Epäilevä Tuomas

Irti valikoivasta kotimaisuusajattelusta

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime viikolla vaadittu Finlandia-palkitun kirjan painattamista Suomessa (HS 10.9.) ja vientitulleja jalostamattomille metsäteollisuuden tuotteille (HS 11.9.). Kaikenlaista tuotannon rajoittamista ja ohjaamista vaativia ei tunnu koskaan häiritsevän se, että kirjat on todennäköisesti kirjoitettu Aasiassa valmistetuilla tietokoneilla ja metsäteollisuuskin on täysin riippuvainen useista ulkomailla tuotetuista hyödykkeistä.
 

Meidän suomalaisten (ja kaikkien muidenkin) kannattaisi keskittyä siihen missä olemme parhaita, eikä hirttäytyä omituiseen ja valikoivaan kotimaisuusajatteluun. Ei ole mitenkään selvää, että kirjat kannattaisi painattaa Suomessa tai että metsäteollisuuden raaka-aineet kannattaisi jalostaa juuri Suomessa. Miten voidaan tietää, että resursseja ei kannattaisi käyttää jonkin muun asian tekemiseen? Kysymykseen voidaan vastata parhaiten hyödyntämällä hintamekanismia.
 

Paras tapa saada tuotantoketjujen käyttöön eniten paikallista tietoa ja ohjata tuotantoa suurimman hyvinvoinnin saavuttamiseen ovat vapaat ja tullittomat markkinat, joilla eri toimijat voivat itse päättää mitä tuottavat ja ostavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset