Epäilevä Tuomas

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren kirjoitukset ovat plagioituja

Blogisti Reija Härkönen julkaisi viime perjantaina kirjoituksen jossa paljastetaan, kuinka kansanedustaja ja evoluutiokriitikko Laura Huhtasaaren blogikirjoitus on sanasta sanaan plagioitu muiden kirjoittamista teksteistä, uutisista, selvityksistä ja raporteista.

Päätin tutkia asiaa lisää ja analysoin jokaisen Huhtasaaren blogiinsa kirjoittaman lauseen plagioinnin varalta. Keräsin kirjoitukset (Excel-taulukko) Huhtasaaren kotisivuilta, joilla hän Puheenvuoro-bloginsa (Politiikka on pääosin mielipiteitä) lisäksi julkaisee kirjoituksiaan.

Jaoin blogikirjoitukset lauseisiin, joilla tein hakukoneella haun internetistä. Hakutuloksista suodatettiin pois roskatulokset, tiettyjä avainsanoja (eduskunta, huhtasaari, facebook, mv-lehti yms.) sisältävät tulokset sekä lainausmerkkejä sisältävät tulokset, jotka olivat enimmäkseen Huhtasaaren kirjoitusten lainauksia, Huhtasaaren tekemiä lainauksia tai Huhtasaaren muualla julkaistuja kirjoituksia. Tämän jälkeen blogin lausetta ja hakutuloksia vertailtiin merkkijonojen samankaltaisuutta mittaavalla algoritmilla ja mikäli samankaltaisuus oli riittävän korkea, merkittiin lause mahdollisesti plagioiduksi.


 

Kuva: Huhtasaari käyttää blogissaan tekstiä suoraan Iltalehden uutisesta

 

Kuva: Pakkoruotsiaiheisesta blogista valtaosa onkin kopioitu Wille Rydmanin aikaisemmasta kirjoituksesta. Harjaantuneet lukijat tunnistavat plagioidut osat ilman hakukonettakin – monimutkaisemmat lauserakenteet eivät ole Huhtasaaren kynästä.

 

Kuva: Oppisopimuksia käsittelevä kirjoitus on plagioitu muiden teksteistä.


 

Tuloksista koostettiin pdf-dokumentti, jossa punaisella on merkitty mahdollisesti plagioidut kohdat ja alaviitteistä löytyy linkki alkuperäiseen lähteeseen. Suodatuksesta huolimatta osa hakutuloksista on vääriä positiivisia, eli Huhtasaaren kirjoitusten lainauksia tai Huhtasaaren tekemiä lainauksia muiden teksteistä. Tuloksista suodattuu pois myös plagioituja lauseita, koska ohjelmallisesti on vaikeaa tunnistaa kumpaan suuntaan kopiointi on tapahtunut. Parempaan lopputulokseen pääsisi jos tulokset kävisi läpi käsin, mutta tuloksista näkee kuitenkin selvästi, miten Huhtasaari säännöllisesti käyttää muiden lauseita osana kirjoituksiaan. Viimeisestä kymmenestä Huhtasaaren blogikirjoituksesta seitsemässä esitetään muiden kirjoittamia lauseita ja kappaleita suoraan osana tekstiä.

Sunnuntain aikana Huhtasaaren oppisopimuksia käsittelevään blogiin on ilmestynyt loppuun kaksi lähdelinkkiä. Linkkien laittaminen kirjoituksen loppuun ei tietenkään oikeuta toisten tekstien varastamista. Lähdelinkkien lisäämisessä Huhtasaarella riittääkin työtä, sillä blogikirjoituksia on yli sata ja niitä on julkaistu useassa eri paikassa.

 

Tuomas Tiainen

tuomas.tiainen@liberaalipuolue.fi

https://www.facebook.com/tiainentuomas/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rehellisyys maan perii. Suomettaja myy maansa (halvalla).

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Tutkivalle journalismille hatunnosto.

Uhriutujat ja tekosyiden tarjoajat saapuvat 3... 2... 1...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Selvää puheenjohtaja-ainesta!

Opettajat on taitavia, mutta jos omassa päässä ei ole mitään,niin vaikea se on mitään sisältöä tuottaakaan.

Käyttäjän JuhaJantunen kuva
Juha Jantunen

Ei omassa päässä tarvitse mitään ollakaan. Vastaus mm. evoluutiobiologiaan, geologiaan, historiaan ynnä muuhun löytyy raamatusta. Tuomakselle kuitenkin peukku tästä tähän mennessä ja nyt popparit esiin, selitykset tulevat kohta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ilmankos Lauran kirjoituksissa on ollut aina jotain tuttua. Nehän on tullut kertaalleen luettua jo muualta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eihän tuo uutta ole PS. Soinin puheet kirjoittaa Oskar Juurikkala.
Sekä Soinista kirjan kirjoittaneet ,Soini:"Lätäköntakaiset rikkaat ystävä"!
Rebuplikaanit?
Reaganin aloittama "seremonia"!

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/soini-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siis järkyttävää, pitäisikö nyt itkeä vai etsiä tuomari.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No onhan tuo Makkonen vähän noloa. Opettajaihminen vielä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu Jarmohan on heittänyt pyyhkeen jo. Jarmolle keskustelupalsta on trollausta varten ja kaikki muu on toisarvoista. Putin kiittää. Tehokas suometus luhistaa sisäisesti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tämä plagiointi pisti miettimään sellaistakin, että mahtaako Huhtasaaren blogin kirjoittaja edes olla Huhtasaari itse? Haamukirjoittajat eivät ole mitenkään tavattomia poliitikoilla joiden aika kuluu aivan muissa merkeissä. Yleensä tästä on puhetta lähinnä kirjojen kohdalla (esim. Tony Halme ei kirjoittanut kirjojaan itse). Enkä tarkoita, että tässä olisi mitään pahaa. Hiukan harhaanjohtavaa se voi toki olla, mutta en pidä tätä mitenkään moraalittomana. Blogien kohdalla tätä ei ehkä kuitenkaan käsitellä yhtä usein, sillä blogikirjoituksethan ovat luonteeltaan usein vähän viimeistelemättömämpiä, mikä ehkä saa ihmiset olettamaan niiden kirjoittajan olevan oikeasti blogin nimeä kantava henkilö. Plagioinnin tämä toki asettaa mielenkiintoiseen kontekstiin jos sitä ei olekaan tehnyt Huhtasaari itse vaan hänen haamukirjoittajansa, esimerkiksi eduskunta-avustaja. En toki itsekään ole tullut tätä aiemmin ajatelleeksi Huhtasaaren kohdalla, etenkin kun olen aika vähän hänen blogikirjoituksiaan lukenut. Erään hänen puoluetoverinsa kirjoituksia olen kyllä jo pitkään pohtinut olevan haamukirjoittajan tuotoksia. En sano kenen, saatte vaikka arvata.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Oho, ensimmäinen arvaus oikein! Voin toki tunnustaa, ettei itsellänikään aivan täysin puhtaita jauhoja ole pussissa jonkinsorttisen plagioinnin suhteen: kolmisen vuotta sitten kun tein pastissin Immosen blogikirjoituksesta: http://ossiojutkangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyse on varmasti osittain myös siitä, että perussuomalaiset rakensivat "vankan" perustansa ennen kaikkea bloggaajina ja nettiaktiiveina. Ennen hallitustaivalta ja kansanedustajuutta he olivat vain tyyppejä, jotka kirjoittavat yhteiskunnallisista asioista netissä. Huhtasaari ei kai ole vielä oikein sisäistänyt asemaansa ja rooliaan suomalaisena kansanedustajana.

En tosin sen paremmin tiedä sanoa, kun ei ole ollut tapana lukea hänen hengentuotoksiaan. Huhtasaaressa yhdistyy aivan liian monta minua ärsyttävää asiaa, jotta viitsisin vaivata päätäni hänen jutuillaan.

Se mitä halusin tässä nyt sanoa on, että kun "yks porilainen likka" lainailee toisten tekstejä, ja unohtaa mainita lähteet, niin se ei täytä kovinkaan suuren skandaalin aineksia. Mutta kun kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) tekee samoin, niin siinä vaiheessa me puhumme jo melko mauttomasta ja epäeettisestä toiminnasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tässä tapauksessa ei kuitenkaan, edes silloin porilaisena likkana, voi vedota tietämättömyyteen, kun on tullut suoritettua korkeakoulututkinto. Se ei onnistune oppimatta omien ja muiden tuotosten eroa ja lähteen kertomisen tärkeyttä, vaikka ei varsinaisia lähdeviittauksia edes laittaisikaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"– Halla-Aholla tai Huhtasaarella ei ole kokemusta edes ompeluseuran puheenjohtajana toimimisesta, täräyttää Lapin piirin johtaja Matti Torvinen."

http://yle.fi/uutiset/3-9420759

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mutta jos Lauralla oikeasti on vähänkin työkokemusta erityisopettajana toimimisesta, niin onhan se todella kova meriitti persulauman johtoon pyrittäessä. Psykiatrinen sairaanhoitaja puoluesihteeriksi vielä niin avot.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aika kallista "tarkkis-luokkalaisten" ylläpito.
Puoluetuet 1.5.–31.12.2015

Perussuomalaiset (38 kansanedustajaa)
Poliittinen toiminta: 2 153 333 euroa
Tiedotustoiminta ja viestintä: 1 900 000 euroa
4v=4 053 333,00e
+eduskunta,kuntapäättäjien palkkiot.

Suljetussa MV-ryhmässä haaveillaan keskitysleiristä ja poliittisista murhista
Terhi Kiemunki kiistää hakeutuneensa itse ryhmään

Facebookin suljetussa Mitä "Vattua" -ryhmässä on kymmeniä perussuomalaisten jäseniä.
Ryhmän keskusteluissa merkillepantavaa on jatkuva vihapuhe.

Terhi Kiemunki on nokialainen
kuntapoliitikko (ps.) ja kansanedustaja Lea Mäkipään avustaja,
IL

JK.Sekalaista on PS "seurakunta".

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #30

Kaikkihan puolueet on samanlaisia....no demarit taitaa olla eniten kriminaaleja haalinut puolue ja jätetään kd pois niin aivan omituista sakkia on joka puolueessa. Jossain jopa murhaajakin.
Sinäkin Marja-liisa vanha ihminen, miten jaksat olla niin katkera kaikesta? Onko elämässä yhtään valoisempia aikoja?

Mitäs muuten luulette kuinka paljon kerkiää kukin pressa
ehdokas itse kirjoittamaan juttuja kun on yli 12h pitkiä päiviä?
Minä en usko, että kaikki jutut on omia kirjoituksia muilla kun Paavolla. Mutta hän plagioikin itseään.

Käyttäjän MattiWallin kuva
Matti Wallin

Ei kai muuta voi odottaa Huhtasaarelta, joka Facebook-sivuillaan käyttää laittomassa tarkoituksessa punaista ristiä:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015501940...

"Suomessa punaisen ristin käyttöä säätelee rauhan aikana vuodelta 1979 oleva laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä.

Punaista ristiä ei saa käyttää esimerkiksi mainonnassa, lääkepakkauksissa, apteekeissa eikä muussa markkinoinnissa, leluissa tai viihteessä. Myös punaista ristiä muistuttavan tunnuksen käyttö on kielletty. Kielto koskee niin yksityisiä henkilöitä, järjestöjä ja yrityksiä kuin viranomaisiakin.

Valtio valvoo punaisen ristin käyttöä. Suomen Punainen Risti avustaa siitä tekemällä merkin käyttöä tunnetuksi ja puuttumalla väärinkäytöksiin."

https://www.punainenristi.fi/tutustu…/punainen-risti-tunnus

Kalle Erkkilä

Wallin valehtelee. Punaisen ristin merkkiä käyttää laittomasti tuotteen valmistaja, eli tässä tapauksessa naamiaisasun valmistaja.

Käyttäjän MattiWallin kuva
Matti Wallin

Valehtelijaksi haukkuminen on käsittääkseni kunnianloukkaus.

Laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790947) on ihan selvä:

1 §

Punaisen ristin tunnusmerkkiä, punaisen puolikuun tunnusmerkkiä, punaisen kristallin tunnusmerkkiä, nimityksiä punainen risti tai Geneven risti, punainen puolikuu, punainen kristalli sekä väestönsuojelun kansainvälistä tunnusta ei saa käyttää muissa kuin tässä laissa sallituissa tapauksissa. (7.11.2008/838)

3 § (7.11.2008/838)

Punaisen ristin tunnusmerkkiä ja tarvittaessa tilapäisesti punaisen puolikuun ja punaisen kristallin tunnusmerkkiä sekä nimityksiä käytetään aseellisen selkkauksen aikana suojaamaan lääkintähuoltoa ja hengellistä henkilöstöä siten kuin 1 §:n 2–4 momentissa mainituissa yleissopimuksissa ja lisäpöytäkirjoissa määrätään sekä rauhan aikana osoittamaan sotilaallista lääkintähuoltoa ja hengellistä henkilöstöä siten kuin 1 §:n 2–4 momentissa mainituissa yleissopimuksissa ja lisäpöytäkirjoissa määrätään.

6 §

Joka liiketoiminnassa tai muuten luvattomasti käyttää 1 ja 2 §:ssä tarkoitettuja tunnusmerkkejä, kuvia tai nimityksiä, on tuomittava kansainvälisesti suojatun tunnuksen luvattomasta käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta.
---------

Sinun "logiikkasi" mukaan punaisen ristin tunnusta (huom! ei merkkiä!) käyttää laittomasti ainoastaan tuotteen valmistaja, joten porno- tms. kauppa, joka on myynyt punaisen ristin tunnuksella varustetun sairaanhoitajan hilkan, ei ole tehnyt mitään laitonta, ei myöskään tuotetta julkisesti käyttävä tai sen käytöstä kuvan somessa jakava. Selvä!

Sinähän voit sitten aivan laillisesti käyttää vaatteissasi punaisen ristin lailla suojattua tunnusta vaikka yleisötapahtumissa tai konfliktialueilla. Sinua ei varmaankaan haittaa, että punaisen ristin tunnus kärsii täydellisen inflaation niin ettei se enää anna mitään suojaa tunnusta laillisesti käyttäville.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #15

Graafikkona olen ammattini puolesta ollut tekemisissä tekijänoikeuksien ja merkkien (eli tunnuksien) oikeuksien kanssa yli 20 vuotta. Suurin osa laskutuksestani tulee tekijänoikeuksien myymisestä. Jos joku myy esim. minulle paidan, jossa on joku logo, en ole vastuussa siitä, onko logo siinä paidassa luvallisesti vai ei, vaan paidan myyjä ja loppupeleissä paidan valmistajalla.

Käyttäjän MattiWallin kuva
Matti Wallin Vastaus kommenttiin #24

Nyt kyseessä ei ole Coca-Colan tms. logo, vaan lailla kansallisesti ja kansainvälisesti suojattu punaisen ristin ym. tunnus, jonka tehtävänä on SUOJATA henkilöstöä, jolla on yksinoikeus käyttää tunnusta.

"Suomessa punaisen ristin käyttöä säätelee rauhan aikana vuodelta 1979 oleva laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä.

Punaista ristiä ei saa käyttää esimerkiksi mainonnassa, lääkepakkauksissa, apteekeissa eikä muussa markkinoinnissa, LELUISSA tai VIIHTEESSÄ. Myös punaista ristiä muistuttavan tunnuksen käyttö on kielletty. Kielto koskee niin YKSITYISIÄ HENKILÖITÄ, järjestöjä ja yrityksiä kuin viranomaisiakin.

Valtio valvoo punaisen ristin käyttöä. Suomen Punainen Risti avustaa siitä tekemällä merkin käyttöä tunnetuksi ja puuttumalla väärinkäytöksiin."

https://www.punainenristi.fi/tutustu…/punainen-risti-tunnus

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #25

Aivan, eli Punaisen Ristin tai valtion pitää puuttua tässä tapauksessa mobiilisovelluksen kehittäjän toimintaan. Ei SPR tai valtio lähde käräjöimään potentiaalisesti miljoonien loppukäyttäjien kanssa merkin käytöstä.

Ja huomasitko, että väitit Lauran käyttävänsä punaista ristiä laittomassa tarkoituksessa, eli että hän tahallaan halusi väärinkäyttää merkkiä. Mistä sinä sen tiedät? Loukkasitko sinä väitteelläsi Lauran kunniaa?

Minä taas en loukannut kunniaasi, koska puhuin totta, kun sanoin, että valehtelet.

Käyttäjän MattiWallin kuva
Matti Wallin Vastaus kommenttiin #26

Lakihan on ihan selvä. Luulisi sinunkin ymmärtävän, että kansalliset ja kansainväliset lait on tietoisesti säädetty niin tiukoiksi nimenomaan SUOJAAMAAN henkilöitä, joilla on laillinen oikeus käyttää punaista ristiä tunnuksena. Laki kieltää tunnuksen käytön liiketoiminnassa tai MUUTEN luvattomasti - myös YKSITYISHENKILÖILTÄ.

Oletko ymmärtänyt, minkä takia on olemassa esimerkiksi ihan laillisiakin tuotteita, joissa on vaikka Coca-Colan logo, mutta ei ainuttakaan laillista tuotetta, jossa punaisen ristin tunnusta on käytetty muihin kuin lain sallimiin tarkoituksiin?

Minkäköhän takia SPR ei kerää varoja myymällä punaisen ristin tunnuksella varustettuja t-paitoja? Kyseessähän on maailman tunnetuimpia logoja!

Luepa tästä miten tarkkaan mm. Suomessa puututaan punaisen ristin luvattomaan käyttöön: https://fi.wikipedia.org/wiki/Punainen_risti_(tunnusmerkki)#Tunnusten_v.C3.A4.C3.A4rink.C3.A4ytt.C3.B6
"Huhtikuussa 2013 komediahahmo Samppa Linnan musiikkivideosta sensuroitiin "hoitsujen" uniformuista punaiset ristit. [71]"

Kyllä Huhtasaari käsittääkseni on käyttänyt punaisen ristin tunnusta luvattomasti eli laittomasti. Kansanedustajalta voi odottaa tämän asian tuntemista - tosin toinen persu, herra Hakkarainen ei tiennyt olevan olemassakaan sellaista lakia, jonka rikkomisesta hänet tuomittiin vaikka oli sen lain muuttamista vaatinut... Huhtasaaren kaltaiselta tieteen vastaiselta henkilöltä ei tietenkään voi odottaa enempää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Riita halki ja voita väliin. Laura on kokeillut vähän nuorison suosikki-appia, jonka nimeä en nyt tähän hätään muista. Sillä voi tehdä kuvastaan manga-hahmon näköisen. Eli ei sen kummemmin ole kyse Punaisen ristin väärinkäytöstä eikä pornokaupan naamiaisasusta tjsp.

Käyttäjän MattiWallin kuva
Matti Wallin Vastaus kommenttiin #18

Enpä huomannut laissa tuollaisen punaisen ristin tunnuksen käytön olevankin sallittua...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minäkin kiinnitin huomion tuohon valehdella-sanaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuli kuitenkin mieleen että oma äiti oli sairasjunissa sodassa ja oppi flaamia punaisen ristin ambulanssihoitajilta. Noita juttuja sitten jatkuvasti kertoi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tämä plagiointi tapana on outo kun kyseessä on opettaja joka on saanut tiukan koulutuksen siihen ettei tekstiä kopioida ilman asiaankuuluvia viittauksia. Koko opiskeluaikahan on sen junttaamista joten Huhtasaari tietää kuinka ala-arvoista se on.

Miksi siis ottaa riski ja fuskata? Omituisen leväperäistä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Aika noloa Huhtasaarelta. Toki hänen kannattajiaan tuskin moinen teko häiritsee. Mutta hei kansanedustaja ja sortuu tuollaiseen, eikös hän ole vielä opettajakin?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tämä blogiaihe on ihan harrastelijatasoa. Lukekaa ensin mitä siteeraamisesta on sanottu missäkin yhteydessä.

Tieteellistä kirjoittelua koskee omat säännöt, missä jopa kappaleen verran voi kopioida kun mainitsee liitteet. Näin opetettiin Jkl yliopistossa.

Ei hyvänen nähköön mikään tekstin pätkä ole arvokas omaisuus. Sen sijaan idea on, jos sillä voi tehdä joskus vaikka omaisuuksia.

Arkikirjoittelussa ei varmaan kunnon sääntöjä ole. Someen saa kirjoittaa aika vapaasti, mutta hyvä jos mainitsee kohteen.

Olen kirjoittanut 10 kirjaa ja lainaillut joskus ilman viittauksia. Erityisesti kuvia ei tule ihan tarkkaan kyseltyä ja selviteltyä, koska se on todella hidasta. Kuville olisi hyvä, että ne kiertäisivät ja jalostuisivat kohti parasta muotoa.

Oletteko kuulleet, että tiede on menossa avoimeen suuntaan?

Politiikankin pitäsi mennä avoimmeen suuntaan, että voimme käyttää toistemme mielikuvia, käsitteitä ja lauseita.
Eihän muuten mistään tule mitään, jos jokainen lause pitäisi sertifioida erikseen jollakin Uuden Suomen porukalla, että saanko tämän lauseen sanoa vai en.

Poliittiset ideat ovat mielestäni niin laihoja, että niistä ei pidä riitaa nostaa. En muista sellaista poliittista ideaa, että kannattaisi riidellä. Pikemminkin, tukekaamme toistemme ajatuksia. Paras ajatus voittakoon, ja hyvä jos sen keksijä ilmaistaan silloin kun se on muuttumassa rahaksi, niin hän saa omansa pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo mutta jos ottaa johdonmukaiseksi tyylikseen leikkaa ja liimaaperiaatteen ilman lähdeviitteitä niin onhan se! Heikko homma.
Ne tahot joilla on vuodesta toiseen normina heh meiltä ei saa mitään vaatia kunhan kahmimme valtaa eli siis persut ovat riesa yhteiskunnalle.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Siteeraaminen ja lainaaminen ovat täysin eri asioita kuin plagiointi, ja ne ovat normaaleja ja hyväksyttäviä toimintatapoja. Huhtasaari ei siis ole siteerannut vaan kopioinut toisten tekstinpätkiä ja esittänyt ne ominaan. Hänen teksteistään ei käy ilmi, mitkä lauseet on kopioitu ja mitkä ovat Huhtasaaren omia.

Tieteessä jos toimisi Huhtasaaren tavoin, ura loppuisi välittömästi.

Mitään ongelmaa ei ole, jos silloin tällöin joku yksinkertainen lause sattuisi olemaan sama, mutta Huhtasaari leikkaa systemaattisesti osia blogeihinsa muiden jutuista ilman, että käy ilmi, että osa pätkistä on kopioituja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kävin pdf:ää systemaattisesti läpi sivulle 51 saakka (eli ~25 %) ja siitä ylikin. Kehotan ihmisiä tekemään saman. Havaintoni:

1. Selvityksen virheprosentti on korkea. Äärimmäisissä tapauksissa Laura "plagioi" itseään (s. 41) ja joskus selkeästi siteeraa (esim. Sauli Niinistöä). Esimerkki:
"Selkeä enemmistö (71%) opettajista on sitä mieltä, että työrauha kouluissa on heikentynyt (OAJ, 2012)"

2. Tyypillinen "plagiaatti" on tällainen yksittäinen lause: "Ulkomaalaisten vankien määrä Suomessa on kasvanut yli kaksikymmentäkertaiseksi viimeisimmän 20 vuoden aikana." Eli tavallisesti näissä vain informatiivisesti todetaan faktoja ja taustoja yksinkertaisesti ja samaan tapaan kuin jos sanon "eilen oli pilvinen sää ja 2 astetta lämmintä". Useita kertoja oli kopioitu viranomaisten tiedotteiden lauseita, mikä tuskin viranomaisia pätkääkään häiritsee. Eikä noissa tyyppitapauksissa ole mitään erikoista. Kukaan ei omista tavallista kielenkäyttöä.

3. Eduskunnan kirjallisen kysymyksen vertailu on sekin kyseenalainen, koska politiikka on täynnä toteamuksia, joita toistellaan päivästä toiseen. Jos kirjoitat jonkun sellaisen ylös eduskuntatalon ulkopuolella, plagioit epärehellisesti? Politiikassa tavoite on päinvastainen, muut yritetään saada toistamaan samoja lauseita kuin itse. Yksi ase siihen on toisto.

4. Useat kopioidut lauseet paljastuivat monien ammattitoimittajienkin ja muiden kirjoittajien plagioimiksi (tämä oli minulle mielenkiintoisin löytö!). Enimmillään eri tahojen tekemiä kopiointeja oli 5-9 siellä ja täällä.

5. Osa "plagiaateista" oli suoraan jostain termisanastosta otettu, minkä ei pitäisi olla kellekään ongelma. Etenkään, kun lauseet ovat yleisessä käytössä. Originaaleista ei tällöin ole kyse.

6. Tavallisessa "plagiaattikirjoituksessa" oli siis yksi yksinkertainen yleistietoa tai muuten jaossa olevaa tietoa välittävä lause.

Joskus Puheenvuorossakin nousee esiin kysymys, koskevatko blogeja samat vaatimukset kuin tieteellistä kirjoittamista. Eivät koske. Hyvä, mutta työläs tapa se kyllä on.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #42

Kyllä tuolla pdf:ssä on paljon virheitä, koska se on koneellisesti tehty. Se kuitenkin on selvää, että Huhtasaari myös plagioi paljon, kuten jo itse blogitekstiin kolme valittua esimerkkiä osoittavat. Nämä asiat todetaan blogikirjoituksessakin:

"Suodatuksesta huolimatta osa hakutuloksista on vääriä positiivisia, eli Huhtasaaren kirjoitusten lainauksia tai Huhtasaaren tekemiä lainauksia muiden teksteistä. Tuloksista suodattuu pois myös plagioituja lauseita, koska ohjelmallisesti on vaikeaa tunnistaa kumpaan suuntaan kopiointi on tapahtunut. Parempaan lopputulokseen pääsisi jos tulokset kävisi läpi käsin, mutta tuloksista näkee kuitenkin selvästi, miten Huhtasaari säännöllisesti käyttää muiden lauseita osana kirjoituksiaan."

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #43

Väitän, että selvityksenne sisältää enemmän virheitä kuin mitä Huhtasaarta syytätte. Se on kuraa suuren virhemäärän takia ja siten lähtökohtaisesti epäluotettava. Oikeasta tiedosta valtaosa on tietosisällön suhteen merkityksetöntä kopiointia. Mukana on joitain kappaleen mittaisia kopiointeja, muuta selvitys ei osoittanut.

Lähdeviittausten luonnetta tavanomaisen tiedon suhteen on myös hyvä miettiä: kirjoittaja lähinnä saa uskottavuutta viittauksilla. Nyt Huhtasaari tyytyi puhumaan vain omissa nimissään.

Käyttäjän tiaintu kuva
Tuomas Tiainen Vastaus kommenttiin #47

En tiedä kuinka Perussuomalaisten lasien läpi tuota dokumenttia pitäisi katsoa, jotta ei näkisi Huhtasaaren lainailussa ongelmaa. Ongelmana ei ole niinkään se, että Huhtasaari käyttää julkisesti saatavilla olevaa tietoa, vaan se että hän ottaa omiin nimiinsä kunnian muiden kirjoittamista teksteistä. Tämä ei ole kansanedustajalle sopiva toimintatapa, minun mielestäni tehtävän voisi varata sellaisille ihmisille joilla on kyky tuottaa omia lauseita.

On kiistaton tosiasia, että moniin kirjoituksiin Huhtasaari on ottanut lauseita suoraan muiden kirjoituksista. Tämä on erittäin helppo osoittaa tuon dokumentin avulla, linkkejä on helppo seurata. Huhtasaari on plagioinut mm. Eija-Riitta Korholalta, Wille Rydmanilta, Liberalta, Yleltä, Iltasanomista, Mtv:ltä ja monista muista eri lähteistä.

Se, että osa tuon automaattisesti generoidun dokumentin tuloksista onkin Huhtasaaren itse kirjoittamien tekstien lainauksia muualta tai muita sellaisia lähteitä, joita ei tulisi tulkita plagioinniksi, ei tee muista hakutuloksista epäluotettavia. Itse asiassa vaikein osa koko dokumentin tuottamisessa oli tuollaisten väärien positiivisten tulosten pois suodattaminen.

Lisäksi Huhtasaari kommentoi Satakunnan Kansassa (http://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/huhtasaarta-...): "Yleensä olen kuitenkin hyvin tarkka ja laitan lähteet". Tämä on selkeästi "muunneltua totuutta", koska sanasta sanaan plagioituja lauseita löytyy joka toisesta blogista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

Totta kai Huhtasaari osittain siteeraa niinkuin vastuullinen kirjoittaja. Kokonaiskuva on kuitenkin että 1. Käyttää paljon sitaattikoosteita. 2. Johdonmukaisesti jättää lähteet mainitsematta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #44

Kyllä siellä lähteitä oli tuon tuosta, kun viitattiin laajemmin tai spesifimpään tietoon. Kattavuus ei ollut täydellinen, mutta sehän on selvää. Paikoin kirjoituksissa oli koostettuna sitaatteja, muttei laajassa mitassa kirjoitusmäärään nähden.

Itse olen perinteisesti käyttänyt korostetusti muita keppihevosena, joten siteeraan viittausten kera, niinpä minuun nähden viittaamattomia sitaatteja oli selvästi enemmän. Nykyään en jaksa kaivaa kaikkia lähteitä todisteeksi, mutten myöskään katsoa itse lähdettä vaan kirjoitan omin sanoin mitä muistan. Valtaosa blogaajista tekee niin. Huhtasaaren tapa olisi varmempi, kun puhutaan tavanomaisesta tiedosta ja kirjoitustyylistä.

Jos joku ratsastaa toisen uudella idealla tai poikkeuksellisella kirjoitustyylillä, se herättää kysymyksen hyvästä mausta. Jos sen sijaan toistaa, että eilen oli pilvistä ja kaksi astetta lämmintä, ei sillä ole mitään väliä.

Suosittelisin ennemminkin arvostamaan sitä, että jotkut jaksavat kaivaa teille tietoa ja pureskella sitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Voisit kyllä olla lojaali alustallekin jossa kirjoitamme. Nyt vähättelet puoluelojaalisti sitä että vaikka kuinka viännät niin L.H. on rikkonut palstan keskusteluohjetta. Sinulla voi olla muita näkemyksiä siteeraamisesta mutta itsekin hyödynnät palstaa, jonka keskusteluohjeet antavat yksiselitteisen viestin.
Isänmaallinen sopeutuu toimintaympäristöön jonka isänmaa antaa tai yrittää rakentavasti muuttaa sitä. Epäisänmaallinen käyttää isänmaata ottamatta siitä vastuuta. Tämä koskee koko altrightia sekä Usassa että täällä. Kapinallinen vallsnkumousliike jonka tarkoitus on kaataa valtiot ja estsblishmentit. Putin kiittää.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #48

Eli jos Wille Rydman kirjoittaa: "ajan, rahan ja inhimillisen omaksumiskyvyn rajoitusten vuoksi emme voi kouluissamme opettaa oppilaille
kaikkea mahdollista. Meidän on siis tehtävä rajauksia ja päätettävä, mitkä ovat niitä tietoja ja taitoja, joita kaikkien tulee osata."

Meidän tulisi olla kiitollinen, että Laura Huhtasaari "pureskelee" asian tällaiseen muotoon?

"Ajan, rahan ja inhimillisen omaksumiskyvyn rajoitusten vuoksi emme voi kouluissamme opettaa oppilaille kaikkea mahdollista. Meidän on siis tehtävä rajauksia ja päätettävä, mitkä ovat niitä tietoja ja taitoja, joita kaikkien tulisi osata."

Missä vaiheessa se tiedon pureskelu tässä on tapahtunut? Mitä eroa tällä on siihen, jos hän olisi vain linkittänyt Rydmanin blogin? Ainoa ero on siinä, että Huhtasaari ei voisi esittää lauseita itse kirjoittamikseen.

Omilla sanoilla asian kirjoittaminen on toivottavaa ja normaalia, eikä tällöin tarvitse blogissa kaivaa lähdeviitteitä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Kansanedustaja Laura Huhtasaaren kirjoitukset ovat"

erinomaisia ja korreloivat erittäin monien ihmisten mielipiteiden kanssa.

Eikun lisää blogeja tältä kauniilta ja älykkäältä ladyltä.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Tämä kaikki on sinulle siis OK, kunhan rva Huhtasaari vaan jatkaa omiin mielipiteisiisi sopivien juttujen levittämistä, ottaen samalla kunnian muiden tuottamista teksteistä?

Helposti ovat näemmä vietävissä Persustanin asukkaat, kunhan on kuvankaunis edustaja niin pätevyydelläkään ei ole niin väliä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Huhtasaari taitaa kirjoittaa vääristä asioista väärällä tavalla joidenkin mielestä.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Pointti oli se, että nyt on esitetty tarpeeksi todisteita siitä, että Huhtasaari nimenomaan _ei_ kirjoittanut niistä asioista, vaan plagioi ne muualta.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tässä blogitekstissä aihe on epärehellinen toimintatapa, eli plagiointi, eikä lainkaan Huhtasaaren poliittinen agenda.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tuleehan blogeihin enemmän asiasisältöä kun lainaa itseään viisaampia.

Itsekin olen joskus harkinnut moista, mutta olen kai liian laiska.
Minulta syntyy tekstiä helpommin omasta päästä, toki joskus faktoja tarkislen, mutta usein tyydyn vain blogissa toteamaan että faktani perustuvat muistikuviin, kun lähteitä ei välttämättä muista ja niiden esiin kaivelu on kovin työlästä.

Suosittelisin kuitenkin tekstien lainaamista mullekin kuin Huhtasaarelle. Teuvo Hakkarainen saisi viesteihinsä painoarvoa ja oppisi varmaan itsekin asioita, sekä oikeinkirjoittamista ja kirjoittamista yleensä, lainaamalla muiden tekstejä.

Myös Timo soinin blogit ovat usein kevyttä kamaa, ilmeisesti tarkoitiksella, popiulistinen viesti uppoaa kai sillä tavoin tehokkaammin kannattajiin. Huhtasaaren blogit ovat siinä mielessä parempia kuin Timo Soinin, että tekstien lainaaminen viisaammilta tuo niihin painoarvoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, itseään viisaampia saa siteerata, mutta kyllä se täytyy kertoa ketä siteeraa. Tai jos ei muista niin sanoo sitten senkin.

Käyttäjän KystiHonkala kuva
Kyösti Honkala

Onko siis typerysten poliittisesti korrekti uusi nimi "evoluutiokriittinen". Selekäkeikkanautrua pukkaa....

Käyttäjän amgs kuva

Puheenvuorolla on sääntöjä ja kyseiset kirjoitukset, joissa on ylipitkiä lainauksia tai on lainauksia ilman lahden mainintaa ovat sääntöjen vastaisia. Olisi mielenkiintoista kuulla palstan pitäjien kommentteja tähän Tuomas Tiaisen kirjoitukseen.

Tässä se sääntö:
"Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuohan on helpoin noudatettava Puheenvuoron säännöistä. Siinä ei ole tulkinnanvaraa, kuten toisissa keskusteluohjeissa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Minä lähettelen omia juttujani sekä kansanedustajille että ministereille ja olen vaan kiitollinen ja ylpeä jos ne sisältävät niin arvokasta tietoa, että niitä käytetään hyväksi!
Kansalaisvaikuttamistä nääs!

Jyrki Tikkakoski

Mä kans tutkin Härkösen ja Tiaisen teksti tarkemmin ja arvatkaa miitä? Joka ristuksen sana on plagioitu!
Ei yhen yhtää omaa sanaa.
Voi hyvää iltaa sentään...tähän kohtaan voi Härköselle ja Tiaiselle suositella kokeilemaan elämää. Se on paaaljon mukavempaa kuin tekstien tutkiminen. Ja jos nyt kuitenkin on intoa jatkaa tutkimuksia, niin ei ainakaan kenenkään politiikon juttuja kannata. Ne on kaikki pääosin pagioituja jostain. Sorit kuitenkin jos pilasin tutkinnan ilon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

on tämä jännittävää. Likaiset temput ovat nyt esillä))) mitä vielä?

Kusti Väätäinen

Tämä onkin jo tutkittu:
Jari Pekka Olavi Vilén (s. 17. huhtikuuta 1964 Kemi) on kokoomuslainen poliitikko ja diplomaatti

Pro gradu -skandaali
Tammikuussa 2002 Oulun yliopiston selvitysryhmä totesi Vilénin pro gradu -opinnäytetyön olevan laajalti suoraa lainausta aiemmista teoksista ilman asianmukaisia lähdeviitteitä. Työryhmän mukaan vuonna 1989 hyväksytyn gradun tekstiosuuden 45 sivusta noin puolet on plagioitu. Työryhmä katsoi vastuun työstä olevan tekijällään, mutta myös Vilénin graduohjaaja ja tiedekuntaneuvosto saivat asiasta moitteita. Vilén ja hänen ensisijainen graduohjaajansa katsoivat, että gradu oli vallinneeseen käytäntöön nähden asiallisesti arvioitu jo sitä hyväksyttäessä ja Vilén vakuutti toimineensa vilpittömästi. Työryhmä totesi, että tutkielman hyväksymisen purkamiselle ei ole lain edellyttämiä perusteita. Kohun aloitti kirjoitus keskustalaisessa sanomalehti Suomenmaassa joulukuussa 2001.(Lähde: Wikipedia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tätähän persut riekkuivat täysin rinnoin. Nyt, kun kalikka kalahtaa Huhtasaaren nilkkaan, pitää vain uhriutua.

Juhani Vehmaskangas

Erinomaista, että joku viitsii ja jaksaa noin huolella perehtyä tähän asiaan. On paljon asioita joihin jonkun tarvitsisi perehtyä yhtä huolella. Mutta eihän meillä riitä ihmisiä perehtymään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset