Epäilevä Tuomas

Uskonnonvapauden pitäisi toteutua paremmin

Vapaudet voidaan jakaa positiivisiin vapauksiin (vapaus tai mahdollisuus johonkin) ja negatiivisiin vapauksiin (vapaus jostakin). Kuten moniin muihinkin vapauksiin, myös uskonnonvapauteen kuuluu vapaan uskonnonharjoittamisen sallimisen lisäksi oikeus olla harjoittamatta uskontoa ja oikeus jättäytyä pois uskonnollisista tilaisuuksista. Vapaus harjoittaa vapaasti uskontoa toteutuu Suomessa varsin hyvin, mutta uskonnonvapauden toinen puoli unohdetaan valitettavan usein. Suomalaisesta yhteiskunnasta on helppo osoittaa rakenteita, jotka loukkaavat vapautta olla osallistumatta uskonnolliseen toimintaan.

Puolustusvoimien toimintatavat hartauksien suhteen loukkaavat räikeästi uskonnonvapautta. Osana pakollista varusmiespalvelusta, kirkon jäsenet pakotetaan osallistumaan myös uskonnollisiin tilaisuuksiin. Vaikka uskonnonvapauteen kuuluu ilmiselvästi myös vapaus olla harjoittamatta uskontoa, hartauksiin ja muihin uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuminen on osa pakollista palvelusta evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluville varusmiehille. Uskonnonvapauden tulee kuulua kaikille, riippumatta siitä kuuluvatko he johonkin uskontokuntaan.

Muistan omilta varusmiesajoiltani tapauksen, jossa kenttäpastorin väkevän saarnan jälkeen kymmenet kenttähartauteen pakotetut varusmiehet jättivät eroilmoituksensa kirkosta. Puolustusvoimien tulisi päivittää toimintatapojaan perusoikeuksia kunnioittavaan suuntaan ja sallia uskonnollisista tilaisuuksista pois jättäytyminen myös kirkkoon kuuluville varusmiehille.

Samaan sarjaan tarpeettomia pakkoja kuuluu peruskouluissa pakollinen osallistuminen evankelisluterilaiseen uskonnonopetukseen. Kirkkoon kuuluvat eivät saa valita koulussa elämänkatsomustiedon opetusta. Uskontokunnan jäsenyyden ei tietenkään pitäisi määrittää oikeutta valita elämänkatsomustiedon ja uskonnon opetuksen välillä. Lukio-opetuksessa on sama ongelma, johon uusi lukiolakikaan ei ole tuomassa mitään muutosta. Lukiossakin elämänkatsomustiedon kurssien suorittaminen uskonnon tilalla on mahdollista vain niille, jotka eivät kuulu kirkkoon.

On myös ongelmallista, että 15-18-vuotiaat eivät saa erota kirkosta ilman huoltajiensa lupaa. He voivat joutua maksamaan tekemistään töistä kirkollisveroa vasten tahtoaan. Asia olisi helppo korjata sallimalla itsenäinen kirkosta eroaminen 15 vuotta täyttäneille.

Edellä kuvattuja ongelmia yhdistää se, että ne olisi helppo korjata muuttamalla ongelmallisia toimintatapoja ja lakeja, eikä muutoksista juuri aiheutuisi kustannuksia. Onkin turhauttavaa, että vaikka ongelmat ovat tiedossa, mitään edistystä niiden suhteen ei vanhojen puolueiden aloitteesta tapahdu.

 


 

Korjaus 9.2.2018 klo 8:54: Sain kirjoituksen julkaisun jälkeen tietooni, että puolustusvoimat on muuttanut käytäntöjään. Jumalanpalveluksiin ja kenttähartauksiin osallistuminen ei enää ole pakollista kirkkoon kuuluville varusmiehille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taisi positiivoisen ja negatiivisen vapauden käsitteet tuossa slussa mennä ristiin.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Kiitos huomiosta. Menivät tosiaan väärin päin, korjasin tämän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Asiasta olen kuitenkin samaa mieltä. Sillä lisäyksellä, että minulle kirkosta eroamisen ikärajalla ei ole väliä. Kunhan säädetään identtinen kirkoon liittymisen ikäraja.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

On kumma juttu, että ennen näissä asioissa ei ole ollut mitään ongelmaa, ennen kuin nyt, näinä aikoina.

1970-luvulla varusmiehet kävivät kuuntelemassa sotilaspastoria, ja jatkoivat matkaansa sen jälkeen kitinättä. Nyt, jos vähänkään koskettaa tai viiltää sydäntä saarna, niin heti halutaan erota kirkosta ja kaikkea. Halutaan heti tehdä mahdollisimman radikaali ratkaisu.

Ei kai tähän muuta voisi todeta, kuin että oi aikoja, oi tapoja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin Jori. Silloin oli vasemmistohegemonia. Nyt on oikeistohegemonia. Kuitenkin kaikki kristillistä yhtenäiskulttuuria haluavat ovat oikeistolaisia. Joku asia ei stemmaa siinä yhtälössä. Kaatamalla vasemmistoa te kaadatte jatkuvasti kristillistä yhtenäiskulttuuria.
Liberalistit eivät teeskentele pitävänsä kristillistä yhtenäiskulttuuria arvokkaana. Siksi he eivät myöskään uhkaa sitä vaan helpottavat siirtymistä uuteen aikaan jossa on uudet haasteet.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miksi pitäisi olla uskonnonvapaus ? On olemassa paljon saatanallisia uskontoja joiden harjoittaminen pitäisi kriminalisoida.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haluaisitko perustella miksi saatanaa ei saisi palvoa, mutta jumalia kyllä?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

#6
Monet jumalista ja Saatana ovat samanlaisia, vai pitäisikö sanoa, että Saatana on yksi jumalista. Pahuutta ei pidä sallia uskonnonvapauden nimissä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #7

Mitä tarkoitat pahuudella? Rikoksen rangaistavuus ei Suomessa katoa/lievene mikäli motiivina rikoksen tekemiselle on uskonto. Toisin sanoen uskonnonvapauden nimissä ei voi tehdä sen enempää kuin laki sallii. Uskonnonvapautta ei siis tarvitse rajoittaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Miksi sitten ehdotit vain saatananpalvomisen kriminalisointia, etkä jumalolentojen palvontaa yleensä?

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Huomautan, että Suomi on sitoutunut ihmisoikeuksien noudattamiseen. Näihin kuuluu myös oikeus salata uskonnollinen vakaumuksensa. Tästä loogisesti seuraa, että yhteiskunnallisten toimijoiden (koulut, puolustusvoimat jne)tulee olla uskonnottomia. Varusmiehen tai koululaisen ei tarvitse osallistua hartauksiin eikä myöskään joutua selittelemään osallistumattomuuttaan eikä erottua osallistumattomuudellaan porukoista. Tätä ei voi toteuttaa, jos hartauksia tai muuta tunnustuksellista toimintaa ylipäätään järjestetään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten hartauteen osallistuminen tai osallistumattomuus erottaa yksilön porukasta muuten kuin tuon osallistumisen osalta, jos osallistuminen on vapaaehtoista? En puolusta uskonnon harjoittamista koulussa, mutta argumenttisi ei pidä. Sillä perusteella pitäisi lakkauttaa myös koulukuorot.

Käyttäjän JuhaKuusama kuva
Juha Kuusama

Max, sinua ei ilmeisestikään ole koulussa kiusattu. Hyvä niin. Mutta mitä luulisit tapahtuvan, kun lapsi menee sanomaan opettajalle, että minä en voi tulla joulukirkkoon, kun meidän perhe on buddhalaisia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset