Epäilevä Tuomas

Maakunnat tarvitsevat riittävän itsehallinnon

Hallitus on toteuttamassa Suomeen sote- ja maakuntauudistusta, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta perustettaville maakunnille. Tavoitteena lienee myöhemmin siirtää maakunnille myös muita sellaisia palveluita, joiden järjestämiseen kunnat ovat liian pieniä yksikköjä.

Nyt ehdotettu maakuntauudistus, jossa maakuntien rahoitus tulee suoraan eduskunnan vahvistamasta valtion budjetista, on merkittävä vallan siirto paikallistasolta eduskunnalle. Jos maakunnat velvoitetaan järjestämään tietyt lakisääteiset tehtävät ja annetaan niille niiden järjestämiseen tietty määrä rahaa, maakuntavaltuuston liikkumavara jää hyvin vähäiseksi.

Maakunnille pitäisi antaa oikeus päättää verotuksesta ja elinkeinopolitiikasta alueellaan laajemminkin. Usein ongelmana on, että harjoitetun politiikan paremmuutta muihin vaihtoehtoihin verrattuna on vaikeaa arvioida kun kunnollista vertailukohtaa ei ole olemassa. Erilaisten mallien kokeilu olisi luontevaa jos maakunnille annettaisiin päätettäväksi tiettyjä asioita, joita nykyään säännellään laeilla koko maan alueella. Sopivia asioita maakuntien päätettäväksi voisivat olla esimerkiksi maakuntavero, elinkeinotoimintaan tarvittavat luvat, ravintoloiden aukioloaikarajoitukset tai alkoholin myyntirajoitukset.

Vallan siirtäminen eduskunnalta maakunnille vaatisi poliittista tahtoa ja muutoksia lakeihin, mutta kyse ei ole mistään ylivoimaisen suurista muutoksista. Vastaavia rakenteita, joissa päätösvaltaa asioista luovutetaan kunnille, on jo olemassa. Esimerkiksi kunnanvaltuuston täytyy antaa suostumus alkoholin vähittäismyyntiin kunnan alueella.

Suomalaisten poliittiset mielipiteet jakautuvat maakunnittain — jos maakunta saisi päättää, Uudellamaalla olisi mahdollista kokeilla moniin asioihin enemmistön haluamaa, muuhun maahan verrattuna liberaalimpaa lähestymistapaa.

Maakuntauudistus Suomessa olisi varmasti tarpeen, mutta näin huonoa ja turhaa  maakuntauudistusta ei voi olla vastustamatta. Ehdotetussa uudistuksessa maakunnista uhkaa tulla ylimääräinen hallintokerros ja niihin valittavista maakuntavaltuustoista kumileimasin eduskunnan päätöksille. Ollakseen tarpeellisia, maakunnat tarvitsevat riittävän itsehallinnon, johon sisältyy verotusoikeus ja todellista valtaa alueen elinkeinopolitiikkaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, mitenkäs tuon verotulojen tasausjärjestelmän rooli? Niin kauan kuin sellainen on olemassa peräänkuuluttamasi "riittävä itsehallinto" tarkoittaisi väistämättä sitä, että maakunnilla olisi oikeus määritellä itse, mitä kaikkea voivat kipata muiden maksettavaksi.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Itsehallinto ja verotusoikeus tarkoittaisivat juuri sitä, että lähtökohtaisesti maakunnan tarjoamat palvelut rahoittavat sen alueella asuvat veronmaksajat. Suurten tuottavuuserojen (esimerkiksi BKT per capita on noin kaksinkertainen Uudellamaalla kuin Kainuussa) takia toki jonkinlainen tasausjärjestelmä olisi tarpeen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Maakuntiin tulee ilmeisesti tuhansittain poliitikkoja ja poliittisia virkamiehiä poliittisine avustajineen.
Mihin me veronmaksajat kaikkia noita tarvitsemme ? Miksi meillä on nyt muka liian vähän poliitikkoja ja poliitisia virkamiehiä poliittisine avustajineen ?
Eikös julkista sektoria pitänyt pienentää eikä paisuttaa siitä kalliimmasta päästä ?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Maakuntiin tulee ilmeisesti tuhansittain poliitikkoja ja poliittisia virkamiehiä poliittisine avustajineen."

Samat tyypit häipyvät pois kuntien vahvuudesta, tässä kohtaa kun tuo poliittinen virkamies on perusturvajohtaja ja tuo poliittinen avustaja on sosiaalityöntekijä.

"Mihin me veronmaksajat kaikkia noita tarvitsemme ?" laki vaatii

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen

Samanlaista tarvetta ei maakuntauudistukselle olisi, jos Suomessa olisi oikeasti mahdollista tehdä kuntaliitoksia silloin, kun kunta ei ole riittävän kokoinen lakisääteisten tehtävien toteuttamiseen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #5

"... kun kunta ei ole riittävän kokoinen lakisääteisten tehtävien toteuttamiseen".
Pelkkää suuruuden harhaa. Mikä on riittävä koko ? Mistä se oikea koko tulee yksiselitteisesti ? Miksi Ahvenanmaalla 300 asukkaan kunta on riittävän kokoinen, mutta mantereella jopa 20.000 on aivan liian vähän.
Ai niin: se itsehallintoalue. Sitähän ei Suomen laki koske ja tuo itsehallinto tekee kaikista niiiiin tehokkaita ja osaavia, että me mantereen pöljät voimme vain uneksia moisista yliluonnollisista kyvyistä ?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... laki vaatii".
Onpa se helppoa. Jos siis tulisi laki, mikä vaatii 10.000 uutta poliitikkoa ja 100.000 poliittista virkamiestä lisää, kaikki olisi hyvin ? Lakihan vaatisisi.
Miksi laki vaatii lisää kalliiksi tulevia elätettäviä ? Eivät kuntien poliitikot tuolla vähene. Tulee uudet tilalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset