Epäilevä Tuomas

On aika luopua ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä

Korkeakoulututkintoon johtavia opintoja opiskelevien yliopisto-opiskelijoiden on yliopistolain nojalla kuuluttava ylioppilaskuntaan. Perustuslain yhdistymisvapauden rajoittamista perustellaan lähinnä historiallisilla syillä. Vaikka pakkojäsenyys on yhdistymisvapauden kanssa ristiriidassa (ylioppilaskunta on julkisoikeudellinen yhdistys, perustuslain 13 §:n yhdistymisvapaudella viitataan myös niihin), ylioppilaskunnat lobbaavat voimakkaasti sen puolesta, sillä ne hyötyvät pakollisuudesta. Ylioppilaskunnat kutsuvat myös viestinnässään pakkojäsenyyttä automaatiojäsenyydeksi ja yrittävät häivyttää sitä tosiasiaa, että päätökset pakollisesta jäsenyydestä tehdään eduskunnassa, ei ylioppilaskunnan edustajistossa.

Pakkojäsenyys asettaa korkeakouluopiskelijat eriarvoiseen asemaan
Ammattikorkeakouluissa opiskelevilla ei ole pakkoa kuulua oppilaskuntaan, edunvalvontajärjestöön. Ammattikorkeakouluhin yritetty oppilaskunnan pakkojäsenyys kaatui perustuslain vastaisena perustuslakivaliokunnassa – oppilaskunnan tehtävät ja opiskelijoiden edunvalvonta on mahdollista toteuttaa ilman pakkojäsenyyttä.

Ylioppilaskunnat politikoivat opiskelijoiden rahoilla
Ylioppilaskunnat ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ottavat jatkuvasti kantaa myös sellaisiin poliittisiin aiheisiin, jotka eivät liity mitenkään opiskelijoiden edunvalvontaan.

Pakkojäsenyys on ylioppilaskunnille avoin piikki kasvattaa budjettia
Vain pieni osa ylioppilaskuntien jäsenmaksuista käytetään ylioppilaskuntien lakisääteisten tehtävien järjestämiseen. Ylioppilaskunnat ja ylioppilaskuntien palkkalistoilla olevat työntekijät keksivät itselleen jatkuvasti uusia tehtäviä ja pakollinen jäsenyys mahdollistaa jäsenmaksujen jatkuvan korottamisen.

Edustajistovaalien äänestysprosentit ovat alhaisia
Ylioppilaskunnat perustelevat pakkojäsenyyttä myös sillä, että kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ylioppilaskunnan toimintaan äänestämällä. Sinänsä demokraattiset toimintatavat eivät kuitenkaan oikeuta pakollista ylioppilaskunnan jäsenyyttä. Koska edustajistovaaleissa äänestää alle vain 30% opiskelijoista, ylioppilaskunnan legitimiteetti opiskelijoiden puolestapuhujana on alhainen.

Eroa ylioppilaskunnasta!
Julkaisimme tänään eroaylioppilaskunnasta.fi-kampanjan, joka vaatii ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumista. Kampanjasivulta voi lähettää ylioppilaskunnalle eroilmoituksen tai vaatimuksen pakkojäsenyyden kannattamisen lopettamisesta.

Tampereella ja Lappeenrannassa suunnitteilla olevat yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistämiset vaativat muutoksia yliopistolakiin. Samassa yhteydessä tulisi luopua ylioppilaskunnan pakollisesta jäsenyydestä.

 

http://www.facebook.com/eroaylioppilaskunnasta/
http://www.eroaylioppilaskunnasta.fi/

Tuomas Tiainen
Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puoluesihteeri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kaikki maksulliset ja maksuttomat jäsenyydet pitää perustua vapaaehtoisuuteen.

Malli on haettu AY-syndikaatilta.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Ammattikorkeakouluhin yritetty oppilaskunnan pakkojäsenyys kaatui perustuslain vastaisena perustuslakivaliokunnassa"

Siksi tuo pakkojäsenyys onkin merkillinen. Onko kukaan koskaan vienyt pakkojäsenyyttään oikeuden käsittelyyn? Jos on niin varmasti perustuslaki on osattu käsittelyssä sivuuttaa.

Pekka Pylkkönen

Olen kannellut omalta osaltani eduskunnan oikeusasiamiehelle. En nyt enää muista mikä vastaus tarkkaan ottaen oli, mutta vapaasti käännettynä "näin täällä nyt vain on aina tehty".

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Uskon - sellainen linja meillä on laillisuusvalvonnassa. Muistan vuosien takaa erään lauseen oikeusasiamiehen päätöksestä: "oikeus saada perusteltu päätös ei tarkoita, että päätös pitäisi perustella."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset