Epäilevä Tuomas

Laura Huhtasaaren gradu sisältää plagiointia

Julkaisin vuosi sitten blogikirjoituksen siitä, kuinka Laura Huhtasaari oli plagioinut blogiinsa lauseita suoraan uutisista ja muiden blogeista. Tutkin silloin automaattisella järjestelmällä jokaisen Huhtasaaren blogin lauseen ja tulin siihen johtopäätökseen, että Huhtasaarella on selvästi vaikeuksia tuottaa tekstiä itse ja hän turvautuu usein suoraan kopiointiin muilta.

Ajattelin vuosi sitten, että 15 vuotta vanhan gradun tilaaminen menisi ajojahdin puolelle, mutta tilanne on muuttunut koska Huhtasaaresta on sittemmin tullut perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja presidenttiehdokas. Tilasin siis Jyväskylän yliopiston Kokkolan sivutoimipisteestä Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneen gradun ja ryhdyin tutkimaan sitä.

Huhtasaaren tapa kopioida suoraan muiden tuotoksia ei rajoitu pelkästään kirjoituksiin. Huhtasaaren Perussuomalaisten puoluekokouksessa vuonna 2011 pitämää puhetta on epäilty kopioiduksi. Lisäksi Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan graafinen ilme on suoraan kopioitu Suomi 100 -hankkeelta.

 

Kuva: Iltalehti

 


Ei siis yllätä, että samoin kuin blogikirjoituksista, myös Huhtasaaren gradusta paljastuu täsmälleen samanlaista suoraa lauseiden kopiointia. Huhtasaaren tyyli on helppo tunnistaa: monimutkaisemmat lauserakenteet ovat tyypillisesti suoraan muualta kopioituja, mutta välissä olevat tönkkölauseet lienevät syntyneet Huhtasaaren omasta kynästä. Plagiointia on tapahtunut erityisesti saman alan aikaisemmin julkaistuista opinnäytteistä.

On vaikeaa ymmärtää, miten näin epärehellisiä toimintatapoja käyttävä ehdokas voidaan ottaa vakavasti presidentinvaaliehdokkaana. Kun Huhtasaarta kritisoidaan mediassa, kyse ei ole mistään median ajojahdista tai mustamaalaamisesta (MTV: Laura Huhtasaari tyrmää vaalilogonsa kopiointisyytökset) vaan siitä, että ehdokkaan toimintatavat eivät kestä päivänvaloa ja todella ansaitsevat kritiikkiä.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa huomenna. Eräissä muissa maissa ennakkoluuloilla ja valeuutisilla kampanjoimalla on ollut mahdollista saavuttaa vaalivoitto. Uskon kuitenkin, että suomalaiset äänestäjät ovat riittävän valveutuneita ollakseen äänestämättä epärehellistä ehdokasta.

 

Korjaus 16.01.2018 klo 13:49:
Muutettu otsikko "Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu" muotoon "Laura Huhtasaaren gradu sisältää plagiointia". Koko gradu ei ole plagioitu, vaan se sisältää plagiointia useissa kohdissa - välissä on  Huhtasaaren omaa ajattelua. En syytä Huhtasaarta tässä blogissa tekijänoikeusrikkomuksesta, vaan viittaan plagioinnilla siihen, että Huhtasaaren lainaukset sanasta sanaan ilman asianmukaisia lähteitä ovat hyvän tieteellisen käytännön vastaisia.

 

 

Alle olen kerännyt otteita Huhtasaaren gradun plagioiduista kohdista ja aikaisemmin julkaistuista alkuperäisistä lähteistä.

 

Huhtasaari, sivu 40

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/2.png

 

Alkuperäinen lähde: Jaana Helenius: OPPIMISPÄIVÄKIRJA KLIINISEN LABORATORIOTYÖN OPISKELIJAN OHJAUKSESSA, 1999, sivu 83

(https://helda.helsinki.fi/handle/10138/19931)

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/3.png

 


 

 

Huhtasaari, sivu 47

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/4.png

 

Alkuperäinen lähde: Oksana Myllylä: VENÄJÄNKIELISET LAPSET SUOMALAISESSA KOULUSSA, 2002, sivu 6

(http://www.moped.fi/opetus/venajankieliset.pdf)

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/5.png

 


 

 

Huhtasaari, sivu 15

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/6.png

Alkuperäinen lähde: Henriikka Hoffrén: Suomalaiset Ranskassa, 2000, sivu 18

(https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/11611/hhoffren.pdf?s)

Kuva: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisivu-static/7.png

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (388 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitenkään puolustelematta löydöksiäsi, on pakko kuitenkin kysyä: Oletko tasapuolisuuden vuoksi tekemässä saman tarkastelun myös muiden ehdokkaiden graduista (niiltä joilta sellainen löytyy), vai oletko jostain syystä päättänyt rajata kiinnostuksesi vain Huhtasaaren työhön?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arvasin, niinmutku muutkin :) Ei saa kiusata Lauraa.

Ei se nyt selittelyillä selviä, jos on plagijoija, niin sitten on.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ritala on hyvä ja osoittaa missä kohtaa selittelen. Näin työkseni opinnäytetöitä ohjaavana suhtaudun plagiointiin kaikissa muodoissaan äärimmäisen vakavasti. Huhtasaaren saa syystäkin naulata.

Tämä blogi, ja jo ensimmäiset siihen tulleet kommentit osoittavat kuitenkin sen, että olennaista tässä ei ole plagiointi, vaan kiinnostus plagiointiin alkaa perussuomalaisista ja loppuu perussuomalaisiin. Ei varmaan tartte odotella että ketään kiinnostaisi muiden lopputöitä alkaa uudelleen perata.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #12

Hupaisa tämä ajatus, ettei saisi selvittää yhden ehdokkaan toimia jollei aio selvittää muidenkin.

Entä sitten jos kiinnostus plagiointiin alkaa ja loppuu perussuomalaisista? Mistä lähtien kukaan politiikassa toimija on kohdistanut suurennuslasinsa muulla tavoin? Ei mistään lähtien. Miksi perussuomalaisten arvostelijoiden pitäisi muuttaa käytäntöä?

Pelkkää whataboutismia ilman, että edes sanotaan jotta mitä muuta. Tutki itse muiden plagiointeja jos kiinnostaa. Tässä aiheena ei ollut plagiointi yleensä vaan yhden henkilön tekemä plagiointi.

just nii Vastaus kommenttiin #19

Nii olisko liikaa vaadittu että ei tutkija huijaisi räikeästi vaan tutkis muittenkin vastaavat?? Mitä tulee usan vaaleihin mihinkä hän ehkä viittasi muilla mailla niin varmaan olis hyvä ymmärtää että trump on vähemmän huono kun clinton.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #19

Voisikohan tuo henkilö tutkia myöskin Sauli Niinistön taustoja. Jostain kylältä kuului, että onkohan oikea tuoamarikaan? Entäpä Haavisto, mitkä meriitit presidentiksi, ylioppilaalla? jne
Mutta kakkaa heitetään vain Huhtasaaren päälle kun pelätään että ihmiset äänestävät häntä.
Mielestäni henkilöiden, jotka aikoinaan arvostelivat hänen opinnäytteensä, olisi pitänyt jo huomata plagiointi ,jos sitä oli olemassa. Olen kuullut, että ko henkilöt ovat tarkkoja työssään.
Ilmeisestikin tämä Tiainen, mikälienee, katsoo olevansa jeesuksesta seuraava ja parempi kuin yliopiston professorit, mollatakseen Huhtasaarta, mutta toisista ehdokkaista ei ole nyt niin väliäkään.
Ainakin minulla nousevat karvat pystyyn ja verenpaine kohoaa moisesta epäsuhteesta.
Jos jotain noin ikävästi mollataan, niin ihmiset tuppaavat menemään hänen puolelleen. Jotenka Piikki Kiinni ja Suomi takaisin yms FB osastot ainakin taisivat olla sinulta vikatikki laittaa ko kommentit? Se tuli omaan nilkkaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #225

Miksi kenenkään pitäisi tutkia "myöskin" ketään muuta? Paitsi tietysti jos se kuuluu työnkuvaan.

Olisihan se reilua, mutta kyllä niitä "kakan heittäjiä" pitäisi löytyä tarpeeksi, että muiden taustoja tutkii joku jota se kiinnostaa.

Mitä tulee tuohon alkuperäisten opinnäytteen tarkastajien tarkkuuteen, niin tokihan se on voitava kyseenalaistaa. Jos huomaa, että jotain on omasta mielestä päässyt liian helpolla läpi, niin miksi siitä pitäisi vaieta? Eivät pro gradujen tarkastajat virheettömiä voi olla, eikä heitä siis sellaisiksi pidä ylentää.

Nykyään tässä blogissa listatut olisivat luultavasti jääneet seulaan jo automaattisessa tarkastuksessa ja tuskin olisivat päässeet lopulliseen versioon asti. Kyllä se on voitava sanoa.

Tuskin tästä riittää aineksia akateemisen maineen viemiseen asti, muttei niistä silti vaieta pidä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #225

Väärä tuomarihan Niinistö on kun on vain varatuomari.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #19

Niinpä! Jokainen vastaa yksin tekemisistään, myös "gradujensa" kelvollisuudesta.

Kun en ole asiantuntija, niin kysyn eikö lainailu jossain mitassa, kuinka suuresti?, ole luvallista kun ilmoittaa lainauksen alkuperäisen lähteen?

Tiaisen julkituomat otteet Huhtasaaren gradusta ovat eittämätöntä plagiointia ellei tämä ole ilmoittanut noita nähtävissä olevia alkuperäisten kirjoittajien nimiä. Näinkö se menee?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Luitko blogauksessa esitetyn syyn mielenkiinnolle Huhtasaaren plagiointia kohtaan? Eikö tämä ole luonnollinen jatkumo blogistin jo aiemmin tekemälle tarkastelulle. Miten muuten toimit itse ohjaajana, kun epäilet yhdessä tapauksessa plagiointia. Otatko tasapuolisuuden nimissä kaikki laitoksella aiemmin julkaistut opinnäytteet uuteen tarkasteluun?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #21

Onneksi minun ei tarvitse itse tehdä tuollaista ratkaisua, koska kaikki työt tarkastetaan automaattisesti.

Edit. ja tuosta automaatiosta johtuen minulla on jonkinlaista kokemuspohjaa siitä, mitä opinnäytetöiden kirjoitusprosesseissa tapahtuu. Samasta syystä väitän, että aika monesta ihan vilpittömällä mielellä, mutta ennen automaattista tarkastusta tehdystä opinnäytetyöstä löytyy varmuudella jotain, joka saisi tänä päivänä viisarin värähtämään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Niinkö? Sehän on hurjaa, että sellaiseen on riittänyt resursseja. Pelkkä sidottujen gradujen skannaaminenkin lienee ollut hurja urakka. Osaatko valistaa mikä on ollut motiivina tarkistaa vuosikymmenten takaisia jo hyväksyttyjä opinnäytteitä, sen sijaan että varat olisi käytetty johonkin eteenpäin katsovaan. Uusien opinnäytteiden tarkastus lienee ollut käytössä vasta kymmenkunta vuotta. Muutenhan Huhtasaaren gradukin olisi tarkastettu jo 2003, eikö niin?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #46

Aijjai kun pilkkuun sattuu. Ehkä on syytä lopettaa tähän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Sanotaan sitten niin. Hetki sitten 70-80-luvun gradut olivat vielä relevantti keskustelunaihe, mutta jätetään asia tähän.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Huhtasaari on erityisen tarkkailun alla koska on plagioinut aiemminkin. Tokihan tuollaisen voisi tehdä muistakin, vaikkapa tosiaan ihan oikeiden journalistien toimesta. Toivotaan että näin tapahtuukin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, sen verran on poliitikkoja palanut niin maailmalla kuin meillä (Vilunki-Vilen, anyone), että luulisi tuollaisten tsekkaamisen olevan ihan peruskamaa nykyään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä huomio. Olisi tosiaan hyvä saada vertailuaineisto jostain muusta gradusta, jotta voisi arvioida menetelmän luotettavuutta plagioinnin paljastajana. Millaisia tuloksia se antaisi esimerkiksi gradusta, josta tiedetään, että se ei ole plagioitu?
Minulle on ylipäätään epäselvää paljonko tekstiä saa lainata, ennen kuin se tulkitaan plagioinniksi. Oma graduni esimerkiksi koostuu suurelta osin matemaattisista kaavoista, jotka on taatusti "plagioitu" muualta, enkä ole laittanut (eikä ohjaajani niitä kaipaillut) lähdeviitteitä muihin kuin oleellisimpiin kohtiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten tiedetään, että gradu ei ole plagioitu? Eiköhän tässä päde se, että voidaan vain osoittaa onko tiettyä teosta lainattu asiattomasti. Emme voi tietää muiden teosten osalta. Koneellisessa tarkistuksessa esille tulevat ”vain” ongelmat niiltä osin, kuin lähdeteokset ovat tietokannassa. Esimerkiksi vanhat gradut eivät liene tuollaisissa tietokannoissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olen muuten hyvinkin voinut plagioida myös tekstiä gradussani. Kirjoitin graduni englanniksi, joten jos näin jossain artikkelissa jonkin hankalahkon teknisen asian hyvin selitettynä, niin varmaankin kopioin sen kohdan omaan graduuni suoraan, koska en nähnyt järkeä yrittää ehdoin tahdoin selittää asiaa omin sanoin. Olisin todennäköisesti vain sanonut saman asian muutamalla kielioppivirheellä höystettynä. Lähdeviitteitäkään noissa mahdollisissa lainauksissa tuskin on, ellei artikkeli sitten liittynyt oleellisesti itse asiaan, jolloin se oli lähdeviitteenä todennäköisesti luvun lopussa tai jonkin kaavan yhteydessä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #79

No - onneksi Jani ei ole presidenttiehdokkaana.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #81

Jaa, pitäisiköhän asettua ehdolle seuraaviin pressanvaaleihin. Sen verran aikaa ja vaivaa graduni tekoon aikoinaan käytin, että olisihan se mukava, jos joku muukin kuin ohjaaja lukisi sen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #79

Kyllä tuo kuulostaa todennäköiseltä plagioinnilta. Vähintäänkin viitteen olisi pitänyt olla kyseisen kappaleen yhteydessä ja suorat lainaukset merkittynä sitaateiksi.

Mitä katsoin tuosta gradusta nuo esiin nostetut esimerkit, niin kyseisistä kappaleista kahdessa oli lähdeviitteet teokseen, joka todennäköisesti onkin alkuperäisteos. Nyt Huhtasaari on nähtävästi, vähän samaan tapaan kuin sinä kerroit, ajatellut että mitäpä sitä itse muotoilemaan asiaa, kun joku on sen jo tehnyt paremmin. Jätti vain kertomatta kuka sen käännös- ja adaptointityön oli tehnyt.

Juha Hämäläinen

Tomi,

1.kysymyksesi on täysin aiheellinen.

2. Tämä paljastuskertomus ei vaikuta osaltani kuin siihen, että ääneni menee Paavolle. Hän on se toinen ehdokas, joka pistää kampoihin nykyiselle kyvyttömälle eliitille, joka ajaa meitä liittovaltioon, tuhoaa itsenäisyytemme rippeetkin ja kusettaa sotella sekä myy kansallisomaisuuden ja tekee Suomesta poliisivaltion. Mikä tahansa valtiovalta on parempi. Ihan mikä tahansa kuin Suomesta pikku Amerikkaa rakentava.

3. Ritalan jutut voit ohittaa. Hän ei pysty olemaan änkyröimättä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Et tainnut ymmärtää Tuomas Tiaisen perustelua. Hän oli tutkinut Huhtasaaren gradua jo vuosi sitten ja otti asian uudelleen käsittelyyn kun Huhtasaaresta tuli varapuheenjohtaja ja presidenttiehdokas.

Muiden opinnäytteitä hän ei vielä ole tutkinut. Mitä opinnäytteitä niillä muilla sitten onkaan? Väyrysen väitöskirja on oma lukunsa, olikos siinä käsitelty NL:n talouden kestävyyttä, vai miten se oli? Sitten on pari ylioppilasta, bioanalyytikko (AMK), VTM ja varatuomari.

Nyt taitaa Tiaiselle tulla kiire, jos ehtii vielä tutkia nämä ennen vaalipäivää!

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Ei vaan Tiainen oli vuosi sitten huomannut Huhtasaaren kopioineen muiden tekstejä blogiinsa. Gradun hän oli tilannut tutkittavaksi nyt kun Huhtasaaresta tuli presidenttiehdokas.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #322

Ok, olin ymmärtänyt väärin, kiitos oikaisusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Aika noloa.....

ooo

Mahtaako olla. Käytettyjä sanojahan me kaikki käytämme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mahtaa olla. Meidän kaikkien käyttäessä käytettyjä sanojakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Meillä savolaisilla on etuna, että saamme keksiä uusia kun tarvetta ilmenee.

Kyse lienee kuitenkin tavasta laitella niitä, uusia ja vanhoja, peräkkäin. Jos ei viitsi tai ehdi tai osaa itse keksiä uusia järjestyksiä niin olisi toivottavaa tunnustaa se.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #62

Ihan sähäkkä hässäkkä tästäkin syntyi mediassa ja taas saatiin vähän jutun juurta ja julkisuutta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Toki on. Mutta gradua tai blogia kirjoitaessamme meidän on kerrottava jos käytämme käytettyjä lauseita. Sanoja ei voi keksiä uusia, koska muut eivät tiedä mitä ne tarkoittavat, mutta lauseita kylläkin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #59

Salvador Dali puheli ainakin vaimonsa kanssa omaa kieltään:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD

''''''''
Suomalainen kirjailija Has Selo puheli myös omiaan:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hans_Selo

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #59

Kovasti on alkanut tulla ihka uusia sanoja näitten uusien kulttuurien myötä, mitä olemme saaneet vieraiksemme. Täytyy ottaa kiertoilmaisutkin käyttöön, että välillä saa sanotuksi mitä pitää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kohta saat persuilta niin vankat perustelut, että varmasti ei ole totta.

Tai sitten toinen normaali persukommentti, että mitä väliä, vanha asia, ja niin tekee muutkin.

Kyllähän sen nyt on jokainen nähnyt, esimerkiksi presidenttitentissä, että ei vaan kapasiteetti riitä, eikä näemmä tunnu riittäneen ennenkään.

Nuo näyttämäsi kohdat eivät kyllä selittelyillä selviä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ja se kolmas, "ajojahtia, miksei muita syynätä yhtä tarkkaan", jo tulikin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ritala mainitsi persut, rasti seinään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä on persujen anti suomalaiaelle identiteetille, vetää se lokaan nostamalla falsaario korokkeelle. Ihailkaa tätä, komentaa Halla-aho, te ansaitsette vaan halpoja kopioita, te olette huono kansa!

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Onko mielestäsi syytä epäillä myös jotakuta toista ehdokasta plagioinnista? Ketä ehdottaisit?

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

En ole muiden havainnut plagioivan aikaisemmin. Saa toki vapaasti tutkia. Opinnäytteet ovat julkista tietoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ajoitko tuon Laura Huhtasaaren työn Turnitin'in läpi vai teitkö ihan käsityön? Vanhempia graduja (tai väitöskirjoja) ei varmaan saa sähköisessä muodossa, joten plagiointitarkistus on vaikeampaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#8: Olet esittänyt valheellisen vihjauksen. Huhtasaaren gradu ei ole plagioitu. Siinä on käytetty tavanomaisesti lähteitä, joihin on viitattu asiaankuuluvalla tavalla.
https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #111

Onko mielestäsi tavanomaista laittaa lähdeviitteeksi muu teos, kuin se josta teksti on pilkuntarkasti kopioitu? Lisäksi teksti pitää luonnollisesti merkitä lainaukseksi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #185

Oletko mielestäsi siinä asemassa, että voit esittää päteviä tai merkityksellisiä kannanottoja kenenkään pro gradu -tutkielmasta? Mielipide sinulla toki saattaa olla, mutta se on eri asia.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #195

Eiköhän tässä kohtaa määritelmäsi mukainen asiantuntemus asiasta täyty käymällä yliopistossa tarjottavat tieteentekemisen peruskurssit - siis ne jotka käydään ennen kuin yritetään edes tehdä tiedettä. Oletettavasti siis ainakin kaikki itse gradun tehneet tai sellaisen edes aloittaneet ovat sellaisen kurssin käyneet ja tietävät tarpeeksi plagioinnista osatakseen ottaa asiaan kantaa. Pakkohan heidän on, etteivät itse moiseen sorru...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #203

Näin on, mutta pelkkä esitetty väite plagioinnista ei vielä tarkoita sitä että plagiointi olisi näytetty toteen. Tällaisen väitteen jälkeen voidaan käynnistää tutkinta ja vasta tutkinnan tuloksena voidaan todeta, onko kyse plagioinnista vai ei. Satunnaisella yksittäisellä henkilöllä ei siten voine olla toimivaltaa päättää tällaisesta asiasta vaikka tällainen henkilö itse olisikin opiskellut yliopistossa.

Tässä tapauksessa plagiointiväitteet ovat heikkoja jo pelkästään sen vuoksi, että väitteet koskevat asianmukaisesti jo tarkastettua ja hyväksyttyä työtä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #209

No Blogisti on kyllä huolehtinutmyös siitä "näytetään toteen" osuudesta. Virallisesti toki sitten yliopisto tekee jotain jos tekee siltä osin jos asiassa toimivaltuutta tarvitaan.

Mutta mitään toimivaltuutta plagioinnin etsiminen tai löytäminen ei tarvitse, sen voi tehdä kuka vaan. Viralliset sanktiot ovat sitten toinen asia.

Argumenttisi työn virallisuuteen on ihan huuhaata. Ei se tarkistus työstä plagiointivapaata tee. Jokainen lopputyö on aina tarkistettu ja hyväksytty, mutta se ei ole koskaan tarkoittanut ettei niissä olisi ongelmia. Ongelmia ei vain ole havaittu - ennen kuin nyt.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #214

#214: "No Blogisti on kyllä huolehtinutmyös siitä "näytetään toteen" osuudesta."

-> Mutta kun ei ole. Hän on vain esittänyt väitteen plagioinnista. Ei sitä ole näytetty missään toteen eikä blogisti ole sellaisessa asemassa, että hän voisi tässä päättää, onko kyse plagioinnista vai ei.

"Mutta mitään toimivaltuutta plagioinnin etsiminen tai löytäminen ei tarvitse, sen voi tehdä kuka vaan."

-> Jokaisella voi olla hyvinkin vahva mielipide aiheesta mutta se on eri asia kuin että voi osoittaa, että kyse on ehdottomasti plagioinnista.

"Argumenttisi työn virallisuuteen on ihan huuhaata. Ei se tarkistus työstä plagiointivapaata tee. Jokainen lopputyö on aina tarkistettu ja hyväksytty, mutta se ei ole koskaan tarkoittanut ettei niissä olisi ongelmia. Ongelmia ei vain ole havaittu - ennen kuin nyt."

-> Niin, graduilla voi olla erilaisia arvosanoja. Jos gradun arvosana on laudatur, siinä on joko vähän tai ei ollenkaan ongelmia. Alemmilla arvosanoilla hyväksytyissä töissä voi olla joskus enemmän ongelmia, mutta ne ovat silti hyväksyttyjä töitä. Jos jossain tietyssä alemmalla arvosanalla hyväksytyssä gradussa on vaikkapa puutteita jossain lähdeviittauksessa, ei se silti vielä sitä tarkoita, että kyseessä olisi välttämättä plagiointi.

-> Tämän blogin kirjoittaja otsikoi ensin kirjoituksen "Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu" Vähän ajan kuluttua mieli muuttui ja myös otsikko muuttui muotoon: "Laura Huhtasaaren gradu sisältää plagiointia". Jos asia tutkittaisiin tarkkaan, niin saattaa hyvinkin olla, että myös epäilyt plagioinnista vähenevät siinä samalla kun tarkempi perehtyminen aiheeseen etenee.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #244

Se että Huhtasaari ei saanut huppuarvosanoja työstään, ei vapauta häntä edelleenkään vastuusta. Se etteivät muut silloin sitä huomanneet, ei siirrä vastuuta virheellisestä toiminnasta muille.

Saivartelu mielipiteestä on turhaa. Kaikki tieteessä on mielipiteitä. Mielipiteen laadun ratkaisee se miten hyvin se on perusteltu (usein siis tutkittu). Tässä tapauksessa blogisti on perustellut mielipiteensä erittäin hyvin ja blogiksi poikkeuksellisen laajasti (toki syytäkin). Sinä sen sijaan et ole perustellut omaa mielipidettäsi oikeastaan mitenkään. Eikä muuten huomionarvoisesti ole Huhtasaarikaan. Näin tieteellisellä mittaristolla pitää siis tehdä yhteenveto. Edellämainituista syistä blogistin "mielipide" on harvinaisen hyvä ja sinun ja Huhtasaaren harvinaisen huono. - Mutta tarkoituksesihan on oletettavasti se normaali vaihtoehtofaktojen luominen, jossa kaikki mielipiteet ovat aina vain "mielipiteitä", jotta niiden laatueroista ja laatueron syytä ei ikinä jouduttaisi keskustelemaan. Oma "mielipiteeni" asiasta on se, että syynä on tämän taktikan harrastajien harvinaisen olematon kyky ymmärtää mielipiteen ja faktan ero ja sitä mistä se ero muodostuu. Eli kun Persut eivät ilmeisesti lähtökohtaisesti osaa esittää perusteltuja mielipiteitä, pitää ajaa linjaa jossa kaikki on vain mielipiteitä(suomeksi heittoja), olivat ne sitten perusteltuja tai eivät. Sitä minä olen aina ihmetellyt, että ovatko oikeasti niin tyhmiä, että kuvittelevat sen menevän yhdeltäkään edes puolikkaan aivon omaavalta henkilöltä läpi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #301

"Se että Huhtasaari ei saanut huppuarvosanoja työstään, ei vapauta häntä edelleenkään vastuusta. Se etteivät muut silloin sitä huomanneet, ei siirrä vastuuta virheellisestä toiminnasta muille."

-> Se, että sinun mielestäsi jossain on tapahtunut virhe, on pelkkä sinun oma mielipiteesi. Jollain toisella voi olla toisenlainen mielipide tästä aiheesta. Ja erilaisia mielipiteitä onkin jo esitetty. Sinun mielipiteestäsi ei siis seuraa mitään. Ymmärrät varmasti myös, että jokin puutteellisuus tai tahaton virhe missä tahansa opinnäytetyössä on täysin eri asia kuin plagiointi, joka viittaa tarkoitukselliseen toimintaan.

"Saivartelu mielipiteestä on turhaa. Kaikki tieteessä on mielipiteitä. Mielipiteen laadun ratkaisee se miten hyvin se on perusteltu (usein siis tutkittu). Tässä tapauksessa blogisti on perustellut mielipiteensä erittäin hyvin ja blogiksi poikkeuksellisen laajasti (toki syytäkin). Sinä sen sijaan et ole perustellut omaa mielipidettäsi oikeastaan mitenkään."

-> Tämän blogin kirjoittaja otsikoi ensin kirjoituksen "Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu" Vähän ajan kuluttua hän ei enää ollutkaan varma asiasta ja myös otsikko vaihtui muotoon: "Laura Huhtasaaren gradu sisältää plagiointia". Tämä ei anna vakuuttavaa kuvaa siitä, että blogistilla olisi mitään tietoa asiasta. Eikä sinullakaan näytä olevan, vaikka mielipide sinulla varmasti on.

-> Itse olen sitä mieltä, että voit olla mitä tahansa mieltä kenen tahansa gradusta, mutta et kuitenkaan ole -ainakaan täällä- siinä asemassa, että voisit osoittaa kenenkään opinnäytetyötä plagiaatiksi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #313

No hyvä on. Koska kaikki on vain mielipiteitä, niin turha perustella mitään. Silloin ainoa minulle ratkaiseva mielipide ja silloin luonnollisesti toki planeetallisestikin tärkein mielipide on minun omani. Sinun mielipiteellä ei minulle ole vähäisintäkään merkitystä, joten se on täysin arvoton ja merkityksetön. Siinä mailmassa, jossa mittaisin mielipiten arvoa jotenkin muuten, sinullakin voisi olla jotain merkitystä, mutta tässä sinun toivemaailmassasi sinun mieipiteesi lakkasi merkitsemästä mitään.

Olet siis täysin väärässsä, mitä ihmettä iniset?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #339

#339: "No hyvä on. Koska kaikki on vain mielipiteitä, niin turha perustella mitään. Silloin ainoa minulle ratkaiseva mielipide ja silloin luonnollisesti toki planeetallisestikin tärkein mielipide on minun omani."

-> Juuri näin. Sinulla on sinun oma mielipiteesi ja se on sinulle se kaikkein tärkein, mutta tässä puheenaolevassa asiassa sinun mielipiteestäsi ei seuraa mitään. Sinulla ei ole toimivaltaa päättää, onko joku gradu plagioitu eikä sinulla varsinkaan ole mitään toimivaltaa määrätä kenties mahdollisista seuraamuksista jollekin. Sinulla ei myöskään näytä edes olevan mitään tietoa asiasta. Mielipide sinulla on ja sen voit aina pitää.

"Olet siis täysin väärässsä, mitä ihmettä iniset?"

-> Missä asiassa minä olen väärässä?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #195

#195
Mikä on mielestäsi minimi oppiarvo, että voisi arvostella pro-gradua?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #195

Suomen kielen osaaminen riittää pätevyydeksi. Huhtasaari toistaa Hoffrénin karmeimmat kielivirheetkin, kun ei edes viitsi lukea tekstiä, jonka varastaa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Kui olisi Haavisto, ai mutta hänhän on vaan ylioppilas.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Voi kuinka söpö kommentti. Huhtasaaren ulkopoliittinen pätevyys tulee vaihto-oppilasvuodesta ja Trumpin rukousaamiaisesta.
Haavisto on eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja vuodesta 2015. Hän on aiemmin ollut jäsen myös ulkoasiainvaliokunnassa (1991–1994, 2007–2013 ja 2014–2015), puolustusvaliokunnassa (2007–2013 ja 2015), suuressa valiokunnassa (2007–2008 ja 2011), lakivaliokunnassa (1991–1992) ja sivistysvaliokunnassa (1987–1990).

Pudottuaan eduskunnasta Haavisto toimi YK:n tehtävissä. Hän vastasi YK:n köyhdytettyä uraania koskevista kenttätutkimuksista Kosovossa, Montenegrossa, Serbiassa ja Bosnia-Hertzegovinassa.Vuosina 2000–2006 Haavisto johti YK:n ympäristöohjelma UNEP:n tutkimuksia eri konfliktien ympäristövaikutuksista. UNEP:n edustajana Haavisto oli muun muassa selvittämässä Romaniassa Baia Maren kaivosonnettomuutta.Hän toimi myös Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa ja Liberiassa.Haavisto osallistui Euroopan unionin Sudanin erityisedustajana neuvotteluihin Darfurin rauhansopimuksen solmimisesta 2005–2007. Vuonna 2007 hän toimi myös YK:n erityisasiantuntijana Darfurin kriisissä. Haavisto on ottanut osaa neuvotteluihin vielä EU-erityisedustajan työn jälkeenkin.Haavisto on toiminut myös ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä, erikoisalueenaan Sudanin ja Somalian konfliktit.

Haavisto on ollut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa Instituutissa erityisalueenaan Venäjään liittyvät kysymykset ja uudet turvallisuusuhat sekä vierailevana luennoitsijana Bristolin yliopistossa aiheenaan kansainväliset ympäristökysymykset. Haavisto luennoi säännöllisesti Helsingin yliopistossa ja NATO-koulussa Oberammergaussa.[11]

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu"

Koko graduko vaiko osoittamasi kaksi kappaletta?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Minä näin 3 kappaletta. Yksikin vilppikappale on akateemisessa maailmassa liikaa. Jyväskylän yliopisto kertoo akateemisesta vilpistä näin (ref. https://koppa.jyu.fi/avoimet/kirjasto/kirjastotuut... ):

"Plagioinnilla (plagiarism): eli luvattomalla lainaamisella tarkoitetaan jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan, kuvallisen ilmaisun tai käännöksen esittämistä omana. Plagiointia on sekä suora että mukaillen tehty kopiointi."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jazz-muusikkona elän jatkuvasti sen dilemman kanssa: Mikä on plagiointia, Mikä on kunnianosoitusta mestareita kohtaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos julkaiset bändisi nimissä äänitteen johon oman bändisi soiton sijaan leikkaat pätkiä muiden tallenteista ilmoittamatta asiasta olet kyllä surkea jazzmuusikko.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sini, siitä ei kylläkään ollut kysymys.

Improvisoidun soolon alkuun voi soittaa Max 4 tahtia jostain tunnetusta teemasta. Yleisö tykkää koska tunnistaa sen ja siihen voi sitten keksiä sopivaa jatkoa. Neljää tahtia ylittävää lainausta ei pidetä enää korrektina.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #72

Sellainen lainaus jota kuvaat kuuluu jazzin luonteeseen. Siitä puhuminen vaan ei ole relevanttia kun blogin aiheena on plagiointi gradussa. Edellisessä kommentissani kuvaamani menettely jollaisia myös tapahtunee olisi relevantti.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Jazz-muusikkona elän jatkuvasti sen dilemman kanssa: Mikä on plagiointia, Mikä on kunnianosoitusta mestareita kohtaan?"

Ehkä musiikissa raja on epäselvä, mutta tieteessä se ei ole. Aina kun tekstiä kirjoittaessa tarvitsee lähdemateriaalia tekstin tuottamiseksi, tulee lähde mainita. Sanatarkat lainaukset pitää laittaa sitaatteihin.

Toni Tamminen

Onneksi Salen gradua ei löydy koko yliopistosta ja eihän hän nyt vaatimattomana miehenä sitä muille edes näyttäisi, jos sellainen olisi edes olemassa. Hienoa kuitenkin sanoakseni niinkin, että sitä voi kysyäkin luullaksenikin muilta tahoilta, mihin sekin nähdäksenikin on joutunut.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Eli, sittenhän taitaa pitää paikkansa kyliltä kuultu huhu, että Sale ei ole tuomarikaan?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kyläläiset ovat oikeassa. Sale on varatuomari.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa ja siitä ovat osoituksena kansanviisaudet. Yksi niistä on ”totuus ei pala tulessakaan.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Plagiointi

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Totuus ei pala tulessakaan" on kreikkalaisesta mytologiasta. Ehkä Suomen vanha kansakin oli plagioijia?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#25

>"Totuus ei pala tulessakaan".....

ooo

...... mutta on alkoholiliukoinen, lienee suomalaiskansallinen lisäys.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #31

Muita hyviä sanontoja: "Miksi keksiä pyörää uudestaan?"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #114

Tuo on hyvä, mutta blogiin liittyen kannattaisi ennemminkin kysyä, ”miksi esiintyä pyörän keksijänä”?

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Uuden Suomen serverit ei taida kestää näin suurta lukijatulvaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nyt näkyy kuvat, paitsi tuo Huhtasaaren gradun sivu numero 40.

No nyt näkyy sekin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#17

>Kuvat eivät näy.

ooo

Hyvä kun kerroit. Kiitos. Aloin taas epäillä omia virityksiäni.
Kovin moni ei täällä huomauttele. Ylpeys on paha kansansairaus.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Jos noiden Huhtasaaren käyttämien suorien lainausten jälkeen on seurannut alaviite alkuperäiseen lähteeseen, kyse ei teknisesti ole suoranaisesta plagioinnista vaikka sillä rajapinnalla näemmä vaarallisesti liikutaankiin. Turnitinin läpi käytettynä tuo gradu saisi kyllä hälytysvalot vilkkumaan punaisina ohjaajan pöydällä.

Sanotaan nyt vaikka näin, että en suosittele Huhtasaaren kirjoitustapaa kenellekään opinnäytteen tekijöille. Plagiaattisyytös on silti niin raskas, että sitä kiveä en lähtisi näillä tiedoilla vielä viskomaan.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Sehän tässä onkin homman biiffi, ettei minkäänlaisia mainintoja ole.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ainakaan tuohon sivun 40 kohtaan ei ole Huhtasaaren gradussa viitattu.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Se on kyllä aika erikoista, miten perussuomalaiset vaativat Huhtasaarelle erikoiskohtelua. Yhtään ei saa haastaa, yhtään ei saa kysyä vaikeuta kysymyksiä, yhtään ei saa arvostella, kun muuten syytetään ajojahdista. Itse kyllä haukkuvat ja uhkailevat, mutta kun arvostelet heitä, niin alkaa hirveä valutus ja ulina.

Sananvapauden näkemys persuilla on sellainen, että itse saavat huuta, haukkua ja uhkailla mitä haluavat, mutta muut eivät saa edes kritisoida Huhtasaaren kopioitua vaaliteemaa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Höpöhöpö. Jos sinulla olisi silmät auki ja jotain ajatuksia päässäsi, olisit itse huomannut saman asian. Mutta, jos on valmiiksi negatiivinen ja valmiina haukkumaan persuja, niin niitä totuuksiakaan ei silloin näe.Ennakkoluulo on aika paha asia.
Ei tarvinnut kun seurata presidentinvaalitenttejä, niin huomasi, ketä toimittajat nuolevat ja ketä sanovat maaniseksi pelkän ulkonäön perusteella.Se oli alatyyliä se.
Kas kun Salesta ei sanota että on aina naama näkkärillä, vanha mies.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#22: "Sananvapauden näkemys persuilla on sellainen, että itse saavat huuta, haukkua ja uhkailla mitä haluavat, mutta muut eivät saa edes kritisoida Huhtasaaren kopioitua vaaliteemaa"

-> Oletko nyt varma, että mitään vaaliteemaa on ylipäätään kopioitu? Tuo on vain esittämäsi väite ja siten pelkkä oma mielipiteesi. Joku toinen voi olla sitä mieltä, että kukaan ei ole kopioinut mitään.

-> Entä tiesitkö sitä, että vaikka joku olisikin jossain "kopioinut teemaa" niin ei siitä ilmeisesti seuraa mitään, koska kenelläkään ei voi olla omistusoikeutta teemaan? Kuka tahansa voi siis käyttää ja vapaasti hyödyntää mitä tahansa teemaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kuinka monta prosenttia tuotoksessa on omaa tekstiä ja kuinka paljon on suoraan lainattua, tai hieman muunneltua mutta sisällöltään samanlaista?

Tämä gradu pitäisi ottaa uudelleenarviointiin, kun epäilyksiä herää.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ihmekös tuo.Laura jumaloi presidenttiä,jolla taitaa olla isukin ostama tutkinto.

Käyttäjän JuhaniKyt kuva
Juhani Kytö

Voiko tähän luottaa?:
Hyväksytty 19. 12.3003

Käyttäjän HenrikPajunen kuva
Henrik Pajunen

"On vaikeaa ymmärtää, miten näin epärehellisiä toimintatapoja käyttävä ehdokas voidaan ottaa vakavasti presidentinvaaliehdokkaana"

"...ehdokkaan toimintatavat eivät kestä päivänvaloa ja todella ansaitsevat kritiikkiä."

Mitenkäs muuten tuo Niinistö ja Suomen euroon vieminen? Istuva presidentti laukoo naama pokalla televisiossa ja lehtihaastatteluissa väärää tietoa, vaikka kyseessä oli eduskunnan äänestys hallituksen luottamuksesta. Ei ole paljon meteliä pidetty asiasta, koska eihän nyt istuvaa presidenttiä sovi arvostella ;)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Itse olen ihmetellyt, miksi yli 20 vuotta sitten tapahtunut juttu kiinnoistaa nykyään. Toki se rahaliitto oli hieman tulkinnanvarainen, mutta mitä sitten? Moniakaan asia ei kiinnosta kuin mitä perussuomalaisia,mutta emme voi sille mitään.

Minusta tämä valuuttaunionin kristisoiminen ei vie yhtään asioita eteenpäin, koska on niin paljon muita asioita jotka ovat tällä hetkellä ihmisiä kiinnostavampia.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jospa se kiinnostaa siksi, että ihmiset eivät ole vaurastuneet kuten luvattiin, vaan köyhytyvät edelleen. Eikö 90 luvun lama tullut juurikin valuuttalainoista? Salekin oli kokkina sopassa jossa moni teki itsemurhan ja suurin osa roikkuu vielä löyhässä hirressä.
On siinä meriittiä, yhden gradun verran, kenties

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Mitenkäs muuten tuo Niinistö ja Suomen euroon vieminen? Istuva presidentti laukoo naama pokalla televisiossa ja lehtihaastatteluissa väärää tietoa.."

Paha tuohon on mitään vastata kun et kerro, mikä 'lauotusta' on mielestäsi ollut valetta.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Entäpä 90 luvun lama jossa Niinistö oli kokkina sopassa myöskin ja kehtasi jossain haastattelussa sanoa, että yrittäjällä pitää olla riskinsietokykyä.
Kyllä heillä silloin sitä olikin, mutta valtiovalta veti maton alta, ajattelematta asiaa sen tarkemmin, kuinka ihmisille käy.
Niin, että ei ole puhtaat jauhot pussissa Salellakaan. Entäpä se Salen gradu, mistä löytyisi?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huhtasaari antaa huonon esimerkin kaikille koululaisille ja opiskelijoille, siitä kuinka vastataan opintojen haasteisiin. Enpä taida äänestää häntä Suomen presidentiksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisitko, Manu, vielä eilen äänestänyt? :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

No, en. Sellaista vaihetta ei Huhtasaaren poliittisella uralla ole ollut, että häntä äänestäisin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hieno kirjoitus ja mahtavia löydöksiä olet ammentanut. Huhtasaaren vähäinen uskottavuus näyttää vielä vähäisemmältä.

Kaikki kunnia Huhtasaarelle. Heppoisesta asiantuntijuudestaan ja ilmeisen vähäisistä kirjoittajanlahjoistaan huolimatta Huhtasaari pystyy vakuuttamaan monet ihmiset kirjoittamaan häntä presidentiksi suosittelevia kirjoituksia nettiin. Populistina Huhtasaari näyttää melko vaikuttavalta joka tapauksessa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Olipa mahtavia nuo löydökset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muistanko oikein persuleiden olleen aikoinaan kovastikin kokkuli J.Vilenin kimpussa hänen gradunsa tiimoilta? Samaten monet taisivat olla vankkaa mieltä C.Öhmanin lisensiaattityöstä ja väitöskirjasta. Molemmat kuitenkin ovat saaneet pitää oppiarvonsa vaikka maine onkin vienyt sivuraiteelle. Vilenin toki veronmaksajien varoilla hyllyvirkaan Unkariin. Ehkä meidänkin kannattaisi perustaa suurlähetystö Ulaanbaatariin?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Hatunnosto pikkutarkalle tarkastustyölle! Näiden soisi olevan perinteisen median asialistalla, mutta siellä mennään valitettavan usein sieltä, missä aita on matalin. On huomattavasti helpompaa kirjotella hekotellen valtiomiesten taskutwiiteistä kuin tehdä tämäntyyppistä tutkimusta. Vielä kerran: Propsit!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskinpa tätäkään voi sanoa koko gradun plagioinniksi, mutta se kertoo juuri sen mitä Huhtasaaren aikaisemmistakin blogeista on sanottu, että hiukan on heikoissa kantimissa tuo omien ajatusten esittely.

Laura on persu, ja persuille ei totuus niin tärkeää ole, kunhan saa pidettyä kovaa meteliä.

Tuskinpa tämäkään tapaus laskee tai nostaa Lauran kannatusta, omien mielestä tämä on vain kiusaamista, ja kaikkia muita tämä ei yllätä lainkaan.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Presidentinvaalien suurin skuuppi on tässä, Laura Huhtasaari on surutta plagioinut gradunsa, jättämällä lähdeviitteet mainitsematta ja silti kopioinut suoraan toisia alan tekstejä.

Koska tietoisuus tästä on jo perussuomalaisten hallituksella, seuraavat tunnit paljastavat paljon siitä, miten heidän puolueensa toimii näissä tapauksissa.

Blogiin on tullut niin paljon lukijoita tunnissa, ettei Usarin alusta kestä, ja kuvat joko näkyy tai ei näy.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihan vaan tekninen kysymys: FF-selain, W10-käyttis, tekstiin upotetut kuvat eivät näy. Onko muilla samaa vikaa? Näkyy siis vain kuvan "raamit".

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Uuden Suomen palvelimet eivät pysy tahdissa mukana.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Välillä näkyy, välillä ei.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tiaisen kirjoituksella on niin paljon lukijoita tällä hetkellä, että Puheenvuoron palvelimet eivät ilmeisesti kestä kuvia. Välillä kuvat ilmestyvät näkyville.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kuvat voisi tilapäisesti iskeä imguriin, tai vähintään linkit

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt näkyy. Eli ilmeisestikin onni täällä vaihtelee ...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ainakin yhdessä blogistin esille nostamassa kohdassa Huhtasaaren gradusta on viittaus, mutta sitäkään ei ole tehty suomalaiseen opinnäytetyöhön. Sen lisäksi että on fasistimarsseja suitsuttava äärioikeistolainen pilaa Laura myös Joensuun yliopiston mainetta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos tässä nyt on kyse plagioinnista, niin yliopiston maineen pilaa kyllä kyseisen gradun tarkastaja.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#56: Sinäkö nyt olet ryhtynyt tuomariksi tässä asiassa? Luulenpa, että sinulla ei ole toimivaltaa esittää päteviä arvioita toisen henkilön opinnäytetyöstä vaikka mielipiteitä sinulla saattaa ollakin. Ja jokaisellahan voi olla mielipide.

Ymmärrätkö muuten sitä, että että väitteesi fasistimarsseja suitsuttavasta äärioikeistolaisesta sekä siitä, kuinka yksilöity henkilö mielestäsi pilaa Joensuun yliopiston mainetta ovat valheellisia vihjauksia.

Aulis Tuominen

Kummallista, ettei työtä ole tarkistettu plagionnintarkistusmenetelmillä. Tuohon aikaan oli jo joitain menetelmiä käytössä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voineeko plagiointiin soveltaa rikosten vanhenemista:
https://oikeus.fi/syyttaja/fi/index/syyttajalaitos...

Tarkoitan, että siinäkin tapauksessa, että Huhtasaaren Lauraa vastaan nostettaisiin juttu plagioinista, hän saisi pitää oppiarvonsa, koska varsinaista oikeudenkäyntiä ei tulisi?

Poliittinen tuomio on tietenkin sitten toinen asia. Sehän voidaan langettaa ilman todellisia todisteitakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eihän oppiarvon poisottaminen olisi oikeasti rangaistus. Se olisi vain virheellisen myöntöpäätöksen korjaamista jos hän ei ole antanut ehdot täyttävää opinnäytettä. Mahdollinen rikos kai olisi petos t.m.s. joka lienee todellakin vanhentunut.

Mutta toisaalta J.Vilenkin elelee maisterina karkotuspaikassaan Unkarissa ja C.Öhman on lisenssinä eläkkeellä. Olisi ehkä paikallaan perustaa iso lähetystö Ulaanbaatariin jotta kaikki kopiokoneen ja Ctrl+c/+v:n käyttäjät mahtuvat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuskin tässä kukaan on vaatimassa Huhtasaarta maisterinpapereita palauttamaan. Keskustelua käytänee lähinnä presidenttiehdokkaan uskottavuuden ja integriteetin näkökulmasta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aika pitkälle vietyjä johtopäätöksiä plagioinnista, jos kokonaissivumäärältään tuntemattomaan, mutta eittämättä useampikymmensivuiseen graduun on kopioitu kolme palstaa. Kun näin vähän on kopioitu, niin se viittaisi pikemminkin unohdukseen laittaa viite kyseisiin kohtiin. Lauralla sentään on korkeakoulututkinto, toisin kuin muutamalla muulla ehdokkaalla.

Jos lääk.tri Mikko Paunion blogikirjoitukset pitävät paikkansa, niin enemmän arvosteltavaa olisi Pekka Haaviston tekemisissä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nooh, itse asiassa noihin ei kyllä lähdeviite riittäisi, vaan niiden pitäisi suorina lainauksina olla sitaateissa.

Siinä olet kyllä jäljillä, että aika monella kirjoitustekniikka on sellainen, että kopioidaan hyvä ajatus/ tekstinpätkä jostain, ja kirjoitetaan se sitten joskus myöhemmin itse uusiksi ja lisäillään tarvittavat lähdeviitteet. Niitä sitten jää joskus epähuomiossa alkuperäiseen asuunsa.

Nykyään nuo kaikki löytyvät automaattisesti, mutta ennen automaattitarkastusten aikaa niitä on väkisinkin päässyt läpi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Turha sotkea Haavistoa tähän soppaan. Haavisto on kirjoittanut ylioppilaaksi. Hän ei ole väittänyt suorittaneen akateemista loppututkinnon!

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Paavo Väyrysen tohtorin väitöksestä kohuttiin 1980-luvulla. Kohua ei aiheuttanut se, että hän sanoi Neuvostoliiton olevan ikuinen, vaan se että hyväksytyssä tohtorin väitöskirjassa oli kymmenien sivujen lainauksia muitten kirjoista.

Eipä ole tuo kohu Paten menoa ja uraa haitannut.

https://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/01/ilmaston...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan hyvä juttu tämä kuitenkin on niille, jotka jopa harkitsivat Huhtasaarata äänestävänsä. :)

Todellisuus paljastuu lopulta.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Minulle asia on yhdentekevä. Vastuu on tarkastavan professorin. Eipä Huhtasaari siitä niin korkeata arvosanaakaan saanut että voisi biljeerata sillä.
Mutta väliäkö hällä. Eipä ole Saulinkaan gradua löytynyt, ehkä jäin kandiksi vaan?
En usko, että Huhtasaarta äänestävät kovinkaan korkealle tätä asiaa nostavat, saatika jättävät äänestämättä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Mielenkiintoinen logiikka sinulla. Olisiko murha sitten poliisin syy, jos ei saa murhajaa kiinni teosta? Onko rattijuopumuksen syy poliisissa, joka ei saanut rattijuoppoa kiinni? Olisiko poliittisen valheen syy kuulijassa, joka ei tiennyt hänelle valehdeltavan.

Vai olisiko kenties tehdyn valheen tai muun moraalittoman teon syy ihan siinä tekijässä itsessään?

Sen kyllä uskon, että Huhtasaaren äänestäjät moisesta vähät välittävät. Siinä kohderyhmässähän muiden syyttäminen (ennen kaikkea mahanmuuttajien) omista virheistä, on se politiikan merkityksellisin asia. Vastuun ottaminen omista tekemisistä on siis lähtökohtaisesti ylivoimaista kohderyhmälle, joten miksei se olisi sitä heidän ehdokkaallekkaan. Ja kun ollaan Usarissa, niin eiköhän tästä kaikesta Husua syytetä viimeistään sen seuraavan blogin yhteydesä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvin kaivettu, Tuomas! Politiikka kaipaa ehdottomasti lisää rehellisyyttä.

Hauskaa, miten Huhtasaaren puolustelijat kommenteissaan yrittävät jotenkin esittää, että nyt pitäisi selvittää muitakin ja väittävät, ettei voida sanoa, onko kyseessä plagiointi vai ei.

Samanlaista kiemurtelua on totuttu näkemään kiinalaisilta ja venäläisiltä virkamiehiltä kun keskustelu kääntyy maiden ihmisoikeustilanteeseen tai Teemu Laajasalon kavereilta kun ihmetellään piispan luottokortin vingutusta.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Sieltä rehellisyyksien kaiveluista löytyisi varmastikin mukavia asioita kaikista yksilöistä,jotka presidentiksi pyrkivät. Onko jo unohtunut Kyllösestä se, että hän savusti alaisensa pois kun oli Tiehallituksessa esimiesasemassa?
Se olisi demokraattista, kun kaikista tehtäisiin samat selvitykset. Tämä näyttää vaan peen heittelyltä ennen itkupotkuraivareita.

Toni Rintala

Kahdessa ekassa oli teksti muokattu. Ainakin kaksi sanaa oli eri sanoja.

Silloin kun minä tein gradua, oli ohjeena hakea ensin muiden tutkielmista ja tutkimuksista omaa oletusta tukevia kohtia, joista kirjoitettiin (=kopioitiin) alkuun esittely ja alkujohdattelu, usein 10-20 sivua.

Jos jotakin selkeää asiaa esittelee, on se melko hassua kirjoittaa huonosti, jos se jossain on jo hyvin kirjoitettu. Aina ei joka väliin tarvinnut viittausta laittaa. Etenkin jos lainasi paljon samasta lähteestä. Silloin saattoi tekstissä mainita sen kunnolla, eikä vain merkata viitettä.

Gradun loppuosan, eli tutkimusosan, tulisi sitten olla 100% omaa tuotosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos jokin on kirjoitettu äärimmäisen huonosti, miksi se pitäisi kopioida sellaisenaan?

Toni Rintala

"Jos jokin on kirjoitettu äärimmäisen huonosti, miksi se pitäisi kopioida sellaisenaan?"

Jos sitä ei voi tai kannata toisin sanoa.

Käyttäjän JouniKnuuti kuva
Jouni Knuuti

Mitä väliä onko kopsattu vai ei.Tyhmä tekee paljon töitä,viisas pääsee vähemmällä.Kirjoittajan arvomaailma tulee aika hyvin selville tässä.Laura on ainoa oikea ja järkevä ehdokas.On Suomen kansan asialla.Puhuu niin että suurin osa kansasta ymmärtää eikä niin kuten kaikki muut että vain eliitti ymmärtää.Herätkää!numero 5

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

On perää. Luitko edes kirjoitustani? Nuo Suomen uutisten mainitsemat lähdeviitteet viittaavat aivan eri paikkoihin kuin mistä mainitut kohdat on plagioitu.

Toni Rintala

"Nuo Suomen uutisten mainitsemat lähdeviitteet viittaavat aivan eri paikkoihin kuin mistä mainitut kohdat on plagioitu."

Voihan ne olla mainittu monessa paikassa. Kannattaa viitata siihen alkuperäiseen ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kannattaisi kyllä asettaa sanat nyt harkiten. ...ei mitään pohjaa... vaan pahentaa tilannetta(si).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet oikeassa. Nyt jos koskaan, Huhtasaaren kannattaisi punnita sanansa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #134

Jokin hyvä sitaatti olisi nyt tosiaankin paikallaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

#84 Arvelen että syytteelle on hyvinkin pohjaa. Mutta kohtuuden nimessä otettakoon esiin tapaus viidentoista vuoden takaa. Kokoomuspoliitikko Jari Vilén ja hänen plagioitu gradunsa.
Ei tämä vallan ainutlaatuista ole.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Tuomas, syytöksilläsi ei ole minkäänlaista totuuspohjaa.

Tekstikohdat, joita väität plagioiduiksi, on lähteistetty asianmukaisesti:

https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

On totuuspohjaa. Nuo ovat plagioitu aivan eri paikoista kuin mihin lähteet viittaavat.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Sinä se vaan jankkaat ja jankkaat. Jos niitä on mainittu muuallakin niin älä katso sitä asiaa laput silmillä kun hevonen, vaan etsi ne muutkin kohdat.
Ei mutkia voi oikaista vaikka kuinka harmittaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No ei nyt varsinaisesti asianmukaisesti. Vastaavuudet ovat täysin eri teksteihin, kuin niihin joihin viitataan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko Turkkilan näössä vikaa, haeppa ne kohdat, joihin blogissa viitataan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lähteistetty asianmukaisesti englanninkieliseen alkuperäisteokseen ja useidan virkkeen pilkuntarkka identtisyys aiemmin julkaistuun suomenkieliseen graduun on puhdas sattuma? Eihän Tiainen väittänytkään Hofstedeä ja Breakwelliä plagioidun, vaan Myllylää ja Hoffrénia.

Edit. Korjasin Breakwellin nimen kirjoitusasun.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut hermostu, se koira älähtää, johon....

:)

Hyvää viihdettä :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Turkkila yrittää koota palaset, enää puuttuu, että mestari jyrähtää :)

Kohta saamme varmaan lukea mestarin face-sivuilta ja suomen uutisista sen ''oikean totuuden''

Varaudu vaan blogisti kuramyrskyyn, sillä persut on kiukkuisia, kun Lauraa kiusataan :)

Nimim. kokemusta on.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Johan täältä yksi kommentti lensi ulos näitä Turkkilan kasvattamia Lauran "suojelijoita".

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Mielestäni on ivallista alkaa kirjoitella tuollaista soopaa. Kenen kasvatti itse mahtanet olla?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Gradussa on kylläkin lähdeviittaukset noiden lainausten perään annettu. Blogistimme on tosin kuvakaappauksissaan jättänyt nämä ikävät viittaukset pois kun ne ikävästi vesittävät koko blogistin vuodatuksen. Mutta koska kukaanhan ei enää tule faktantarkastuksia tekemän eikä muista lähteistä niitä tarkastamaan, niin blogisti on täydellisesti onnistunut juonessaan eli siinä että saa Huhtasaaren epäilyttävään valoon. Pirun tyylikkäästi tehty! Onnittelut siitä! Saavutit sen mitä tavoittelitkin! Mitäs väliä sillä moraalilla on kunhan vaan saa poliittisen vihollisensa näyttämään pahalta!

https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Katsopa vaikka tuo sivun 15 tapaus. Siinä on sanasta sanaan (virheineen) sama teksti kuin aikaisemmin julkaistussa paperissa. Tätä faktaa ei muuta se, että sinne perään on laitettu jokin lähdeviite.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Väitehän ei ollut ettei lähdeviitettä olisi annettu, vaan ettei tekstiä, joka on täysin identtinen, ilmoitettu lähteeksi. Lisäksi teksti olisi luonnollisesti tullut merkitä sitaatiksi. Hofstede ja Breakwell voivat toki olla Myllylän ja Hoffrénin käyttämä alkuperäislähde. Sillä ei ole kuitenkaan syytöksen kannalta merkitystä. Itse asiassa tuo lähteistäminen pahentaa asiaa. Myllylän ja Hoffrénin käyttäminen lähteenä olisi vain ollut huonoa työtä. Hofstedeen ja Breakwelliin lähteistäminen taas on tahallista harhaanjohtamista.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Lähde kylläkin annetaan sinne mikä on se ihan oikea alkuperäislähde, ei sinne missä mahdollisesti joku muukin on samaa lähdettä käyttänyt. Ja jos gradu on suomeksi, niin silloin se ulkomaankielisen lähteen kirjoitus pyritään esittämään kieliopillisesti oikein käännettynä aina pilkkusääntöjä myöten! Jos viittauksia annettaisiin aina siihen viimeisimpään juttuun, mistä sama viittaus löytyy, niin viittausten viittausten viitaukset olisi pidempiä kuin gradu/artikkeli itse! (Tyyliin: "viite X, joka on viite Y:stä, joka on viite Z:sta, jne.")

Jotenkin vaikuttaa siltä että suurin osa kommentoijista täällä ei todellakaan ole koskaan kirjoittanut sen paremmin graduakaan kuin tieteellisiä artikkeleita? Itse olen tehnyt molempia (ydinfysiikassa).

(Ihan esimerkkinä, jos artikkelissa viitattaisiin esim. massan ja energian väliseen Einsteinin todistamaan yhteyteen E=mc^2 niin viite annetaan Einsteinin saksankieliseen todistukseen aiheesta eikä vaikkapa esim. viimeisimpään hesariin missä tuo kuuluisa kaava on mainittu. No toi toki oli puujalkavertaus koska noin oikeasti tohon kuuluisaan kaavaan ei todellakaan lähdeviitteitä tarvitse antaa, mutta ihan vaan tollasena oikein rautalangasta väännettynä esimerkkinä tuo.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #139

Juuri siksi sanoin, että Myllylään ja Hoffréniin viittaaminen olisi ollut huonoa työtä. Mikä tuossa oli vaikea ymmärtää. Jos noista graduista löytyivät lähteeksi Breakwell ja Hofstede, on vähintä mitä voi vaatia että hankkii mainitut teokset käyttöönsä ja tekee niistä sen tulkintansa. Nyt niin ei näytä toimitun.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #141

Tuli kommentistasi mieleen, että itselleni on ainakin teroitettu ettei toisten opinnäytetöiden siteeraus ole kannattavaa. Sitä saa halutessaan tehdä, mutta ei runsaasti.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen Vastaus kommenttiin #148

Ja tässä tapauksessa ei ollut kyse toisten opinnäytteiden siteeraamisesta vaan plagioimisesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #148

Suosittelen pidättäytymään siitä täysin. Siitä ei mitään hyvää seuraa, kun yksi diletantti korostaa toisen heikkouksia...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #139

Ihan kaikki ei nyt noin varman tuntuisesti ammu asioita heti alas ja mieti toisten kommentoijien gradujen kirjoittelua.

"Spoof sanoo Uudelle Suomelle, että Huhtasaaren kaltaisessa tapauksessa voisi plagioinnin sijaan pohtia pikemminkin, olisiko kyseessä piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Spoofin mukaan neuvottelukunnalla on kolme kategoriaa vilpille ja piittaamattomuus on näistä lievin." (TENK:n pääsihteeri)

Ehkä aihetta ei ole, mutta ei pitäsi nykästä heti hernettä nenään jos arvioidaan. Voihan tuloksena olla, ettei mitään epäeettistä ole tehty.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #139

Sinulle on epäselvää mikä on oikea viittaustekniikka. Jos käytät jonkun toisen käännöstä, niin silloin viittaat käännökseen. Einstein esimerkkisi menee ohi, koska kaava on samanlainen myös alkuperäisessä tekstissä. Sen sijaan jos lainaat suoraan kirjoitusta, niin et viittaa alkuperäiseen saksankieliseen, jos et ole sitä itse kääntänyt (tai jos et käytä sitä sellaisenaan alkukielisenä), vaan käännökseen, koska se on lähteesi. Suorat lainaukset osoitetaan aina lainausmerkein, eikä parin sanan muuttaminen tee tekstistä vielä omaa.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko Vastaus kommenttiin #139

"Ja jos gradu on suomeksi, niin silloin se ulkomaankielisen lähteen kirjoitus pyritään esittämään kieliopillisesti oikein käännettynä aina pilkkusääntöjä myöten!"

Kyllä ja jos ei ole itse sitä suomeksi kääntänyt niin pitää tietenkin sanoa kuka on kääntänyt. Huhtasaari kopioi Hoffrénilta käännöksen eikä maininnut sitä. Tämä ei ole ok vaikka miten selittelisi.

Hoffrénilla puolestaan on kyseisessä kohdassa viite "Sue & Sue 1990; lainaus Björklund 1998: 23". Eli herää kysymys, liittyykö Hofstade edes tähän kohtaan mitenkään.

"(Ihan esimerkkinä, jos artikkelissa viitattaisiin esim. massan ja energian väliseen Einsteinin todistamaan yhteyteen E=mc^2 niin viite annetaan Einsteinin saksankieliseen todistukseen aiheesta eikä vaikkapa esim. viimeisimpään hesariin missä tuo kuuluisa kaava on mainittu."

Kyllä mutta jos kopioi Hesarista kokonaisen tekstikappaleen, jossa yhtälö mainitaan, niin se pitää sanoa. Ellei sano niin ei ole ok vaikka mainitsisi Einsteinin.

"Jotenkin vaikuttaa siltä että suurin osa kommentoijista täällä ei todellakaan ole koskaan kirjoittanut sen paremmin graduakaan kuin tieteellisiä artikkeleita? Itse olen tehnyt molempia (ydinfysiikassa)."

Sitten pitäisi todellakin ymmärtää, mikä vika noissa Huhtasaaren lähdeviittauksissa on.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli Vastaus kommenttiin #287

Aivan. Suurin osa kyseisen kappaleen tekstistä on Hoffrénin gradusta. Sen jälkeen on kaksi virkettä, jotka tietenkin sopivat akkulturaatiostakin kirjoittaneen Hofsteden kirjan ideaan.

Mutta Hofsteden kirjan "Cultures and Organizations: Software of the Mind" (1991) sivut 209-212 (oikeastaan 208-213) käsittelevät epävarmuuden välttelyn kulttuuria työpaikoilla, eivät lainkaan akkulturaatiota.

Kyseinen viite on siis lähes järjetön. (Järki on Hofsteden mainitsemisessa, mutta ei tuossa kirjassa tai sivuissa.)

Olisi kannattanut kopioida se viittauskin Hoffgrénilta, niin se olisi mennyt oikein!

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko Vastaus kommenttiin #299

Itse asiassa Marko Grönroos (viesti #295) oli löytänytkin Hofsteden kirjasta kohdan, jota tuossa lienee yritetty kääntää. Amazonilla kirjasta näkyy muutamia sivuja. Minulle ei näy tuo kyseinen sivu, mutta hakusanoilla tulee näkyviin pari lausetta jotka ovat samoja kuin Grönroosin poimimassa sitaatissa. Uudessa painoksessa se on näemmä sivulla 384, ei siis 209–213.

Sitten herääkin kysymys, että onko Hoffréninkaan viittaus Sue & Sue (1990) oikein? Vai onko Hoffrén tehnyt virheen ja Huhtasaari oikaissut sen kopioidessaan tekstiä? Vai onko Hofstede kopioinut Sue & Suelta? :-O Pitäisi etsiä se Björklundin Sveitsi-tutkimus, johon Hoffrén viittaa, ja katsoa mihin Björklund siinä kohden viittaa.

Tällainen rikkinäinen puhelin -viittailu taitaa kyllä olla hyvinkin yleistä humanistisilla aloilla. Joku on tainnut tutkiakin, miten tutkijat kopioivat toistensa lauseita virheineen päivineen ja keksivät itse lisää virheitä. :-D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #139

Kun avauksessa siteerattuja mongerruksia lukee, pitää nauraa ääneen tätä: "pyritään esittämään kieliopillisesti oikein käännettynä aina pilkkusääntöjä myöten".

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Yleensä ne kaalit tulevat omaan kuppiin kunhan Tiainen vanhenee ja saa älliä päähänsä. Kyllä Siperia tulee opettamaan, joskus jopa kovalla kädelläkin.

Käyttäjän Olli-PekkaLindgren1 kuva
Olli-Pekka Lindgren

Jotkut ihmiset kyllä näyttää vanhenevan ilman että tulee yhtään älliä päähän ;)

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Suomen uutiset kirjoittaa asiasta. Juttu on ankka; Lauralla on oikeaoppisesti lähdeviitteet merkittynä. Eli kyseessä ei ole plagiaatti.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Voit itse mennä katsomaan ensin Huhtasaaren gradun kyseisestä kohdasta. Sitten voit avata mainitsemani alkuperäislähteen, ja todeta että ne vastaavat sanasta sanaan toisiaan. Huhtasaaren mainitsemat lähdeviitteet taas eivät taida mitenkään liittyä asiaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tuomas, kannattaa varmaan täsmentää itse blogitekstiä tässä suhteessa, harva lukee kommentteja.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Ei Hoffrénin gradukaan alkuperäislähde ole. Siellä on ko. kohdassa viite "Sue & Sue 1990, lainaus Björklund 1998: 23". Hoffrenkin on siis lainannut suomenkielisen pätkän, mutta hän mainitsee sen kuten pitääkin.

Ei voi tietää, onko Huhtasaari kopioinut ko. pätkän Hoffrénilta vai suoraan Björklundilta. Viite on joka tapauksessa pielessä. Ja alkulähdekin on jommallakummalla väärin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaikka lähteet olisikin, nuo ovat suoria sitaatteja, eikä niitä ole sitaateiksi merkitty.

Mutta mitäs siitä, tää on sitä normaalia Huhtasaaren blogitasoa, ja presidentillistä meininkiä sitten kai.

Äänestäjä sitten päättää miten hyvä ehdokas on kyseessä.

Galluppien mukaan onneksi valtaosalla kansasta on järkeä.

Lopulta pikkujuttu, mutta tuntui aika kovaa osuvan. :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Graduja, lisensiaattitöitä ja väitöskirjoja tarkastavana totean, että Tuomas Tiaisen plagiaatiosyytökset ovat vakavia syytöksiä ja niitä kannattaa perustella hieman paremmin ja tarkemmin.

Tiainen on nyt poliittisessa kiihkossaan hieman - sanotaanko kauniisti - laittanut kulmat suoriksi.

Huhtasaaren pro gradun aihe oli ”Kulttuuriset käytönnöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä”. Melkein diploomi-insinööri väittää kolmea kohtaa plagioiduksi: sivua 15, sivua 47 ja lopuksi sivun 40 kohtia.

Katsotaan ensimmäistä kohtaa. Nähdäkseni viitattu kohta on on näkyvissä asianmukaisesti. Siinä tekijä viittaa Hofsteden käsityksiin akkulturaatiosta ja selostaa hänen näkemyksiään.

Hän ei varasta tältä tutkijalta hänen ajatuksiaan tai väitä niitä omaksi. Kyse on deskriptiosta ja tutkijoiden ajatusten siteeraamisesta ts. mitä aikaisempi tutkimus on todennut ko. asiasta.

Kirjallisuus on merkitty selvästi. Humanistisissa tieteissä tällaiseen viittaukseen vaaditaan sukunimi, julkaisuvuosi ja sivujen numerot.

Parahin Tianen - ei tämä ole mitään rakettitiedettä. Merkintä on tehty asianmukaisesti eikä siinä ole mitään mullistavaa. Sama koskee näitä muita kohtia.

Ihmettelen tätä vaalikiihkoa. Gradun arvostelijat eivät ole nähneet näissä merkinnöissä mitään epäilyttävää. Tiaisen syytökset likaavat Huhtaasaaren kunniaa ja gradun tarkastajien kunniaa.

Tutkiskelin nämä kolme kohtaa tarkasti ja kriittisesti eikä tässä ole mitään kummallista. Huhtasaari ei väitä mitään kohtaa näissä omakseen tai esittele sitä omana tutkimukstuloksenaan. Hän merkitsee kirjallisuuden kuten pitääkin.

Suosittelen tulevalle diploomi-insinöörille syvällisempää perehtymistä plagiointien tunnistamiseen. Argumenttien pitää olla paljon vahvemmat.

Toivon samoin tässä yhteisessä riemussa iloinneiden keskustelijoiden rauhoittuvan ja itse perehtyvän tähän graduun sekä siihen miten tieteellisessä tekstissä argumentoidaan.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Nuo lähteet Huhtasaaren gradussa eivät viittaa sinne mistä teksti on otettu suoraan - sanasta sanaan. Tuo on määritelmällisesti plagiointia.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

"Plagiarism may be intentional or reckless, or unintentional." Opiskelijoiden ns. intentionaaliseen plagiarismiin käydään käsiksi tietokoneohjelmien kautta. Mikäli siellä on tietyn prosentin ylittäviä lainauksia niin siihen puututaan. Useimmiten nämä lainaukset ovat "unintentional" ja niitä ei pidetä ns. disciplinary offense rikkomuksina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #108

No nyt kun on Hofstede ja Breakwell käsitelty, eli ne Huhtasaaren ilmoittamat lähteet, voinemme siirtyä itse esitettyyn plagiointisyytökseen. Mitä mieltä olet pilkuntarkasta yhtenevyydestä Myllylän ja Hoffrénin graduihin, joita ei ole edes Huhtasaaren lähdeluettelossa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #120

Ikävää kiinnittää huomiota Hoffrénin kirjoitustaidottomuuteen, mutta sitä on vaikea välttää, kun Huhtasaari varastaa häneltä suoraan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #108

Miksi unintentional plagiointi olisi tarpeeksi presidentillistä. Kyse on kuitenkin formaatista jossa plagiointia eksplisiitisti neuvotaan välttämään. Unintentional plagioija sulkee korvansa infolta joka ei kiinnosta koska pitää itseään jotenkin erityistapauksena tms.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #108
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #108

Saksassa on kärytetty useita kymmeniä poliitikkoja opinnäytteidensä plagioinnista. Merkityksellistä on ollut mm viitteettömien lainattujen osien määrä suhteessa työn sivumäärään. Yksittäiset kopiotekstit eivät ole olleet raskauttavia.

Insinööriopiskelija on innostuksessaan nyt tiukempi kuin saksalainen.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen Vastaus kommenttiin #108

Ei tällaiseen plagiointiin tietenkään päästä kiinni tietokoneohjelmien kautta, koska ne opinnäytteet joista todennäköisimmin plagiointia on tapahtuvat löytyvät sieltä Kokkolan kirjastosta, kuten Huhtasaarenkin gradu.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Voiko kielikäännöksen kopiointi olla siis plagiointia? Siis jos olettaa, että alkuperäistekstissä lukee jotain, jonka joku on sanatarkasti ja oikein kääntänyt suomeksi, niin täsmälleen yhtä hyvän suomennoksen tekijä voi syyllistyä plagiointiin?

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #153

On tietenkin periaatteessa mahdollista, että kaksi gradun tekijää valitsee samat kohdat ja kääntävät ne täsmälleen samalla tavalla, mutta jos tässä Huhtasaaren tapauksessa kyse on siitä, niin tekstistä puuttuvat suoran sitaatin merkit.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #153
  «Voiko kielikäännöksen kopiointi olla siis plagiointia? Siis jos olettaa, että alkuperäistekstissä lukee jotain, jonka joku on sanatarkasti ja oikein kääntänyt suomeksi, niin täsmälleen yhtä hyvän suomennoksen tekijä voi syyllistyä plagiointiin?»

Kyllä plagiointi koskee myös käännöksiä. On hyvin epätodennäköistä, että muutamaa sanaa pidempi teksti käännettäisiin täsmälleen samoin sanoin.

Jyväskylän yliopiston ohje kuuluu: "luvattomalla lainaamisella tarkoitetaan jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan, kuvallisen ilmaisun tai käännöksen esittämistä omana."

Tässä kyseessä olevat tekstikohdat ovat ilmeisesti vahvaa tulkintaa alkuteksteistä, eivät mitään suoria käännöksiä.

Löysin Hofsteden kirjasta vain 2010 painoksen PDF:änä, joten siinä tuota aihetta saatetaan käsitellä eri sanoin kuin vanhemmassa. Teksti on kuitenkin hyvin erilaista kuin tuo Huhtasaaren kopioima käännös tai tulkinta:

  Feelings (positive or negative) are plotted on the vertical
  axis, and time is plotted on the horizontal axis. Phase 1 is a (usually short)
  period of euphoria: the honeymoon, the excitement of traveling and of see-
  ing new lands. Phase 2 is the period of culture shock when real life starts in
  the new environment, as described earlier. Phase 3, acculturation, sets in
  when the visitor has slowly learned to function under the new conditions,
  has adopted some of the local values, finds increased self-confidence, and becomes integrated into a new social network. Phase 4 is the stable state
  of mind eventually reached. It may remain negative compared with home
  (4a)—for example, if the visitor continues to feel alienated and discrimi-
  nated against

Sinällään hassua, että tuossa kohdassa näyttäisi olevan selvä virhe. Vaiheita on alkutekstissä neljä, mutta sekä Hoffren että Huhtasaari hyppäävät kolmosvaiheen yli ja tekstistä saa käsityksen, että neljännen jälkeen olisi viideskin vaihe. Noin kamala virhe kertoo, ettei Huhtasaari plagioidessaan ole edes lukenut alkuperäistä tekstiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persudosentin vakuuttelut tässä nyt viimeksi tuntuvat tehoavan :)

No kukin tyylillään.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Sinullakin varmasti on monet gradut tehtynä kun noin tietävästi kaikkia kommentoit?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Huhtasaaren gradun (2003) sivulla 47 todetaan, kuten Tiainen todisti:

"Jokainen omaksuu uuden kulttuurin piirteitä eri tavalla ja omassa tahdissa. Iästä, luonteesta ja vanhempien asenteesta riippuen lapsi valitsee toiminta- ja käyttäytymistapoja. Jotkut pyrkivät omaksumaan valtakulttuurin mahdollisimman nopeasti ja hylkäävät kaiken, mikä liittyy omaan kulttuuriin."

Lähde: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/tiainen-vaalisi...

Oksana Myllylä toteaa omassa tutkielmassaan vuodelta 2002 sivulla 6 seuraavaa:

"Jokainen omaksuu uuden kulttuurin piirteitä eri tavalla ja omassa tahdissa. Iästä, luonteesta ja vanhempien asenteista riippuen lapsi valitsee toiminta- ja
käyttäytymistapoja. Jotkut pyrkivät omaksumaan valtakulttuurin mahdollisimman
nopeasti ja hylkäävät kaiken, mikä liittyy omaan kulttuuriin."

Lähde: http://www.moped.fi/opetus/venajankieliset.pdf

Myllylä kirjoitti oman tutkielmansa vuotta ennen Huhtasaarta ja tämän lisäksi kumpikin ovat aika lailla samalta alalta, eli monikansallisten lapsien kasvatuksesta Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta. Tämän lisäksi Huhtasaari ei mainitse Myllylän millään tavalla lähdeluettelossaan eli hän väittää Myllylän ajatuksia omikseen.

Toni Rintala

Gradua kirjoitetaan usein jopa yli vuoden. Sen jälkeen se on jokusen kuukauden tarkistuksessa ennen julkaisua.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ettei puoluepoliittinen vakaumus vaikuttaisi myös dosentti Luukkasen arvioihin tässä tilanteessa? :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Eetu hyvä))) ihmettelen tässä tätä poliittista kiihkoa ja epätoivoa. Ikävää, että ns. likaiset temput ovat tulleet esille. Surullista.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #117

Mitäköhän kiihkoa tai epätoivoa tässä nyt on?

Ei liene mitään riskiä siitä, että Laura Huhtasaari valittaisiin tasavallan presidentiksi. Liberaaleilla ei kai ole edes sitovaa näkemystä ehdokkaasta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #117

Mitäköhän kiihkoa tai epätoivoa tässä nyt on?

Ei liene mitään riskiä siitä, että Laura Huhtasaari valittaisiin tasavallan presidentiksi. Liberaaleilla ei kai ole edes sitovaa näkemystä ehdokkaasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #117

Eikös se ole hyvä asia, että totuudet selvitetää, ei kai kukaan halua mitään piilotella.

Persuillehan on ominaista puhua aina totta, ja syyttää muita peittelyistä

Niin, se on tietysti raskasta, kun vene vuotaa, mutta parempi korjata ajoissa, ennenkuin on pohjassa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen Vastaus kommenttiin #117

ainakin kahteen kertaa laittaminen on osoitus kiihkosta. Nyt vain näyttää siltä, että ne, jotka ovat täysin vakuuttuneita Huhtasaaren kamaluudesta kokevat suuria tunteita mutta tämä lahkolainen kiihko ei vain nyt vakuuta ihmisiä - päivää ennen ennakkoäänestystä. Tuomas hyvä! Tuntuuko siltä, että olet päässyt vaikuttamaan jollain lailla`?? )))

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #128

Koetkos sinä sitten suuria tunteita tällä hetkellä vaiko vain pieniä? Jos Tämäkin sataa persujen laariin, niin silloinhan on sama kiihkoillaanko vai ei.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #128

Muistutetaanpa siitä, että gradun tarkoitus on kehittää tieteellistä ajattelua.

Laura Huhtasaari on ihan itse omilla sanomisillaan osoittanut, että hän ei kykene tieteelliseen ajatteluun ja loogiseen päättelyyn, tai käsittämään syy-seuraus -suhteita kuten normaalit aikuiset.

Joten tältä pohjalta se on oikeasti ihan sama mitä siellä gradussa on. Nyt puhutaan kuitenkin kreationistista.

Käyttäjän AlfRehn kuva
Alf Rehn

Professorina voin todeta että lainaukset tulee merkitä lainauksina, lainausmerkein. Tämä ei todellakaan ole rakettitiedettä, ja viittaukset ovat kyllä tehty tavalla jotka ei – kauniisti sanottuna – täytä akateemisen kirjoittamisen kriteerejä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Onko professori Rehn aivan varma, että yhdessäkään professorin ohjaamassa gradussa ei ole koskaan jäänyt suora lainaus merkitsemättä lainaukseksi?

Käyttäjän AlfRehn kuva
Alf Rehn Vastaus kommenttiin #150

En tietenkään voi olla varma, mutta koska kaikki gradut tarkastetaan nykyään plagionti-softalla (eli softalla joka tarkastaa tekstiä jotta vältyttäisiin tältä), niin ainakin viime vuosien taitavat olla kosher. Mutta juu, on täysin mahdollista että joku on plagioinut minun sitä huomaamatta – ilman tuota yllämainittua softaa on aika mahdoton kokonaan välttää tätä. Ja paha siitä on ohjaajaa syyttää. Kyllä sitä on luotettava että opiskelijat ovat jokseenkin rehtejä. Itse pyrin varmistamaan tämän kommunikoimalla hyvin selvästi miten viitataan, ja miten vakava asia plagiointi on.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #196

Taitaa olla niin, että plagioinnin tarkistussofta on myös gradun tekijän kannalta vain ja ainoastaan hyvä juttu. Parantaa myös hänen oikeusturvaansa. Perinteiseen tapaan (=ilman viittausten yms hallintaan soveltuvaa softaa) graduaan kirjoittavilta lähes poikkeuksetta jää jokin lähde/lainaus/tms tahattomasti merkitsemättä (unohtamisia, kiirettä, väsymystä, perhesyitä, väärinymmärryksiä yms). Kun käytetään plagiaattien metsästyssoftaa, niin tuollaiset puutteet ovat harvinaisempia.

Kun softalla tarkastetaan teksti, niin nuo ongelmat saadaan viilattua pois. Kun ongelmat saadaan viilattua pois, niin gradun tekijää ei tulevaisuudessa syytetä plagioinnista samaan tapaan kuin nyt.

Epäilen, että Huhtasaari toivoo noiden softien olleen käytössä hänen tehdessään omaa opinnäytettään. Pieni lisävaiva, mutta paljon vähemmän myöhempää kiusaa.

Käyttäjän AlfRehn kuva
Alf Rehn Vastaus kommenttiin #232

Ehdottomasti ja juuri näin. Usein kun softa sitten osoittaa että joku pätkä on kuin onkin kopioitu jostain johon ei olla viitattu (ja juu, on tullut vastaan), ja näyttää tämän kirjoittajalle, he tajuavat että ovat tehneet vähän hutiloituja muistiinpanoja, kuukausi jos toinenkin on vierähtänyt, ja sitten he ei enää muista että se tekstinpala oli kopioitu. En tiedä jos tämä selittää tätä keissiä, mutta kun työ on "julkaistu" (gradujahan ei varsinaisesti julkaista, mutta menkööt) on vaikea enää korjata tällaisia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #196

Niin, uskaltaisin väittää varmaksi, että jollakulla ohjattavallasi on joskus lipsahtanut, juurikin alla kuvaamasi mahdollisen tapahtumaketjun tapaan. Siksi on aika helkkarinmoista jeesustelua vaikka alkaa esittää vaatimuksia ehdokkuudesta vetäytymisestä. Tai no, herkullisin skenaario olisi se että Haavisto on vaalipäivänä ainoa ehdokas, ja hänkin jäljellä ainoastaan siksi ettei ole lopputyötä, jonka viittaustekniikka on toriparlamentin käsittelyssä.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Kas kun tarkastuksessa ei havaittu? Ovat ilmeisestikin olleet huonoja nuo professorit.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen Vastaus kommenttiin #275

Ilman tietokoneohjelmien apua ei ole mahdollista tehdä kattavaa tarkistusta. Kukaan ei pysty lukemaan kaikkia mahdollisia lähteitä. Aika ei vain riitä.

Tuon takia ohjelmistojen ja automatiikan käyttöönotto on ollut kaikkien kannalta hyvä juttu. Gradujen tekijät eivät joudu jälkikäteen kärsimään heille sattuneista mokista ja tarkastajat voivat olla suhteellisen huoletta sen kanssa, että plagiointia ei ole tehty.

Aikaisemmin oli ihan tavallista, että opinnäytteen tekijä kopioi muistikirjaansa tai otti valokopion jostain tekstistä, jonka koki sopivan omaan työhönsä. Tuolloin helposti jäi merkitsemättä varsinainen kopioinnin kohde jos kopioitu teksti sisälsi mukavasti lähdeviitteitä. Sitten tekstin muuttaminen "uuteen muotoon" jostain syystä unohtui ja katso, kirjoittaja oli syyllistynyt plagiointiin.

Graduntekijöillä on usein tuska valmistua ja päästä töihin. Opettajahan ei alan töihin pääse jos ei ole valmistunut. Kiireessä sitten tulee huolimattomuusvirheitä.

Plagiaattien tarkistussoftat ovat tuon takia todella hyvä juttu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #275

Eivät he huonoja ole olleet. Pelkästään erehtyväisiä ihmisiä, jotka ovat noudattaneet normaalia tapaa. Ei kaikkia lähdeviitteitä tarkistella edes väitöskirjoissa. Kohtuullisella tarkistuksella katsotaan etteivät kauttaaltaan ole hatusta vedettyjä. Huhtasaarenkin gradussa lienevät valtaosaltaan moitteettomia.

Juha Hämäläinen

Tarkkana tulee olla syytöksiä esitettäessä. Saksassa olen tottunut opinnäytteen tiukkaan sisältökuriin. Huhtasaaren gradun osalta ei näillä paljastuksilla seuraisi mitään. On löydyttävä jotain paljon painavampaa plagiointisyytteen pohjaksi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Huhtasaari tosiaan on viitannut blogin ensimmäisessä osassa Breadwelliin, mutta kappaleen ensimmäinen osa on sanasta sanaan tai lähes kokonaan yhteneväinen Tiaisen blogiin linkatun opinnäytetyön kanssa. Kappaleen viimeiset osat ovat sitten Breadwellilta ja alun Huhtasaari on kopioinut muualta, sillä yhteneväisyys on tuskin sattumaa.

Käyttäjän vik kuva
Virpi Kauko

Arto Luukkanen: "Nähdäkseni viitattu kohta on on näkyvissä asianmukaisesti. Siinä tekijä viittaa Hofsteden käsityksiin akkulturaatiosta ja selostaa hänen näkemyksiään."

Huhtasaari ei tuossa kohtaa selostanut itse Hofsteden näkemyksiä vaan kopioi suomenkielisen selostuksen toisesta gradusta, virheineen päivineen. Se toinenkin graduntekijä oli lainannut tekstipätkän muualta mutta oli sentään maininnut myös lainauksen lähteen.

Huhtasaari ei siis tosiaan väitä Hofsteden ajatuksia omikseen, mutta väittää jonkun muun tekemää suomenkielistä tulkintaa (joka ei ole alkutekstin käännös) omakseen. Hän ei ole edes tullut täydentäneeksi kopioimastaan tekstistä puuttunutta prosessin vaihetta 3.

Opinnäytetöitä työkseen tarkastavan henkilön, joka on kyseisiä tekstikohtia tutkiskellut tarkasti ja kriittisesti, luulisi huomaavan asiassa jotain epäilyttävää. Tosin minustakin tämä vaikuttaa enemmän huolimattomuudelta kuin varsinaiselta plagioinnilta.

Käyttäjän JuhaniKyt kuva
Juhani Kytö

Eikös tässä tarkastajan lausunnon päivämäärässä ole virhe.
Ollaan toki 2000-luvulla, mutta taitaa olla vain inhimillinen virhe.

jyväskylän yliopisto
Kasvatustieteiden tiedekunta
Hyväksytty 19. 12.3003
cum laude approbatur

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin plagiointisyytös on aivan ennenaikainen, koska työ hyväksytään vasta vajaan tuhannen vuoden kuluttua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nämä persujen valkopesuyritykset vaan pahentaa tilannetta.
Eikö muuten ollut niin että Huhtasaari jäi kiinni plagioinnista blogeissaan jo ennen suostumistaan presidenttiehdokkaaksi. Olisi luullut että hän ennen suostumustaan olisi itse pistänyt gradunsa uusiotarkastukseen. Nyt hän tulee julistaneeksi että toisten työn nappailu on ihan kunniallista sekä yliopistolaitoksen huijaaminenkin ihan "kivaa" ja isänmaallista ja lintukodon kaunis ele.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Hetkinen, pitäisikö jo painaa vähän jarrua? Plagiaattisyytös on erittäin raskas, ja sen todentamiseksi on olemassa vakiintunut akateeminen käytäntö, jossa tarkastelun kohteeksi otetaan opinnäyte kokonaisuudessaan eikä pelkkiä irrallisia tekstipätkiä.

Minua hiukan vaivaa se, että Uuden Suomen Puheenvuoro on tässä asiassa toimivinaan akateemisena tuomioistuimena, mitä se ei ole.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minäkään en käyttäisi sanaa palgiointi, tai no osin se kyllä sitä on, mutta eiköhän kyseessä ole vain asioiden väärinkäsityksestä, jos asianosaisilta kysyy. :)

Joka tapauksessa Huhtasaaren tapoihin on ennenkin kuulunut lainailla tekstejä blogeihinsa, mihinkäs koira karvoistaan pääsisi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Akateeminen tuomitseminen jääköön akateemisille tuomioistuimille. Vaikka mitään vakavampia toimenpiteitä ei kohdistettaisi presidenttiehdokas Huhtasaareen, niin sopiihan tästäkin keskustella ja näitä asioita nostaa esille, vaikka työ kokonaisuudessaan ei olisi plagiaatti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Normimenoahan tämä on. Jos kiinni olisi jäänyt joku muu kuin Huhtasaari, Luukkainen olisi jo kirjoittanut raamatullisin referenssein ja suomalaisin sananlaskuin höystetyn esseen, En nyt muista, miten tarkkaan Vilenin työ aikanaan reposteltiin. Mutta ainakin hänet pistettiin sivuraiteelle, tosin ihan kelvolliseen hommaan.

Nykyään on tosiaan sikäli helpompaa niin opiskelijalle kuin ohjaajallekin, että plagioinnin tarkistusohjelma hoitaa tuon osan oikoluvusta. Työtä on ymmärtääkseni turha yrittää jättää tarkastettavaksi, ellei samalla ole esittää raporttia plagioinnin tarkistuksesta.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Huhtasaari on esitellyt toisen ihmisen käännöksen ja analyysin omana analyysinään, lainaten sen sanasta sanaan viittaamatta lainkaan alkuperäiseen tekijään. Jos hänellä olisi jotain puolustusta, hän voisi nostaa tästä kunnianloukkaussyytteen. Sitä ei kuitenkaan tule, koska Huhtasaaren kampanjatiimi parhaillaan lukee ja seuraa tilannetta, eikä voitettavaa ole.

Toni Tamminen

Tämä blogi ja keskustelu siitä kertoo karua totuutta siitä millainen MV-lehden kopio, ellei suoranainen plagiaatti, tämä kuppikunta täällä kokoontuu, toki he pitävät itseään parempana väkenä.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Surullista, että arvostamani päätoimittaja Markku Huusko sallii tällaisen likakampanjan. Mutta: kun asia on tärkeä niin journalistin ohjeet lentävät romukoppaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä tavalla journalistin ohje liittyy blogialustan ylläpitoon?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#145: Journalistin ohjeita on useita. Ei siis vain yksi. Mitä journalistin ohjetta tarkoitat kommentissasi?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #205

Useita?
Edit. Ahaa, yksi ja ainut 'Journalistin ohjeet', mutta monella ohjeella tarkoitettiin numeroituja kohtia ohjeissa. Ok.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #205

Pahoitteluni, ohje-sanan olisi luonnollisesti pitänyt olla monikossa. Sitä, mistä ohjeesta tai ohjeista voisi olla kysymys, yritinkin tiedustella Luukkaselta. Spontaanisti ei tullut mitään mieleen varsinaisista ohjeista, eikä sinänsä Yleisön tuottamaa aineistoa tiedotusvälineiden verkkosivuilla koskevasta liitteestäkään.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Onko totuuden julkituominen presidenttiehdokkaan valehtelusta ja vilpistä jotenkin huonoa makua osoittavaa toimintaa tai likakampanjaa?

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Miksi lehdistö ei ole julkituonut sitten sitä asiaa, että Niinistö nai kummityttönsä? Sitäkin asiaa on spekuloitu erinäisillä FB sivustoilla? Eikä aina niin positiiviseen sävyynkään.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #277
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #289

Kyllä sen täytyy olla totta kun Lauren kerran kertoo että siitä on spekuloitu Facebookissakin. Ja ellei se riitä niin seuraavaksi hän viittaa varmasti MV-lehteen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #277

Vertaatko, Leerna, avioliiton solmimista jotenkin valehtelemiseen ja plagioimiseen? Minulla ei ole aavistustakaan siitä, onko Niinistö nainut kummityttönsä, mutta en ymmärrä, miksi se ketään kiinnostaisikaan. Nuoruusvuosieni naapurustosta muistan ainakin kolme tapausta, joissa joku myöhemmin nai entisen kummilapsensa, eikä varmaan kenellekään tullut mieleen ihmetellä sen kummemmin (pun intended).

Toni Tamminen

Todella surullista. Surullista on myös se, että Liberaalipuolueen edustaja sortuu tällaiseen kirjoitteluun, tuskin edistää oman puolueensa etua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Surullista, että ihmisten opintosuorituksia ja opinnäytteitä ohjaava Luukkanen, jota en tosin enää vähään aikaan ole arvostanut, katsoo presidenttiehdokkaan epärehellisyydestä keskustelemisen olevan likakampanjaa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Täytyy sanoa, että olen hieman pettynyt.

Blogin otsikko antaa ymmärtää, että koko gradu, tai ainakin merkittävä osa siitä olisi plagioitu.

Mutta kyse olikin vain muutamasta yksittäisestä lauseesta ja kappaleen puolikkaasta.

Lisäksi kommenttien perusteella vaikuttaa, että asia ei ole niin yksioikoisesti tulkittavissa.

Toivon kovasti, että kannattamani liberaalipuolue ei tulevaisuudessa tällaiseen roskan tuottamiseen syyllisty.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Otsikko on hieman liioitteleva mutta mikä syy Huhtasaarella on olla antamatta kredittiä henkilöille joiden opinnäytteitä hän lainaa? Akateemisen virheen lisäksi se on epäreilua.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Hyvä kysymys!

Mikähän se syy voisi olla...?

Kantaako hän kenties kaunaa näitä henkilöitä kohtaan? Ehkä he ovat tönineet Lauraa välitunnilla ja Laura nyt tätä kautta kostaa heille verisesti?

"BWHAHAH, siitäs saivat! MÄNTIT!!"

Vai voisikohan olla mahdollista, että Lauralla ei olekaan mitään syytä olla antamatta heille krediittiä, vaan kyseessä on niin sanottu huolimattomuusvirhe?

Ei. Se ei ole mahdollista. Presidentit tai sellaisiksi pyrkivät eivät tee virheitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #188

Ajattelitko että suoran sitaatin merkitsemättä jättäminen, väärän lähdeviittauksen tekeminen ja lainattujen teosten jättäminen pois lähdeluettelosta johtui todennäköisimmin huolimattomuudesta. Yksinkertaisin selitys, että on pyritty pääsemään helpolla kopioimalla toisten opinnäytteistä, kuulostaakin liian uskomattomalta ollakseen totta.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #193

Meinaatko, että muutaman lainausmerkin lisääminen sekä lähteen liittäminen työhön on niin valtava urakka, että ne jätetään pois sen takia, kun se säästää aikaa minuuttitolkulla?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #201

En, vaan että kopioidaan valmiista työstä, niin ei tarvitse nähdä vaivaa kahlata läpi lähdeaineistoa, valita sieltä oleellinen, vetää siitä johtopäätöksiä ja muotoilla oma teksti sillä kielellä, jolla gradua kirjoittaa. Tuossahan voi säästyä päivä per kopioitu kappale.

Olen aivan varma, että oma ohjaajani olisi heittänyt minut ulos toimistostaan, heti ensimmäisestä viittauksesta johonkin graduun. Gradu on toki sittenkin arvoton, mutta ajattelutapaahan siinä opetellaankin, eikä luoda tiedettä.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #233

No sovitaan, että päivä per kappale.

Jos plagiointi rajoittuu noihin blogissa osoitettuihin kohtiin (tosin muualla kirjoittana sanoo, että tätä on enemmän, mutta en itse ota sitä huomioon, kun sitä ei ole tässä tuotu esille), niin sitä materiaalia on tuo noin puolikas kappale sekä noin viisi lausetta, eli yhteensä materiaalia on karkeasti arvioiden hieman alle yhden kokonaisen kappaleen verran.

Laskukaavallasi säästöä on siis hieman vajaa päivä.

En tiedä, paljonko Laura on gradunsa kirjoittamiseen käyttänyt aikaa, mutta opintopisteissä mitattuna (30 op) siihen kuluva laskennallinen aika (1op = 25-30 tuntia) on noin 750 - 900 tuntia. Jos käytetään tuota alarajaa, eli 750 tuntia, päivissä mitattuna tämä tarkoittaa (8 tuntia työskentelyä per päivä) reipas 90 päivää.

Eli tehtyyön työmäärään suhteutettuna ajallinen säästö olisi noin yhden prosentin luokkaa, mikäli hän on laiskuuttaan kopioinut nuo yllä mainitut kappaleet.

Onhan se tietysti mahdollista, mutta koska ajallinen säästö suhteessa tuohon työmäärään on noin pieni, niin itse katson, että kyse on todennäköisemmin huolimattomuudesta, kuin laiskuudesta.

Kun taustalla on laiskuus, niin olettaisin, että pyrittäisiin ajankäytölliseti paljon suurempaan säästöön, kuin yhteen päivään, tällaisen urakan yhteydessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #268

En osaa pohdintaasi ottaa mitään kantaa, kun en tiedä paljonko on kopioitu muilta. Huolimattomuutta en osta, noin eri kohtiin eri teoksista ja sattumalta lähdeluettelosta poisjääneinä, selitys ei ole uskottava. Miksei päivän tai kolmen työn säästäminen olisi relevanttia, sitä en ymmärtänyt. Kyllä minulle on ainakin väliä teenkö tällä viikolla 4 vai 5 työpäivää. En minä siinä rupea arpomaan, ettei vapaapäivällä ole väliä kun vuodessa on yli 200 työpäivää.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #285

Yritin perustella omaa näkemystäni. Se siis perustui siihen oletukseen, että kopioituja ovat vain nämä kohdat. Jos niitä on paljon enemmän, sittä pidätän oikeuden muuttaa kantaani.

Päivän säästäminen suhteutettuna kokonaistyömäärään, eli 90 päivään, on alle yksi prosentti. Esimerkissäsi teetkö 4 vai 5 päivää työtä suhteellinen ero on 20%. Nämä eivät ole vertailukelpoisia.

Huolimattomuus voi syntyä siitä, että kun työtä tehdessä kopioi ja kirjoittaa ylös otteita sieltä sun täältä, niin joskus lähteet näiden osalta voi mennä sekaisin tai puuttua kokonaan. Tätä edesauttaa pitkälti se, että ei pidä huolellista kirjaa kaikesta tutkimukseen liittyvästä tekemisestään.

Itselle kävi mm. osittain näin, mutta onneksi ohjaajani ei heittänyt minua välittömästi ulos toimistostaan. En tosin kopioinut mitään tekstejä suoraan, vaan lähteet olivat hieman sekaisin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #294

Minä taas olen sitä mieltä, että sietääkin heittää ulos, jos lopullisessa yekstissä on leikkaa-liimaa -rakennelmisa toisten graduista.

Vai on sinusta 1 alle prosentin 90:stä? Sitten varmaan se 1 vapaapäivä jonka suhteutin 220 työpäivään vuodessa on myös yli 0,5%? Oli miten oli, minulle ei merkityksetön, mutta ehkä sinulle.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #302

En tiedä yhtään mistä yekstistä höriset.

Ihmiset ajattelevat asioita yleensä suhteellisesti. Itse voit tietysti ajatella miten tykkäät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #304

Horisen tekstistä. Olet täysin oikeassa, että suhteellinen tärkeys riippuu jokaisen arviosta. Toisin kuin prosenttilasku.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #305

Aa, tekstistä. Taisin itsekkin kirjoittaa tuossa epähuomiossa alle, kuin piti laittaa, että reipas.

Tarkoitin siis säästöä suhteessa kokonaismäärään.

Jos ihminen huijaamalla säästää päivän 90 päivän työstä, kovin moni ei sitä tee.

Sen sijaan jos tunnin työn pystyy huijaamalla tekemään 5 minuutissa, useampi ihminen saattaa tähän tarttua.

Näin, vaikka ensimmäisessä tapauksessa huijaamalla saavutettu absoluuttinen kokonaishyöty on selvästi isompi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #311

Sittenhän oletuksemme saattaa olla sama, jos säästö onkin riittävä. Älä minun hihasta heitettyä lukua ota todesta. En tiedä humanistien gradujen tekemisestä tuon taivaallista.

Juha Hämäläinen

Kysymys Tiaiselle;

Olivatko kaikki plagiointihavainnot nyt tässä?

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Ei - kyllä sieltä lisää löytyy. Graduun on linkki tuossa blogikirjoitukseni alussa.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jospas nyt, kun olet päässyt vauhtiin, tekisit gradun Lauran gradunteosta.
Maailma ei ole niin yksioikoinen kun kuvittelet ja jaskanjauhamisella on yleensä samanlainen loppukin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #279

Annetaan nuoren miehen luoda uraa. Moni kokenut poliitikko ja median edustajakin voi olla jopa ihmeissään. Tuomas Tiainen alkaa olla nimi, joka muistetaan vuosien päästä. Kansanedustaja ainesta? Tiedä vaikka olisivat seuraavien vaalien jälkeen Huhtasaaren kanssa pitämässä puheita peräkkäin. Rohkea teko. Hatun noston arvoinen. Eikä minkään pienen reuhkan.

Käyttäjän Veli-MattiVesterinen kuva
Veli-Matti Vesterinen

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkä verran gradusta kokonaisuutena löytyi merkitsemättömiä suoria lainauksia. Olen itse ohjannut ja tarkastanut useita kasvatustieteen alan lopputöitä eri yliopistoissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Jos 66 sivun gradusta löytyy kolme merkitsemätöntä suoraa lainausta, se ei missään nimessä ole syy hylätä gradua. Arvosanaan se toki voi vaikuttaa. Huhtasaari sai arvosanan cum laude approbatur, joten ihan täydellisestä gradusta ei ole kyse.

Asia on tietysti eri, jos suoria lainauksia löytyi todella paljon. Siksi olisikin hyvä, jos Tuomas Tiainen kertoisi selvästi, kuinka suuri oli gradun vastaavuus aiemmin julkaistujen tekstien kanssa ja esimerkiksi montako lausetta/virkettä löysit merkitsemätöntä suoraan kopioitua tekstiä.

(Tiedoksi: En kannata Perussuomalaisia ja en _ikinä_ äänestäisi Laura Huhtasaaren kaltaista ehdokasta.)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Hämmentävää. Minä olisin saanut Aallossa rankkaa sukkasaippuaa jo ensimmäisestä lähteistämättömästä suorasta lainauksesta. Hyväksyvätkö tarkastajat siis jossain ihan oikeasti ja tietoisesti lähteistämätöntä tai väärin lähteistettyä kamaa? Jos näin, meillä taitaa olla käsissämme paljon suurempi ongelma kuin Huhtasaaren plagiarismi.

Käyttäjän Veli-MattiVesterinen kuva
Veli-Matti Vesterinen

Musta tuntuu, että monet eivät ymmärrä, että lopputyöt ovat yleensä enemmän tutkimuksen harjoittelua kuin oikeaa tiedettä. Tuskin yksikään gradun ohjaaja "hyväksyy" tietoista virheiden tekemistä. Mutta useimmat ohjaajat käsittävät, että opiskelijalle voi sattua virheitä. Lähtökohtaisesti yleensä oletetaan, että opiskelija ei ole halunnut tietoisesti tehdä väärin, häntä huomautetaan virheistä ja ne vaikuttavat arviointiin.

Ja tiedän kokemuksesta, että Aallossakaan ohjaajat eivät ole sukkasaippuaa aivan jokaisesta opiskelijan virheestä kaivamassa esille. Opiskelijoita (ja varmasti myös ohjaajia) löytyy moneen junaan. Toisia kiinnostaa laadukkaan gradun tekeminen ja mahdollisesti esim. hyvä arvosana tai jatko-opintomahdollisuudet. Toiset haluavat vain saada gradun kirjoitettua, koska taidot eivät vain riitä parempaan tai arvosanalla ei ole niin väliä. Luulen, että Huhtasaari kuului tuohon jälkimmäiseen ryhmään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #337

Vesterinen kirjoittaa lopputöiden olevan harjoittelua. Eikö niiden pitäisi olla jo n.s. opinnäyte? Siis osoitus osaamisesta ja kypsyydestä? Mutta tässä Huhtasaaren tapauksessa...?

Totta, onhan moni muukin vastaava tekele suorastaan kelvotonta roskaa vaan eivät ihan kaikki. Pitäisikö meidän siis Huhtasaaren innoittamana aloittaa kiivas järjestelmän kehitystyö jossa keskityttäisi nykyisen yliopisto-opetuksen ja -tutkimuksen kvantitatiivisen painopisteen siirtämiseen kvaliteettiin? Unohtamatta, että yliopistojen tulisi olla tutkimukseen suuntautuneita eikä ammattikouluja. Ehkä silloin olisimme jotakin Huhtasaaren tapauksesta oppineet?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllähän noissa Tiaisen esittämissä kohdissa on selkeät virheet.

Suorat lainaukset toisista teksteistä ovat sen verran pitkiä, että ne ilman muuta kuuluisivat lainausmerkkeihin. Lisäksi näitä tekstejä ei edes löydy viiteluettelosta. Voisi ajatella, että yhden lauseen tai jopa virkkeenkin verran voi esittää täsmälleen samoin kuin joku toinen. Kaksi virkettä on jo sattumaksi aika epätodennäköistä...

Nykyäänhän tuo ei kelpaisi automaattiselle plagioinnin tarkistuksella vaan siitä seuraisi välittömästi ohje korjata tekstiä.

Siksipä kysyinkin Tiaiselta, ajoiko hän tekstin Turnitin'in läpi. Silloin raportissa olisi muistaakseni tieto myös plagioinnin kokonaismäärästä sekä viitteet niihin kohtiin, joissa yhdenmukaisuutta on havaittu. Sitä en tiedä, joko se tunnistaa myös suorat käännökset. Käännösvertailun ongelmana on usein, että lähdeteosta ei ole olemassa sähköisenä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Menit sitten ottamaan arvioni motiiveistasi pois. Enempää en jaksa nyt laittaa, koska se kuitenkin toimestasi otetaan pois.

"Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiaisen Uuden Suomen blogissa esittämillä Laura Huhtasaaren lopputyötä koskevilla plagiointiväitteillä ei ole minkäänlaista pohjaa. Plagioiduksi väitetyt tekstikohdat on lähteistetty lopputyössä asianmukaisesti.", tässä on totuus.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olettaisin, että sinut, Jussi, sensuroitiin liberaalisti. Jos tämä nyt yhtään lohduttaa.

Käyttäjän VilleKivinen kuva
Ville Kivinen

Kuten voimme kaikki huomata, viittaavat lähdeviitteet aivan toisiin paikkoihin kun joista Huhtasaari on surutta plagioinut tekstinsä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Asia-yhteydessään tämä, ilman lähdettä esitetty sitatti, on suorastaan upeaa tahatonta komiikkaa.

Mistä muuten päättelit blogistin poistaneen kommenttisi? Mahdollistahan se on, mutta kysyn koska esität tietäväsi asian. Olisin itse ollut hyvin yllättynyt, jos sitä ei olisi poistettu ylläpidon toimesta, ennemmin tai myöhemmin.

playerlyde

Graduihin yleensä laitetaan lähdeviitteet, jos ne on otettu jostain ja se on ihan yleistä. Ei tuossa ole mitään ihmeellistä. Sitä tekee kaikki. Sen sijaan koko gradun suora kopiointi toisesta gradusta tai julkaisusta on väärin.

Käyttäjän anttikivivalli kuva
Antti Kivivalli

Hofsteden kirjan "Cultures and Organizations: Software of the Mind" (1991) sivut 209-212 (oikeastaan 208-213) käsittelevät epävarmuuden välttelyn kulttuuria työpaikoilla, ei lainkaan akkulturaatiota, jota Huhtasaari tuossa gradunsa luvussa ja toisesta gradusta lainaamissaan lauseissa käsittelee.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä tämä näyttäisi nyt satavan Lauran laariin. Blogisti jo säikähti omaa otsikkoaan ja meni muuttamaan sitä. Jos olisi alkuunsa pannut otsikoksi, että Lauran gradussa oli aiemmin käytettyjä sanoja, niin eipä olisi tarvinnut mennä korjaamaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinne laariin pitäisi sataa aika paljon, että mikään muuttuisi, ja jos laarin pohjassa on isoja reikiä, ei se auta vaikka kuinka sinne tavaraa lappaisi.

Onneksi vaalit ovat pian ja nämä Huhtasaaret ja Väyryset luikertelevat omiin kolohinsa nuolemaan haavojaan ja palataan normaaliin päiväjärjestykseen, jossa Sauli niinistö jatkaa presidenttinä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse asettamani vähimmäistavoite pikkujytkylle on Soinin parhaan tuloksen ylittävä äänimäärä Lauralle. Siihen on vielä hyvät mahdollisuudet, kunhan sinäkin Petteri menet äänestämään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #173

Mitähän silläkin äänimäärällä sitten tekee?

Näissä kisoissa on jaossa vain yksi palkinto, muita ei puolen vuoden päästä muista kukaan.

Tietysti omissa tupailloissa voi kaljalasin ääressä hehkuttaa, mutta Suomea sillä ei muuteta mihinkään suuntaan.

Menen jo huomenna äänestämään, ja ääni menee Sauli Niinistölle.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #189

Monikin on wannabekokoomuslainen. Lykkyä pyttyyn vaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #282

Wanna-be Persuja taas ei olekaan. Sehän vaatisi, että olisi jotain standardeja joita ei voisi täyttää. Siellä ei siis lykkyä tarvita ja ilmeisesti se onkin lykky-vajaiden sen vuoksi valtaama.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Laitetaan tännekin vielä tieto, että bloggaaja on täsmentänyt kirjoitustaan ja muuttanut otsikkoa muotoon "gradu sisältää plagiointia". Tiainen kirjoittaa (yllä täsmennyksessään): "Koko gradu ei ole plagioitu, vaan se sisältää plagiointia useissa kohdissa". Teppo / US

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei, vaan korjasi osoitetun virhee...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taitaa olla Luukkaselle vieras konsepti...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #170

Erityisen ikävää, kun hän ohjaa opinnäytteitä työkseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No jos on muutaman kerran persuja arvostellut, ja minä sen tiedän millainen paskamyrsky tulee facebookiin ja sähköpostiin, niin ehkä on järkevää muuttaa otsikko blogia vastaavaksi.

Sellainen palaute, mitä persuilta tulee, ei ole suomalsuutta, vaikka isänmaallisia esitättekin olevanne.

Koko gradu ei ole plagioitu, eli nyt otsikko on oikein.

Agenor Kunttu

Tämä uutinen on ankka. Huhtasaari on gradussaan laittanut kaikkiin kohtiin asianmukaiset lähdeviitteet. Lähdeviite on tavan mukaisesti kappaleen lopussa, mutta tämän blogitekstin kirjoittaja on epärehellisesti leikannut Lauran lähdeviitteen pois näkyvistä. Lähdeviite näkyy kun katsoo koko kappaletta alkuperäisestä gradusta. Ei näin, Tuomas. Tarkoituksellista harhautushakuisuutta.

https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Ei ole ankka, ja lähdeviitteet eivät ole asianmukaisia. Huhtasaari plagioi myös gradussaan.

Se, että kappaleen lopussa on lähdeviite jonnekin aivan muualle, ei poista sitä tosiasiaa että ne kappaleet on kopioitu muista opinnäytteistä. Voit sen todeta myös itse avaamalla nuo dokumentit. Linkit ja sivunumerot löytyvät tuolta blogistani.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas yksi kommentoija, joka ei ymmärrä viitteiden virheellisyyttä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kerran kopsasin sanasta sanaan täälläkin kirjoitelleen erittäin vasemmisto-liberaalin kirjoitusen..

Arvatkaas ketkä enitsis sitä vastusti?
Nimeni alla oleva "Perussuomalainen" riittää vaikka mihin.

Poistin kirjoituksen testattuani asiaa mitä epäilinki..

Mutta tällainen syytteleminen mitä blokisti toi, on jo kaikkien mauttomuuksien mauttominta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Gradut ovat pääsääntöisesti niin ala-arvoisia tekeleitä, ettei niiden suurimpana puutteena voitane pitää lähdeviittauksiin liittyviä epäselvyyksiä. Eli ei mikään iso juttu tämäkään kohu. Huhtasaari tehnyt huonon gradun, so what!

Hedelmällisempi kysymys olisi: eroaako Huhtasaaren gradu (ja sen puutteet) juurikaan siitä, mitä gradut keskimäärin ovat?

Blogistin silmänkääntötemppuna on antaa kaikkien olettaa (omalla vastuulla, kaikin mokomin), että Huhtasaaren gradussa esiintyvät puutteet ovat harvinaisia gradu-universumissa; ikään kuin hän olisi "gradujen asiantuntija".

Kumpaa tässä oikeastaan liioitellaan: gradujen yleistä tasoa vai Huhtasaaren gradun graduille tyypillisten puutteiden suhteellista merkitystä?

Ei huonon gradun tekijää Suomen tasavallan presidentiksi!?

Toni Liimatta

Perinteinen mutkumuutkin puolustus :)

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Pitihän tuota Huhtasaaren gradua katsoa tarkemmin kun sitä plagiaatiksi on mainostettu (mikä on muuten aika kova syytös).

Pikaisen lukemisen perusteella vaikuttaa olevan ihan normaali gradutasoinen työ. Lähteiden käyttö ikävän huolimatonta, esimerkkinä mainitut sanatarkat tai lähes sanatarkat siteeraukset ilman siteerausmainintaa. Lisäksi muutakin hapuilua, mistä kertovat arvioinnin sanavalinnat "kohtuullinen" ja "tyydyttävä". Kannattaakin lukea myös työn arviointi

Ei siis mikään esimerkkityö, jota voisi suositella malliksi graduntekijöille.

Nuo siteerausten ja lähteiden käytön ongelmat olivat hyvin tavallisia (ja lähes aina tahattomia) ennen kunnollista lähteiden hallintaa auttavia ohjelmistoja ja automaattista plagioinin tarkistusta. Usein gradun tekijä pyrkii kuitenkin selviämään "helpolla" eikä opettele käyttämään apuvälineitä, jolloin vastaavat ongelmat yhä pomppaavat pinnalle. Nykyisenä automaattisen tarkistuksen aikana tekijä saisi ohjaajalta suoran ohjeen korjata kohdat ennen arvostelua tai asiasta rokotettaisiin kunnolla.

Ei siis mikään plagiaatti. Osittain huolimattomasti tehty kyllä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Esimerkillisen järkevä ja asiaa selkeyttävä kommentti tässä ketjussa. Lähdeviitteitä ei ole ollut asianmukaisesti esillä. Se on selvä. Mutta pitää suhteuttaa asia kokonaiskuvaan.

Laura Huhtasaari nostaa näemmä intohimoja puolin ja toisin niin, ettei tasapainoinen ajattelu tahdo onnistua kummaltakaan osapuolelta.

Jarkko Hirvonen

Valeuutinen. No eipä ollut vaikeaa arvata.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Ei ole kyseessä mikään valeuutinen, vaan paikkansapitävä väite jolle esitän todisteet. Voit käydä toteamassa tämän plagioinnin myös itse.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

tarkoittaako tämä että piraattipuolue siirtyy kannattamaan huhtasaarta?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei ku tää tarkoittaa sitä, että kukaan ei äänestä Lauraa. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Periaatteessahan tuolla gradulla nyt ei ole mitään merkitystä, se, että tuollaista toimintaa harjoittaa, niin kertoo kaiken tarvittavan gradun tekijästä.

Yllätyskö?

Epäilempä, että jos on ennen näitä Lauran kopioblogeja lukenut, niin eipä kauheasti ketään yllätä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persulogikkaa: Vallassaolevaa presidenttiä voi syyttää vailla lainopillisia todisteita valtiopetoksesta, mutta persujen presidenttiehdokasta ei todisteiden kanssakaan plagioinnista.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

tässä nyt halutaan jotain skandaalia mutta ei taida syntyä. Sori siitä. )))

just nii

Tee epäilevä tuomas työsi äläkä huijaa täälä.. tutki muutkin ehdokkaat tasapuolisesti

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Feikkikommentoijien ilmestyminen kertoo yleensä tekstin saaneen somen pimeimmät voimat liikkeelle. Voimia blogistille!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Huhtasaari on kommentoinut käyttäneensä lähdeviittauksia kyseisten tekstien kohdalla.

Esimerkit:

"Jokainen omaksuu uuden kulttuurin piirteitä eri tavalla ja omassa tahdissa..." -kappale on blogin mukaan suora lainaus Oksana Myllylä: VENÄJÄNKIELISET LAPSET SUOMALAISESSA KOULUSSA, 2002, sivulta 6.

Oksana Myllylä lienee käyttänyt lähdeviittausta "Blackwell 1980 s.10" ihan oikein. Huhtasaari siteeraa Oksana Myllylän kirjaa. Hänen olisi pitänyt laittaa ensinnäkin lainaamansa teksti sitaatteihin ja toisekseen käyttää lähdeviittauksena Oksana Myllylän opinnäytettä, josta tekstisi näyttää kopioidun.

Kappale, joka alkaa sanoin "Pitkällä aikavälillä voidaan tarkastella..." näyttää suoralta lainaukselta blogin esittämän tekstin kanssa. Teksti näyttää kopiolta Henriikka Hoffrén: Suomalaiset Ranskassa, 2000, sivu 18 -tekstistä. Huhtasaari käyttää lähdeviittauksena: "Hoffstede 1991 202-212".

Miksei lainattuina käytettyjä lähdeviittauksia ole käytetty lähdeviittauksina ja miksi lähdeviittaus näyttää sekin kopioidulta, vastauksen tietänee vain Laura Huhtasaari itse.

Itse olen käyttänyt lähteinä kommentissani Huhtasaaren linkkaamaa Suomen Uutisten uutista aiheesta: https://www.suomenuutiset.fi/huhtasaaren-gradun-pl...

sekä Tuomas Tiaisen blogia:
http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249212-lau...

Tiaisen blogin esittämien mallitekstikuvien todenperäisyyttä en ole tarkistanut.

En tunne plagioinnista annettuja säännöksiä ollenkaan. Siksi minä en voi ottaa kantaa, onko esitetty syytös plagioinnista pitävä. Kopioiduilta nuo esitetyt lauseet vaikuttavat. Kopioitua tekstiä ei ole esitetty lähteenä.

Ottakaa kantaa te jotka näistä säädöksistä jotain tiedätte. Kuulisin mielelläni dosentti Luukkasen näkemyksen myös...

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Älä sä bloggaaja jauha paskaa!! Miksi valehtelet? Miksi mustamaalaat? Oletko vain yksinkertainen, etkä tajua lukemaasi?? Tämä sinun blogisi on pelkkää valetta täynnä! Tässä todiste. Häpeä!
https://www.suomenuutiset.fi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taas yksi persu, joka ei ymmärrä, että lähdeviitteet eivät osoita mihinkään, mihin pitäisi.

Vaikeaa se on tietysti sisäistää näin monimutkaista asiaa, mutta lukemalla siitä selviää.

Persukieltäkin on taas kerran liikenteessä, tällaisia mukavia kavereita persuissa riittää. :)

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Sä täälläkin. Ei oo tosi....
Säkö et ymmärrä lukemaasi? Lueppas toi mun linkki ja puhkase kuplasi äläkkä ympäri blogeja jaa tuota paskaa mitä teet nyt.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #215

Kirosanojen ja huutomerkkien viljely tuskin parantaa uskottavuuttasi muiden silmissä...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #215

Hetta, rauhoitupa hetkeksi ja lue minun kommenttini. Luettuasi ymmärrät minun lukeneen sinun linkkaamasi tekstin.

http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249212-lau...

Jatketaan sitten, kun tutustut tuohon näkökulmaan.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta Vastaus kommenttiin #218

En mä sulle kirjoittanut, vaan tälle valekirjoittaja bloggaajalle. Piraattipuolue harrastaa siis valekirjoittelua

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #222

Väärä puolue, vaikka aate olisi suunnilleen sama. Blogisti on Liberaalipuolueen jäsen. Otsikkoa on sitä paitsi jo korjattu ja Huhtasaari tosiaan on lainaillut muiden oppareita omassaan mainitsematta näiden töiden kirjoittajia lähteissään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #222

Niin et kirjoittanut, mutta tämä bloggaaja on oikeassa siinä, että esitetyt kappaleet näyttävät kopioilta. Lähdeviittaukset ovat ilmeisesti Huhtasaaren omia. Alkuperäinen teksti ei käytä samoja lähdeviittauksia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #222

Kuinka debiili pitää olla, ettei erota Liberaaleja ja Piraatteja toisistaan? :D

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Tämäkin on suoraan lainattu Laura Huhtasaaren tiivistelmästä ennen johdantoa! Ja sä väität blogissasi, että mitään ei ole kerrottu. Aika noloa.

"Teoriataustassa on hyödynnetty muun muassa seuraavien monikulttuurisuutta tutkivien henkilöiden teorioita: Hofstede, Breakwell, Talib Miettinen ja Pitkänen. Aineiston keruumenetelmänä tutkimuksessa käytettiin teemahaastattelua."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hetta, tekstit eivät ole Hofstedelta, Breakwellilta, Miettiseltä tai Pitkäseltäkään.

Tekstit näyttävät kopioidun Oksana Myllylän ja Henriikka Hoffrénin opinnäytteistä.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Ongelma on juuri tuossa, että Huhtasaaren teksti ei ole peräisin noista lähteistä vaan muiden opinnäytetöistä. Tämä asia selviää esim. lukemalla ajatuksella tuo blogikirjoitukseni.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ne lähdeviitteet mitä suomen uutisissakin osoitettiin, ovat vääriä, tekstit on kopioitu toisen ihmisen tutkimuksesta.

Niin plagioinnista ei ehkä ole kyse vaan piittaamattomuudesta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239538-laura-huht...

Sellainen ehdokas persuilla, piittaamaton.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Tuossa Petterin linkkaamassa jutussamme muun muassa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan edustajan kommentti, jonka mukaan tosiaan ennemmin piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä tavasta kuin plagiointia. Teppo / US

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä on sitten ihmisille taas hyvä kuva yhdestä ehdokkaasta.

Pieni merkitys vaaleissa, siellä muutaman prosentin kannatuksessa, mutta ihan hyvä tämäkin asia on tietää.

Piittaamattomuus on persuille hyve. :)

Toni Tamminen

Koita nyt pyyhkiä edes kuola leuastasi, alat olla jo yli-innokas, rauhoitu!

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset