidi. Se on maailman loppu se.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Nyt eläköityy noin 100 000 ihmisen vuosiluokkia seuraavat kymmenen vuotta ja syntyy noin 60 000 vuosiluokkia.
Ja syntyvien määrä laskee ja eläköityvien elinikäennuste alkaa olla jo sellainen että että nyt eläkkeelle jäävä on päässyt työelämään 25 vuotiaana ja eläkkeelle jää 65 ja kuolee sata vuotiaana niin yhteiskunta elättää tätä satavuotiasta ekat 25 vuotta ja viimeiset 35 vuotta elikkäs 60 vuotta elätettävänä ja 40 vuotta työelämässä. Näin siis teoreettisesti jos elämä menee hyvin. Hyvin harva vaan saa sen 40 vuotta työelämää enää kerättyä.
Ainoa keino että järjestelmän rahoitus kestää on se että maksajien määrää lisätään valtavasti, kymmenillä tuhansilla vuodessa pysyvästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset