Epäilevä Tuomas

Yliopiston kannattaa ulkoistaa siivouspalvelut

Suomen ahdasmielistä ilmapiiriä Isoon-Britanniaan pakoon muuttanut professori Jaakko Hämeen-Anttila on suivaantunut Helsingin yliopiston suunnitelmista ulkoistaa vahtimestari- ja siivouspalvelut. Hämeen-Anttilan mukaan on ongelma, jos "yhteiskuntaa johdetaan kuin yritystä" ja yhteiskunnan rahoittamien palveluiden taloudellisten vaikutusten mittaaminen "jakaa ihmiset voittajin ja häviäjiin".

Hämeen-Anttila vastustaa kategorisesti palvelujen yksityistämistä ("yksityistäminen nostaa hintoja ja heikentää palvelutasoa").  Asiaa ei kannata tarkastella ideologisten lasien läpi: julkisesti rahoitettuja palveluita kannattaisi tuottaa yksityisesti niissä tapauksissa joissa se toimii ja julkista palveluntuotantoa suosia siellä, missä se on tehokkaampaa. Järkevää olisi suhtautua asiaan ilman vastakkainasettelua. 

Hämeen-Anttilan argumentointi on muutenkin huteraa. Ei palveluita siksi ulkoisteta, että yritykset haluaisivat rohmuta "voittoja", vaan siksi, että järjestelmässä liikkuisi hintasignaaleja joiden avulla kaikkea toimintaa voidaan mitata ja kehittää. Kyse on lopulta samasta ongelmasta kuin kaikissa suunnitelmatalousjärjestelmissä. Jos tuotantoketjuissa ei liiku hintainformaatiota, on esimerkiksi mahdotonta arvioida sitä, kuinka paljon työtunteja, aikaa ja resursseja kannattaisi käyttää suunnittelussa ja valmistuksessa siihen, että moottori kuluttaisi vähemmän polttoainetta.

Tuottaa suuremman määrän hyvinvointia, jos talouden eri toimijat keskittyvät ydinaloihinsa. Yliopiston erikoisalaa on tutkimuksen ja opetuksen järjestäminen, siivouspalveluja tarjoavat yritykset voivat keskittyä kehittämään toimintatapojaan vastaamaan siivouspalvelujen tuottamiseen. Esimerkiksi sairastapauksen sattuessa pelkästään siivoukseen erikoistuneen yrityksen on paljon helpompi järjestää paikalle sijainen.

Yliopisto ostaa markkinoilta myös käyttämänsä paperin, paperiliittimet ja tietokoneet sen sijaan että se rakentaisi ne itse. Tämä on järkevää ja tehokasta. Täysin sama periaate pätee mainittuihin siivous- ja vahtimestaripalveluihin. Ne ovat malliesimerkki sellaisista palveluista, jotka yliopiston kannattaa ulkoistaa.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siivousalalla signaalit ovat jotenkin menneet sekaisin,kun jälki huononee kokoajan,mutta sillä ei ole väliä,koska hinta on alhainen.

Juha Hämäläinen

On kannatettavaa perustaa siivoustoimintaa tutkiva professuuri ja käyttää opiskelijoita työharjoittelussa yliopiston käytävillä luuttuamassa. Ulkoistamisen sijaan sisäistetään.

Taitaa näitä tutkintoja jo olla AMK-tasolla. Siivooja AMK ja Siivooja YAMK.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuossapa muuten hyvä idea.

Siivous kannattaisi järjestää opiston sisäisellä yrityksellä missä oppilaat ovat työntekijöitä ja johtajia. Tulisi myös sitä kokemusta tosielämästä eikä vain kirjoista koitettaisiin opetella miten asioiden kuvitellaan olevan.

Viimeisellä vuodella voisivat sitten tehdä tutkimusta tällaisen toiminnan käyttäytymisestä ihan verekseltään. Mitä lainkaan voisi selvitäkkään?!?

Toki samalla voi lähteä uusia bisnesideoita lentoon.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Todellisuuden yliopistoissa nähneenä voin sanoa Tuomas Tiaisen olevan yksiselitteisesti väärässä.

En epäile hetkeäkään, etteikö yksityistäminen olisi tuottanut säästöjä, mutta millä hinnalla? Yksinkertaisesti sillä, että siivotaan ratkaisevasti entistä vähemmän. Kyse on hölmöläisten peiton jatkamisesta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos Tiainen on yksiselitteisesti väärässä, tarkoittaako tämä sitä, että julkisten toimijoiden ei pidä ostaa mitään palveluja, vaan tuottaa kaikki itse?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kommenttisi taisi mennä viisastelun puolelle. Julkisten toimijoiden ei tietenkään tarvitse tuottaa kaikkea itse. Siivouksessa kuitenkin säästettiin vain näennäisesti, koska tulos heikkeni vielä rahanmenoa enemmän.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen Vastaus kommenttiin #15

Olen itse opiskellut ja ollut myös töissä Aalto-yliopistolla usean vuoden aikana. Siivous on ulkoistettu, mutta en ole koskaan havainnut minkäänlaista ongelmaa siivouksen tulosten suhteen. Ehkä asia toimii täysin eri tavalla muissa yliopistoissa?

Kari Seppänen

Todellisuuden eräässä toisessa laitoksessa jo paljon aiemmin aikoinaan nähneenä voin kertoa, että esim. vahtimestaripalveluiden ulkoistaminen paransi tasoa käytännössä äärettömästi - siirryttiin tilanteesta "mä oon erottamaton virkamies eikä mua kiinnosta mikä sun ongelma on" ihan normaaliin yritysmaailmasta tuttuun positiiviseen ja palvelualttiiseen aulapalveluun.

Toki väki tämän muutoksen myötä suurelta osin vaihtui, mikä joidenkin yksilöiden kohdalta oli ehkä valitettavaa. Oleellinen kysymys tässä(kin) on kuitenkin se, että onko julkisen sektorin tehtävänä tarjota yksityissektoria paremmilla eduilla suojatyöpaikkoja työhaluttomille vai olisiko huolehdittava siitä, että verovarat tulisivat mahdollisimman tehokkaasti käytetyksi. Itse ainakin kannatan jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"verovarat tulisivat mahdollisimman tehokkaasti käytetyksi. Itse ainakin kannatan jälkimmäistä vaihtoehtoa."

Suomi on jo niin tehokas että puolet väestöstä voi jäädä kotiin makaamaan.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #8

Tuosta "tehokkuudesta" kertoo velan määrä. Nykyinenkään velka ei riitä vaan lisää tarvitaan ja otetaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
"Todellisuuden yliopistoissa nähneenä voin sanoa Tuomas Tiaisen olevan yksiselitteisesti väärässä".

Voit sanoa, mutta voitko myös todistaa sanomasi. Silmämääräiset havainnot nimittäin eivät tue väitettäsi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kannattaa järjestää myös tarjouskilpailu kuka opettaa halvimmalla. Tällaisen opettajan tuloksia voidaan arvioida koetulosten ja lopputöiden avulla. Silloin yksityisen luennoijan kannattaa laskea rimaa että mahdollisimman moni saa tenttinsä läpi. Siitä kaikki hyötyvät.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ajatushan on periaatteessa käyttökelpoinen. Tosin kirjoituksessasi on yksi paha ajatusvirhe. Kun koetuloksia ja lopputöitä arvoidaan, luennoija on jäävi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kummeksun liberaalina esiintyvän Tiaisen kokoomuslaista ulosantia.

Palvelujen ulkoistaminen on käytännössä hinnalla kilpailua.

Toiminta saattaa aluksi (tilapäisesti) näennäisesti tehostua, mutta ei koskaan oikeasti parane ulkoistettuna. Vanha viisaus, halvalla ei saa hyvää, pätee nimenomaisesti alihankintaan. Alihankkijoiden ongelmana on matala palkkataso ja sitä myöten jatkuvasti vaihtuva työvoima. Tämä näkyy nopeasti myös asiakasrajapinnassa.

Vahtimestari/vartija/järjestyksenvalvojat eivät tunne kohdetta eivätkä asiakkaitaan ja siivoojia ei kiinnosta kuin nippa nappa se, mitä on tehtäväksi sovittu. Siitäkin tingitään, koska työ on myyty minuutin tarkkuudella.

Jos Tiainen tyytyy siihen, että roskikset tyhjennetään, olkoon hyvä niin.

SOL, Tikanoja, Avarn, Securitas jne. eivät tarjoa myymiensä palveluiden lisäarvona me-henkeä. Heidän työtekijänsä eivät ole ns. oman talon väkeä.

Ehkä sillä(kään) ei nykyään ole enää mitään väliä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Itselleni ovat ulkoistetut aulapalvelut tuttuja, ja asia ei ole lainkaan kuten väität. Vuosia asioinut samojen henkilöiden kanssa, ja homma on toiminut hyvin.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Mitä kokoomuslaista on markkinamekanismien kannattamisessa?

Minulla on yksinomaan positiivisia kokemuksia siivous- ja aulapalveluista, myös yliopistolta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Professori ei ilmeisesti koskaan ole elänyt sellaisessa työelämässä, jossa arvioidaan ja kirjataan ylös toteutuneita työmääriä, joiden perusteella resurssoidaan. Tähän joudutaan, kun töitä hinnoitellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset