Kansanedustaja Laura Huhtasaaren kirjoitukset ovat plagioituja

Blogisti Reija Härkönen julkaisi viime perjantaina kirjoituksen jossa paljastetaan, kuinka kansanedustaja ja evoluutiokriitikko Laura Huhtasaaren blogikirjoitus on sanasta sanaan plagioitu muiden kirjoittamista teksteistä, uutisista, selvityksistä ja raporteista.

Päätin tutkia asiaa lisää ja analysoin jokaisen Huhtasaaren blogiinsa kirjoittaman lauseen plagioinnin varalta. Keräsin kirjoitukset (Excel-taulukko) Huhtasaaren kotisivuilta, joilla hän Puheenvuoro-bloginsa (Politiikka on pääosin mielipiteitä) lisäksi julkaisee kirjoituksiaan.

Jaoin blogikirjoitukset lauseisiin, joilla tein hakukoneella haun internetistä. Hakutuloksista suodatettiin pois roskatulokset, tiettyjä avainsanoja (eduskunta, huhtasaari, facebook, mv-lehti yms.) sisältävät tulokset sekä lainausmerkkejä sisältävät tulokset, jotka olivat enimmäkseen Huhtasaaren kirjoitusten lainauksia, Huhtasaaren tekemiä lainauksia tai Huhtasaaren muualla julkaistuja kirjoituksia. Tämän jälkeen blogin lausetta ja hakutuloksia vertailtiin merkkijonojen samankaltaisuutta mittaavalla algoritmilla ja mikäli samankaltaisuus oli riittävän korkea, merkittiin lause mahdollisesti plagioiduksi.

 

Kuva: Huhtasaari käyttää blogissaan tekstiä suoraan Iltalehden uutisesta

 

Kuva: Pakkoruotsiaiheisesta blogista valtaosa onkin kopioitu Wille Rydmanin aikaisemmasta kirjoituksesta. Harjaantuneet lukijat tunnistavat plagioidut osat ilman hakukonettakin – monimutkaisemmat lauserakenteet eivät ole Huhtasaaren kynästä.

 

Kuva: Oppisopimuksia käsittelevä kirjoitus on plagioitu muiden teksteistä.

 

Tuloksista koostettiin pdf-dokumentti, jossa punaisella on merkitty mahdollisesti plagioidut kohdat ja alaviitteistä löytyy linkki alkuperäiseen lähteeseen. Suodatuksesta huolimatta osa hakutuloksista on vääriä positiivisia, eli Huhtasaaren kirjoitusten lainauksia tai Huhtasaaren tekemiä lainauksia muiden teksteistä. Tuloksista suodattuu pois myös plagioituja lauseita, koska ohjelmallisesti on vaikeaa tunnistaa kumpaan suuntaan kopiointi on tapahtunut. Parempaan lopputulokseen pääsisi jos tulokset kävisi läpi käsin, mutta tuloksista näkee kuitenkin selvästi, miten Huhtasaari säännöllisesti käyttää muiden lauseita osana kirjoituksiaan. Viimeisestä kymmenestä Huhtasaaren blogikirjoituksesta seitsemässä esitetään muiden kirjoittamia lauseita ja kappaleita suoraan osana tekstiä.

Sunnuntain aikana Huhtasaaren oppisopimuksia käsittelevään blogiin on ilmestynyt loppuun kaksi lähdelinkkiä. Linkkien laittaminen kirjoituksen loppuun ei tietenkään oikeuta toisten tekstien varastamista. Lähdelinkkien lisäämisessä Huhtasaarella riittääkin työtä, sillä blogikirjoituksia on yli sata ja niitä on julkaistu useassa eri paikassa.

 

Tuomas Tiainen

tuomas.tiainen@liberaalipuolue.fi

https://www.facebook.com/tiainentuomas/

 

tiaintu
Helsinki

Tutkijatohtori Aalto-yliopistossa. Haluan edistää elinkeinonvapauden, yksilönvapauksien ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa eturyhmistä vapaata päätöksentekoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu