Epäilevä Tuomas

Viimeinen sotakorvausjuna

Mitattiinpa valtio-omisteisten yritysten merkittävyyttä maan taloudelle työntekijöiden määrällä tai yhteenlasketun markkina-arvon suhteena bruttokansantuotteeesen, on Suomi lähes poikkeuksetta kärkisijoilla. Valtionyhtiöiden suuren merkityksen taustalla on historiallisia syitä: tavaratoimituksina suoritettujen sotakorvauksien hoitamiseksi Suomen teollisuutta kehitettiin keskusjohtoisesti.

Valtionyhtiöiden yksityistämistä vastustetaan usein sillä perusteella, että lypsävää lehmää ei kannata myydä. Kyllä kannattaa. Sen "lypsävän lehmän" käypä arvo on nimittäin, riski huomioituna, täsmälleen sen nykyarvo lisättynä tulevaisuuden tulovirran nykyhetken arvolla. Tarpeettomat valtionyhtiöt kannattaa myydä. Ne altistavat yritykset politikoinnille, kuten sille että valtio-omisteinen Altia pakotetaan ostamaan ohraa Pohjanmaalta. Valtion on kaikissa tilanteissa järkevämpää kerätä rahaa yrityksiltä niiden voittoja verottamalla kuin osinkoina.

 

Valtion omistamien yhtiöiden markkina-arvo suhteessa BKT:een

Lähde: State-Owned Enterprises in the EU

 

Valtion omistamien yhtiöiden työntekijöiden määrän suhde kaikkiin työntekijöihin.

Lähde: OECD

 

Aina toisinaan esille nousee tapauksia, joissa poliittisten päätösten seurauksena valtionyhtiöitä myydään alihintaan. Ongelma ei ratkea sillä, että poliitkot ja virkamiehet tekisivät yhtäkkiä parempia kauppoja (se ei ole mahdollista), vaan sillä että heiltä poistetaan kokonaan mahdollisuus pelata pörssissä veronmaksajien rahoilla.

Osa julkisen omistamisen ongelmaa on myös, että kuntien omistamia osakeyhtiöitä käytetään julkisuuslain kiertämiseen. Liberaalipuolueen puolueohjelmassa vaaditaankin, että julkisen sektorin omistamiin yrityksiin tulee soveltaa samoja avoimuusvaatimuksia kuin muihin julkisiin toimijoihin.

Valtio omistaa Suomessa mm. viinatehtaan (Altia, 36%), ympäristöä pilaavan kaivoksen (Talvivaara) ja peliongelmaisille aggressiivisesti markkinoivan uhkapeliyhtiön (Veikkaus). Koska valtio-omistuksesta aiheutuu erilaisia merkittäviä haittoja, ylimääräiset valtionyhtiöt kannattaa yksityistää. Yksityistäminen tulee kuitenkin tehdä oikein.

Julkisen sektorin ei pitäisi sekaantua sellaisiin asioihin joihin niiden ei ole välttämätöntä sekaantua. Valtion kannattaisi omistaa vain sellaisia yhtiöitä, joilla on valtiolle strategista merkitystä, tai sellaisia yhtiöitä jotka ovat saavuttaneet luonnollisen monopolin. Luonnollisten monopolien, kuten radiotaajuuksien, sähköverkkojen ja vesijohtojen kuuluukiin olla yhteisessä omistuksessa.

Seuraavan hallituksen kannattaisikin lähettää matkaan viimeinen sotakorvausjuna ja asettaa kunnianhimoiset tavoitteet ei-strategisten valtionyhtiöiden myymiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sinulta unohtuu tuosta lehmätarinasta iso JOS. Lypsävä lehmä kannattaa myydä, jos niillä rahoilla saa ostettua paremmin tuottavan lehmän. Tähän mennessä lehmäkauppojen jälkeen on lähinnä pidetty pihvibileet ja sen jälkeen mietitty sormi suussa mitä huomenna syödään.

BTW. eikös se valtio osinkotulojen nostamisen lisäksi myös verota niitä omistamiaan yrityksiä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ja juuri poliitikotko sitten ovat kyvykkäimpiä käyttämään myyntituloja ostaakseen valtiolle uusia, paremmin tuottavia lehmiä? En oikein jaksa luottaa vaalitulosten ihmeitä tekevään voimaan tässä suhteessa.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Tässä tapauksessa se paremmin tuottava vaihtoehto (blogissa luetelluista syistä) olisi jättää ne rahat veronmaksajille. Yksi syy Suomen julkisen sektorin suurelle koolle ja korkealle veroasteelle on juuri tämänkaltainen ajattelu, että poliitikoille pitäisi jättää mahdollisuuksia ottaa riskiä kansalaisilta kerätyillä veroilla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tässä tapauksessa se paremmin tuottava vaihtoehto (blogissa luetelluista syistä) olisi jättää ne rahat veronmaksajille."

Ja nyt ei kun listaamaan kaikki ne tutkimukset, joiden mukaan veronkevennykset maksavat itsensä takaisin. Erityisesti olen kiinnostunut Suomea koskevista tutkimuksista.

"Yksi syy Suomen julkisen sektorin suurelle koolle ja korkealle veroasteelle on juuri tämänkaltainen ajattelu, että poliitikoille pitäisi jättää mahdollisuuksia ottaa riskiä kansalaisilta kerätyillä veroilla."

Ainoa syy Suomen julkisen sektorin koolle ja veroasteelle on poliittinen päätös siitä, mitä toimintoja, palveluita ja etuuksia meillä on päätetty julkisesti rahoittaa. Valtionyhtiöiden myyminen ei siinä yhtälössä tarkoita mitään muuta kuin sitä, että joko vähennät niitä tai kiristät veroastetta entisestään.

Koska et ilmeisestikään ole kiristämässä verotusta, niin oletan että seuraavaksi voit listata mistä säästetään valtion omistusten tuottojen verran.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen Vastaus kommenttiin #4

Valtionyhtiöt tuottavat kyllä valtiolle, mutta maksavat kansantaloudelle. Tarpeettoman valtio-omistuksen haitallisia vaikutuksia (kansantaloudelle ja yleisesti) on avattu blogikirjoituksessa.

Mitä tulee säästöihin, julkiselta sektorilta keksisin miljardikaupalla sellaista leikattavaa, joka ei edes suoraan edes vaikuttaisi ihmisten hyvinvointiin - yritystuista aloittaisin. Myös Liberaalipuolueen puolueohjelmassa (http://ajantasa.liberaalipuolue.fi/puolueohjelma) on esimerkkejä julkisen sektorin säästökohteista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset