Epäilevä Tuomas

Miksi vastustan aktiivimallia

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjestää tänään senaatintorilla hallituksen aktiivimallia vastustavan mielenilmauksen. Aktiivimallissa on kyse siitä, että työttömän on noin kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana oltava "aktiivinen", tai työttömyyskorvausta pienennetään 4,65%. Aktiivisuudeksi lasketaan työnteko tai työvoimaviranomaisten järjestämään työllistymistä edistävään toimintaan osallistuminen.

Kun SAK on ollut tietoinen aktiivimallia koskevasta lainsäädännöstä jo sen valmistelun aikana ja itse jättäytynyt pois sen valmistelusta, on mielenilmauksen ajankohtaa vasta lain voimaantulon jälkeen vaikea ymmärtää. Hallituksen aktiivimallin tilalle SAK tarjoaa "Aktiivimalli kakkosta", jossa viranomaiset tapaisivat työttömiä kasvokkain ja jakelisivat heille karenssien sijasta varoituksia. Ratkaisu on pohjimmiltaan samanlainen kuin aktiivimalli, työmarkkinoiden rakenteellisille ongelmille ei tehdä mitään.

On erikoista, että mielenilmaus on kohdistettu niin voimakkaasti hallitusta vastaan. Sipilän hallituksesta yritetään maalata kuvaa jonkinlaisina äärioikeistolaisina riistäjinä, vaikka hallitus yrittää aktiivimallilla korjata sellaisia ongelmia, jotka ovat syntyneet aikaisempina vuosikymmeninä kun Suomeen on vanhojen puolueiden (Kokoomus, Keskusta ja SDP) johdolla rakennettu maailman kankeimmat työmarkkinat. Samojen puolueiden johdolla Suomeen on myös luotu järjettömän monimutkaiset kannustinloukkuja täynnä olevat verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmät.

Aktiivimalli tulee varmasti aiheuttamaan suunnitelmatalousjärjestelmille tyypillisiä ongelmia - tullaan näkemään yrityksiä ja työntekijöitä jotka erilaisilla kikoilla järjestävät itselleen minimimäärän näennäistyötä, jotta tukijärjestelmästä saatava hyöty saadaan maksimoitua.

Kun työttömyysongelmaan lähdetään hakemaan ratkaisua sellaisella mallilla, joka leikkaa suhteessa eniten vähäosaisimmilta työttömiltä, ei voi välttyä ajatukselta, että aktiivimallin suunnittelijoiden ajatusmaailma on sellainen, jossa työttömiä pidetään laiskoina. Minulla on usko, että ihmiset haluavat lähtokohtaisesti tehdä itselleen sopivia töitä vapaaehtoisesti. En usko sellaiseen ajatteluun, että hyvään lopputulokseen voidaan päästä pakottamalla haluttomia ihmisiä töihin.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on myös tullut monen ajattelussa jonkinlainen perustaso, johon puuttuminen tulkitaan loukkaukseksi perusoikeuksia vastaan.  Ansiosidonnaisen järjestelmän rahavirrat ovat kuitenkin täysin epäoikeudenmukaiset: pätkätyöläiset ja osa-aikaiset työntekijät eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen, mutta joutuvat palkasta pidetättävistä työttömyysvakuutusmaksuista rahoittamaan korkeiksikin nousevia ansiosidonnaisia. Ansiosidonnaiseen oikeutetut työttömyyskassojen jäsenet maksavat jäsenmaksuillaan vain noin 5% työttömyyskassoista ulos maksettavasta summasta.

Olen myös itse menossa tänään osoittamaan mieltä aktiivimallia vastaan. Aktiivimallin sijasta ehdotan työmarkkinoille, sosiaaliturvaan ja verotukseen oikeita rakenteellisia uudistuksia:

  • Työehtosopimusten yleissitovuudesta tulee luopua

Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että työntekijäjärjestön ja työnantajajärjestön keskenään solmima sopimus koskee myös niitä työntekijöitä ja työnantajia, jotka eivät näihin järjestöihin kuulu. Yleissitovuus on pohjimmiltaan epädemokraattinen rakenne, jollaista ei esiinny missään maailman muussa maassa. Työehtosopimuksissa määritellään kankeita ehtoja, jotka ovat työllisten hyödyksi työttömien kustannuksella.

  • Sosiaaliturvaa tulee parantaa

Yhteiskunnan jäsenten turvaverkkoja tulisi työmarkkinoita jäykistävien rakenteiden sijasta toteuttaa parantamalla sosiaaliturvaa. Suomeen tarvitaan käyttöön perustulo. Perustulomainen sosiaaliturva olisi hyvä tapa kannustaa ihmisiä töihin. Perustulo tarkoittaa, että tulojen saannista on varmuus eikä työttömien tarvitse odottaa viranomaispäätöksiä viikkokausia.

  • Työllistämistä tarpeen mukaan tulee helpottaa

Voimakas irtisanomissuoja on miinussummapeli. Politiikalla voidaan vaikuttaa siihen, että sama työ jakaantuisi useammalle ihmiselle, mutta voimakas irtisanomissuoja lisää työttömyyttä. Rajatapauksissa työntekijät jäävät palkkaamatta. Kansantalouden tasolla irtisanomisen vaikeus aiheuttaa hukkaa: enemmän ihmisiä on työttömänä tai heille sopimattomissa töissä.

  • Verotusjärjestelmää tulee järkeistää ja tarpeettomia julkisia menoja tulee karsia

Kaikki valtion menot katetaan verotuksella tai lainanotolla. Verotus on lähtökohtaisesti haitallista, se vähentää vaihdantaa ja työllisyyttä; aiheuttaa hyvinvointitappiota. Julkisia kuluja ei siis kannattaisi olla turhaan, ja verotuksen kannattaisi kohdistua sellaisiin asioihin, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa. Kumpikaan näistä kriteereistä ei täyty Suomen verotusjärjestelmässä. Valtio käyttää miljardikaupalla verottamalla kerättyä rahaa täysin turhiin kohteisiin, kuten yritystukiin. Samalla verotusjärjestelmä on monimutkainen ja erityisesti ansiotulojen verotus on korkealla tasolla.

 

Tuomas Tiainen

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puoluesihteeri

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Byrokratiakoneistoa on syytä keventää roimasti ja lisätä joustavuutta. Yrityskentässä tarvittaisiin oikeasti paljon kannustettavuutta esim. 100 000 ALV-raja. Ei ennakkoverotuksia vaan tilinpäätöksen jälkeinen verotus.

Käänteinen ALV-maksu yritysmuodosta riippumatta. Ei kaiken maailman lupajärjestelmiä, ihmeelliset lisämaksut, silloin toiminta oikeasti jumittuu eikä yritykset edes kasva suuremmiksi.

Yritystuet on keskitettävä kaikki pieniin yrityksiin, ketkä oikeasti tarvitsevat oman toimintansa laajentamiseen.

Kun kaikenlaiset loukut ja esteet on poistettu, niin alkaa sitten homma rullaamaan paremmin.

Suomen on sitouduttava pitkän tähtäimen aikaväliin esim. vähintään 10 vuotta ja niinä aikoina ei mennä muuttelemaan yrityskentän verotuksia, lupia, mikä saa sijoittajat tuntemaan epävarmuutta Suomea kohtaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset