Epäilevä Tuomas

Mitä on tehtävä?

Liberaalipuolueen, Piraattipuoluen, Feministisen puolueen ja Eläinoikeuspuolueen Helsingin vaalipiirissä muodostama neljän puolueen vaaliliitto kevään eduskuntavaaleihin (YLE: Pienpuolueiden yhteenliittymä haastaa eduskuntapuolueet Helsingissä) on herättänyt keskustelua.

Syy sille, että eduskuntaan nousee Suomessa harvoin uusia puolueita on Suomen suuria puolueita palvelevassa vaalijärjestelmässä ja vaalipiirijaossa, jonka väitetään lisäävän eduskunnan alueellista edustavuutta. Vaalipiireittäin kiintiöidyt ehdokkaat aiheuttavat piilevän äänikynnyksen, joka Uudellamaalla on 2,8%, Helsingissä 4,5% ja Lapissa 12,5%. Todellinen äänikynnys on hieman näitä lukuja pienempi, koska "hukkaan" menneet äänet laskevat muiden suhteellista läpimenopistettä.

Lapissa puolueella voi olla yli kymmenen prosentin kannatus ilman ainuttakaan paikkaa eduskunnasta. Mikäli vaalipiirejä ei olisi, eduskuntaan voitaisiin valita 200 kansanedustajaa yhdestä vaalipiiristä ja laskennallinen äänikynnys olisi puoli prosenttia.

Pienten puolueiden on pakko tehdä vaaliliittoja sekä käytännöllisistä että vaalimatemaattisista syistä. Yhdelläkään liitossa olevalla puolueella ei ole mitään mahdollisuuksia ylittää yksin 4,5 prosentin äänikynnystä. Ilman puoluetukea toimivalle puolueelle vaalikampanjan kulut pysyvät myös kohtuullisempina, kun ehdokkaiden määrä on pienempi.

Juuri näissä vaaleissa eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on parhaat mahdollisuudet nousta eduskuntaan yli kahteenkymmeneen vuoteen. Syitä on useita: ennätysmäärä Uusmaalaisia istuvia kansanedustajia ei asetu ehdolle, Kokoomuksen äänistä Uudellamaalla 40% on mennyt ehdokkaille, jotka eivät nyt ole ehdolla. Pakkaa ovat lisäksi sekoittamassa muun muassa Liike nyt, Sininen tulevaisuus ja Paavo Väyrysen kaksi puoluetta.

Monet ovat huolissaan äänestäjän kuluttajansuojasta. Liitot eivät lopulta vaikuta asiaan merkittävällä tavalla. Ilman liittoakin annettu ääni voi mennä "hukkaan" lukemattomilla erilaisilla tavoilla. Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on mahdotonta saavuttaa lopullista varmuutta oman ehdokkaan läpimenosta tai oman äänen vaikutuksen maksimoinnista.

Äänestäminen vaikuttaa, vaikka eduskuntaan ei pääsisi se ehdokas, jolle ääni annettiin. Vaalitulos ja erityisesti kilpailijoille menneet äänet määrittävät voimakkaasti ehdokkaiden ja puolueiden toimintaa. Kaikkien poliittisten toimijoiden on huomioitava vaalitulos omissa kannoissaan, mikäli aikovat jatkossa kilpailla samoista äänistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos äänestäisin edelleen Helsingissä, piraattipuolueen eräs henkilö olisi menettänyt juuri "varman" äänen vaaliliiton myötä. En usko että olen ainoa. Saa nähdä uppoavatko vaaliliitossa olevine selitykset muihin mutta epäilen sitä. On aivan eri asia jos oma ehdokas ei mene läpi mutta ääni varmistaa jonkun toisen läpimenon puolueesta kuin että ääni menee ihan erilaista ideologiaa ajavalle ryhmälle.

Kuten puhuttu, Tampereella feministien apupuolueena ovat liberaalien sijaan kommunistit.

Nykyinen systeemi ei tietenkään ole liberaalien vika mutta yleisesti ottaen jos puolue ei ylitä äänikynnystä, minusta sen ei kuulukaan päästä vaaleissa läpi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mielenkiintoista kuinka laajan rintaman erilaisia ajatuksia ja lähestymistapoja olette vaaliliittoonne hyväksyneet. On toki ymmärrettävää, että vaalikynnyksen ylittäminen on pienpuolueille varsin haastavaa, mutta en tiedä auttaako tuossa se, että vaaliliittoanne äänestämällä äänestäjä ei todellakaan tiedä mitä hän saa jos vaaliliittonne saisi lävitse jonkun noista neljän puolueen ehdokkaista.

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Tarkoitus pyhittää keinot ja hyvä niin. Yhteistyökykyisyys on valtava parlamentaarinen voima, vaikka isommat puolueet joka tapauksessa jakanevat pääkaupunkiseudun äänet. Sininen tulevaisuus muuttuu menneisyydeksi.Jos yksikin pienempi sintti kiilaa sen ohitse sitä parempi tulos. Harmi vaan että Suomen olosuhteissa liikkuvia äänestäjiä on rajallinen määrä ja suuri osa niistäkin liikkuu keskiakselilla kokoomus-demarit-keskusta valtakunnallisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse en ole ihan vakuuttunut kaikkien näiden usein puolueiden tarpeellisuudesta. Vihreäthän on jo feministinen eläinoikeuspuolue.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Femakot ja eläinoikeuspuolue tosiaan voi Stadissa syödä nimenomaan vihreiden ääniä. En olisi hirveän huolissani, jos yksi paikka jää saamatta vihreiltä niin aika maksimisuoritus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En minäkään huolissani ole, molemmat ovat liiaksi yhden asian liikkeitä kerätäkseen laajempaa kannatusta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Syy sille, että eduskuntaan nousee Suomessa harvoin uusia puolueita on Suomen suuria puolueita palvelevassa vaalijärjestelmässä ja vaalipiirijaossa..."

Väittäisin suuremman syyn olevan siinä, että valtamedia puhuu melkein pelkästään eduskuntapuolueista, jolloin suuri osa kansaa ei edes muista tai huomaa, että muitakin puolueita on olemassa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Janne on oikeassa, uutiskynnys on yhtä merkittävä kuin äänikynnys.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eduskuntaan haluavilla pienpuolueilla olisi paljon opittavaa Persuilta siinä miten mediaa "pelataan" ja uutiskynnys ylitetään. Asiallisuudella ei uutiskynnystä ylitetä.

Jo vuosia sitten kirjoitin (taisi olla vastaanottokeskuksen polttouutisten yhteydessä), että Persujen peruskaava on se, että yksi möläyttää jotain, toinen sanoo olevansa jyrkästi eri mieltä ja puolueen johto ei ota selvää kantaa.

Mutta tietenkään Liberaalit tai muutkaan asialliset pienpuolueet eivät lähde polttopulloiskuja tekemään ja hyvä niin. Mutta harmittomammalla show'llakin voi ylittää uutiskynnyksen. Muutama vuosi sitten muuan kommunistinuori heitti Coca-Colaa Stubbin päälle ja uutiskynnys ylittyi. Tuo on yksi versio maailmalla paljon käytetystä kakuttamisesta.

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Sekä Janne että Aamos ovat osaltaan oikeassa, sekä äänikynnys että uutiskynnys ovat merkittäviä esteitä. Listaan lisäisin Suomen politiikan suoraan sanottuna surkean myynti- ja markkinointiosaamisen.

Ihan anekdoottina: Minua pyydettiin takavuosina asettumaan ehdokkaaksi. Harkitsin, mutta en lähtenyt, en olisi tullut toimeen ko. puolueen konservatiivisiiven kanssa. Mutta silloin tulin seuranneeksi muiden vaalityötä tarkasti: Olisin päässyt, siinä porukassa oli vain yksi minua parempi myyjä, eräs toinen yrittäjä. Ja kun tavallinen yrittäjä pääsee sanomaan näin kymmenistä ehdokkaista ja niiden taustaorganisaatioista, niin taso ei todella päätä huimaa!

Valitettavasti tämä vaaliliitto on mielestäni myynti- ja markkinointimielessä brändintappotason moka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset