Katsaus alkoholipoliittiseen keskusteluun

Hallitusohjelmaan kirjatusta alkoholilain uudistuksesta vastaava ministeri Juha Rehula on hallituskauden mittaan jarrutellut lain valmistelua. Mitä pidemmälle ollaan edetty, sitä selkeämmin on käynyt ilmi, etteivät Keskustan konservatiivit olleet missään vaiheessa valmiita hyväksymään oikeastaan minkäänlaisia uudistuksia alkoholisääntelyyn. Keskustalaiset vaativat, että asiasta tehdään omantunnonkysymys ja Perussuomalaiset ilmoittivat tänään, etteivät hyväksy Keskustan vaatimusta. Tämä tarkoittaa, että alkoholilain uudistus saattaa jäädä kokonaan tekemättä.

Keskustelu uudistuksen ympärillä on ollut ihmeellistä. On väännetty prosentin kymmenesosan tarkkuudella kaupoissa myytävien juomien vahvuudesta ja valmistustavasta (vain suoraan käymisteitse juomia saa myydä kaupassa, sekoittamalla valmistettuja limuviinoja ei), vaikka suuri ongelma alkoholisääntelyssä on siinä, että älyttömän tiukka sääntely tekee tavallisista ihmisistä rikollisia. Rikoksiin syyllistyvät usein esimerkiksi opiskelijajärjestöt ja muut yhdistykset (opiskelijoiden juhlissa myydään poikkeuksetta pimeästi juomia), tavalliset tilaisuuksia järjestävät yksityishenkilöt (alkoholitarjoilusta yksityistilaisuudessa on lain mukaan tehtävä ilmoitus poliisille), sekä velvoitteensa muuten rehellisesti hoitavat yrittäjät (juomia ei saisi myydä ravintolan asiakkaille kahta kerrallaan). Lisäksi anniskelulainsäädännön vuoksi yleisöä pidetään karsinoissa tapahtumissa ja se johtaa tilanteisiin, joissa ihmiset eivät saa ylittää jalkakäytävää juoma kädessään.

Keskusteluun osallistuvat myös täysin vapaan alkoholipolitiikan kannattajat, jotka toistelevat, kuinka saatavuuden lisääminen ei lisäisi kulutusta tai haittoja, vaikka tutkimustulokset näin osoittavat. Itse pidän selvänä, että kulutuksen lisääntyessä lisääntyvät myös haitat, mutta minua ihmetyttää se ajattelutapa, että valtio saisi kansanterveyden nimissä pompottaa ihmisiä aivan miten hyvänsä. Kyse on lopulta siitä, miten suuren arvon yksilönvapaudelle antaa.

Alkoholisääntely on mennyt niin pitkälle, että Suomessa on helppo pitää toissijaisena asioita, jotka muualla Euroopassa ovat itsestäänselvyyksiä – kaupasta voi ostaa viinipullon eikä ravintoloissa (joita ravintoloitsijat voivat pitää auki haluaminaan aikoina) mitata juomia valtion leimaamilla virallisilla mitoilla. Olisi suuri parannus, jos edes kaikkein suurimmat puutteet saataisiin korjattua, mutta muutosta lienee turha odottaa vielä tämän hallituskauden aikana.

 

Tuomas Tiainen
www.tuomastiainen.net
Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puoluesihteeri

 

tiaintu
Helsinki

Tutkijatohtori Aalto-yliopistossa. Haluan edistää elinkeinonvapauden, yksilönvapauksien ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa eturyhmistä vapaata päätöksentekoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu