Suomen rikotuin laki

Eduskunta aloittaa tänään keskustelun alkoholilaista. Kiivain keskustelu käytäneen siitä omantunnonkysymykseksi jätetystä asiasta, saako kaupoissa jatkossa myydä 4,7 vai 5,4 tilavuusprosentin vahvuisia juomia. Useille kansanedustajille tärkeää on myös se, että saako myytävien juomien valmistuksessa yhtenä työvaiheena olla tislaaminen.

Päätellen niistä teemoista, joiden ympärillä alkoholipoliittinen keskustelu liikkuu, joko kansanedustajat eivät tiedä (huolestuttavaa) tai tietävät mutta eivät halua sanoa ääneen (myös huolestuttavaa), että alkoholilakia rikotaan jatkuvasti. Alkoholilaki on malliesimerkki laista jossa monenlaisesta täysin normaalista toiminnasta joka ei suoraan aiheuta muille mitään haittaa on tehty laitonta.

Alkoholilain mukaan yksityistilaisuudessa alkoholia saa nauttia vain jos tilaisuuden järjestäjä on tehnyt tarjoilusta ilmoituksen poliisille. Ilmoituksen tekeminen  maksaa 19 euroa. Tiedän lähipiiristäni useita tapauksia, joissa alkoholia on ilman ilmoitusta ollut tarjolla esimerkiksi syntymäpäivä- tai hääjuhlissa. Ongelma on laissa eikä siinä että enemmistö ihmisistä ei edes tiedä että tällainen ilmoitusvelvollisuus on olemassa.

Kehotan kansanedustajia joskus vierailemaan esimerkiksi jonkin yliopiston opiskelijajärjestön juhlissa. Niissä myydään poikkeuksetta eurolla tai kahdella Virosta ostettuja olut- ja lonkerotölkkejä. Tämä tapahtuu siksi, että normaalien opiskelijajuhlien järjestäminen muuttuisi mahdottomaksi jos alkoholilain anniskeluun liittyviä sääntöjä noudatettaisiin. Ongelma on jälleen laissa, eikä enemmistön harjoittamassa ja hyväksymässä toiminnassa.

Alkoholilaissa on myös jäänteitä 60-luvulta: alkoholin anniskeluun kunnan alueella tarvitaan kunnanvaltuuston suostumus.

 

 

Vaikka ehdotettu alkoholilaki on askel oikeaan suuntaan, on huolestuttavaa, että hallitus näpertelee prosenttirajojen kymmenysten kanssa, vaikka todelliset ongelmat ovat kaikkien tiedossa.

 

tiaintu
Helsinki

Tutkijatohtori Aalto-yliopistossa. Haluan edistää elinkeinonvapauden, yksilönvapauksien ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa eturyhmistä vapaata päätöksentekoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu